Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Felttræf afrunding 2010

Artiklen er tilføjet af JSH lørdag 27. november 2010 kl. 00.56. Læst 3297 gange
Af Thomas Bundgaard Rasmussen
Felttræf afrunding 2010

af Thomas Bundgaard Rasmussen


Efterårets felttræf begyndte ved solopgang lørdag den 16. Oktober. Der var fra start et højt aktivitets- niveau, og der gik ikke længe før felttræffets første fund af Hvidbrynet løvsanger og Fuglekongesanger indløb. Disse to arter var sidenhen nærmest daglige, sammen med Thorshane og Rødtoppet Fuglekonge, som der ligeledes blev gjort flere fund af inden for felttræfområdet.


Fuglekongesanger, Skallingvej 14. Foto: Birger Rasmussen

Sibirsk Gransanger, Juulsvej, Ho. Foto: Birger Rasmussen

Allerede på andendagen om søndagen, gik der en chokbølge gennem felttræffets deltagere, da der indløb en melding om Hedepiber (ssp. rubescens), spottet af Henrik Knudsen, hvilket vil være en ny, men ikke helt uventet ny art for Danmark hvis den godkendes af SU. Fuglen blev eftersøgt af ca.70 felttræfdeltagere desværre uden held. Nervøsiteten og udsigten til en ventet ny Danmarks art fik også flere twitchere til at sætte kurs imod Skallingen, hvoriblandt toptwitcheren Rolf Christensen nåede til Haverslev, inden han vendte om.


Jungletrommerne har lydt og folk samles til Hedepiber eftersøgning. Foto: Henrik Brandt

Træffets sjældneste fugl blev Brilleand, en flot han lå ca. 1,5 km nord for Sabinebunkeren ved Blåvands Huk, og lod sig beskue liggende omkring 150 meter fra land. Denne fugl blev fundet af Peter Bundgaard, efter sigende med håndkikkert. Han vandt hermed konkurrencen om træffets sjældneste fugl sponseret af Naturbutikken, under forudsætningerne om at fuglen skal være set af mindst 5 personer eller behørigt fotodokumenteret. Ligeledes blev Amerikansk Sortand fundet rastende på Sydhukket ud for Ishuset.
Holdkonkurrencen blev vundet af Team Tarsiger (Peter Bundgaard, Jeppe Bundgaard, Henrik Læssøe, Kent Olsen) med Team Hesselballe på andenpladsen, som bl.a. havde fundet den i efteråret fåtallige art Storpiber ved Kammerslusen.

På Tip 13 var der tre der havde lige mange rigtige, og der blev trukket lod imellem de tre og Tina Elley blev vinderen.

Foredragsrækken blev indledt af Jan Hjort, som fortalte om en håndfuld potentielle nye arter for Danmark, som ville kunne indfinde sig i oktober måned. Det var godt besøgt, og temaet var populært blandt de inkarnerede feltfolk. Klaus Malling Olsens to foredrag om henholdsvis Værlinger og Mågebestemmelse var ligeledes velbesøgt. Specielt set i lyset af at felttræffet i år ikke havde en samlet base, og vejret om torsdagen gjorde det umuligt at afholde mågekurset udendørs, og det blev i stedet afholdt indendørs.

Den samlede vinder af årets tripel quiz blev Andreas Bruun Kristensen (ABK). I viden om felttræf vandt han, dog fejlede han bl.a. i spørgsmålet om, hvad forretten var til afslutningsmiddagen ved felttræf 2006, “det var ikke Thai suppe men derimod Tequila“. I lyd quizzen var der “sudden death” hvor Morten Kofoed Hansen først vandt over ABK i 3. runde. I billed quizzen var ABK skarpt forfulgt af Asker Lykkegaard, som siden udtalte “at han vil komme stærkt igen“.


Der fotograferes Fuglekongesanger, en af træffets mest populære flerdagsfugle. Foto: Stig Toft Madsen

I det hele taget forløb felttræffet med en god stemning og et højt aktivitetsniveau, og det på trods af at vejret ikke altid spillede med og Stendrosselen fra Fanø i uge 41 forblev en endags fugl. I flere dage var der kraftig regn og regnbyger og frisk til hårde vestlige vinde. Hvilket gjorde at der var en lav udskiftning af de rastende småfugle, til gengæld gav havobsen i slutningen af ugen udbytte. Der blev meldt om 1-2 fund af Sabinemåge, hvoraf den ene fugl skulle være set fra flere forskellige observationspunkter.

