Artiklen er tilføjet af KRN søndag 1. maj 2005 kl. 19.02. Læst 1486 gange
Af Henrik Læssøe og Ole Gylling-Jørgensen
Lille Skrigeørn og Ørnevåge ved Gjerrild
Efter at have fået melding lørdag aften om, at en Lille Skrigeørn formodentlig var gået til rast omkring Gjerrild Nordstrand, besluttede vi os til søndag at besøge lokaliteten i håb om at se denne fugl - skrigeørne i ØJ er ikke hverdagskost.
Vi startede om morgenen i sommerhushaverne bag Nordstranden i håb om at den disede nat havde givet lidt småfuglefald, men kun enkelte rødstjerter og en overflyvende hedelærke var udbyttet. Omkring kl. 09.45 besluttede vi os til at tage om til "Bakken" - en obs.post umiddelbart vest for Gjerrild by. Alternativet kunne være observationsposten på Marshøj øst for Gjerrild by, men her ses fuglene ofte på stor afstand.
Straks da vi stod ud af vores biler så vi en større rovfugl kredse lavt over bakken - den havde givetvis siddet til rast i Gjerrild Overskov der grænser umiddelbart op til stedet.
Det stod med det samme klart at der var tale om en Lille Skrigeørn, formodentlig samme fugl som set dagen forinden og med de dragtkarakterer bedømt til en ældre fugl 3 - 4k. Fuglen fås senere omkring 10.30 fra Nordstarnd af bl.a. Anders Rasmussen, Grenå. Fuglen var meget lig den som sås på trækforsøg tirsdag, den 26/4 ved Storklit i Skagen, som sås af os begge.
Bortset fra musvåger og enkelte røde glenter skete der ikke meget den kommende 1 1/2 time. Anders Rasmussen havde netop forladt os for at køre lidt længere sydpå da Henrik får øje på en lidt større rovfugl og begyndte straks at mumle uforståelige sætninger omkring Rør-Fjeldvåge. Ole talte i telefon, men fik hurtigt denne skiftet ud med teleskopet og snakkede forsigtigt om mulig Ørnevåge. Fuglen fortsatte sit træk imod os, mens vi brugte de næste par minutter til at "begrave" ordet Ørnevåge. I løbet af 4 -5 minutter var fuglen stort set i medlys nordøst for os og tættest på os og ordet Ørnevåge blev meget nærværende.
Vi hæftede os ved en langvinget, større våge med karakteristiske langsomme elastiske vingeslag og med svagt hævede vinger under kreds, men også under glidning, hvor flugt silhuetten virkede meget forskellig fra musvåge og fjeldvåge, nærmest glenteagtig. Med hensyn til dragtkendetegnene hæftede vi os ved lyst hoved og tilsyneladende ustribet rødbrun hale med tydelig hvidlig basis på oversiden. Undersiden kendetegnet ved markant sorte spidser på hånd og vingebagkant i kontrast til hvide svingfjer og rødbrune dækfjer. Sorte knopletter og rødbrun kropsunderside frem til struben. Vingeoverside med mørke svingfjer og rødbrune dækfjer, svagt lyst panel på basis af håndsvingfjer. Vi vurderer at det kunne dreje sig om en ældre fugl, men pga afstanden (700-800 m) kunne evt svagere stribning ikke ses.
Vi diskuterede Steppevåge under observationen, men fuglens forskelle i proportioner og flugt afskilte den fra en mere "normal" våge.
venlig hilsen Henrik Læssøe og Ole Gylling-Jørgensen