Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Færøupdate - version 4

Artiklen er tilføjet af MBH tirsdag 25. september 2007 kl. 11.58. Læst 24546 gange
Af Team DRømø
Færøupdate

I forsøget på at holde Netfugl opdateret om Operation Færøernes forløb er det ønsket, at der herunder orienteres løbende om operationen. Mangelfuld internetforbindelse gør desværre nok, at opdateringen ikke kan blive daglig. Der beklages på forhånd for det tekniske udfald.

22.7
Operationens 5 biler ankom mere eller mindre rettidigt til Hanstholm sidst på formiddagen for kun at erfare, at Smyril Line på ingen måde var rettidige, da færgens afgang var udsat med to-tre timer.

Kun chaufførerne måtte køre ombord, hvorfor alle passagerne blev nød til at gå ombord medbringende de fornødne remedier til at overleve 36 timer til havs. Det drejede sig primært om optik og øl, men enkelte blev også set medbringende andre personlige ejendele.

Vel ankommet på skibet mødtes bilpassagererne på dækket. Godt placeret i en lænestol fandt en Rask bror hurtigt en Sabinemåge. Derudover gav den bekvemme hav(ne)obs Suler, Rider og alkefugle. Alle operationens deltagere tog de første tre timer på båden i fin stil og uden sygdomstegn, men det ændrede sig, da fortøjningerne blev kastet og båden lagde fra land.

På vej ud af havnen kom Sortgrå Ryle på turlisten og det samme gjorde to Haanings. De blev forsøgt chummet med fiskeolie og kattepiller, men det have ingen effekt på dem. Ceres Royal kunne måske have gjort det, men der chummes ikke for enhver pris.

Hav(ne)obsHaanings i feltenABK, THH og RS modkompenserer bådens bevægelser

På havet kom Storkjoven og Mallemukken hurtigt på listen og trods chumforsøg med fiskeolie, toastbrød, kattepiller og popcorn, var det meget få fugle, der kom rigtigt tæt på. En kutter blev passeret og udover at ca. 400 mukker fulgte den, sås også en Sodfarvet Skråpe omkring kutteren. Det gav forhåbninger. 1-2 Almindelige Skråper blev også claimet, men da ikke alle så fuglene forbliver de kun claims.

Et par timers havobs medførte en claim om Lille Stormsvale og da mørket faldt på, var det tid fouragering for operationens deltagere. En udmærket fouragering med alt fra østers og krebs til frikadeller og pommes fritter. En enkelt operationsdeltager indtog dog kun tre mundfulde brød førend vedkommende fortrak til køjs. Om det skyldtes, at vedkommende var forspist eller havde problemer med bådens rullende bevægelser er uvist, men vedkommende sås ikke mere den dag. Som aftenen skred frem overgik fourageringsindtaget fra fast til flydende. Ikke af lyst, men mere som et forsøg på at kompensere for bådens rullende bevægelser. Der var enighed om, at der kun var tale om rullende bevægelser og definitionen på høj søgang var, når en Bentzon blev placeret midt i sengen og via skibets bevægelser kunne nå fodende og hovedgærde.

Der blev underholdt med historier fra den fynske birderscene og da de 35 sekunder var overstået, blev der fortalt historier fra hele kongeriget. Det viste sig bl.a., at en stor del af operationens deltagere havde fundet strandvaskere. Såfremt en operationsdeltager skulle falde over bord ville det således være overvejende sandsynligt, at det blev en meddeltager der ville står for genmeldingen, såfremt deltageren skulle skylle i land på Færøerne, hvilket jo var ganske betryggende. De sidste lod sig lettere intoksikerede vugge i søvn ved midnatstid, hvor en Strack i Dronning Ingrid tempo kunne ses klamre sig til gelænderne på vej ned til sengelejet. Der var tydelige tegn på overkompensation.

23.7
Da deltagerne stod op var vi ankommet til Bergen. Morgenfourageringen blev indtaget i forskellige tempi og fra skibets observationsposter lød der meldinger om Havørn, Fiskehejre og Topskarv, da skibet forlod Bergen og omegn. Næste destination på rejsen var Lerwick, Shetland og trods kaptajnens rolige melding om kun 8-13 sekundmeter, var det alligevel nok til, at enkelte operationsmedlemmer blev blege om næbbet og at andre fluks begyndte at kompensere for de forventede rullende bevægelser. Hesselballe underholdte på havobsen med gåder og taljonglering for de interesserede. Aftensmaden blev indtaget på færgens forskellige spisesteder. Det siges, at man bliver, hvad man spiser. Andreas Petersen blev set indtage Lunde i færgens fine restaurant og han vil løbende under operationen blive fotodokumenteret, såfremt det viser sig, at han skal SU beskrives. Shetland blev nået først på aftenen og trods forlydende om mindre end 35 km til en Kildire, fik det ikke nogen af operationens medlemmer til at afmønstre. Da Shetland blev forladt og kursen mod Torshavn var sat, var det tid til at indfinde sig i bådens Viking Lounge, hvor latexpigerne skulle underholde med deres stort annoncerede danseshow. Stor var overraskelsen, da det viste sig at bådens husorkester bestod af to fynske ornitologer. Der var ingen der var i tvivl om, at duoen var Mosebo og Gjaldbæk. Vi forventede, at duoen ville afmønstre i Torshavn for at deltage i operationen, men det forlyder, at de forsatte til Island, hvor de som gøglere og gademusikanter skal optræde med duoen ”den touperede sølvræv”. Duoen blev afløst af latexpigerne, der trods begrænset dansetalent vakte jubel hos de operationsdeltagere, der havde indfundet sig i Viking Lounge.

Forklædte fynske ornitologerLatexpigerneVikinger i Viking Lounge

Det var også der, at operationens deltagere blev enige om, at det var en skam at Fanø ikke var en del af Færøfelttræffet, men at vi håbede, at det blev et godt træf alligevel. Da gode budskaber ikke kan bringes for tit gøres der igen opmærksom på, at det er en skam, at Fanø ikke er en del af felttræffet, men vi håber det bliver et godt træf alligevel. De sidste af operationens natteravne fik rigtigt skabt gode relationer til de lokale og blev inviteret til alt fra sandkagefyldte lunder til haveobs i poppeltræet. Det var også der, at det blev tydeligt, at færingernes yndlingsudsendelse i fjernsynet er ”forsvundne danskere”. Langt over midnat var det sengetid og den kraftige overkompensation skulle senere vise sig at være en god idé, for det blev en mørk og stormfuld nat.

24.9
Den mørke og stormfulde nat krævede sine ofre. Et enkelt operationsmedlem blev set på knæ foran kummen, hvor han enten jodlede færøske nationalsange eller ofrede sig. Vedkommende skulle være kørt fra borde, men overlod det til kodriveren. Som Færøerne nærmede sig var der også flere fugle i farvandet, hvor Almindelig Skråpe vistnok var det mest spændende. Chaufførerne var klar i bilerne klokken 10 som stemmen i højtalerne venligt anviste. Det var chaufføren af en større bus desværre ikke og da hans bus holdte og spærrede for dæk 2, tog det to timer at tømme færgen, hvilket ikke mildnede sindene hos chaufførerne. Med fast grund under fødderne og knap 6 timer forsinket i forhold til forventet ankomst blev operationens to sidste deltagere Poul Ulrik og Jesper Sonne samlet op. Efter fællesmødet og fouragering på Burger King var operationens deltagere klar. De fleste startede ud i plantagen, hvor der blev spejdet forgæves efter Mandarindandrikken, der som C-art på Færøerne kunne være blevet et kryds på de flestes VP liste.

Andrikken var ikke pp i plantagen, hvorfor Team DRømø bestående af Jens Søgård Hansen, Poul Ulrik og Morten Bentzon Hansen valgte at lede efter fuglen ved å-udløbet syd for byen. En ivrigt kaldende vipstjert passerede forbi trioen og det viste sig hurtigt, at der var tale om et 1k Citronvipstjert. Ca. 3 timer efter at operationens deltagere var ankommet til Færøerne var den første nye art for Færøerne fundet!! Hvor svært kan det være!

Ny art for Færøerne - CitronvipstjertCitronvipstjert 1kVideoklip (6MB)

Fuglen blev behørigt twitchet af de fleste af operationens deltagere og udgør måske det største endagstwitch på Færøerne til dato. Med citronvipstjert i bogen fortsatte de fleste af operationens deltagere mod Nolsøy, hvor Jens Kjeld Jensen fremviste Helgolandsrusen og fortalte anekdoter og rusens fangst gennem tiderne.

HelgolandrusenDer fortælles om møl, lus, sommerfugle og fugleSkråpeobs med Lille Stormsvalekolonien i baggrunden


Udsigt mod nord fra NolsoySolnedgang over Torshavn set fra NolsoyOptræk til en blæsende og regnfuld nat

Efter aftensmaden gik turen ud til kolonien med de små stormsvaler og stor var begejstringen, da den første fugl gik i det opsatte net. Da fjerde fugl var fanget og ringmærket blev nettet lukket og i mørket gik deltagerne rundt og lyttede til både voksne og unger inden turen gik tilbage til forsamlingshuset, hvor deltagerne overnattede.

