Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Ensfarvet Stær i Tyskland?

Artiklen er tilføjet af MBH onsdag 22. september 2004 kl. 20.10. Læst 2325 gange
På den tyske mailingsliste info(a)birdcall.de blev nedenstående e-mail udsendt tirsdag aften. Det drejer sig om en mulig Ensfarvet Stær ved Bannetzer Moor i Tyskland. Herunder følger e-mailen og nederst er der links til billeder og video af fuglen.

Einfarbstar im Bannetzer Moor NDS, 17.9.04

Am 17.9. hielt sich im Bannetzer Moor/Meißendorf (Niedersachsen) ein Star auf, der durch seine auffällig dunkle Färbung und weitere Merkmale (s.u.) sofort in einem Trupp von etwa 100 Staren auffiel. Ich (DK) konnte vor Ort mehrere Videobelege mittels Digitalkamera anfertigen und den Vogel kurze Zeit später von Colin Pielsticker, Arne Torkler u.a. bestätigen lassen.

Denkt man ja zunächst an einen aberanten Star bzw. einen Altvogel, der in einem komischen Kleid zwischen den gefleckten Staren sitzt, kamen uns schnell Zweifel auf, denn alle Kennzeichen deuteten auf einen Einfarbstar.

Der Vogel ließ sich knapp zwei Stunden ausgiebig beobachten. Eine Literaturrecherche in den letzten Tagen untermauerte unsere Vermutung bzw. Bestimmung. In einer Arbeit in Birding World (12/98, p.475) ist u.a. ein Einfarbstar etwa zur gleichen Jahreszeit abgebildet, der 100% exakt aussieht wie der Niedersächsische Vogel! Auch ein möglicher Hybrid wird in der Arbeit vorgestellt, welcher zumindest in der dort abgebildeten Form sicher ausscheidet. Trotz intensiver Nachsuche blieb der Vogel in den Folgetagen verschwunden.

Um uns vorher durch Literatur, Fotos von Vögeln aus dem Spätsommer/Herbst (vgl.die endlosen Diskussionen um die Einfarbstare auf den Scilly`s und in Dänemark), mögliche andere in Frage kommende Arten oder Unterarten und Arbeiten über eventuelle Hybriden abzusichern, erscheint die
Meldung erst jetzt, nachdem wir allerdings lokale Beobachter vorsichtshalber informiert hatten.

Kurze Beschreibung des Vogels (Auszüge aus Feldnotizen)
... Strukturell im Ganzen wie Star. Es wirkte, als ob der Vogel reiherartige Schmuckfedern an Hinterkopf/Nacken und Mantel, tws. auch im Brustbereich hätte. Sehr auffällig und mit Fernglas auf größere Entfernung sofort in dem Trupp zu finden......... Erster Eindruck etwas Amsel-artig einfarbig schwarz, deutlich glänzend und schillernd, fast ölig wirkendes Gefieder, aus verschiedenen Blickwinkeln strähnig (wie eingeölt und gekämmt, besonders auf der Unterseite sehr auffällig!). Sehr auffällig und mit dem Fernglas auf größere Entfernung sofort erkennbar. Glänzte viel mehr violett/bläulich als ein Star, je nach Licht auch leicht grünblau, besonders im Brustbereich, aber schwer einschätzbar....... Keine Zeichnung oder Fleckung erkennbar, Vogel wirkte einfarbig und ungezeichnet, die struppigen Spitzen des Brustgefieders waren ein wenig heller, vielleicht waren das so eine Art Spot, vielleicht aber auch nur glänzende Federpartien......... Schwingen/Schirmfedern einheitlich schwarz ohne abgesetzte Federränder oder Brauntöne.......... Beine/Füße etwas heller als bei nebenstehenden Staren. Schnabel diffus matt dunkelgrau, von der Seite mitunter etwas silbrig glänzend, farblich schwer definierbar..........

Auch wenn uns der extreme Seltenheitsstatus der Art in Mitteleuropa bekannt ist, zeigte der Vogel halt alle Merkmale eines adulten Einfarbstars im Schlichtkleid und keine eines gängigen Stares.

Belege in Form von Videoausschnitten werden derzeit dem Club300 übermittelt und falls die Technik es möglich macht, können diese demnächst in der Gallery angeklickt werden.

Billeder og video findes her

Som en anden forbrugeroplysning i diskussionerne om Ensfarvet Stærs mulige forekomst i Nordeuropa, kan det oplyses, at den seneste opdrætsstatistik fra Verband deutscher Waldvogelpfleger und Vogelschützere e.V. er nævnt i juli nummeret af Gefiederte Welt. Opdrætsstatistikken er fra 2003.

Deri oplyses det, at der i 2003 blev opdrættet 5 unger af Ensfarvet Stær. I 2002, hvor der blev opdrættet 3 unger af Ensfarvet Stær i Tyskland, blev opdrættet behæftet med følgende kommentar:

So freun wir uns in diesem Jahr über besonders bemerkenswerte, herausragende und teils hochsensible Nachzuchten bei Zwergshcnäpper, Blutspecht, Teichrohrsänger, Temminckstrandläufer, Regenbrachvogel, Waldwasserläufer, Einfarbstar und noch einigen mehr.

I perioden 1992-2001 har der ikke været rapporter om opdræt af arten i denne statistik.

