Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Felttræf 2019 - afslutning

Artiklen er tilføjet af MBH mandag 28. oktober 2019 kl. 10.29. Læst 1081 gange
Af Feltud
What a week! Her nogle dage efter træffets afslutning har begejstringen fået lov til at lægge sig. Jeg mindes ikke et år, hvor der har været så mange fede fugle i et felttræfområde – og specielt ikke med så stor spredning på arter. FeltUD har måtte erkende, at vadehavsregionen er det bedste sted i Danmark til sjældne fugle i oktober – og mon ikke vi er glade for at træffet i år lå i netop her i år!
Allerede før træffet gik i gang blev der varmet op med mongolsk piber og fuglekongesanger og da vi kom frem til fredag og vi kunne se vejrudsigten, var sagen klar – der kommer til at blive fundet nogle fede fugle. Med skiftende vinde fra SØ og SV og relativt ustadigt vejr kunne vi ikke ønske om en bedre udsigt.

Træffet blev indledt med kraftig vind fra SV og der blev i løbet af lørdagen set flere arter havfugle, som sodfarvet skråpe, lunde og stor stormsvale og på Rømø blev der fundet en hærfugl.

Dagen efter blev en af de tilbagevendende amerikanske sortænder og hærfuglen genfundet og derudover en rastende thorhane og storpiber på Grønningen. Om aftenen fandt Rasmus Momme en tajgapiber ved Reginevej, som blev set af en håndfuld glade birdere. På Fanø blev der desuden fundet en dværgværling og på Mandø en lille fluesnapper og endnu en thorshane.


Thorshane, Mandø. © Klaus Malling Olsen


Mandag var amerikansk sortand og thorshane på plads, der blev set en trækkende mellemkjove og på Fanø blev der set en trækkende tajgapiber. Gårsdagens blæsevejr var lige det vi havde brug for og jeg skal lige love for at eftermiddagen blev lunefuld. Om eftermiddagen blev der først fundet en lille rørsanger i mosen i Blåvand og kort tid efter blev der fundet en hvidskægget sanger på Mandø. Specielt den lille rørsanger blev twitchet af mange, da den gennem tiden har været svært at få krydset i Danmark.

Tirsdag var lille rørsanger atter at finde i mosen i Blåvand og hvidskægget sanger på plads på Mandø. Derudover var thorshanen atter at finde på Grønningen og der blev fundet rødstrubet piber på Skallingen og storpiber på Mandø. Efter middag blev der fundet en gul og brun værling på Sydhukket i Blåvand (fundet af Jonathan Hemmer-Hansen), som blev set af mange. Det var en rigtig problemfugl, da hætte/brunhovedede værlinger ikke er til at bestemme i felten (vinge og næb skal måles). Uanset hvad var det en lærerig fugl, som blev set af mange.


Brunhovedet værling/hætteværling. © Andreas Bruun Kristensen


Onsdag blev der atter fundet nye, spændende fugle. Dagen startede med at sætte adrenalinen i gang med en turteldue ved Blåvandshuk. Den kunne desværre ikke bestemmes til andet end en alm. turteldue. På Fanø blev der fundet hærfugl og i Blåvand endnu en storpiber. Dagens fugl blev fundet på Mandø og var en klassisk efterårsspecialitet, sibirisk bynkefugl (fundet af Tim Hesselballe Hansen).

Torsdag var kendetegnet ved ingen nye fugle, og de tilstedeværelse birdere kunne genfinde sibirisk bynkefugl, hvidskægget sanger og ellers nyde de mange hvidbrynede løvsangere som stadig var i området.


Hvidbrynet Løvsanger. © Kis Boel


På træffets sidste dag var der heller ikke meget nyt at komme efter og sibirisk bynkefugl og hvidskægget sanger var atter på plads. Dog blev der fundet en himalayasanger på Rømø (fundet af Thomas W. Johansen). Alle troede træffet var slut og mange taget tilfredse hjem efter et velafviklet træf. I nattens mørke blev der dog brygget og diskuteret om en potentiel ny art for landet. Fredag formiddag blev der fotograferet en grønlig sanger ved Tipmosen, der viste sig at være en østlig lundsanger og mange måtte vende snuden mod Blåvandområdet igen. Fuglen viste sig fra sin bedste side og blev hængende et par dage. Desuden blev der lørdag også fundet en gråsejler i Ho-området.


Østlig Lundsanger. © Hans Ægidius


Oversigt over SU-fund under årets felttræf:
- Amerikansk sortand
- Brilleand
- Tajgapiber (2 stk)
- Sibirisk bynkefugl
- Lille rørsanger
- Hvidskægget sanger
- Himalayasanger
- Østlig lundsanger
- Brunhovedet / hætteværling

Konkurrencer
Årets konkurrencer inkluderede sjældneste fugl, næstsjældneste fugl, holdkonkurrencen og birdrace. Slev om fuglen indenfor træfperioden blev efterbestemt ud fra billeder, blev træffets sjældneste fugl den østlige lundsanger (ny art for landet) og præmien tildeles Michael Mosebo for dette hårde fund. Den næstsjældneste fugl blev lille rørsanger (16. fund for DK) og den blev fundet af Thomas Bundgaard Rasmussen. Derudover blev der udlovet en præmie i tilfælde af at der blev fundet en fugl, der viste sig godt frem for publikum. Denne præmie går til Birger Rasmussen for fundet af Thorhane ved Grønningen. Holdkonkurrencen blev vundet af DOF UNG med imponerende 49 point. DOF UNG vandt også årets birdrace, idet begge hold var fra DOF UNG.

Der var generelt stor opbakning til de arrangerede fællesture og til de faglige oplæg om aftenen. FeltUD siger tak for denne gang og specielt stor tak til alle de aktive birdere, der dag efter dag har været i felten og arbejdet hårdt for at vi alle sammen kunne få nogle fede oplevelser.

Felttræf vender tilbage til Vadehavsregionen i 2020 i perioden 10. – 16. oktober, så deltagerne kan allerede nu booke overnatning i området.

Tak for nu – og husk nu at slut oktober og hele november ligeledes er et godt tidspunkt for fede efterårsfugle.


Den tillidsfulde værling trak mange folk til klitterne bag fuglestationen. © Morten Bentzon Hansen

Artiklen er senest opdateret: mandag 28. oktober 2019 kl. 10.31

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.044 sek.
til toppen