Jens-Kjeld JensenJens-Kjeld Jensen gav en guidet tur ud i verdens største Lille Stormsvale koloni.Fire Lille Stormsvale blev ringmærket på stormsvale turen. Her piller Rune og Louise én ud.

Fra andre steder på øerne forlød det, at der var set tre bjergvipstjerter og da denne art er lokal SU-art, havde dagen indbragt 4 SU vipstjerter.


2. opdatering

Det er kommet for øre, at opdateringen er fundet for indspist. Det beklages naturligvis, men det er nok utopi at tro, at alle kan få lige meget ud af en sådan opdatering. Ønskes der fuld forståelse kræves der deltagelse på turen, hvilket alle opfordres til fremover. Felttræffene er for alle, uanset alder, niveau, højde og drøjde og det er med garanti mere gemytligt end at sidde derhjemme og ”lege” Jens Vejmand bag skærmen.

Nå – tilbage til FFFFT 2007.


25.9
Majoriteten af forsamlingshusets gæster forlod Nólsoy i stormende kuling og regn tidligt om morgenen. Vejrguderne var ikke mildt stemt, men alligevel lykkedes det Louise Brandt Grønqvist at pille Mandarinanden ud i Torshavns Plantage. Ynkelig var den, som den stod på øen under buskene med hovedet under vingen og forsøgte at undgå bygerne, men VP krydset var i hus for dem, der går op i sådanne lister.

Netfugls udsendte tilbragte formiddagen i en tildugget bil og forsøgte at opdatere Netfugl på et åbent trådløst netværk. Uheldigvis var bilen parkeret i den forkerte side af vejen, hvilket blev bemærket af den lokale parkeringsvagt. Netop som bødeforlægget var på vej i forruden fandt vagten ud af, at der var liv bag de duggede ruder og det lykkedes Netfugl at få snakket sig ud af venstresideparkeringen. Ved 13-tiden rejste 10 operationsdeltagere mod syd til Suduroy, hvor færgeoverfarten gav Lille Stormsvale og Thorshøne til de aktive. Vel ankommet til et Suduroy i solskin, var Kurt Christensen hurtig med den første SU-fugl for øen, da en Brilleand blev fundet og fotodokumenteret ved Øravik. På Akraberg, hvor Suduroydeltagerne er indlogeret i et luksuriøst hus med PH5 pendel og gulvvarme, var dagens sidste SU melding en Lapværling fundet af Esben Eriksen med flere. Af subrariteterne kan nævnes Fløjlsand fra ”fastlandet”. Arten var på SU-listen indtil 2006.

Lille Dimun til styrbord under sejladsen til SuduroyDer scopes BrilleandAkraberg - living on the edge

Brilleand1k Lysbuget/Mørkbuget Knortegås?1k Lysbuget/Mørkbuget Knortegås?

Aftenfourageringen foregik i hold og sluttede af med smagsprøvning af importeret singlemalt.

26.9
De 12 personer på Akraberg vågnede op til stille vejr og sol, da denne stod op. Holdene spredtes ud på Suduroy og på trods af det fremragende vejr, medførte det ikke de store resultater. En Rask Bror fandt en Bjergvipstjert ved Sumba, hvilket udgjorde ca. 10. fund for Færøerne.

De tre Bjergvipstjerter fra Tvøroyri 24.9 var blevet til 2 og havde flyttet sig et par kilometer. Ifølge de to findere, EsE og Andreas Petersen, var der tale om de samme fugle. Om det er tilfældet vides ikke, men det sparer i hvert fald de to observatører for at lave endnu en SU beskrivelse af Bjergvipstjert. I det hele taget er SU beskrivelser af Bjergvipstjerter ikke i særlig høj kurs på Suduroy.

”Fastlandet” stod for dagens første ”rigtige” SU art, da en 1k/hun Halsbåndstroldand blev fundet af Silas Olofson. De næste SU-arter var ligeledes fra ”fastlandet”. En adult han Sortbrun And fra Klaksvig er nok en gammel genganger, hvorimod en 2k Sorthovedet Måge var ny for Færøerne eller for ”landet” som finderne, Silas Olofson, Rasmus Strack, Tim Hesselballe Hansen og Andreas Bruun Kristensen, beskrev det på DOFcall. Hermed har operationens deltagere nu fundet to nye arter for Færøerne.

Halsbåndtroldand 1k Foto: ABKSorthovedet Måge - Ny art for Færøerne! Foto: ABKEngpiber

Dagens sidste SU-melding var fra kirken i Tvøroyri, hvor EsE fandt en 1k Karmindompap. Fuglen var ikke særlig samarbejdsvillig for twitcherne, men sad dog i samme plante tre timer senere.

Af tidligere SU-arter kan nævnes en Knarand fra Vágur og Brilleanden var fortsat pp.

Rune Bisp Christensen og LBG startede ringmærkningen op i Sumba (ikke at forveksle med den indonesiske ø, Sumba, der dog har visse ligheder med Færøerne) og det blev kronet med en Havesanger, der udgjorde resultatet af fire timers ringmærkning. Det illustrerer meget godt, at der ikke er mange småfugle på Suduroy. Der er fortsat langt til tidligere tiders Tennesseesanger, men der skal blot én fugl til at ændre dette.

En Prærietrane på Grønland og en fornuftig vejrudsigt gør, at humøret er højt hos deltagerne og troen på en sjældenhed fortsat er til stede. Indkøbt solsikkefrø gør forhåbentligt også sit til, at Aftenkernebiderne snart vælter ind over øerne.

"Skovbæk" ved plantagen vest for TvøroyriPå Færøerne er der ingen korncirkler til gengæld findes et utal på havet!Lokal indbygger med Sumba i baggrunden

Dagens kuriosum var en lokal fårehund, der havde kastet sin kærlighed på de to ringmærkerne og fulgte dem troligt fra Sumba til Akraberg. I forsøget på at følge ringmærkerne helt til dørs ville hunden springe over hegnet til Akraberg med det resultat, at bagbenene blev hængende i hegnet, hvorfor hunden hylende hang i disse og med hovedet nedad. Hunden blev ringmærkernes største fangst, men inden de fik den mærket, fik en snarrådig KUC reddet hunden fra mærkning og mén. Oplevelsen kølnede kærligheden til ringmærkerne og fæhunden luskede af. Om der sker en genfangst i morgen vil tiden vise.

I det hele taget var der meget fokus på hundene i dag, da en hund i Famjin væltede en Rask Brors teleskop med et flækket okular som resultat.

Afterbirdingen var stort set lig den foregående dag. Holdvis fouragering, whiskysmagning og udveksling af nye som gamle historier.

27.9
Dette var dagen, hvor de parringsvillige Amerikanske Rørdrumdamer burde have besat Akraberg.

Da Netfugls udsendte som sidste mand valgte at gå til ro, var KUC ved at teste husets konstruktion, med nogle imponerende snorkelyde, der fik træværket til ryste og burde have givet udslag på Richterskalaen. Dette stod heldigvis kun på i et kort tidsrum, hvorefter dele af snorkelydene blev afløst af en svag klukken, således at det samlede lydbillede bragte minder frem om Amerikansk Rørdrum. Dette blev igen afløst af svage snerrelyde, med associationer til en Sylviasanger førend KUC valgte at vende sig og forholde sig i ro.

KUCs imitationer blev hurtigt aflyst af en vaskeægte nattrækkende Mudderklire, troede jeg. For Mudderkliren trak sit kald lidt ud og blev ved med at kalde indtil det stod mig klart, at en anden af rummets beboere havde overtaget KUCs rolle som imitator. Mudderkliren blev hurtigt aflyst af en langtrukken Pungmejseagtig piben, hvorefter jeg havde talt alle fårene på Færøerne og faldt i søvn.

Huset var vågent før solen stod op og den overskyede himmel og moderate vind gjorde, at forventningerne til dagens udbytte var store. Rørdrumdamerne kunne ikke erkendes og da solsikkefrøene heller ikke kastede noget af sig skulle det hurtigt vise sig, at det blev en dag i gentagelsernes tegn. Som dagen gik, forsvandt skyerne og solen kom til syne. Højdepunktet på Suduroy var, da en piber drev gæk med nogle af deltagerne, med indkaldelse af hele kavaleriet som resultat. Der blev trukket vod på fuglen og resultatet viste sig at være en Engpiber.

Suduroystyrken blev reduceret med én, da Jesper Sonne valgte at forlade øen og returnere til ”fastlandet”.

Stær - afgjort den mest synlige fugl på øerneGærdesmutte - lokal raceSkærpiber

Ringmærkerne havde heller ikke meget nyt at berette om. Gårsdagens Havesanger var også pp i dag og derudover blev enkelte lokale Gråspurve, Gærdesmutter og Stære ringmærket. Fra de andre øer var de mest spændende meldinger Fløjlsand og Høgesanger, og dermed var den første SU-frie dag en realitet. Nuvel, Brilleanden og Halsbåndstroldanden var fortsat pp, men der var ingen nye SU-arter at berette om.

