Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0
Fejl i visning af billede!


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Bjergpiber vs Skærpiber

Artiklen er tilføjet af KRN søndag 28. marts 2004 kl. 21.47. Læst 4432 gange
Bjergpiber vs Skærpiber

Hver år omkring medio marts begynder der at komme mange Bjergpiber meldinger fra lokaliteter, der normalt ikke meldes Bjergpiber fra – Se blot på Dofbasen. Dette skal sammenholdes med, at der stort set ikke bliver set Bjergpiber på de lokaliteter, der normalt kan byde på Bjergpibere i perioden november - medio februar.
Afhængigt af vejret begynder antallet af Skærpibere at stige stærkt i løbet af marts måned og regulære flokke kan ses på lokaliteter, der ikke normalt rummer Skærpibere og oversvømmede enge er blandt favoritlokaliteterne for disse flokke.
Mange Skærpibere begynder at fælde til sommerdragt i begyndelsen af marts og fra midt i måneden af, er mange fugle færdigfældede, dog er der også langsomme fugle, der knapt nok har indledt fældningen endnu!

En Skærpiber i sommerdragt er på mange måder en helt anden og meget smukkere fugl end f. eks de Skærpibere vi er vandt til at se på havnene og på stranden om vinteren. Sommerdragts skærpiberen bliver betydeligt lysere, får en tydelig hvid øjenbrynsstribe, der kan variere lidt i længde men som oftest her tidligt på foråret er ret lang og bred - også bag øjet. Undersiden virker ikke nær så stribet (dog altid få striber på flanker?) og har ikke sjældent et tydeligt rosa skær, ryggen virker også mere ustribet og varmere tonet. Få fugle har helt utegnet og varmt rosatonet bryst, mens andre kun har få striber i et smalt bånd hen over et rosatonet bryst. Endvidere kan man ofte se (svag) kontrast mellem grålig nakke / hoved og varmere gråbrun ryg – Dog kan ryggen næppe blive så ”ren brun” som hos Bjergpiber.
Mange sommerdragts Skærpibere viser smalle men tydelige lyse / hvidlige vingebånd! Endelig vil Skærpiberens gråhvide yderhalefjer i skarp solskin ofte komme til at fremstå som værende renhvide og nogen Skærpibere har faktisk også hvid yderfane på yderhalefjerene.

Dermed kommer sommerdragts Skærpibere til at minde meget om Bjergpibere og Skærpibere, der ligner den, der bliver betegnet som "sjælden bjergpiberagtig variant" i Svenssons "Fugle i felten" er slet ikke så sjældne endda i marts - april!
I flokke af Skærpibere, hvor der både er vinterdragter, overgangsdragter og rene sommerdragter, vil man ofte få det umiddelbare indtryk at der er tale om flere forskellige arter - Ikke mindst fordi, at Skærpibere i sommerdragt har et lidt anderledes jizz. Det kraftige og lyse øjenbryn får dem ofte til at fremstå mere langhovedet og fladhovedet og den lysere overside med (svage) kontraster mellem ryg og nakke får dem ofte til at virke "længere" og slankere end de mørke molepibere, som ses om vinteren, der ofte virker runde og kraftige.
Det er flere steder nævnt at Bjergpiber kommer i sommerdragt i marts måned og det forholder sig da muligvis også sådan i yngleområderne. Mange af de Bjergpibere, der er sikkert bestemt i Danmark medio-ultimo marts har dog ikke indledt fældningen endnu og er dermed meget slidte. Derfor vil mange Bjergpibere på nuværende tidspunkt vise svagere øjenbrynsstribe, svagere afsatte vingebånd samt udvise svagere kontrast mellem nakke og ryg end mange af de nyfældede Skærpibere gør!


Hvordan kan man så bestemme Bjergpiber på nuværende tidspunkt?

Bjergpibere viser i alle dragter varm brunlig til varm rustbrunlig overgump, hvorimod overgumpen hos Skærpiber oftest er køligt oliventonet og sjældent (aldrig?) virker varmt tonet. Endvidere har Skærpibere typisk en tydelig komplet hvid øjenring, hvor Bjergpiber typisk kun har en svag og inddistinkt øjenring under øjet. Endelig vil observatøren med erfaring med Bjergpibere kunne finde hjælp i stemmen, men det kræver en vis erfaring med arten!

Konklusionen på dette må være at man skal være meget forsigtig med at bestemme Bjergpibere her i marts april og at kun fugle, der er set under optimale betingelser lader sig sikkert bestemme. Det sidste er desværre nærmest i direkte modstrid med Bjergpibers natur, da disse ofte er meget sky med betydelige flugt afstande og har en irriterende vane med at holde til i fugtige rørskovsområder, hvor detaljer sjældent kan ses ret godt.

Mvh.
Dennis Broe Nielsen

Kommentarer:

Anni og Peter Nielsen skriver søndag 28. marts 2004 kl. 22.41
Fotos, der i nogen grad belyser problematikken kan evt. ses på
www.fugleognatur.dk

vh
Peter Nielsen


Martin Holm skriver mandag 29. marts 2004 kl. 09.51
Hej,

I forlængelse af Dennis' fremragende beskrivelse af skær/bjergpiberkomplekset, der langt overvejende består af ny viden for mig, har jeg som konsekvens slettet min observation af Bjergpiber fra Vaserne d. 14. marts 2004, fra såvel DOFbasen, som fra div. lister, da jeg føler at identifikationen ikke længere er 100%(Der røg et DK-kryds - damn! ;o)

Bedste hilsner

Martin


Per Poulsen skriver onsdag 31. marts 2004 kl. 12.25
Hej alle
Jeg har aldrig set en Bjergpiber, men i tonsvis af Skærpiber, jo jeg har stået med andre ornitter hvor der bliver sagt Bjergpiber og set på Bjergpiberen men stadig uden at være sikker, de pibere er altså svære. Som her forleden hvor jeg stod med 20+ Skærpiber på låningsvejen til Mandø, i flokken var der ihvertfald 4-5 som sagtens kunne være Bjergpiber, jeg har stadig ikke set en Bjergpiber men jeg er nok også lidt overforsigtig.Men så ser jeg Dennis fine indlæg bla. med bestemmelsen på overgumpen den vil jeg prøve næste gang. Tak til Dennis for et godt indlæg.




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.039 sek.
til toppen