Tirsdag d. 30. september 2003 var med en let nordenvind og klart vejr perfekt til rovfugletræk på Stevns. Vinden gjorde, at trækket kom ret koncentreret ind omkring Højerup, og fra vores observationspost lige nord for Højeruplund kom rovfuglene nærmest væltende ind på klodshold.
Vi bliver fra tid til anden beskyldt for at stå og kikke på fjerne prikker, men det var i hvert fald ikke tilfældet denne dag, hvor vi havde usædvanlig mange smukke observationer af især glenter, som i flokke på op til 20 eller mere kom sejlende mageligt lavt ind over klinten. I dagens løb talte vi ikke færre end 402 Røde Glenter, hvilket er ny dagsrekord, den gamle var på 285. Til sammenligning melder Falsterbo om 450 udtrækkende glenter. I en af flokkene kom en Sort Glente, i øvrigt den første observation af en sikker 1K-fugl på stedet.
Ud på eftermiddagen var nordenvinden aftaget betydeligt, og rovfuglene begyndte at komme ind længere mod nord. Vi flyttede derfor til Mandehoved ved 15-tiden. Pludselig kom der en melding om at en Stor Skrigeørn var trukket ud ved Nabben, Falsterbo, kl. 15.41. Flere af dagens observatører var taget hjem, men Jens Lind var lige kørt få minutter før, så han blev kaldt tilbage. Og så begyndte en intens spejden i alle retninger efter denne skrigeørn. Der var efterhånden gået 40 minutter uden at der viste sig tegn på at nogen ørn var på vej i den retning, vi forventede den ville komme. Klokken 16.21 kikker Jørgen Munck op mod nordvest hvor han til alles overraskelse opdager at skrigeørnen er på vej ind over land. Den må være kommet ind nord for os så lavt, at vi ikke har kunnet se den ude over vandet. Efter at være kommet et stykke ind over land begynder den at flyve ligesom søgende rundt i forskellige retninger i lav højde for til sidst at lande. Vi kunne dog ikke se nøjagtigt hvor den landede, da den til sidst forsvandt ind bag et stort træ ved en gård, men det må være i området N eller NØ for Holtug eller mellem Holtug og Gjorslev, hvor der findes en del levende hegn og trægrupper, som ville egne sig til overnatningsplads. Hvis den har søgt nattesæde her, burde den kunne ses igen onsdag når den går på vingerne formentlig op ad formiddagen. Der vil blive fulgt op på det onsdag. Foruden af Jens Lind, Jørgen Munck og forfatteren blev ørnen set af Mads Jensen Bunch, Jørgen H. Christiansen, Thomas W.Johansen, Anita Pedersen samt en herre, der vistnok var på sin første Stevns-tur.
For fuldstændighedens skyld følger her dagens totaler: Hvepsevåge 1, Sort Glente 1, Rød Glente 402, Havørn 2, Rørhøg 12, Blå Kærhøg 23, Duehøg 2, Spurvehøg 312, Musvåge 1010, Fjeldvåge 23, Fiskeørn 3, Tårnfalk 10, Dværgfalk 2, Vandrefalk 3. Duehøgene er ret tidligt på den, de relativt få Duehøge vi har indtrækkende er som regel fra midten af oktober og ind i november.
Mads Bunch siger at jeg har fået en ædelart, har jeg det?
Munken
John Faldborg skriver torsdag 2. oktober 2003 kl. 05.37
I røgen efter Stevns trak direkte over min matrikkel i Fakse Ladeplads Musvåge 109, Fjeldvåge 2, Spurvehøg 22, Rød Glente 62, Havørn imm/1(1555) i en lind strøm tiden 1515-1600, altså blot tre kvarterer.
62 glenter på under en time, tænkte man - hvad sker der på Stevns? Brænder det i Sverige?
Det er ofte så, at i svage vinde som det var denne dag, kommer rovfuglene ikke rigtig i større stil ned mod Fakse/Fakse Ladeplads - undtagen allersidst på dagen, hvilket altså også var tilfældet her.
mvh/JF
Dan Hjort-Holm skriver torsdag 2. oktober 2003 kl. 09.24
Efter at have siddet i toppen af en gran (til alles fornøjelse) forsvandt skrigeørnen ca. 17.45 ned bag træerne så man ikke kunne se den fra Søholmvejen. Jeg fandt den igen kl. 18.00 siddende i toppen af et løvtræ (ahorn?) ned mod Møllesøen ved den lille holm Søholm. Den forsvandt igen ned mellem træerne kl. 18.15. Men altså, hvis den stadig er der i dag torsdag kan man osse kigge efter den nede fra søens vestside ved at gå ind i skoven lige ved bredden.(der står et skilt med "fiskeri forbudt". Held og lykke.
Rasmus Strack skriver torsdag 2. oktober 2003 kl. 22.03
Hej JMP og andre.
Ja man kan vel diskutere ædelarter fra nu af og til nytåret, men hvis man ved at den kommer er det vel ikke en ædelart? Hvis det faktum at den kommer over en landegrænse er nok til at det bliver en ædelart, ja så har SEK vel Ringnæbet måge som ædelart, da han var den første der så den på den "rigtige" side! Efter min overbevisning er en ædelart et fugl man finder, som man ikke var klar over ville være på stedet, og i øvrigt bliver overrasket over at finde.
Med venlig hilsen
Rasmus 254 ædelarter!!
Lasse Braae skriver fredag 3. oktober 2003 kl. 17.15
Rart at læse om lidt andet end blot en enkelt sjælden fugl. Et mageløst ryk af de Røde.
Til Munken. Sorry det kan da ikke være en ædelart, da den allerede er meldt ud. Hvis den ikke var meldt fra F-bo, skulle du også lige få den godkendt af dine venner i SU for at kunne krydse den på ædelart listen.
Kan vi ikke også få en lille historie om det imponerende Branta træk ved Kongelunden. Det fortjener både gæssene og Kongelundsdrengene, der har ydet et imponerende tællearbejde. Dejligt med nogle standhaftige lokalpatrioter, der ikke hiver teltpælene op, hver gang telefo-nen bibber.