Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Mere dokumentation efterlyses

Artiklen er tilføjet af MBH onsdag 24. april 2002 kl. 06.35. Læst 850 gange
At dømme på de mange personer, der allerede har opdateret deres artsliste med Ensfarvet Stær, så tror de fleste, at dens godkendelse i SU er en ren formsag. Krydset er sat på trods af at SU endnu ikke har taget stilling til spontanitet eller bestemmelse. Ovenstående, og andre, tror desværre ikke på at det går så let.

På baggrund af publicerede fotos og/eller dårlige observationsbetingelser ved Tane Sø, er der allerede nu indenlandske og udenlandske panderynker at spore vedrørende bestemmelsen af fuglen. For at fuglen skal have en chance for at blive godkendt uden rynkede øjenbryn fra de andre nordeuropæiske lande, så er det pinedød nødvendigt, at der tages flere og bedre fotos af fuglen. Noget der efterlyses, er et billede af fuglen, hvor de forlængede strubefjer tydeligt kan erkendes. På de billeder, der på nuværende tidspunkt er publiceret ses dette ikke tydeligt, hvilket bestemt ikke taler til fuglens fordel.

Én kritisk ekspert udtalelse fra udlandet er nok til at vælte hele læsset. Tænk bare på bestemmelsen af Besværlingen fra Stevns. På trods af at mange eksperter udtalte, at det var en Hvidkindet Værling, var det én persons mening der gav udslaget. Urban Olsson udtalte, at han tvivlede på at fuglen var en ren Hvidkindet Værling. Dette på trods af, at fuglen intet gult havde i fjerdragten, hvilket var kendetegnende for alle hybrider kendt indtil Besværlingen indfandt sig. Det danske SU kundgjorde dermed, at Hvidkindet Værling hybrider helt kunne mangle gult (det skal retfærdigvis nævnes, at SU vistnok officielt aldrig har udtalt, at de mente, at det var en hybrid. Men når de nu troede så meget på Urban Olssons forklaring, som gik på at kronetegningen pegede på, at det var en hybrid, så er det vel mest nærliggende at tro, at de også hældte til den hypotese).

Belært af erfaringen fra Besværlingen, kan én enkelt eksperts tvivl komme belejligt for SU, således at fuglen kan forkastes på baggrund af denne tvivl. En forkastelse vil medføre, at Danmarks beslutninger ikke vil stikke i øjnene på de andre landes SU, hvilket en godkendelse af Nordeuropas første Ensfarvet Stær i høj grad vil gøre (ligesom en sommer Bøffeland og en ynglende Hvidkindet Værling ville gøre det). Hvis SU's beslutning skal tages på baggrund af det eksisterende billedmateriale, vil det ikke komme bag på ovenstående, om SU i deres beslutning modificerede følgende sætning fra artiklen om Besværlingen fra Stevns: "Indtil vi har fået et mere indgående kendskab til dragtvariationen hos Hvidkindet Værling (og Gulspurv og hybrider) efterprøvet med molekylære (genetiske) data, synes der således at være god grund til at udtrykke sig forsigtigt om sådanne individer". Denne gummisætning gør, at mange problematiske fugle i fremtiden vil kunne forkastes - og den Ensfarvede Stær kan blive den næste i rækken.

Der skal simpelthen dermed foreligge billeder af fuglen der gør, at ingen ekspert kan stille spørgsmålstegn ved fuglens ID. For sker dette, er jeg bange for, at mange af phyl.dk's brugere skal frem med viskelæderet. Udover flere og bedre fotos vil en lydoptagelse af fuglen også hjælpe. Det helt optimale ville være, at fuglens redehul blev lokaliseret, således at der kunne indhentes tilladelse til at indfange fuglen. En blodprøve ville kunne afgøre om sensationen var i hus eller om mange er blevet snydt og bedraget af en Stær med plettet fortid.

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.038 sek.
til toppen