Akraberg FyrSolnedgang ved AkrabergDer fourageres på kanelsnegle

Sidst på eftermiddagen returnerede holdene til basen og AnP og EsE stod for fælles aftenfouragering til alles tilfredshed. Denne blev afløst af LBG og RBCs nærmest legendariske kanelsnegle. DOFballdeltagere vil nikke genkendende til disse snegle og hvilken lykke de gør. Til sneglene var der irsk kaffe.


3. opdatering

Det er erfaret, at folk har problemer med tekstens formulering. Der gøres opmærksom på, at det skrevne er et referat fra turen, som er valgt gjort offentligt på Netfugl, således at turdeltagerne efterfølgende uden problemer har mulighed for at genfinde referatet. Det håbes, at der trods alt er andre som også får glæde af referatet.

28.9
Endnu en morgen, hvor de mest morgenfriske var oppe inden potentielle hits havde forladt Norges vestkyst og Nordamerikas østkyst. Op skulle de og resten af huset ligeså. En af fordelene ved at stå op denne morgen var, at der fortsat var kanelsnegle.

Solopgang ved Akraberg - endnu en dag med godt vejr ventede forudeFamjinTvøroyri

Vejret var delvis overskyet og vinden forholdsvis stille. Uden for Akrabergfortet var der trækfugle i luften. Måske var det et tegn? De første par timer bragte ikke meget, men en Høgesanger i Sumba antydede, at der var kommet nye fugle til øen. Kvækerfinker hist og her var også nye fugle.

Det var først da EsE og AnP meldte Hvidbrynet Løvsanger i Vagur, at det stod klart, at der nu var åbnet op for sluserne mod øst. Kirgisiens bjerge kunne næsten anes. Udfordringen blev taget op af Team DRømø og sporadiske obs i Tvøroyir gav endnu 3 Hvidbrynede Løvsangere. Således veltilfredse fandt teamet et åbent trådløst netværk, hvorefter en turupdate kunne laves og den uploadede version kunne hentes ned til akrabergfortets beboere. Det var også der, at det blev erfaret, at vi var en flok lalleglade amatører, da vi i kampen om nordatlanten var langt bagud i forhold til Shetland.

I forsøget på at komme ind i kampen igen blev den lille plantage mod Hvalpa tjekket. Der var ikke mange fugle i plantagen, men minimum 6 af dem var hvidbrynede og de kunne i flere tilfælde ses jagte hinanden. To fugle i samme kikkertfelt sås jævnligt.

En af 15 bryn denne dag. Denne en af 6 som sås ved plantagen vest for TvøroyriBjergvipstjert - Stadig SU art på øerne, men har ynglet ved Tvøroyri plantagen i årSortrygget Hvid Vipstjert - udgået fra SU listen fra og med 2006

Dagens total af Hvidbrynet Løvsanger på Suduroy endte med min. 13 fugle, da EsE og AnP kom op på 4 fugle i Vagur området. Alle fugle blev set i østvendte bygder og først fra middag og fremad. EsE og AnP anslog artens ankomst til Suduroy til kl. 12.00.

Fra de andre operationsdeltagere var der melding om endnu en Hvidbrynet fra Torshavn (RS) samt Mandarinand ligeledes fra Torshavn (RS og ABK). Med 14 Hvidbrynede Løvsangere, 2 Høgesangere og 2 Sortryggede Vipstjerter var der mange subrariteter på øerne, men SU-arterne glimrede for anden dag med deres fravær. En Bjergvipstjert ved en af bækkene i Tvøroyir var en gammelkendt fugl, der dog som noget nyt blev fotodokumenteret.

Ringmærkerne fik 21 fugle i nettet, hvor bedste fugl blev en Høgesanger.

Retur på fortet kunne de første erfare, at der havde været ubudne gæster, da der var tyndet gevaldigt ud i øldepoterne. Det var optræk til krise på Akraberg og medførte at hold syd afholdte øråd. Det blev bestemt, at humlen skulle under lås. EsE og AnP returnerede som de sidste Akraberg, da de endte i et ligtog. Læsere af turforberedelsen vil erindre, at sådanne ikke overhales.

Aftenfourageringen foregik holdvis og da dette var overstået, blev dagens billeder gennemgået. Derefter stod RBC for højtlæsning af turupdaten samt kommentarerne til denne.

Dagens hundehistorie stammer fra Famjin, hvor de lokale Border Collie krydsninger tilsyneladende er understimuleret og har fundet stor morskab i de gæstende ornitologer. Således er minimum 3 ornitologer blevet set sparke sten med hundene i dag. Det foregår ved, at hundene kommer og ligger en sten foran en, hvorefter stenen losses langt væk til stor morskab og aktivitet for hundene, der henter dem og returnerer dem. Det skete også for Lillebror Rasks den anden dag. Lillebror Rask nægtede at sparke til stene og resultatet var et flækket okular.

29.9
Igen en morgen med overskyet og stille vejr. På fuglefronten var det også meget stille. Der var ikke mange af gårsdagens subrariteter tilbage. Dagens største tidsrøver var en lille fugl i Vagur Plantage. Den var i lang tid placeret i kategorien "Lille Gulbug sp." og først sidst på eftermiddagen blev observationsforholdene så gode, at fuglens rette tilhørsforhold afslørede sig. Det var turens første Rørsanger. Heldigvis blev fuglen bestemt i stedet for at hænge i kategorien "Lille Gulbug sp." Fuglen blev hele tiden set i korte sekvenser og fouragerede hele dagen lavt i gran/fyrplantagen.

RørsangerSilkehejreKarmindompap - En af dagens 3 nye karmindompaper som er SU art på Færøerne Foto: AnP

EsE og AnP stod for hele fire SU-arter i dag, idet de fandt Karmindompap i Hov, Porkeri og Vagur Plantage. Derudover havde de en overflyvende Bjergvipstjert ved Vagur Plantage.

Dagens femte og sidste SU-art blev en Silkehejre i omegnen af Tvøroyri. Team DRømø vil gerne tage æren for fuglen, men ret skal være ret, så de var adviseret om fuglen, da de ved plantagen i Tvøroyri mødte Turið Vestergaard í Dali. Hun fortalte om en hvid hejre, der havde fløjet rundt i løbet af dagen. Selvom hvide hejrer er klassiske claims, var det alligevel noget der måtte tjekkes. En tur op ad vandløbet resulterede i en hvid hejre. Selvom fuglen stort set kun blev set flyvende, viste de gule fødder, de sorte ben og det sorte næb, at det drejede sig om en Silkehejre. Snehejren og Lille Blå Hejre lader stadigt vente på sig. Rygter vil vide, at den skulle være set i Hov dagen inden. Det siger lidt om de udsendtes evner, hvis de i to dage kan overse 60 cm hvid hejre!

Islom - højeste total fra samme lokalitet er 6 set ved VikarbyrgiHvidbrynet Løvsanger ved SandvikKvækerfinke - en af 15 set ved Hvalpa

Hvad angår fuglene på Suduroy, var der stor udskiftning. Af Hvidbrynede Løvsangere var der 2 i Vagur Plantage, 3 i plantagen i Tvøroyri, 1 i Sandvik og 1 i Tvøroyri by ved en lavendelblåt hus med lyserøde vinduer i den østlige del af byen. Gadenavnet er ukendt, for de er ikke skidegode til det med gadenavne heroppe.

Fra de nordlige øer meldes der om 5 Hvidbrynede Løvsangere, Skovsanger, Halsbåndstroldand, Mandarinand, Sortbrun And, 2 Bjergvipstjerter og Fløjlsand. Brilleanden ved Øravik, Suduroy var fortsat på plads.

Dagen i dag var også dagen, hvor vi sagde farvel til KuC, SOP samt de to Raske Brødre. De drog mod nord med morgenfærgen. Eftermiddagsfærgen medbragte Tinnitus (RS) og de to rangler (ABK og THH). Holdet var uden deres førerhund (SiO), men havde øjensynligt fået lov til at rejse rundt på egen hånd eller også var de blevet stemt ned til hold syd. PU returnerede ligeledes til "fastlandet" - dog med eftermiddagsbåden.

Plantagen vest for TvøroyriRS, THH og ABK ankommende til Suderoy (står på agter soldækket)Operationsdeltagere mødes til en Hamborg-rørsanger

Dette var også dagen, hvor operationsdeltagerne stiftede kendskab med de lokale fuglekiggere, da de som nævnt ovenfor mødte Turið. Udover at hun fandt Silkehejren, er hun også "moder" til det ynglepar af Bjergvipstjert, der har været på Suduroy denne sommer. Der takkes for hjælpen til at finde Silkehejren og i bytte fik Turið vist Brilleanden.

Dagens hundehistorie er fra Hvalpa, hvor hele tre hunde deltog i "stenlegen". Det gør det svært at kratluske ubemærket, når hele bygdens bestand af hunde skal luftes samtidigt.

Aftenfourageringen var holdvis, hvor den nys ankomne trio gav den som veganere. Ellers blev der byttet historier mellem hold syd og hold nord og kigget billeder.

