Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Deltag i overvågningen af olieforurening

Artiklen er tilføjet af MBH tirsdag 7. februar 2006 kl. 20.07. Læst 2514 gange
Deltag i overvågningen af olieforurening

DOF mangler tællere i hele landet til Projekt Ilanddrevne Fugle, som løber af stablen i weekenden 25.-26. februar.

DOF's Havfuglegruppe koordinerer hvert år en landsdækkende optælling af ilanddrevne fugle med det formål at overvåge niveauet af olieforurening til havs. Andelen af døde fugle på stranden med olie i fjerdragten ud af det totale antal dødfundne fugle har vist sig som et yderst pålideligt mål for mængden af olie på havoverfladen i de tilstødende havområder, og denne metode bruges i en lang række lande verden over til langtidsmonitering af olieforurening.

Metoden består i, at en selvvalgt kyststrækning gås igennem for alle ilanddrevne fugle, og for hvert individ registreres hvilken art, der er tale om, samt om fuglen har olie i fjerdragten eller ej. Der er ingen øvre eller nedre grænse for længden af strækningen, som optælles.

I Danmark er tællinger af ilanddrevne fugle blevet udført af et stort antal frivillige tællere siden Havfuglegruppens oprettelse i 1984. Dækningen har dog været vigende de seneste år, og den deraf følgende reducerede datamængde betyder desværre, at det ikke altid er muligt at vurdere niveauet af olieforurening for de enkelte landsdele.

Alle, som er interesserede i at være med til at holde et vågent øje med niveauet af olieforurening i de danske farvande, er derfor yderst velkomne til at kontakte projektets koordinator Jørn Lennart Larsen på mailadressen jllarsen@snm.ku.dk eller telefon 22 32 78 72 med henblik på koordinering af strækninger samt tilsendelse af skemaer og metodevejledning.

Jørn Lennart Larsen/Havfuglegruppen

Kommentarer:

Anders Østerby skriver onsdag 8. februar 2006 kl. 12.33
I Nordjyllands Amt er vi godt dækket ind. Dog mangler der en optæller, der vil dække strækningen i Tannibugt mellem nedkørslen ved Uggerby Strand og nedkørslen ved Tversted Strand.


Kurt Prentow skriver onsdag 8. februar 2006 kl. 13.05
Noget af det spændende ved at kigge efter oliedræbte fugle er jo, at man også ser så meget andet. Læs fx denne historie om, hvordan vi fandt 5.200 døde "landfugle" mellem Hirtshals og Tversted for 22 år siden: http://nordfugl.dk/olie84.htm.

- og så vil jeg minde om det gamle tip for oliefugletællere: Man kører to tællere sammen i én bil. Den ene bliver sat af og begiver af sted på tælling. Den anden kører bilen til et punkt længere henne på stranden. Her efterlader han bilen. Når så tæller ét når frem til bilen, tager han denne (man har naturligvis aftalt ét eller andet med bilnøglen) og kører yderligere en strækning (på stranden eller inde i landet, alt efter forholdene) ... og så fremdeles.

vh Kurt
Oliefugletæller


Jan Durinck skriver onsdag 8. februar 2006 kl. 18.21
Fuglekiggere i Thy og Hanherred er velkomne til at kontakte mig for at få tildelt en strækning jan@durinck.dk eller 2396 1155

vh Jan
Koordinator for Viborg Amt


jens hasager kirk skriver onsdag 8. februar 2006 kl. 18.26
I Ringkøbing Amt bliver også næsten hele kysten dækket, undtagen en enkelt strækning fra Ferring Sø til Langerhuse, som ikke er dækket de seneste par år. Vi kan dog altid bruge flere tællere, da min erfaring siger, at skal stranden dækkes rimeligt, skal der min. være 3-4 personer om en strækning. Vi gør det, at vi drager afsted i tilstrækkeligt mange biler, så alle går frem til en bil i medlys og helst medvind. Jeg har selv strækningen fra Nymindegab til Lyngvig Fyr, men da jeg ikke orker at gå alle 28 km selv, har jeg samlet et korps af tællere, som alle nærmest sidder og venter på min opringning her i februar. Dertil kommer også inddragelsen af det lokale spejderkorps, samt elever fra et par efterskoler i lokalområdet. De vil faktisk gerne deltage, så prøv også i jeres område. God tur.
Jens Hasager Kirk


Kurt Prentow skriver torsdag 9. februar 2006 kl. 14.23
I øvrigt har Søværnet Operative Kommando netop iværksat en kampagne overfor fiskere og andre erhvervssejlere om straks at anmelde fund af olieudslip på havet. Se evt. mere på www.89433099.dk - det er også telefonnummeret man skal ringe til, hvis man finder olie på havet.

vh Kurt


Carsten Bundsgaard Olsen skriver mandag 13. februar 2006 kl. 10.01
Så er der oliefugle på Anholt igen !! Jeg blev ringet op af Frank Svensson igår d. 12 feb. og han fortalte at der lå en del oliefugle. optællingen af oliefugle gav følgende : Sortstrubet Lom/Islom 1, Ederfugl 1, Sortand 86, Fløjlsand 27, Lomvie 9, Alk 1, Tejst 1, Lunde 1 (2k).
Jeg har benyttet mig af Kurt Prentows indlæg og kontaktet SOK.

med venlig hilsen Carsten.




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




Fejl i visning af billede!
til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.064 sek.
til toppen