Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Ud fra bur eller spontan i dansk natur?

Artiklen er tilføjet af MBH mandag 22. april 2002 kl. 14.50. Læst 1175 gange
Mens vi venter på en beretning fra finderen af den Ensfarvede Stær - Bent Jacobsen, har phyl.dk naturligvis undersøgt Ensfarvet Stærs status bag tremmer. Dette har inkluderet telefonisk kontakt til en dansk ekspert samt telefonisk kontakt til Roger Caton i Storbritannien. Roger Caton (RC) publicerede i Birding World Vol 11. 1998 side 474-476 en artikel om Ensfarvet Stær i bur i England. Endvidere berettede han om et hybridopdræt mellem Ensfarvet Stær og Stær. Et opdræt der sandsynligvis var verdens første af sin art under beskyttede forhold.

Lad os begynde med RC's kommentarer, idet det nok er dem, de fleste vil finde interessant.
RC nævnte, at han i sin tid modtog sine fugle fra en opdrætter i Italien. Han kom i kontakt med denne italienske opdrætter på en udstilling i Tyskland, hvor fuglen, så vidt phyl.dk kunne forstå, var udstillet som Black Starling og dermed en farvevariant af Stær. RC importerede to par som han fik til at yngle. Alle unger blev fastringet med metalring og RC nævner, at hans opdræt drejede sig om det andet i Storbritannien nogensinde, idet det første var ca. 20 år tidligere.

Af de fire fugle har RC én han tilbage. De resterende tre er døde. Derudover har han solgt to hunner til en anden opdrætter, som han i dag ikke har kontakt til. RC mener, at såfremt de to hunner stadig er i live, så er de tre fugle nok de eneste Ensfarvede Stære i Storbritannien i dag. At RC ikke regner med, at der er flere tilbage, indikerer at RC ikke har avlet mange unger af arten, især ikke når han kun har solgt to fugle. Køberen har måske haft to hanner, hvorfor det er legitimt at tro, at der maks. er fem i bur i Storbritannien.

Køberen har nok ikke fået mange unger af arten. Som stæreinteresseret burfuglemand ville RC nok have opsnuset dette. RC gav heller ikke udtryk for at køberen kunne have hanner eller have ynglet med fuglene, så måske blev fuglene købt i håbet om at fremskaffe en han eller to.

Omvendt kan det også tænkes, at køberen havde almindelig Stær, som han ønskede at krydse med de Ensfarvede Stære. Dette vides ikke. BW publicerer i ovennævnte artikel billeder af en adult hybrid der udviser en massiv pletning a la Stær. Det vil nok være utænkeligt at tro, at en hybrid fuldstændigt ville mangle pletter, når nu det viste eksemplar er så kraftigt plettet. I en anden artikel i BW (Vol 11 side 53-57) skriver BW følgende:

"A very small number of mixes pairs of Spotless and Common Starlings have been found in northern Spain (0,5% of 790 pairs), and some of the these have raised young. However, none has ever been identified beyond juvenile plumage, and it seems extremely unlikely (but not impossible) that the first ever adult hybrid would be found on Scilly."

Scilly-fuglen blev senere regnet for en sygdomsramt Stær. Hvis Tane-fuglen skulle være en hybrid vil det i endnu højere grad være en sensation, idet adulte hybrider tilsyneladende endnu ikke er set eller bestemt i vild tilstand. At adulte hybrider ikke er blevet bestemt i voksenstadiet kan skyldes, at de ligner den ene af arterne meget. Den i BW afbillede hybrid ligner i høj grad en Stær. Gælder det for alle hybrider er det ikke underligt, hvorfor en adult hybrid endnu ikke er bestemt.

RC er af den opfattelse, nøjagtig som jeg, at Ensfarvet Stær er meget meget sjælden i bur. Dette bekræftes af Gefierderte Welts opdrætsstatistik for Skovfugle fra 1999 og 2000. Her figurerer både Stær og Rosenstær (Rosenstær har også været til salg i DK), men ikke Ensfarvet Stær. Der er ingen tvivl om, at arten ville figurere i disse statistikker såfremt den havde været opdrættet og såfremt opdrætteren indberettede det.