30.9
Denne morgen blev vi vækket af fyrets tågehorn. Det var tåget, meget tåget, men kun på toppen af fjeldene. I bygderne var vejret klart. Ellers var der god vind i dag, men solen smilede også til operationens deltagere.

På fuglefronten var der meget stille. RS lagde ud med at claime Lapværling ved Akraberg. Det vides ikke, om det var den tidligere udmeldte fugl eller om det drejede sig om en ny. Trods intensiv eftersøgning var der ingen bryn i krattene. Eneste spændende småfugl på Suduroy var en Høgesanger i Hvalpa. En ringmærket Rørsanger i Hov kunne være gårsdagens fugl fra Vagur Plantage. En Bjergvipstjert i plantagen i Tvøroyri drejede sig sikkert om en af tidligere sete fugle og i Vagur Plantage var der for anden dag Karmindompap. Brilleanden var fortsat på plads i bugten ved Øravik.

Fra hold nord blev der meldt om Skovsanger, Høgesanger 2, Hvidbrynet Løvsanger og Fløjlsand i Midtvágur og omegn og fra Sandoy blev der meldt om en hvid hejre. Noget tyder på, at Silkehejren var øhoppet og havde fortsat rejsen mod nord.

RS charmerer sig ind på lokal indbygger Foto: ABKSkyerne lå tungt over Vargur fra morgenstundenAfterbirding

Sidst på eftermiddagen begyndte det at småregne på Suduroy. Regn og manglende fugle medførte, at det første hold returnerede tidligt til Akraberg. Der gik dog ikke længe førend hele styrken var samlet om bordet til gennemgang af dagens obs og gennemsyn af billeder. Der var holdvis fouragering, men fællesfouragering på kanelsneglene, som RBC og LBG igen stod for og igen med et upåklageligt resultat. Eneste minus var, at der kun blev lavet en plade, hvorfor sneglene hurtigt fik ben at gå på.

Sidst på aftenen ankom SiO til øen sammen med Nis Rattenborg, Anders Myrtue og Kim Andersen.

Da de sidste operationsdeltagerne gik til køjs var fyrets tågehorn aktiveret. Det var næsten som at have KUC tilbage hos hold syd.


4. opdatering

1/10
Så blev det oktober og for alle dem, der går op i månedsarter på Færøerne er kortene blandet på ny. For de interesserede kan det nævnes, at turartslisten på nuværende tidspunkt nok ligger omkring de 100 arter alt i alt. En tur herop booster dermed ikke artslisten nævneværdigt.

De nys ankomne gæster var lysvågne ved ankomst og det sørgede de for, at nogle af husets ellers sovende beboere også var til langt ud på natten. Da morgenen gryede, kunne det bemærkes, at tågehornet ikke var i funktion, hvilket gav forhåbninger om bedre vejr. Det var ikke lige just tilfældet, idet der var overskyet og en hel del blæst. Nok en kvart pelikan vind, hvis det skal udtrykkes med ornitologiske termer. Først på formiddagen regnede det på øen og sidst på eftermiddagen var der sol på Akraberg. Sparsomt, men den var der.

Regnen gjorde, at det blev valgt at opdatere Netfugl i stedet for at morgenobse. Den udvikling som tråden havde taget gjorde, at opdateringen kom til at tage alt for lang tid. Det er ikke helt let at være på ferie/fugletur og så styre Netfugl samtidigt. Der skal lyde en opfordring til de, der mener at Netfugl er indspist, at præge Netfugl i den retning, de ønsker Netfugl skal tage i stedet for blot at ytre sig negativt om de bidrag, andre kommer med.

Hvad fuglene angik, var der tale om repetition. Der var ikke kommet nye fugle til og flere af de få, der var til stede dagen før, var nu også draget mod andre himmelstrøg. Eneste mulige nye fugl var en Hvidbrynet Løvsanger. Denne blev dog set nær plantagen i Tvøroyri (helt nøjagtig er plantagen ved Storåen i Trongisvágur, men det er irrelevant i denne forbindelse), hvorfor det kunne være en genganger, der ikke var kommet videre med sit liv. Brilleanden var fortsat på plads ved Øravik om end den vist var kommet lidt ned mod Tjaldavik. Karmindompapperne holdt fortsat til ved Porkeri og i plantagen ved Vagur. En Bjergvipstjert ved Frodba og lidt senere hørt ved Ulingatangi er sikkert samme fugl, som den der blev fotograferet et par dage tidligere ved Brekkan (det gælder om at minimere SU-beskrivelserne af Bjergvipstjert). Alle stednavnene er op og ned af Tvøroyri. Høgesangeren i Hvalba, var ligeledes pp.

Med RS, THH og ABKs ankomst var der nu hele 9 walkie talkier på samme frekvens på hele øen og disse sikrede, at observationerne hurtigt blev spredt og at der var styr på logistikken.

Ringmærkerne fik en mærket Gråspurv i nettet, som de ikke selv kendte til. Fuglen stammer nok fra ringmærkning hernede sidste efterår. Dagens total blev 7 nymærkninger og en genfangst. RBC udtrykte, at det var rimeligt, hvilket vist meget godt illustrerer, at der var en anelse småfugletomt på øen.

Fra hold nord er der meldt om Islandsk Hvinand, Sortbrun And, Høgesanger samt to Hvidbrynede Løvsangere ved Kunoy, Høgesanger ved Vidaroy og ad. Gråmåge ved Undir Gøtveiøi.

De få fugle gjorde, at den langtidsstationære gruppe af operationsdeltagerne sidst på eftermiddagen fandt på andre sysler. Statoil blev frekventeret og chips indkøbt (de koster 26 kr. posen!) og andre fandt systembolaget for at få øl- og vinbeholdningen op.

Sidst på eftermiddagen indfandt Jan Skjoldborg Kristensen sig. Han er utvivlsomt den operationsdeltager, der har den største pionerånd, idet han har taget turen på sin gule scooter! Jan kombinerer turen med virksomhedsbesøg, så da han ankom til Akraberg, havde han medbragt en laks på størrelse med Bentzon. Laksen var en gave fra en producent nordpå.
Jan er for øvrigt den eneste, der har claimet at have set en yank under operationen, der ikke er en and. Jan claimede at have set en bill. Ikke en hornbill, men Bill Clinton.

Jans ankomst var en berigelse for operationsdeltagerne. Ikke nok med at han bespiste Akraberg med 6 kg laks, han bibragte også Akraberg en helt ny hobby, da han er kortbølgeradioamatør. Her sad operationsdeltagerne langt væk fra alt og med Jans ankomst havde vi pludseligt kortbølgekontakt med hele verden. Dårlige forhold gjorde, at en lidelsesfælle på Skt. Helena ikke kunne nås (der var ellers masser af bølger uden for huset), men alle europæerne gik godt igennem. Indrømmet, da udstyret kom frem havde vi Jan mistænkt for at være en "Galactico", og at vi ville blive beamet op til de evige hitkrat, men tingenes rette sammenhæng afslørede sig snart. Jans engagement for hobbyen var ganske smittende. Det viste sig, at hobbyen havde visse paralleller til det at kigge på fugle. At få radiokontakt til Akraberg Fyr er ikke en hverdagsbegivenhed for radioamatørentusiasterne, hvorfor Jan var lidt af et hit. For at verificere kontakten, sendes der kort til de forskellige radioamatørorganisationer og dermed får man accept af kontakten (en slags SU-godkendelse?). Jan nævnte, at denne hobby fint gik i spænd med fugleinteressen. Det fik vi ved selvsyn bevis for, da "rare fugle" blev anvendt som understøttelse af radiogrejet. De fleste andre operationsdeltagere ville have bladret i bogen og talt om morgendagens hit, men for Jan havde den også andre anvendelser.

Afterbirdingen gik op i ænder. Et par gråhovedet pibeænder havde vakt interesse og temaet "Islandsk Hvinand" blev vendt igen og igen.

Endvidere gik aftenen med lidt snak om Brøndby. De mangler i den grad en fårward. Enhver islænding med fodboldtrøje bliver indkøbt kritikløst og der ventes spændt på, hvornår en færing med fodboldtrøje skal betræde Brøndbys græs. Operationsdeltagerne kunne sagtens finde synergieffekter i at få en færing i folden.

Jan ankom til Akraberg med en 6 kg laksDet er bestemt ikke kedeligt at være på felttræfTim fortæller historier

Som aftenen skred frem blev der gjort indhug i de indkøbte drikkevarer og det fik tungen (endnu mere) på gled hos nogle. Der blev underholdt med diverse historier om alt fra Helligånden til Midtfyns Festival.

For de sidste natteravne blev det over midnat førend de så dyner.


2/10
Igen en overskyet morgen og igen virkede det som om, at vindstyrken havde taget til. Andelen af operationsdeltagere, der deltog i morgenobsen var meget begrænset. Det var reelt nok kun AnP samt RBC og LBG der skulle ud og ringmærke. En genfangst af en af deres "egne" Gærdesmutter samt mærkning af en Gråspurv blev deres udbytte på 4 timer.

