Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Felttræfafrunding 2011

Artiklen er tilføjet af JSH søndag 4. december 2011 kl. 19.35. Læst 1444 gange
Af Kristoffer Hansen
Felttræfafrunding 2011

af Kristoffer Hansen

Træffet indledtes lørdag morgen, hvor der allerede var pænt med birdere på Bornholm. I alt var der 58 tilmeldte til træffet, hvoraf de 35 havde booket overnatning på vores fælles base Lærkegården. Det må siges at være pænt, når man tager den ikke særligt lovende vejrudsigt samt de høje transportudgifter til Bornholm i betragtning.

Der blev lagt godt ud den første dag med meldingen om en fuglekongesanger på Christiansø og en storpiber ved Ringebakker på NV-Bornholm.

Herefter gik det ned ad bakke, men vejret var heller ikke med os dette år. I hele perioden var vinden kraftig fra SV-lige retninger og vejret var ret klart. Det er åbenbart ikke opskriften på MEGA på Bornholm, for det resulterede i usædvanligt få fugle i krattene. Til gengæld gav den megen sydlige vind et stort rykind af måger, herunder mange kaspiske og middelhavsmåger. Overalt på skærene og i havnene kunne man pille nogle stykker ud og det største antal blev imponerende 28 ved Salthammer Odde om tirsdagen, hvilket er Danmarksrekord for en enkelt lokalitet. Samme sted kunne desuden samtidig byde på sortgrå ryle. Der blev i alt meldt om mindst 6 middelhavssølvmåger på træffet, hvilket også er pænt af denne ret sjældne og svært bestemmelige art. Heraf blev der set en på mågekursus, hvor træffets deltagere fik mulighed for at få styr på netop kaspisk måge og middelhavssølvmåge. Måger opfattes af mange som kedelige eller alt for vanskelige at bestemme, men Klaus Malling Olsen gjorde dette komplicerede felt enklere ved at fokusere på de afgørende karakterer de to før nævnte arter, først ved aftenforedrag og dagen efter i felten.

Der blev på træffet desuden set en del 1k sildemåger. Alle eller næsten alle af den baltiske race fuscus, der er påfaldende små, stormmågeagtigt slanke og meget lyse.

Træffets højdepunkter i øvrigt blev hvidbrynet løvsanger og endnu en storpiber, begge ved Raghammer Odde endda fundet indenfor de samme 100 m!
En hvidbrynet løvsanger blev også hørt ved Svaneke Fyr. I plantagerne var der flere stationære hvidvingede korsnæb. Der var få sene afrikatrækkere: landsvaler, digesvale og grå fluesnapper på Christiansø, skovpiber og rødstjert og to løvsangere var overskrifterne. En ekstra bonus var, da enkelte træfdeltagere kunne melde, at de havde hørt perleugle om torsdagen. Afslutningsmiddagen blev udskudt til kl. 20, så folk kunne komme ud og høre uglen, hvilket lykkedes, da den hørtes fint kalde flere gange, hvorved flere fik sig et nyt kryds. En stor tak til de træfdeltagere, der brugte meget tid i skoven på at opspore uglen. I år var der hele 3 kurser, hvor man kunne møde op og lære fuglene i felten. På Dueodde var der kursus i småfuglestemmer efterfulgt af rovfuglekursus med Klaus Malling Olsen. Fokus var køns- og aldersbestemmelse af fjelvåger, der på Bornholm kan komme i store tal. Aftenen inden blev kendetegn på 1k, gamle hanner og hunner grundigt gået igennem. Rovfuglekursus var en succes med mange engagerede deltagere.

Så. Midt i træfugen, skete der det, der ikke måtte ske! Onsdag d. 19. oktober bliver en sjælden fugl fundet i den anden ende af landet. Den rødøjede vireo fik flere til at forlade Bornholm, heriblandt flere fra feltudvalget. Se http://www.youtube.com/watch?v=CbqLDP_zYcc. Af de 9 der forlod træffet vendte kun 3 tilbage, så træffet gik videre om end lettere amputeret. Resten af tiden gave dog stadig på fugle, da vejret fortsatte som hidtil med vind i det sydvestlige hjørne og ret klart. I år var der mediedækning af træffet, både fra TV2 Bornholm ved Oluf Lou, og Jens Olesen fra DR P1’s natursyn. Hør udsendelsen om felttræf 2011 her.

Vores base, Store Lærkegråd, var over vanlig standard med toilet og bad på alle værelser, så den del af træffet var en succes. Ramabryggens skaber, Jean Paul kom og fortalte om ølbrygning og om sin vej til at blive brygmester i Svaneke. Et inspirerende og lidt anderledes indslag i felttræfsammenhæng. Ramabryggen fik i øvrigt mange rosende ord med på vejen fra felttræfdeltagere, og der var rift om at få flaskerne med hjem. For dem der havde lyst, var der desuden rundvisning i bryghuset, inklusiv smagsprøver!

Felttræffets gættekonkurrence blev i år vundet af Klaus Malling Olsen med imponerende 37 rigtige ud af i alt 40 billeder skarpt efterfulgt af Jan Hjort Christensen med 36. De præmieredes hver med gavekort på hhv. 500 og 300 kr. til Naturbutikken. Holdkonkurrencen blev suverænt vundet af Team NUerne med point for bl.a. 2 storpibere, hvidbrynet løvsanger og sorthovedet måge. På andenpladsen kom G5. Begge holdene præmieredes med flasker fra Freddys vin. Præmien for sjældneste fugl i form af et gavekort på 1000 kr. fra Naturbutikken gik til Kristoffer Hansen for Storpiber(e). Næst sjældneste fugl blev perleuglen fundet af Mette og Allan Lauritzen, Mads og Tina Elley. Tip13 blev i år vundet af Rasmus Strack, der modtog et gavekort fra Naturbutikken på 500 kr.

En stor tak til Freddys vin og Naturbutikken for igen i år at have været med at sponsorere de fine præmier!

Til sidst er der bare tilbage, at sige tak til alle deltagerne for et godt træf!

Feltud

Se ovenstående felttræfafrunding med billeder her

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.041 sek.
til toppen