Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Brilleand ved Muldbjerge, Dokkedal

Artiklen er tilføjet af MBH tirsdag 22. april 2003 kl. 08.30. Læst 1190 gange
Brilleand ved Muldbjerge, Dokkedal

En af påsken mange sjældne fugle var Danmarks ca. 22. fund af Brilleand. Fuglen blev fundet af Thyge Enevoldsen, som har sendt følgende beretning om fundet til Netfugl.

Egentlig var det bare fordi jeg manglede Fløjlsand på min årsliste. Mandag morgen forlod jeg sommerhuset for at køre til Ålbog med en lejet bil. Den skulle afleveres kl. 15 og toget gik 15:12. Inden da skulle Høstemark og Tofte Sø besøges, jeg havde endnu ikke set ørnene. Med hjælp fra lokale ornitologer fik jeg set en af Kongeørnene i Høstermark siddende i et træ (hvor jeg aldrig selv ville have fundet den). Samtidig fløj en Havørn rundt over skoven.

Efter en lille uge i Nordvestjylland var det til gengæld ikke lykkedes mig at se Fiskeørn overhovedet. Dette bemærkede jeg til de lokale som straks mente, at det ville jeg kunne se ved Mulbjerge. Så var det at Fløjlsænderne dukkede op - var der ikke også meldt Fløjlsand ud fra Dokkedal? Det var nu mere usikkert lød svaret, der var jo ofte så mange paragliders derovre, men med 40 minutter tilbage inden næsen skulle vendes mod Ålborg skulle forsøget gøres, der var trods alt kun 4-5 km. dertil.

Da jeg ankom til parkeringspladsen på toppen af Mulbjerge, så det mildt sagt ikke lovende ud, men der var nogle sorte pletter 2-300 meter ude som kunne tjekkes i skopet (mens frokosten blev spist). Først sås en flyvende Sortand, derefter startede gennemgangen fugl for fugl for at finde en Fløjlsand. Det lykkedes ved hjælp af Fugle i felten; flere fugle havde hvidt vingefelt. Pludselig var der i skopet en fugl med hvid nakke. En stor hvid plet. Med bogen foran sig var det ikke svært at se, at det var en adult han Brilleand. Selv på de 2-300 meter kunne ansigtsmasken ses og da fuglen 2 gange fløj korte strækninger sås det, at dens vinge var helt mørk. Den dykkede også et par gange. Jeg sendte herefter en besked ud om en rastende Brilleand via DOFcall. Da jeg havde set på fuglen i 8-10 minutter, stod jeg overfor et valg mht. lejet bil og togbillet. Jeg valgte at køre mod Ålborg, men at lade vejen gå forbi de lokale folk i Vildmosen som ikke bruger DOFcall (ændres det nu?). Jeg var selv glad da jeg fik en DOFcall om at Brilleanden var genfundet og var der endnu kl. 17:30.

Det skal måske nævnes, at bilen blev afleveret 1 minut i 3 og frokosten først blev spist i toget.


Derudover har Dennis Nielsen fra Aalborg været så venlig at sende følgende til Netfugl.

Søndag kl. ca. 14.00 løb beskeden om en adult Brilleand ved Muldbjerge, Dokkedal på den nordjydske østkyst, ind på mobilen. Fuglen blev fundet af Thyge Enevoldsen.

Undertegnede kørte derud men fuglen var ikke at se de første ca. 20-25 minuter. Pludselig kommer den dog flyvende fra nord og smider sig ud for Muldbjerge sammen med de mange Sortænder og Fløjlsænder, der raster i området på ca. 800-900 meters afstand.

Det er især fuglens hvide nakke og hvide blis, der afslører Brilleanden på denne afstand. Anden sås i hvert fald frem til ca. 17.40, hvor jeg forlod stedet. Den sås på afstande mellem 800-900 meter og vel 1200-1300 meter.

Fuglen ses fra parkeringspladsen på Muldbjerge. Stedet findes ved at dreje af ved skiltet mod Muldbjerge i den nordlige del af Dokkedal, hvorefter man straks drejer til venstre af en smal vej, der går over og bliver en grusvej. Ved parkeringspladsen er der et godt højt udsyn over bliver en grusvej. Ved parkeringspladsen er der et godt højt udsyn over
havet mod øst. Fuglen kan sandsynligvis ikke ses fra selve kysten, da man kommer til at stå for lavt.

Chancerne for finde Brilleanden er nok bedst fra op af formiddagen og frem efter da man ellers har stik modlys!


Fundet er som allerede nævnt det ca. 22. for Danmark og det kun andet aprilfund. Derudover adskiller fundet sig fra det traditionelle mønster ved at værre det første fra den nordjyske østkyst og det kun femte væk fra den jyske vestkyst. Fundet er dog på ingen måde overraskende idet det nordlige Kattegat er kendt for at indeholdende op til 500.000 rastende Sortænder (ca. 40% af den nordvest europæiske population) og op til 80.000 Fløjlsænder. Der er dermed næppe tvivl om at Thyge havde valgt en god lokalitet for Fløjlsand!

Muldbjerge fuglen er forøvrigt ikke den første Brilleand der findes under en eftersøgning efter Fløjlsand. Lakolk fuglen blev i sin tid fundet med det samme ønske.

Mere information om de danske fund af Brilleand findes her.

Mere information om hvem der har krydset Brilleand på deres Danmarksliste kan findes her.

Artiklen er senest opdateret: tirsdag 22. april 2003 kl. 08.31

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.042 sek.
til toppen