Der var en vis mathed af spore blandt operationsdeltagerne. Troen på, at der ville ske noget vildt denne dag var begrænset. Et hold kørte til Akrar, hvor de Almindelige Skråper huserer i to-trecifret antal. De ses på afstande ned til 100 m og har fornøjet de fleste operationsdeltagere på et eller andet tidspunkt.

Kratluskerne meldte om 2 Hvidbrynede Løvsangere i plantagen ved Tvøroyri. En af fuglene kunne være gårsdagens, men den anden må næsten være ny, da plantagen har været dækket af flere hold dagligt.

Ellers blev det dagen, hvor operationsdeltagerne var impliceret i det første biluheld. Nuvel Jens Søgård Hansen havde tidligere forsøgt at flytte en kirkevæg med sin bil, men da dette ikke resulterede i synlige buler, regnes det ikke for et rigtigt uheld.

EsE, der havde valgt at springe morgenobsen over, skulle måske nok være blevet i sengen hele dagen. Da han bakkede ned til Akraberg, valgte han ufrivilligt at tjekke om fiatlakeringen var modstandsdygtig over for hegnspæle. Hverken lakering eller dør var modstandsdygtig, hvorfor bilen nu har en større rids og en mindre bule.

To af holdene valgte at forlade Suduroy og drage op til hold nord. EsE og AnP valgte at indkvartere sig i Torshavn og Team DRømø med ringmærkere fortsatte ud til Vagar, hvor Råhede Fuglestation og de Raske Brødre holdte til.

På vej til færgen gik der garn i den. Døde får omdannet til ærmer mv. blev indkøbt. Endvidere agerede RBC uldpusher mellem Vagur og Torshavn, da en kasse med garn skulle transporteres fra den ene uldfilial til den anden. Det var ikke den eneste efterladenskab fra døde får, som blev transporteret mellem øerne. RBC og LBG havde modtaget to lammekøller fra Aksel i Sumba. Aksel er fuglemanden på Sumba og det er med hjælp fra ham, at det har været muligt at ringmærke dernede, hvorfor han skal have en stor tak for sit bidrag til et succesrigt Operation Færøerne.

Dybt koncentreret Jan lytter efter livstegn fra omverdenenNu skal der trakteresFærgeoverfarten bød på lejlighed til at fastslå højden på Bentzon

Med ankomsten til hold nord i Midtvágur, var det gamle hold syd samlet igen i nord, om end EsE og AnP kun var nået til Torshavn. Hos hold nord var Susanne Overgaard Pedersen i fuld gang med at tilberede aftensmaden. En fortræffelig middag der inkluderede hovedret og dessert.

Hold nord meldte om 2-3 Hvidbrynede Løvsangere, 2 Høgesangere, Skovsanger og Fløjlsand. Alle fra Midtvágur.

Aftenen gik med gennemsyn af billeder og opdatering at historier fra hold syd og hold nord.


3/10
Hold nord stod op til fortræffeligt vejr. Vejret var stille og skyet og solen lod sig se indimellem.

Dele af hold nord valgte at tage den store andetur, hvilket medførte Sortbrun And og Islandsk Hvinand. Derudover gav turen Høgesanger i Kunoy og to Hvidbrynede Løvsangere i Hvalvik sammen med AnP og EsE. Sidstnævnte var også på den store andetur efter en Hvidbrynet Løvsanger i plantagen i Torshavn. Det lykkedes de to, at bomme alle fire ænder (Sortbrun And, Islandsk Hvinand, Halsbåndstroldand og Mandarinand), men da nogle af ænderne har været stationære i mere end et år, når de nok at få set fuglene, såfremt de planligger et genvisit inden for de næste par år. Fløjlsanden i Midtvágur har tilsyneladende været pp siden 2001! I det nordlige var Skovsangeren, Fløjlsanden og en Hvidbrynet Løvsanger fortsat pp i Midtvágur.

Islandsk HvinandIslandsk HvinandIslandsk Hvinand


Sortbrun AndSortbrun AndBrilleand (Video 20MB)


GærdesmutteHvidbrynet Løvsanger Foto: RBCSangsvane

Fra hold syd blev der meldt om Bjergvipstjert ved Sumba og Akraberg. Den regnes som samme fugl. En Bjergvipstjert ved Porkeri er nok en ny fugl. De to hvidbrynede i plantagen ved Tvøroyri var på fortsat pp og det samme var Høgesangeren i Hvalba. Karmindompap i Porkeri og Vagur Plantage var også gengangere. Fra Suduroy meldes der endvidere om 1.800 Kortnæbbede Gæs. Trækkende Kortnæbbede Gæs blev også set i Midtvágur og i Torshavn. Fra Midtvágur meldes der endvidere om 430 trækkende Grønlandske Blisgæs.

KlaksvigKunoyAfslutningsmiddag på Vagar lod ikke noget tilbage - Rune og Louise havde fremskaffet et par lammekøller

Fourageringen hos hold nord var i samlet trup, da de donerede lammekøller udgjorde et fortræffeligt måltid efter kyndig tilberedning af LBG og RBC. Endnu engang sendes der en venlig tanke til Aksel i Sumba. Som prikken over i'et var der kanelsnegle til kaffen. Flødekartoflerne og kanelsneglene gjorde, at beholdningen af farin og fløde var borte, men kaffe, whisky, letmælk og et kort kanelsnegl dyp udgør en færøsk version af irsk kaffe. Virkningen var den samme. Det blev i det hele taget de alternative drinks aften hos hold nord, da slatterne skulle tømmes. Den ene flaske var godt nok helt fuld, men da proppen kom af, var det også en sjat og så skulle den også ryddes af vejen. Den blev noget over midnat førend hold nord gik til ro og fra hold syd forlyder det ligeledes, at der var sjat fest.


4/10
Du bliver, hvad du spiser. Hold nord var noget lamme, da morgenen gryede. Der var regnsnusk, hvorfor der absolut ingen grund var til at stå op. Sidste mand i seng hos hold nord (lillebror Rask) var første mand oppe og han tog morgenobsen for hele holdet. Morgenobsen gav ca. 70 trækkende Kortnæbbede Gæs. Observationen anses for at være pålidelig, da det først var efter morgenobsen at han blev set drikke mælk med Strohrom (et sidste forsøg på at få udryddet slatterne). Efter morgenmaden stod den på oprydning og rengøring hos hold nord. Der blev også tid til lidt obs og Skovsangeren i Midtvágur bliver måske den sidste observation af en SU art på operationen. Midtvágur blev forladt med Burger King i Torshavn som næste station, hvor dele af hold syd og nord samledes inden hjemrejsen skulle påbegyndes.

Artiklen er senest opdateret: torsdag 4. oktober 2007 kl. 13.15

Kommentarer:

Jan Dresler skriver tirsdag 25. september 2007 kl. 21.26
Det her lyder til at blive alle tiders tur og ikke mindst de kommende updates bliver værd at vente på (ligesom Utter-bold-referaterne).

...al den her (over-) kompensering for skibets rullende bevægelser, - det må vel også give udslag i kompensering for højdeskræk (der er JO stejlt nogen steder deroppe på Færøerne)....eller hur ??

Under alle omstændigheder - god fornøjelse deroppe - og næste update ventes spændt.

mvh
Jan


Niels Henrik Højbjerg skriver onsdag 26. september 2007 kl. 09.36
"På vej ud af havnen kom Sortgrå Ryle på turlisten og det samme gjorde to Haanings. De blev forsøgt chummet med fiskeolie og kattepiller, men det have ingen effekt på dem. Ceres Royal kunne måske have gjort det, men der chummes ikke for enhver pris."

et citat fra updaten.

jeg vil gerne vide hvem I henvender jer til.

Jeg holder meget af færøerne, og vil gerne følge med i jeres ekspedition, men den forekommer mig noget indspist.
(det samme gælder iøvrigt referater fra fodboldturneringen i Vesløs og kampene i Utterslev mose. Det er sikkert ustyrlig morsomt for de indviede, men en anelse uforståeligt for udenforstående såsom undertegnede)

hvad betyder f. eks. 'to Haanings' og hvad vil det sige at chumme?

fortsat god ekspedition.

vh NH


Morten Heegaard skriver onsdag 26. september 2007 kl. 10.55
Hej Niels Henrik,

Du har vist ikke kigget på fugle i så mange år, hvis du ikke kender familien Haaning. De er alle fire meget aktive feltornitologer, og en af dem har siddet i SU i flere omgange. I beskrivelsen henvises der til de to sønner, som det også fremgår på et af foto'erne. Desuden er det Henrik (Haaning) som har taget billederne af de håbefulde Færøfarere på skibet, som også er oplaodet på Netfugl.

At "chumme" vil sige at smide forskelligt fiskeaffald, olie, popcorn, dyrefoder mmm ud fra et skib (eller fra land) for at lokke havfugle til. Det bruges af og til også som øgenavn til feltornitologer der indtager junkfood i store mængder (F.ex. Mads Chum, som i øjeblikket befinder sig i Canada, men ind i melem lægger et guldæg på disse sider!!)