RC har ikke kendskab til artens status som fangenskabsfugl i Italien (Vi ved ikke om den fortsat findes i bur i Italien), men han er af den opfattelse, at arten ikke er en populær burfugl og at fuglen skal indfanges illegalt, såfremt den skal forekomme i bur. To ting der ikke ligefrem gør, at man tør tro på, at arten er talrig i fangenskab.

Kritikere kan selvfølgelig mene, at fuglen kan stamme fra et italiensk bur, men sandsynligheden for at en Ensfarvet Stær i bur i Italien (forudsat den findes) slipper ud og flyver til Tane Sø i Vestjylland er i mine øjne mindre end sandsynligheden for at den forekommer spontant. Omvendt kan man også sige, at kan den flyve hertil fra Italien (hvor den også yngler vildt) så kan den vel også flyve hertil fra den Iberiske halvø.

RC nævner til slut, at han ikke tror på, at den aktuelle danske fugl er sluppet ud.

Den danske ekspert udtaler følgende vedrørende artens status i bur i DK: "Den findes ikke"
Vedkommende har ikke i de sidste 20 år stødt på Ensfarvede Stære til salg i Nordeuropa. Han har ligeledes ikke set noget mht. opdræt eller lign. Han havde kendskab til to fund, der begge illustrerer, at han har meget godt tjek på kontinental Europa.

Han havde kendskab til et fund fra England for ca. 25 år siden (Samme som RC). Det drejede som en englænder der var udstationeret for et oliefirma i Spanien. Vedkommende havde den i bur i Spanien og tog fuglene med hjem til England da han returnerede.

Endvidere kunne vedkommende berette om et fund fra Frankrig tilbage i 30'erne. Det usædvanlige ved dette var, at det drejede sig om en cremefarvet Ensfarvet Stær.

Omvendt kendte vedkommende ikke til de engelske fugle hvilket kun bekræfter at arten er meget sjælden derovre. Fuglene er en privatimport, de to hunner sandsynligvis kun solgt blandt kendere uden annoncering, og publicering eller køb/salg annoncer har der aldrig været noget af i burfugle tidsskrifter. Publiceringen i BW er dermed måske den eneste engelske publicering.

Vedkommende har også kendskab til det tyske fugleblad AZ opdrætsstatistikker. Disse statistikker er mere omfattende en Gefierderte Welts skovfuglstatistik, men heller ikke her figurerer Ensfarvet Stær.

Jeg har personligt to gange (2001 & 2002) været på verdens måske største fuglemarked. Et marked der ligger i Zwolle, Holland. Markedet besøges at fuglefolk fra Norge i nord til England i vest, Italien og Frankrig i syd og Tjekkiet i øst. Det må altså siges, at markedet meget godt dækker Europa. På trods af store mængder af europæiske fugle, inkl. Stær, så har jeg ikke set Ensfarvet Stær på dette marked, hvilket er med til at underbygge min personlige tro på, at arten ikke findes i bur. At markedet er meget bredt kan illustreres ved, at det f.eks. var muligt at købe Rødvinget Braksvale begge gange.

Der er røster fremme om, at nogle af SU's medlemmer er i tvivl om, at det er en ren Ensfarvet Stær. phyl.dk efterlyser derfor flere fotos der kan underbygge bestemmelsen af fuglen. Endvidere hører vi gerne folks kommentarer (ikke nødvendigvis til publikation på phyl.dk). Skal fundet forsvares overfor andre europæiske lande er vi nok nød til at få nogle knivskarpe billeder af fuglen. For som Steve Gantlett, redaktør af Birding World skrev om billederne "The photos aren't that good, are they ... We'd be very interested to hear what happens, and if there are more/better photos."

Et godt billede kan dermed regne med publicering i Birding World.

Jeg er heldigvis ikke i stand til at sige om den aktuelle fugl er spontan eller ej. Læserne må selv danne sig deres mening udfra ovenstående. Selvom der i mine øjne er meget lidt som tyder på, at arten findes i fangenskab, så fortsætter vi alligevel jagtten på information. Forekomsten er af en sådan karat, at den er for godt til at være sandt. Der må næsten kunne findes nogle pletter på dens fortid. Måske viser det sig, at det slet ikke er en Ensfarvet Stær, men en muteret eller fremavlet Stær der minder uhyggeligt meget om Ensfarvet Stær?

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.055 sek.
til toppen