Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Sandsynlig California Gull i Norge

Artiklen er tilføjet af KRN onsdag 11. februar 2004 kl. 11.51. Læst 5827 gange
Sandsynlig California Gull i Norge

Nordmændene har måske gjort det igen. På Frode Falkenbergs hjemmeside findes der billeder af en spændende måge. Ved første øjekast minder den en hel del om en Kaspisk Måge men, flere ting synes at pege i mod Kaspisk Måge. Dette være at håndfjersprotektionen synes for kort samt den virker lidt for meget vinterstribet på hovedet. Desuden burde en Kaspisk Måge være mere langbenet.

På IDFrontiers diskuteres mågen meget, b. la. af amerikanske fuglekiggere som mener det kan være en California Gull.

Hele tråden om den spændende måge findes her.

Hvis det viser sig at det er en California Gull har nordmændene fundet et af de største, hvis ikke det absolut største VP-hit nogensinde.

California Gull overvintrer på stillehavskysten af Nordamerika samt yngler indlands på stepperne af det nordlige USA samt Canada. Bestanden er ifølge ”Gulls” af Klaus Malling Olsen og Hans Larson på 200.000 par. Arten er truffet i Japan, Hawaii samt Florida og øst for Chicago.

Det kunne være meget spændende at få en bestemmelsesdebat i gang på denne formentlige megamåge.

Kommentarer:

Rasmus Strack skriver onsdag 11. februar 2004 kl. 20.16

Ja de går til den i norge gør de!
De omtaler et par ting som de syntes taler imod Kaspisk - og for Californisk måge, jeg syntes dog ikke at de har ret.
Nakkebåndet der går over i lidt tegning på brystet, mener jeg godt kan sidde på en Kaspisk måge, det er dog ret veludviklet på denne fugl må jeg medgive.
De skriver at tibiaen er kort (muligvis for kort til Kaspisk), det er jeg ikke enig i, på et par af billederne ser den faktiskt ret fin ud for en klassisk Kaspisk! Bemærkes i denne sammenhæng skal nok også at Californisk måge også er udstyrert med en relativt lang tibia, så det syntes jeg ikke holder vand.
Vingerne ja de stikker ikke langt ud over halen det er rigtigt, bemærk dog det foto der ligger øverst der rager de godt udover, så det er måske den vinkel fuglen er fotograferet fra der snyder. Endvidere kan siges at også her har vi et sammenfald i karrekterre, Californisk måge er også langvinget.
Alt i alt tror jeg at de i norge har en 4-5k Kaspisk måge.

RS


Dennis Broe Nielsen skriver torsdag 12. februar 2004 kl. 15.05
Jeg har aldrig set California Gull men har dog efterhånden set en række Kaspiske måger og må indrømme at jeg har svært ved at se den norske fugl som værende en klassisk Kaspisk som Rasmus ovenfor argumenterer for!

I forbindelse med nedenstående kommentarer tages de sædvanlige forbehold for fotos i almindelighed og digitalfotos i særdeleshed!

På samtlige billeder er den norske fugle mere kortvinget og "kort håndet" end nogen kaspisk jeg har set - Hvordan det forholder sig i forhold til Californisk på dette tidspunkt af året tør jeg ikke udtale mig om. At den virker korthåndet og kortvinget kan naturligvis forklares ved, at den har fældet håndsvingfjerene for nyligt og at disse er ved at gro ud men det ville være et ret besynderligt tidspunkt for en klassisk Kaspisk at fælde håndsvingfjerene.

Jeg synes ikke den norske fugle har den klassiske kombination af hoved og næbform, der tit afslører Kaspiske måger. Den norske fugle virker mere rundhovedet og kortnæbbet og giver på flere billeder lidt associationer til en forvokset stormmåge. Endvidere kan jeg heller ikke forbinde næbfarven med en klassisk Kaspisk.

Jeg mener bestemt ikke, at et så kraftigt "nakkebånd", der strækker sig ned på brystsiderne er ret klassisk for en 3. vinter (evt. 4. vinter)Kaspisk.

Jeg mener også, at tibia på den norske fugl er i den klart korte ende af, hvad jeg ville forvente hos en kaspisk men på Chrø i efteråret, hvor flere fugle sås sammen, kunne man konstatere en vis variation i længden på tibia de enkelte fugle imellem. Dog virkede de alle tydeligt langbenede i forhold til kroppen (ala sorthovedet måge), hvilket jeg ikke synes at den norske fugl gør på de billeder, der indtil videre er lagt online.

Endeligt synes jeg ikke den norske fugls "generelle jizz" (svært at sætte ord på!) stemmer ret godt overens med de kaspiske måger, jeg tidligere har set.

Alt i alt mener jeg bestemt ikke, at den norske fugl er en klassisk Kaspisk, men vil selvfølgelig ikke udelukke, at det kan være en temmelig afvigende eller avanceret Kaspisk - Man bliver jo hele tiden klogere!