Jeg kan godt forstå, at referater fra fodboldkampe og lign. er uinteressante for udenforstående at læse (jeg har dog hørt rigtig mange sige, at de glæder sig hver onssdag morgen til at lukke op for det nye referat), men der jo heldigvis ingen der tvinger dig til at læse det.

Go' obs både i øst og vest

fra Feehaar


Søren Sørensen skriver onsdag 26. september 2007 kl. 14.13
Herligt med de farverige beskrivelser og de mange fotos der bringer os midt ind i den heftige feltfeber - og stakkels SU der bliver sendt på overarbejde - samt synd for os, der ikke kan være med.
Undertegnede pt. på job i Nordindien ville give meget for at bytte med et par dage med regnsnusk på Akraberg.
Jeg venter i spænding på næste rapport!
mh Søren


Silas Kristian Krag Olofson skriver onsdag 26. september 2007 kl. 20.17
Regnsjusk på Akraberg? Det var vidst i går. I dag har vi haft fin sol, et 15 minutters indslag i morgenradioen heroppe samt 4 nye SU-fugle, hvoraf en er ny for landet!

Følg med i obs'ene under "Færøerske observationer" i venstre side.

Om 15 minutter er der foredrag med THH, ABK, RS og lidt SiO på naturhistorisk museum, så det har været endnu en kanon dag :-)


Steen Brølling skriver onsdag 26. september 2007 kl. 22.26
Hvis det er dette billede (http://www.netfugl.dk/projects/ofo2007/pictures/Img_1639.jpg) du henviser til Morten angående de 2 Haaninger, tror jeg sgu' at ham til venstre på billedet blir' ked af det! Det er nemlig ikke DOFball-dommer Søren, men hans og Henriks fader Jan Haaning.

Bare lige for at der er styr på grammatikken!


Morten Heegaard skriver onsdag 26. september 2007 kl. 23.10
UPS - jeg glemte at checke billedet inden jeg sendte beskeden. Jeg havde ikke set så grundigt på billedet.

Feehaar


Niels Henrik Højbjerg skriver torsdag 27. september 2007 kl. 19.21
Kære Morten.

Tak for svaret.

Bare lige for en ordens skyld kan jeg fortælle dig at jeg har set på fugle i temmelig mange år.
Men jeg er ikke rigtig inde i slang-verdenen.

Og for mig virkede det som om at man - for at få det fulde udbytte af updaten - skulle kende en del termer og kæle/øge-navne, som jeg altså ikke kender.

Derfor virkede det lidt indspist på mig.

Og det gør det forsåvidt stadigvæk.


vh NH


Turið Vestergaard í Dali skriver fredag 28. september 2007 kl. 01.06
Hey Silas
Hvor på Suðuroy så I brilleanden? Vidste I, at sædgåsen faktisk har været her i Trongisvági i ca. 15 mån.?!
Vejret er særdeles godt, så I får sikkert set en masse. Glæder mig at høre om jeres fund. Fortsat god tur!
Hilsen Turið


Michael Højgård Hansen skriver fredag 28. september 2007 kl. 08.47
Det med indspist kan jeg godt følge dig i, Niels! Jeg får samme fornemmelse når jeg læser det. Men nu er det jo ikke dof.dk, og så må vi jo leve med fornemmelsen(:-).
Vi kan vel alle ligge et lignende indlæg på netfugl... (går jeg ud fra)..som vi kun selv forstår..(se det er rigtigt indspist).
Fornemmelse eller ej, så er det et godt initiativ, og interessant læsning!

M.v.h. Michael


Niels Henrik Højbjerg skriver fredag 28. september 2007 kl. 09.18
Kære Morten.


Lige siden jeg svarede på dit indlæg, er der noget der har generet mig.

Og nu ved jeg hvad det er:

Det er tre ting:

1)
Hvordan kan det være at det første du nævner er, at jeg ikke har kigget på fugle i så mange år?
Hvad kommer det sagen ved?

2)
Du skriver at der ikke er nogen der tvinger mig til at læse det.
Jeg synes det er en flabet måde at svare folk på.
Jeg ved godt at der ikke er nogen der tvinger mig til at læse noget som helst.
Det afholder mig ikke fra at gøre det.
Og kommentere det jeg læser.

3)
Jeg har stadig ikke fået svar på mit spørgsmål.


vh NH


Morten Heegaard skriver fredag 28. september 2007 kl. 10.17
Hej NH,

Ad.1) Jeg skriver ”du har VIST ikke kigget” – det indikerer at jeg gætter!

Og det kommer sagen ved, fordi du stiller spørgsmål som en nybegynder. Læsere af Netfugl har stødt på navnene Henrik, Søren, Jan og Edit Haaning Nielsen mange gange. De har skrevet artikler i foreningens blade, som allerede nævnt har Henrik siddet i SU i (mindst) to perioder, Edit og Jan fandt landets anden Ørkensanger (13/11 94) ved Stængehuse, Søren fandt Nathejren i Vejlerne (januar 04) og Henrik har bl.a. en stribe sjældne vadefuglearter på sin ædelliste (dvs. arter han selv har fundet) fra Vejlerne. Derfor undrede det mig at du ikke har hørt om dem før, hvis du er en garvet feltornit.

Færdes man blandt ligesindede i felten, så går der altså heller ikke længe før man støder på udtrykket ”at chumme”, men ærligt indrømmet - det bruges næppe af gamle damer, der lægger brød ud på foderbrædtet, og de kan jo godt have kigget på fugle i årevis.

Ad. 2) Du synes at svaret er flabet, og det er det da muligvis også – men jeg læser jo også hvad jeg har lyst til på Netfugl – og svarer på det. Præcis som dig! Faktisk skriver jeg da også, at jeg godt kan forstå, at det kan virke indspist, men så undrer jeg mig over at du ikke bare trækker på skuldrene og klikker videre. Jeg farer jo heller ikke i blækhuset når en eller anden tilfældig Netfuglbruger skriver i sin profil ”Kører mest ud med Ole” og ”Har iøvrigt lavet en - hvis jeg selv skal sige det - fremragende fugledobsatabase.” selv om det er indspist og totalt intetsigende.

Ad. 3) Jeg kan jo af gode grunde ikke svare dig på hvilke(n) af Netfugls målgrupper forfatterne har tænkt sig at ramme, men umiddelbart vil jeg mene at det er skrevet i håb om at underholde en bred læserskare, og jeg selv synes, at det er sjovt når teksten er peppet op med lidt fis og ballade med de implicerede personer, frem for en ren ”kære dagbog-stil” og opremsning af de sete arter.

Jeg håber, at du har fået det bedre nu, og at tråden kan få lov til at dreje sig om det den egentlig var påtænkt – nemlig underholdende beretninger fra de færøske globerotter.

Go’ obs fra Feehaar


ulrik malthe overgaard skriver fredag 28. september 2007 kl. 23.55
Hej Dernede
Ja, sidder jo lidt nord for jer, heroppe på Island, og nyder jeres beretninger, som jeg finder underholdende, lyder som den helt rigtige kombi i har gang i, SU-arter og single malt!
Nå, men har gået rundt og sparket i buskene heroppe de sidste par dage, de små yankees lader vente på sig, men heroppe er det er da blevet til tre prærieløbere, og en fire-fem amerikanske hjejler, samt to blåvingede ænder en enkelt sortbrun and og en buff-bellied pipit rastende på et skib, inden for den sidste uge, så kig bare mod nord, og lad os se, hvem der finder den første yankee-spurvefugl (for lige at nævne hvad der i tidligere år har været set på datoerne 27-28/9 heroppe, så er det red-eyed vireo, black poll warbler, great spotted woodpecker, northern parula og swainsons trush, tager vi d. 26/9 med så sig lige yellow rumped warbler (2), hermit trush og common yellowtrush!
Håber dette giver lidt opmuntring, der er jo ikke så langt derned til jer, så med lidt god vind..
Glæder mig til flere news :-)
Mvh Ulrik


ulrik malthe overgaard skriver fredag 28. september 2007 kl. 23.57
Sorry, der skulle have stået common yellowthroat, giver vist mere mening :)


Niels Henrik Højbjerg skriver søndag 30. september 2007 kl. 07.03
Det var ikke min mening at ældre damer der lægger brød ud til fuglene skulle inddrages i denne tråd.

Jeg interesserer mig ikke for hvem der sidder i SU.
Ej heller hvem der fandt den anden ørkensanger i Stængehus den 13.11 1994.
Eller nathejren i Vejlerne i 2004.
Eller hvem der har hvad på deres ædellister
Eller ædellister i det hele taget.
Jeg har heller aldrig påstået (og vil heller aldrig gøre det) at jeg er en garvet feltornit.
Visse mennesker kunne - måske med rette - postulere at jeg er en ornitlogisk ignorant.
Men sådan er det nu een gang.

Jeg kan godt lide at se på fugle.
Derfor er jeg medlem af DOF.
Og derfor læser jeg Netfugl.

