Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Om Operation Fanø af KMO

Artiklen er tilføjet af KRN onsdag 19. juni 2002 kl. 23.48. Læst 1034 gange
Af Klaus Malling Olsen
Om Operation Fanø af KMO


Tiden nærmer sig for det meget spændende eksperiment på Fanø først i september 2002. Først og fremmest ser vi alle sammen frem til nogle spændende dage og et nærmere bekendtskab med øen og dens mange fugle. Og Fanø er fuglerig.

Vestenvinde i perioden vil givetvis give en del havfugle, og selvom det kan være svært at finde egnede og for vinden beskyttede obs pladser lands øens stærkt vindeksponerede vestkyst, kan det meget vel blive et solidt kjovetræk, der bliver en af hovedattraktionerne. Netop først i september har tidligere givet stortræk af kjover langs den jyske vestkyst, og alt tyder på, at efteråret vil bringe en del ungfugle af Lille Kjove til vores kyster, da der i store dele af Skandinavien denne sommer er godt med gnavere. En observation af Balearerskråpe er en joker, da tidspunktet er godt.

Fanøs kyster rummer enorme flokke af vadere, men chancen for et hit her er måske mindre sandsynlig. De store vaderflokke er svære at få set på tilstrækkelig tæt hold, og netop første halvdel af september er mindre god for omstrejfende vadere fra f.eks. Nordamerika.

Target-arter skal findes blandt de mange rastende småfugle, og måske på en uventet landfugl sydfra. Ud fra specielt den hollandske raritetsbog, samt rapporter fra det britiske sjældenhedsudvalg, erfaringer fra Sydskandinavien og strategisk tænken har jeg forsøgt at stille en liste over muligheder op nedenfor. Nogle er måske lidt vilde, men hvem havde tirsdag morgen regnet med, at Danmark ville vinde med hele 2-0 over de da tidligere franske verdensmestre i fodbold. Listen nedenfor er en solid gang dagdrømmeri, baseret på at de fleste tilstedeværende skulle kunne få nye danmarksarter.

Eleonorafalk, Mange regner denne som en forårstrækgæst, men det holder ikke stik. Skagen venter jo stadig på sin første. Først på efteråret har givet flere obs. i Sverige af denne eftertragtede og let bestemmelige falk, så hvorfor ikke Fanø. I østenvind passerer mange rovfugle jo øen, så denne art er et hedt bud, i øvrigt i kategori med f.eks. Ørnevåge og Dværgørn.

Skadegøg. Arten er tidligere set på dette tidspunkt i Sydskandinavien.

Pechorapiber også kaldet tundrapiper. Fair isle har næsten årligt arten i september, men det er en, der virkeligt skal kæmpes for - superskulker som den er. Lyt efter et bjergvipstjerteagtigt kald fra en piber og meld så en mulig af slagsen ud, men vær sikker på at det ikke er en endnu mere utopisk art, Hedepiber, hvis vestamerikanske former har et lignende kald.

Vandsanger. Lidt sent, men ikke umuligt, især ikke hvis der foregår ringmærkning. Men bemærk, at flere vesteuropæiske vandser har været ret lette at samarbejde med i felten.

Lille Gulbug og Bleg Gulbug. Første danske fund af førstnævnte er fra 8.9 på Langli. En gentagelse af sidste års mest uventede bornholmerfugl er ikke helt utopisk, men skal checkes ud for Bleg Gulbug, der ville være ny dk-art.

Nordsanger. Måske det mest oplagte bud på et storhit af de mest ønskede. Nordsanger er flere gange truffet i september i Vesteuropa, tænk bare på de danske vestkystfund. Pas dog på, eftersom den noget lignede Lundsanger ligeledes er en mulighed. Begge bør eftersøges blandt de rastende småfugle.

Gulbrystet Værling. Konkurrerer med Nordsanger om pladsen som den mest eftertragtede, og ikke helt uventede fanøguffer. Tiden er god for en strejfgæst østfra, hvilket vises af de mange fund fra Vesteuropa netop på denne tid.
Og opmærksomheden skærpes jo af, at også andre sjældne værlinger er en mulighed.

Og husk så på, at fantasien altid vil overgås af en ting - virkeligheden.

Artiklen er senest opdateret: onsdag 19. juni 2002 kl. 23.48

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




Fejl i visning af billede!
til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.042 sek.
til toppen