Billeder af hvad jeg betragter som en klassisk 3. vinter kaspisk, kan ses her
Jeg ved ærligt talt ikke, hvad jeg selv ville have noteret den norske fugl som, hvis jeg selv var faldet over den. Sandsynligvis havde jeg blot rystet på hovedet over endnu en underlig "sølvmågeting".

Det kan nævnes at udover Califonisk Måge og Kaspisk Måge er også Barabensis og Armenicus blevet foreslået som mulige løsninger. Fuglen er stadig på plads og man kun kun håbe på at flere billeder vil hjælpe med at knække denne måge.
Mvh DN


Niels Jørgen Larsen skriver torsdag 12. februar 2004 kl. 15.14
Jeg faldt over billeder af diverse Amerikanske maager paa
http://www.bway.net/~lewis/birds/gulls.html
Samme sted links til flere

mvh


Rasmus Strack skriver torsdag 12. februar 2004 kl. 15.27
Jeg er næsten helt enig med dennis, jeg vil dog lige bemærke at jeg ej heller kalder fuglen (kun tibiaen)for klassisk Kaspisk. Det med tibiaen ligger inden for den variation jeg har set på kaspisk, så ordene med klassisk er nok vel hårde. Husk igen på at fuglen her nok er en hun, og hvis det er dette må en sådan forventes at fremvise kortere næb og eventuelt derfor fremkomme mere rundhovedet.
Mvh RS


Thomas Johannes Simonsen skriver fredag 13. februar 2004 kl. 11.33
Jeg står vel nærmest i den modsatte situation af Dennis. Jeg har ikke ret stor erfaring med Kaspisk Måge, men har til gengæld set en del Californiske Måger i løbet af 2003 - både på vinterlokaliteter i Californien og sommerlokaliteter i Canada. Umiddelbart synes jeg ikke den Norske fugl ligner en 'California' ret godt af flg. grunde:

- På nærbillederne kan man tydeligt se fuglens iris. Den er ganske vist mørk og ville være svær at se på afstand. Men Californisk Måge har nærmest ’peberkorns øje’, og sådan tror jeg ikke den norske fugle ville fremstå selv på afstand.

- Det generelle jizz virker forkert. Mit indtryk af Californisk Måge er en lille, ’blid’, Stormmåge agtig fugl. Når man ikke ser Californisk og Ringnæbbet Måge sammen får man (eller i hvert fald jeg) næsten indtrykket af at Ringnæbbet er større og mere ’brutal’ (Sølvmåge agtig) end Californisk. Selvom det jo objektivt set forholder sig omvendt da Californisk på målene falder mellem Ringnæbbet og Sølvmåge. Jeg hæfter mig også ved at der på den norske hjemmeside står at fuglen var: ”Slightly smaller than the average Scandinavian Herring Gull”. Det virker på mig som om fuglen har gjort et ’for stort indtryk’ til at kunne være en Californisk.

- Endeligt virker det som om (på det mildt sagt uskarpe flugt billed) at fuglen ikke har ret meget sort på undersiden af hånden. Endnu en karakter der peger væk fra Californisk Måge.

Hvad fuglen skulle være i stedet har jeg ikke noget konkret bud på (bortset fra Dennis’ bemærkning om en ’underlig Sølvmågeting’.

Mvh.

TJS


Dennis Broe Nielsen skriver fredag 13. februar 2004 kl. 14.03
8 nye flugtfotos af den norske fugl kan ses her

Mvh DN


Dennis Broe Nielsen skriver tirsdag 17. februar 2004 kl. 10.05
Så er der dukket lidt nye fotos op af den endnu ikke endelig bestemte måge fra Norge, hvor man blandt andet kan se skrækmågen sammen med alm. sølvmåge. Billederne kan ses her og her

Mvh DN


Thomas Johannes Simonsen skriver tirsdag 17. februar 2004 kl. 12.12
Hmm, de nye billeder får mig til at vakle i min afvisning af kræet. Specielt det første hvor den står sammen med sølvmågerne passer temmeligt godt med hvordan jeg husker californisk i Alberta i sommers. Og da jeg ikke kender ret meget til diverse østlige 'sølvmåge-agtige' kræ, kan jeg ikke finde på flere indvendinger (pånær hånden på flugtbillederne, men her kan hukommelsen sagtens spille mig et puds), så tillykke til nordmændende.
I øvrigt er det vel ikke så underligt at den dukker op i Norge når det nu skulle være. På trods af at der er meget få fund fra den centrale amerikanske vestkyst er der vist nok en del fund i det østlige Canada, så en transatlantisk rute via Grønland og Island ville vel logisk nok ende i Norge?

Mvh.

TJS


Andreas Bruun Kristensen skriver tirsdag 17. februar 2004 kl. 17.40
Der er flere fund af Californisk Måge end Aztekerterne på den amerikanske østkyst, så selvfølgelig kan en Californisk Måge flyve til Europa.




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.041 sek.
til toppen