Og jeg kan godt lide Færøerne - har været der fire gange.
Og derfor vil jeg gerne læse denne tråd.

Så derfor vil jeg gerne - aller ydmygest - omformulere mit første indlæg fra det måske noget skarpe spørgsmål (hvilket jeg undskylder på det inderligste) til følgende udsagn:

På trods af at jeg har kigget på fugle i mange år, kender jeg ikke fagudtrykket 'at chumme'. Og jeg ved heller ikke hvad 'to Haanings' betyder.
Derfor synes jeg at det kunne være rart hvis forfatterne af tråden, ville undlade alt for avancerede fagudtryk og indforstået sprog.
Det er min ydmyge mening.
Jeg er opmærksom på at andre synes at stilen er underholdende og derfor vil jeg naturligvis respektere hvis den fortsætter.

Jeg ønsker jer fortsat god ekspedition.

vh NH.


sven bødker skriver søndag 30. september 2007 kl. 21.11
godt gået nh
nogle gange bliver det ærlig talt for indspist/indforstået


sven bødker skriver søndag 30. september 2007 kl. 21.12
godt gået nh.
og ærlig talt bliver det nogle gange for indspist/indforstået.

mvh sven bødker


Michael Westerbjerg Andersen skriver søndag 30. september 2007 kl. 22.06
Hvor er det dog et suverænt projekt!

Det er super rart at se I hygger jer - og hvor gad jeg godt være med.

Der ser smukt ud.

Og fugle finder I også.

Projektet er suverænt fordi det sender så mange positive signaler til vores landsfæller oppe på Færøerne - som vi i dagligdagen alt for sjældent får lejlighed til at udvise og udtrykke; det være hermed gjort.

Det samme burde være tilfældet med Grønland.

Derfor er der al mulig grund til at deltage i glæden over jeres projekt - også selv om det på papiret drejer sig en lillebitte smule om twitching - hvis I blot ville se yanks... havde I sikkert valgt et andet sted :-)

Bedste hilsner fra Springfield og omegn.

Pas fortsat godt på jer selv og hinanden.

Michael


Morten Heegaard skriver søndag 30. september 2007 kl. 22.37
Hej igen,

Så lagde du kortene åbent og ærligt ned på bordet. Til det vil jeg svare, at denne hjemmeside primært er oprettet af og for fuglekiggere som går rigtig meget op i DK-arter, ædelartslister, twitching, sjældne fugle, SU, svingfjersprojektioner, subterminale halebånd osv osv – alt det som du ikke gider at beskæftige dig med. Med andre ord, så er du slet ikke i den primære målgruppe for hjemmesiden, og derfor vil du ofte føle det skrevne indspist. Det er jo helt forståeligt.

Du skal selvfølgelig læse alt det du lyster på denne side, og du skal kommentere lige så meget du orker – men jeg er temmelig sikker på, og det prøvede jeg faktisk at fortælle dig på en pæn måde i første omgang, at der er en hel del af Netfugls daglige læsere der betragter dig som en ”dude”. For uindviede henvises der til Bill Oddies ”Little black bird book” – en stærkt underholdende bog, som beskriver en masse fagtermer fra feltornitologien.

Go’ obs fra Feehaar



svend ove jensen skriver mandag 1. oktober 2007 kl. 00.00
Til Feehaar!
Det er da godt at der også findes ornitter der kan svare folk ordentlig uden at håne. Det er ikke ligefrem din måde,der skaffer kunder i butikken hos DOF og Netfugl.Hvad med lidt pli.


Lars Jensen skriver mandag 1. oktober 2007 kl. 09.51
Til Morten Heegaard

Jeg er en flittig bruger af netfugl og har kigget på fugle i over 30 år.

Når jeg læser dine svar til Niels Henrik Højbjerg skammer jeg mig over at være med i kredsen af netfugl-bruger. Jeg føler at NHH pænt spørger om hvad "vi" snakker om og får et uforskammet svar.

Det er ved at blive lidt for udbredt, at hvis folk der ikke lige er med i "inderkredsen" stikker næsen frem og spørger får de et hak i tuden.

Kan man ikke svare på en pæn og oplysende måde - det ville klæde "os".

Og lad os så komme tilbage til Færøerne og få nogle spændende beretninger.

Mvh
Lars


Morten Heegaard skriver mandag 1. oktober 2007 kl. 10.54
Mit første svar til NH var som følger:

Hej Niels Henrik,

Du har vist ikke kigget på fugle i så mange år, hvis du ikke kender familien Haaning. De er alle fire meget aktive feltornitologer, og en af dem har siddet i SU i flere omgange. I beskrivelsen henvises der til de to sønner, som det også fremgår på et af foto'erne. Desuden er det Henrik (Haaning) som har taget billederne af de håbefulde Færøfarere på skibet, som også er oplaodet på Netfugl.

At "chumme" vil sige at smide forskelligt fiskeaffald, olie, popcorn, dyrefoder mmm ud fra et skib (eller fra land) for at lokke havfugle til. Det bruges af og til også som øgenavn til feltornitologer der indtager junkfood i store mængder (F.ex. Mads Chum, som i øjeblikket befinder sig i Canada, men ind i melem lægger et guldæg på disse sider!!)

Jeg kan godt forstå, at referater fra fodboldkampe og lign. er uinteressante for udenforstående at læse (jeg har dog hørt rigtig mange sige, at de glæder sig hver onssdag morgen til at lukke op for det nye referat), men der jo heldigvis ingen der tvinger dig til at læse det.

Go' obs både i øst og vest

fra Feehaar

Hvor er det lige jeg er uforskammet her??


Morten Bentzon Hansen skriver mandag 1. oktober 2007 kl. 11.01
Der henstilles til, at kommentarer i debatten holder en sober tone og at brugerne udviser respekt overfor meddebatører uanset deres indfaldsvinkel til det at kigge på fugle.

Netfugl skulle gerne være en hjemmeside, hvor alle fugleinteresserede kan komme til orde uden at frygte, at deres deltagelse i debatter medfører negativt ladede kommentarer.

Mvh

Jens og Morten


Niels Henrik Højbjerg skriver mandag 1. oktober 2007 kl. 11.01
Jeg kan se at referaterne fra ekspeditionen, fortsætter ufortrødent i det øverste indlæg.
Uanset det der foregår hernede.
Og det er jeg glad for, for så har jeg ikke en fornemmelse af at jeg forstyrrer det tråden i virkeligheden handler om, når jeg kommer med endnu et indlæg.

Jeg er rigtig glad for at blive korrigeret mht Netfugl's målgruppe.
Jeg var af den fejlagtige opfattelse at Netfugl henvender sig til alle de, der har netadgang.
Så tak for retledningen.

Og tak for at jeg, på trods af at jeg slet ikke hører til målgruppen, alligevel får lov at læse og kommentere på Netfugl.
Hvis dette synspunkt ændrer sig, vil jeg naturligvis gerne vide det.
Så vil jeg selvfølgelig øjeblikkelig holde op med at bruge hjemmesiden.

Tillad mig så at komme med et par synspunkter mere:
1)
Jeg vidste ikke at man skulle lægge kortene åbent og ærligt ned på bordet, inden man gav sit besyv med. Det skal jeg nok huske fremover.

2)
Jeg gider sådan set godt at beskæftige mig med DK-arter, ædelartslister, twitching, sjældne fugle, SU, svingfjersprojektioner, subterminale halebånd osv osv.
Men det interesserer mig ikke.
Jeg vil bare gerne kigge på fugle.

Til allersidst et par spørgsmål:
Jeg erfarer at en hel del af Netfugls daglige læserer betragter mig som en "dude".
Den bog, der henvises til har jeg ikke adgang til.
Til gengæld kommer jeg til at tænke på filmen "The Big Lebowski" fra 1998, hvori Jeff Bridges spiller en meget - efter min mening - sympatisk gammel flipper og hvori han insisterer på at blive kald 'The Dude'.

Og så er mit første spørgsmål:
Er det sådan jeg skal forstå Netfugl's læseres opfattelse af mig?
(det kan man jo af gode grunde kun svare på hvis man har set filmen - det er jeg klar over (hvis man ikke har det, kan jeg varmt anbefale den, den er meget morsom og Bob Dylan har leveret noget af musikken)).
Eller skal jeg opfatte det mere negativ. (som min intuition siger mig at jeg skal)?

Og mit andet spørgsmål er:
Hvor stor en del af Netfugls daglige læsere (f.eks. angivet i procenter) er det, der opfatter mig som en "dude"?

Håber at jeg ikke er til for megen ulejlighed.


vh NH


Niels Aagaard skriver mandag 1. oktober 2007 kl. 11.14
Som sædvanlig er en tråd kørt ud på et sidespor. Men hvis vi endelig skal debatte tonen her igen, vil jeg da godt støtte Fehår (selvom jeg nok vil fortryde det).

Med så mange "medlemmer", som netfugl har, vil der s'føllig være en spredning på emner og sprog (formuleringsevne, om du vil) i debatterne.
Og at forlange, at andre skal begrænse deres slang-sprog, svarer omtrent til, at man ikke måtte skrive "håndsvingfjer" (vingespidsfjer??)... eller "omvendt træk" ...eller.. you-name-it.!
For det er jo også indforstået fagsprog (nomenklatur!).

