Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Hvidskægget Terne – et overblik over invasionen

Artiklen er tilføjet af MBH onsdag 30. maj 2012 kl. 18.53. Læst 1981 gange
Hvidskægget Terne – et overblik over invasionen

Invasionen af Hvidskægget Terne må nu formodes at være aftaget. Der har i de seneste par dage ikke været meldt en eneste fugl. En flok på 750 fugle ikke langt fra Gedser gav forhåbning om, at det vi havde set kun var begyndelsen, men ingen fugle fra den flok nåede tilsyneladende Danmark. Sidste meldte fugl var den 27. maj, hvor en Hvidskægget Terne blev meldt fra Veserne ved Harboøre i tidsrummet 14.45-14.52, hvorefter den forsvandt. Da den dukkede op igen skiftede den art, da den ændrede status fra en Hvidskægget Terne til en olieskadet Fjordterne.

Ligesom med Stylteløberne, så forblev Hvidskægget Terne et jysk fænomen. Egentlig ganske interessant i og med, at begge arter jo også er meldt fra det østlige Tyskland og ikke langt fra den danske grænse.

Hvad der også er ganske interessant er, at mange af de trækkende fugle blev set trække mod nord, men det er meget få fugle som er blevet set mod nord. Ingen tvivl om, at observatørerne i Skagen havde håbet på en trækkende Hvidskægget Terne på morgenobsen, men sådan skulle det ikke gå.

Men hvordan gik det egentlig?

De første fugle blev meldt fra Rickelsbüller Koog lige syd for Margrethe Kog den 19. maj. Her blev to fugle set. Der var på det tidspunkt ikke tegn på, at noget var i gære. Heller ikke på trods af, at der samme dag, omkring Kiel i Tyskland, blev set en flok på 30 fugle. Der har i tidligere år været rapporteret pæne flokke af Hvidskæggede Terner fra Tyskland uden at de nogensinde var kommet til Danmark, så hvem kunne vide, at det var i 2012, at det skulle ske?

De to fugle i Rickelsbüller Koog blev muligvis i området i længere tid eller også blev de erstattet af nye fugle. De blev eftersøgt jævnligt uden at blive set førend en fugl (gen)findes efter et par dage, men det er ikke ensbetydende med, at de(n) ikke har været der.

Der er dog næppe nogen tvivl om, at en fugl set og tilsyneladende fotograferet af Gerda Bladt den 20. maj i både Margrethe Kog og Rickelsbüller Koog var en af fuglene fra dagen før. At fuglen krydsede grænsen gav flere af de lokale forhåbning om, at den skulle på Sønderjyllandslisten, men så let var det ikke. Trods eftersøgning de næste par dage var denne fugl umulig at genfinde.

At noget var i gære fik vi først rigtig vished om, da Alex Sand Frich meldte 4 fugle og senere 6 fugle ved Kongens Kær, Vejle den 21.maj. En tangering af Danmarks største flok. To udmeldte Hvidvingede Terner ved Brabrand Sø samme aften omdøbtes hurtigt til Hvidskægget Terne, og dermed var der med al tydelighed noget i gære. Så mange på så kort tid var aldrig set før. Søren Skriver var her den heldige finder af ternerne, og mon ikke udmeldingen som Hvidvinget Terne var en fejl midt i al forvirringen og glæden over at have heldet til at finde to Hvidskæggede Terner?

Med så mange fugle i omløb blev der pludseligt travlt for alle de ædelartsfikserede. Hvor kunne de finde deres ”egen” Hvidskæggede Terne?

Både fuglene i Kongens Kær og i Brabrand Sø kunne ses den 22.maj. Der var godt nok kun 2 fugle tilbage ved Kongens Kær, og to rapportører meldte, at fuglene forsvandt fra Kongens Kær ved 8-tiden om morgenen. Brabrand-fuglene var der hele dagen. Den 22. maj fandt Frits Rost så 5 fugle ved Grynderup Sø i Nordsalling, og derudover sås der en fugl på Skjernkanten. Det var muligvis samme fugl, der sås både ved Vesterenge, Damsø og Albæk Fælled til stor glæde for de vestjyske ornitologer. Her var Ole Amstrup den heldige finder.

