Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

En finderberetning vedrørende fund af bartramsklire

Artiklen er tilføjet af MBH tirsdag 10. november 2015 kl. 21.49. Læst 3467 gange
Af Birthe Lindholm Pedersen
Netfugl har modtaget nedenstående beretning af Birthe Lindholm Pedersen og Erling Lund Olesen fantastiske fund af Bartramskliren på Værnengene.


En finderberetning vedrørende fund af bartramsklire søndag den 8. november 2015

Skrevet af Birthe Lindholm Pedersen og redigeret af Erling Lund Olesen.

Søndag den 8. november kørte min mand, Erling Lund Olesen, og jeg en tur til Skjern Enge, som vi så ofte gør, når vejret bare er nogenlunde. Min mand havde været på jagt om lørdagen, og han skulle lige nå at ”skille et rådyr ad”, så klokken var hen mod frokost, da vi ankom til Skjernområdet. Vi konstaterede masser af bramgæs og viber i trængsel, men da der ikke var noget egentlig opsigtsvækkende fortsatte vi, som vi ofte plejer for lige at tjekke Værnengene. På turen mod Værnet sagde jeg til Erling, at jeg drømte om, bare en enkelt gang, at få en fugl på Netfugl.dk under rariteter i DK. Vi havde ugen før ønsket Hans Staunstrup tillykke med den skønne plads til sin Kohejre.

Vi ankom lidt før kl. 13.00, og igen så vi masser af viber og bramgæs suppleret med store flokke hjejler. Den leucistiske vibe, som vi så ofte har ”leget med” opholdt sig på venstre side af grusvejen lige efter Nordladen (tror nu nok, at det er en efterkommer). Da den var foreviget fortsatte vi til det skarpe højresving og begyndte allerede her at tale om den kop kaffe, vi skulle nyde nede i ”oasen” (ved det sydlige fugletårn). Næsten to tredjedele henne ad vejen stopper vi bilen for at tjekke, om der da ikke skulle være en ”rødhalset” mellem de mange Bramgæs. Det var der ikke, men pludselig ser vi en lille fætter ca. 10 meter fra vejen. Den gør sig bemærket ved at fouragere i et voldsomt tempo, og den ligner en mellemting mellem en brushane og en prærieløber.


”Den lille fætter”. © Birthe Lindholm Pedersen


Vi nævner begge arter, men siger næsten samtidig nej, for den er virkelig anderledes. Smal lang hals med et ”for stort” hoved med nogle meget store sorte øjne. Min mand siger den er noget klireagtig, og da jeg bladrer i Fugle i Felten, opfordrer han mig til hurtigt at få taget en masse billeder. Fuglen bevæger sig efterhånden ind på marken, væk fra vejen, og vi bakker lidt for at give den ro. Det kunne være sjovt, hvis den igen kom tættere på vejen. Det gjorde den, og vi ruller meget forsigtig hen og stopper på ca. 8 meters afstand. Canon 7D Mark 2 må føle det som overarbejde nu, men jeg får en del gode billeder inden fuglen igen bevæger sig ind på marken.


Bartramsklire. © Birthe Lindholm Pedersen


Vi tænker, at nu er det kaffetid, og så må vi se, om den er der på tilbagevejen. Det var den ikke, så vi vender næsen mod Tjørring. Jeg bladrer febrilsk i Fugle i Felten, mens vi kører, og ender med en finger på siden med brushane og en på siden med bartramsklire. Den, der passer bedst med mine fotos, er bartramsklire.

Hjemme får jeg fuglen op på min computerskærm, og nu mister vi nærmest besindelsen. Det kan kun være bartramsklire, og da vi googler navnet, ser vi som det første, at fuglen ikke er registreret i Danmark siden 1920. Vi kigger på hinanden og siger samstemmende: ”Det kan ikke være den.” Vi bladrer videre i Fugle i Felten, men nej, vi ser ikke andre muligheder. Vi bliver enige om ”At ringe til en ven”, det er så moderne på TV. Erling foreslår, at vi ringer til Klaus Malling Olsen, da han tidligere ofte argumenterede og dokumenterede, hvilke arter fotografer havde sendt til Netfugl.dk. Det kan der vel ikke ske noget ved. Efter at have forklaret om fuglens udseende og adfærd stillede Klaus yderligere spørgsmål, hvorefter jeg spurgte, om jeg måtte sende et par fotos, jeg havde lige glemt at fortælle, at kameraet var fyldt med dokumentation. Jeg beskar hurtigt tre fotos og sendte dem med ordlyden: ”Jeg sender med fare for, at vi bliver til grin ved at melde den ud som en bartramsklire” Der gik ikke mange sekunder før mobilen ringede, og Klaus indledte med:” I er ikke til grin, det er en bartramsklire.


