Torsdag 18. april 2002 opdagede Bent Jakobsen, naturvejleder og bestyrer af Blåvand Fuglestation en afvigende stær (TSS) ved nordenden af Tane Sø nær Oksbøl. Fuglen var meget mørk, og han mistænkte, at det kunne dreje sig om en
Ensfarvet Stær. Fuglen sås igen fredag 19. april og om morgenen 20. april følte observatørerne sig sikre på, at det rent fakstisk drejede sig om Danmarks første Ensfarvede Stær, og iagttagelsen blev offentliggjort. Det er absolut forståeligt, at der skulle gå et par dage, før iagttagelsen blev meldt ud, siden Ensfarvet Stær er standfugl eller kortdistance trækker og aldrig er set nord for Sydfrankrig! Dertil kommer fund af strejfere fra Malta, Grækenland og Madeira.
Lørdag 20. april blev store twitcher dag, og i hvert fald 80 fuglekiggere lagde vejen forbi og så TSS. De fleste var enige om, at det drejede sig om en Ensfarvet Stær, siden den var afvigende mørk og havde kontrast mellem sorte undervingedækfjer og lysere svingfjer. Ole Krogh har været så venlig at sende fotos af TSS. På disse billeder kan man se, at det drejer sig om en han, siden den har blålig næbbasis.
Umiddelbart ligner TSS altså en Ensfarvet Stær, men kan en Ensfarvet Stær virkelig være så skinnende på halssiderne og vingerne? Og må en Ensfarvet Stær gerne skinne så tilsyneladende grønt i stedet for violet?
Forhåbentlig er der fotografer, der kan bidrage med bedre billeder af TSS. Flere billeder af TSS såvel som kommentarer til bestemmelsen af TSS er meget velkomne og kan sendes til phyl@phyl.dk.
Hvis det rent faktisk er tale om en Ensfarvet Stær, har vi at gøre med en af de absolut mest uventede arter i Danmark, og som langt overgår
Thayers Måge og
Amerikansk Rørdrum.
Klik her for billeder af
TSS.