Den 23. maj var der fortsat 4 fugle ved Grynderup Sø og en fugl tilbage i Brabrand Sø. Den manglende fugl begge steder kunne måske være den, som Henrik Haaning Nielsen og Rune Sø Neergaard fandt uafhængigt af hinanden i Kogleaks, Vejlerne samme dag.

Grynderupfuglene var dog tilsyneladende væk det meste af dagen, da de først meldtes om eftermiddagen. Om det var gårsdagens fugle eller måske de 4 fugle, som Jeppe Bundgaard fandt i Vilsted Sø om morgenen er et godt spørgsmål. Fuglene fra Vilsted Sø ses trække bort, men dog mod øst.

Den 23. maj var også dagen, hvor arten genfandtes i grænseområdet. Jens Søgaard Hansen og Morten Bentzon Hansen fandt to fugle i Sortternekolonien i den danske del af Hasberger Sø. Fuglene var på intet tidspunkt på den tyske side. Fuglene findes først af Morten Bentzon Hansen og selvom han var ved at bide sig i læberne i frustration over ikke at kunne melde fuglene, så holdte han aftalen om ”radiosilence” og ventede på Jens Søgaard Hansen, så han også kunne finde fuglene.

Det lykkedes dem (Jens) også at finde eller genfinde en fugl i Rickelsbüller Koog, hvorfor der med sikkerhed var tre fugle i området. Rickelsbüller Koog fuglen blev set indtil kl. 22.05 om aftenen, da det var håbet, at den fløj til Danmark. Det gjorde den dog ikke, da den på det fremskredne tidspunkt valgte at flyve stik vest og muligvis til overnatning uden for diget.

Stik vest var også en retning som to fugle sås trække mod, da Jens Ole Byskov så to fugle ved Sneum Digesø.

En single fugl valgte fortsat at holde til ved Brabrand Sø.

Den 24. maj var fuglene i grænseregionen fortsat på plads og det samme var den single terne ved Brabrand Sø. To andre fugle ses uafhængigt af hinanden trække mod nord ved Råhede Enge. Kurt Bredal Christensen fandt begge disse fugle.

Den 25. maj var der kun Rickelsbüller Koog fuglen tilbage, og ingen af gårsdagens nordtrækkende fugle sås andre steder.

Invasionens sidste fugl findes at Ole Zoltan Göller, der finder en fugl ved Nørre Farup Enge den 26. maj. Den raster tilsyneladende kortvarigt ved klæggravene inden den også forsvinder mod nord og dermed bliver invasionens sidste fund.

Med invasionen fandt vi bl.a. ud af, at arten kan være lige så svær at have med at gøre som Hvidvinget Terne. Den kan være væk lige så hurtigt, som den er dukket op, og den kan sagtens raste i det samme område i flere dage.

Arten blev set og fundet at flere, men fælles for alle observationer er, at de alle skal rundt om SU’s bord for at tælle med i statistikken samt for at kunne krydses på Netfugls lister. Det vil være synd og skam, hvis ikke alle fuglene finder vej til SU, da invasionen for eftertiden så vil forekomme mindre, end den reelt var. Langt de fleste fugle er blevet fotograferet, hvilket naturligvis letter indsendelsen og SU’s arbejde en del.

Netfugl modtager fortsat gerne billeder af invasionsfuglene. Billederne vil blive linket til de enkelte fund i DK-listen, og billeder af ikke allerede modtagne fugl eller billeder, der illustrerer datoforlængelser er derfor meget velkomne. Mangler i ovenstående opdatering modtages naturligvis også gerne og kan ligeledes sendes til Netfugl.

2012 observationer i DOFbasen ses her.
Fotos af invasionens fugle ses her.
Personer der har fået arten som ny art i 2012 ses her.
Personer, der har krydset Hvidskægget Terne på deres Netfuglliste ses her.
De tidligere danske fund ses her.

Artiklen er senest opdateret: onsdag 30. maj 2012 kl. 19.02

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.051 sek.
til toppen