Bartramsklire. © Birthe Lindholm Pedersen


Herefter startede min mand og jeg en mindre rituel dansescene i køkkenet. Og jeg tror, at alle vil forstå, at glæden var stor. Følelsen var helt ubegribelig og uforklarlig, da vi forstod, at dette var stort. Vi bad Klaus om at melde ud, så andre måske kunne nå at se Bartramskliren næste dag, mens jeg redigerede et foto til Netfugl.dk og orienterede Morten Bentzon Hansen. I skrivende stund har netop dette foto været set af over 4000. Vildt for en sølle amatør.

Klaus advarede mig om, at nu ”kører møllen”. Og hold da op. Søndag aften og hele mandag gik fuldstændig op i ”piphans”. Jeg beskrev detaljeret for Klaus, hvor vi så fuglen, da han ville køre til Jylland for at tage bartramskliren på sengen. Jeg ringede til min skoleleder søndag aften og fik godkendt, at mandag skulle bruges til en fridag, som jeg havde regnet med skulle bruges til julegaveindkøb. Nu blev det til MIN JULEGAVE.


Den heldige finder ses her i midten – med god grund storsmilende


Jeg ankom mandag morgen lidt over 8 (Erling måtte desværre arbejde, jeg ville gerne have delt det følgende med ham). Da jeg kørte forbi Nordladen på Værnet, kunne jeg se biler i lange rækker og en massiv menneskehob lige præcis der, hvor Erling og jeg holdt dagen før.


Menneskehoben på afstand


Jeg fik en klump i halsen, og nærmede mig nervøst. Jeg parkerede i behørig afstand inden jeg gik den laaaange tur mod birderne. Tankemylder: Er de rare, er de misundelige, er de afstandtagende. NEJ, det var så dejligt og rørende. Store smil og grin, håndtryk, tillykke og allermest TAK lød der fra alle sider. Yes, ordentlige mennesker i en konkurrencepræget sport. Så ringede TV-Midtvest og midt i deres optagelse ringede de fra P4. Jeg fik opringninger, mails og sms-er i stort tal. WAUW.


”Møllen kører” – twitcherbilerne er ankommet


Da jeg kold og træt kom hjem til Erling, skulle der svares på henvendelser, redigeres fotos og midt i det svares på spørgsmål, som gik direkte i æteren. Erling skulle have et referat, og jeg nød, at han glædede sig på mine vegne. Vi glæder os begge meget over, at en del birdere nåede at se Bartram, inden han fløj ud i det åbne landskab.


Glade twitchere


TUSIND TAK til alle, som gjorde denne store ornitologiske begivenhed til en kæmpe oplevelse for Erling og mig.

Ps. Jeg fik min raritetsplads på netfugl. Yes.
Birthe Lindholm Pedersen


Se andre af Birthes billeder på Netfugl

Se indslaget om fuglen i TV midtvest

Se hvem der har krydset Bartramskliren på Netfugls DK-liste

Se mere om Danmarks første fund af Bartramsklire

Fund af Bartramsklire i Netfugls VP-liste

Se Netfugls billeder af Bartramsklire

Læs folks oplevelser med fuglen i DOFbasen

Læs om fundet hos TV midtvest – inkl video

Læs om fundet på TV2 Nyhederne

Læs om fundet hos Dagbladet Ringkøbing Skjern

Googles billeder af Bartramsklire


Birthe fortæller om fundet til Allan Kjær Villesen – uddrag fra video taget af TV midtvest

Artiklen er senest opdateret: tirsdag 10. november 2015 kl. 21.59

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.068 sek.
til toppen