Artiklen er senest opdateret: onsdag 22. september 2004 kl. 21.35

Kommentarer:

Bent Jakobsen skriver onsdag 22. september 2004 kl. 20.58
Det var dog en fantastisk melding, og så har den ovenikøbet lidt grønt skær på brystfjerene. Nej det kan jo ikke lade sig gøre, så det kan jo ikke være en Ensfarvet Stær, selv om fotos fra Marokko viser tydeligt grønt skær i fjerene.

Bent


Mathias Hauberg Glavind skriver onsdag 22. september 2004 kl. 22.30
Hej Bent

Jeg har stor respekt for, at det (så vidt jeg husker) var dig, der fandt den famøse fugl ved Tane Sø (jeg undlader at kalde den det ene eller det andet artsnavn!). Og jeg respekterer fuldt ud, at du er uenig i, at SU endnu ikke har godkendt fuglen til Ensfarvet Stær. Men de folk gør sgu deres bedste!! Det er iorden at give udtryk for sin utilfredshed, men den måde, som du gør det på hér er ikke konstruktiv efter min mening, og flere syrlige kommentarer er nok ikke rare at få smidt i hovedet for dem, der gør deres bedste for at give en så grundig sagsbehandling som muligt. At man så kan være uenig med dem er en del af gamet - det er jeg også selv!

Venlig Hilsen
Mathias




Bent Jakobsen skriver torsdag 23. september 2004 kl. 08.46
Hej Mathias.

Jeg ved godt hvor stort et arbejde der lægges for dagen i SU. Jeg har selv tidligere siddet i udvalget i 8 år, og jeg har stor respekt for deres arbejde, og kender arbejdsgangen. Grunden til at jeg bider SU i haserne i netop denne sag, er ikke at det er mig der fandt fuglen, men hele behandlingsproceduren. SU har lige haft fællesmøde, hvor sagen igen er henlagt. Dvs at der sandsynligvis går mindst endnu et halvt år inden der sker noget, og så er det efterhånden 3 år siden at fuglen blev set. Der er så mange mennesker, der har set denne fugl, og jeg tror alle går og venter på en udmelding fra SU, men de er lukket som en mumie. De kunne i det mindste f.eks. på netfugl give en udmelding om, hvorfor det tager så lang tid, når så mange obsere venter. Det ville måske også gøre folk mere tålmodige, idet det er en fugl som diskuteres mange steder mellem ornitter.
Og når nu det spanske SU en gang har sagt god for, at det er en Ensfarvet Stær, kan jeg ikke se, hvorfor man bliver ved med at spørge spanierne, om de nu også er sikre. Der er vel næppe nogen som kender Ensfarvet Stær så godt som spanierne. Det som måske så kan diskuteres er oprindelsen, da fugle jo har to vinger og kan flyve.
En sag som denne her der tager 3 år uden at indsenderen eller andre der venter spændt, får besked om noget som helst, er jo heller ikke ligefrem en sag som animerer folk til at indsende SU-beskrivelser.


Ole Zoltan Göller skriver torsdag 23. september 2004 kl. 18.26
Den ser interessant ud, så ensfarvet og glansløs den ser ud, i kontrast til Stærene, der alle er hoppet i vinterklæderne på nuværende tidspunkt. Som Tanesøfuglen skinner den mere violet end grønlig. Ikke desto mindre ville undervingen være rar at have med. Den er ikke umiddelbart at se (heller ikke beskrevet i teksten), og vel en for vigtig karakter ikke at have på plads. Ben- og næbfarve ser vel ok ud for en fugl på dette tidspunkt, som han også selv pointerer, men fouragering i jord gør det jo ikke mere tydeligt.

At den i sollys skinner let grønblå på brystet (”nach Licht auch leicht grünblau, besonders im Brustbereich”) lyder jo som beskrivelsen af Tanesøfuglen.

Generelt vil et afpudset still-billede af fuglen nok give et mere nuanceret indtryk. Jeg syntes fuglen er svær at forholde sig helt entydigt til. Man ville nok ikke hesitere med at bestemme den lidt tættere på Pyrenærene, men i Tyskland må en undervinge vel være et krav?



Mathias Hauberg Glavind skriver onsdag 29. september 2004 kl. 10.14
Hej Bent

Jeg kan godt forstå din frustration, hvis du ikke har hørt nogen præcis begrundelse for, hvorfor sagen har taget 3 år! Og jeg er enig i, at det faktum ikke animerer folk til at sende obs til SU.
Forhåbentlig uden at lyde snusfornuftig, kunne man så ikke mødes på midten og få snakket begrundelserne igennem (det lyder som om, du har prøvet)? Det kræver jo at begge parter er meddelsomme på en konstruktiv måde, og det jeg reagerede på var, at jeg ikke synes dit indlæg var så konstruktivt. Omvendt forstår jeg som sagt også godt din frustration, og jeg kunne som udenforstående nysgerrig også godt tænke mig at vide, hvor sagen står lige nu. Jeg mener ikke nødvendigvis at SU skal give månedlige statusrapporter på alle hardcore sager, men måske bare lige offentliggøre status hver 3. måned eller lign. på nye arter for landet(?)

Hilsen
Mathias




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.041 sek.
til toppen