De forskellige sociale kratlusk blev delvist aflyst og afbrudt af hit eftersøgning og dårligt vejr, en enkelt fugl i Tornirisk størrelse kunne dog vække de slumrende og efterhånden gennemblødte feltfolk til live, men det var bare én Bjergirisk, der rastede i ensom majestæt.
Fredag var der meldinger om Stor Stormsvale og Sodfarvet Skråpe, hvilket er første gang disse arter er truffet i felttræffets 12 årige historie, og hermed kom artslisten op på i alt 265 arter. Det siger vel også noget om vejret, når fuglestationens inkarnerede ringmærker, Troels Leunhagen, går på havobs. Et par fænologiarter og ligeledes nye felttræfarter var en stationær Høgesanger på Rømø, fundet af Morten Heegaard, og en Hortulan som blev fundet på Fanø af Per Kjær. Sidstnævnte fugl blev selvfølgelig grundigt tjekket for at udelukke et potentielt hit.
Hvis man var ved at være mør efter regn og blæst, kunne man om fredagen også twitche en Rosenstær, som blev fundet syd for Skjern ikke langt fra felttræf området.

Fra felttræfudvalget siges der tak for et godt felttræf, og der bydes velkommen til næste års felttræf, der vil blive afholdt på solskinsøen Bornholm. Der arbejdes allerede nu på at få etableret en fælles base med muligheder for, at der kan afholdes forskellige arrangementer. Flere af disse er under forberedelse bl.a. et kratlusk kursus, flere foredrag og sociale arrangementer i støbeskeen. Både foredrag og feltarrangementer vil henvende sig til bredden, så der vil være nye inputs at hente for såvel den garvede som den mindre garvede feltornitolog. I den mere kuriøse afdeling vil der være et guidet besøg på Svaneke Bryghus, og der vil blive opstillet ølanlæg på felttræfbasen, så der vil være mulighed for at købe god øl til rimelige priser, og der vil blive fremstillet en særbryg til felttræffet af brygmester Jan Paul. I den anledning er der nu allerede en lille konkurrence med deadline 1. Februar 2011, hvor du kan indsende dit forslag til navnet på feltræffets særbryg til malerfirmaetrs@sol.dk, det forslag der udvælges vil modtage en mindre præmie og den medfølgende ære.

Der har to gange tidligere været afholdt felttræf på Bornholm i 2001 og 2002. Specielt feltræffet i 2001 gjorde sig bemærket ved sjældne arter som Tajgapiber og Lille/Steppe Gulbug (under behandling af SU). I 2002 blev der bl.a. fundet Sibirsk Hjejle. En anden interessant og potentiel art er Klippesvale (også kendt som Glippe-svale), der tidligere er truffet på Bornholm primo november. Dog ligger de svenske fund ganske tæt på felttræfperioden. Mere kendt er Christiansø, hvor der tidligere var fuglestationsvirksomhed året rundt. Øen, som der vil være mulighed for at twitche under felttræf 2011, er kendt for at lave tunge arter, og Danmarks eneste fund af Sibirsk Jernspurv og Rubinnattergal er gjort her i oktober.

Men mere om alt dette senere. Så sæt allerede nu kryds i kalenderen til felttræf 2011, i uge 42 på Bornholm.


Fanø


Søkonge. Mikkel Høegh Post


Bjerglærke. Ronny Malm


Fuglekongesanger. Ronny Malm


Omkring 45000 Islandske Ryler med Ribe Domkirke i baggrunden. Søren Brinch


Almindelige Ryle i flok. Søren Brinch


Mandø

Mandøbanden. KUC, SOP ( i bilen) HOL, HTR og PAN får gode nærobs af de store flokke af Bjergirisk og Bjerglærker, pga Låningsvejen og det meste af forlandet er forsvundet under kraftig højvande. Paul Nilsson


Blåvandsområdet

Ikke et øje tørt, solopgang over Ho bugt. Birger Rasmussen


Kuglen er hejst og der obses fra klitterne ved Blåvands Huk. John Frisenvænge


Hedepiber eftersøgning. Ivan Olsen


Hedepiber eftersøgning. John Frisenvænge


Der nærstuderes fotos. Stig Toft Madsen


Sibirsk Gransanger Juulsvej, Ho. Birger Rasmussen


Silkehale. Ivan Olsen


Lidt Krøyer agtigt, fuglekiggere ser på Brilleand mellem Hukket og Vejers. Birger Rasmussen


Rømø

Høgesanger Rømø. Erhard Ecklon


Høgesanger blev ny DK art for rigtig mange. Foto: Morten Bentzon Hansen


Solopgang over Havneby. Foto: Morten Bentzon Hansen


Det var koldt flere af morgenerne. Foto: Jens Søgaard Hansen


Orker du heller ikke f..? Foto: Morten Bentzon Hansen

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.052 sek.
til toppen