Naturligvis er der en grænse for, hvor "tjekket" et sprog, man kan kapere(!) og acceptere. Men den glade, overstadige stil i denne tråds indledning kan da ikke forarge nogen...troede jeg.
Det troede jeg, indtil jeg så det sure opstød fra NHH. Så trækker man en extra gang på skuldrene (som jeg synes, NHH burde ha' gjort over åbningsindlægget).
Morten svarer NHH med den sædvanlige (og åbenbart hos nogle ukendte?!), let flabede stil, men også med konkrete noter til de "indspiste" udtryk i indledningen.

Og så er "Fanden løs i Laksegade" (jeg håber, man kender udtrykket!!) med de kendte beskyldninger og personligheder, som gør netfugl så festligt, LOL!

Og nej Leif. Jeg synes netop ikke, "at NHH pænt spørger om...".
Bevares, ordene er danske og, der bandes ikke. Men hvis éns reaktion på et langt, beskrivende og livsgladt indlæg som MBHs, kun er "indspist" og "jeg er osse sur over andre tråde, som spiller min tid!!!". Ja så tror jeg, man har andre problemer (og nej, jeg er ikke uddannet psykolog; jeg kan knapt stave til det).

Helt kort: Jeg synes nogle er for sarte og glemmer, at man risikerer at få svar, når man spørger.

kh niels

PS: Glæder mig til at høre nyt, også gerne fra Færøerne !!




Niels Henrik Højbjerg skriver mandag 1. oktober 2007 kl. 11.20
En meget lille korrektion:

Jeg har ikke forlangt noget som helst.


vh NH


Morten Heegaard skriver mandag 1. oktober 2007 kl. 11.39
Jeg har desværre ikke set den omtalte film - selv om andre også har talt godt om den - men jeg tror ikke at dens opfattelse af en dude falder helt ved siden af.

Bill Oddie skriver: "A dude is a posh bird-watcher, who doesn't really know much about birds. The dude is not into discomfort. He potters out after breakfast, stays in cosy hotels and waits for the sun. Which only goes to prove that he is not really a proper birder, let alone twitcher. This is of course a grotesque over-simplification."

Er det virkelig nok til at skabe en lynch-stemning i mod mig?

Hvor mange der virkelig bruger denne betegnelse om dig og andre Netfuglbrugere har jeg ingen anelse om, men jeg har da gudskelov fået nogle mere opmuntrende henvendelser fra min vennekreds end fra LJ, SOJ og SB.

fortsat go' obs fra Feehaar



Niels Henrik Højbjerg skriver mandag 1. oktober 2007 kl. 12.53
Tak for citatet fra Bill Oddie.
På nogle af punkterne passer det godt på mig.
Jeg er ihvertfald ikke artsjæger.

Det var dig der skrev at en hel del af Netfugl's læsere betragter mig som en "dude".
Derfor antog jeg - fejlagtigt, nok engang - at du vidste HVOR stor en del, der var tale om.

vh NH


Niels Aagaard skriver mandag 1. oktober 2007 kl. 14.01
Hej NH.

Lige et par kommentarer mere, mens vi venter på spændende nyt nordfra.

Nej, du er ikke en "dude" i Bill Oddies forstand. Hos BO er en "dude" netop en person, som selv tror, han (aldrig "hun"!) er en god ornitolog; men som ikke går ud i regnvejr og tar med familien på museumsbesøg istf på morgenobs.
"Dude" er hos BO kun ment ironisk nedsættende, som en kontrast til den endnu mere (langt mere!!) nørdede "feltornitolog/twitcher".

Men uanset dude-definitionen, så er du givetvis del af en meget stor fraktion, måske endda flertallet, af netfugl.dk's brugere. Og rigtig mange af disse er sikert enig med dig i, at tonen til tider er noget (=en hel del) sammenspist.

Men de fleste andre gider (tør?) ikke klage.
Dels fordi det nok ikke nytter noget (suk), dels fordi man risikerer at blive svinet til (suk), men nok - forhåbentlig! - især fordi, man accepterer, at tonen varierer (dvs. at også nørder - som dog udgør en stor af brugerne - skal have taletid) samt måske, at man ikke vil afspore en tråd, sådan som du og jeg m.fl. gør det her og nu.

Skulle man endelig diskutere indspisthed etc. (og det har man naturligvis al mulig ret til, jvf. mine erklærede allemands-talerets-holdninger !! SS*) burde man nok starte en ny tråd desangående.

kh niels 8-)

PS. Jeg kan ikke tolerere, at der er så længe mellem opdateringerne fra FØ; hvad laver de overhovedet deroppe?...ser på fugle eller hvad?....stærkt utilfredsstillende !!


Niels Henrik Højbjerg skriver mandag 1. oktober 2007 kl. 14.28
Kære Niels.

Jeg er helt enig med dig i at denne diskussion måske hører hjemme i en ny tråd.

Jeg har imidlertid ikke lyst til at starte den.

Jeg føler mig hørt - tak for det allesammen - så jeg er sådan set færdig med diskussionen - ihvertfald for denne gang.

vh NH


Niels Henrik Højbjerg skriver mandag 1. oktober 2007 kl. 14.41
Kære Niels - een gang til.

Hvis du blader dig ned igennem første indlæg i denne tråd - selve updaten, altå, vil du se at de faktisk ER med.
Sidste dato er igår den 30.9.

vh NH


Lars Jensen skriver mandag 1. oktober 2007 kl. 14.41
OK - jeg bøjer mig - jeg er åbenbart heller ikke i målgruppen for Netfugl.

- og for at illustrere hvorfor jeg opgiver at forklare det - så se her:

Niels Aagaard skriver:
"Morten svarer NHH med den sædvanlige (og åbenbart hos nogle ukendte?!, let flabede stil)"

Jeg kender ikke NHH sædvanlige stil!

MVH/Lars (ikke Leif)


Michael Højgård Hansen skriver mandag 1. oktober 2007 kl. 15.01
Hej NAa

Nu tillader jeg mig alligevel at fortsætte diskussionen:

Indspisthed handler vel om sammenhold med ligesindede.
Du søger sammen med mennesker der på et givent felt(som min.)kan matche din viden og interesse.
Der er ingen udvikling i at snakke om f.eks sort og hvid, når man nu har evner til meget mere subtile farvedetaljer.

.. og så vil jeg lige understrege at jeg ikke vidste hvad chumme var, eller hørt ordet dude før i denne sammenhæng, og jeg har omtrent aldrig fundet noget som helst af interesse for SU.
... og at jeg tror at Morten Heegaard trods alt hører til mindretallet af netfugl's læsere, og ikke omvendt.





Michael Højgård Hansen skriver mandag 1. oktober 2007 kl. 15.03
... og så pludselig røg min ligegyldige kommentar ind før den var halv færdig.

Godt det samme...(:-)

Michael


Niels Aagaard skriver mandag 1. oktober 2007 kl. 15.21
Haha Lars.

Beklager den med Leif/Lars. Jeg er ved at komme i en alder, hvor jeg behøver briller.

Og skrive kan jeg åbenbart heller ikke. "Morten svarer NHH med sin sædvanlige..".

Til gengæld er jeg slet ikke enig med dig i, at netfugl har én og kun én målgruppe. Det er netop styrken ved netfugl, at den er så bredtfavnende. Men det betyder jo så samtidig, at der også vil være specielle dele, som ikke er så spændende for alle-og-enhver.

Fx synes jeg, alle disse kedsommelige detaljer om fotolinser og lysstyrker og dias og asa og, jeg ved ikke hvad, er rædselsfulde; men jeg gider da ikke brokke mig.
Og hvad med alt det tåbelige køb-og-salg, som overdænger vores debat-forum? Skideirriterende, synes jeg (!!!!); men det lever jeg jo osse med.

Og så plejer jeg heller ikke (selv om det da sker) at revse folk, der udtrykker sig akavet. Det giver (som regel) lidt flere frihedsgrader til én selv. SS*

Bredden er netop styrken ved netfugl,...synes jeg.

kh niels





John Faldborg skriver mandag 1. oktober 2007 kl. 16.30
Det hele handler om, at TVINGE SIG SELV, til at gå i lidt større sko.....

...og at indrømme - overfor sig selv - at man MÅSKE er BARE LIDT misundelig.....

Jeg - ihvertfald og til hvér en tid - prøver at tvinge mig selv til at gå i større sko (i mange andre sammenhænge end at RS & co er på FÆ-Ø)...og jeg er alligevel misundelig, hélt specifikt mht det drengene (og pigen) har gang i deroppe.

Jeg synes det er PINLIGT, at der nogle som i deres egen SELVOPTAGETHED, forsøger at få rettet fokus mod dem selv og deres egne smålige problemer, når det hele handler om, at der er nogle drenge (og en pige!) på FÆ'ØERNE og at det er meget, meget, meget SPÆNDENDE....det altsammen!

Jeg synes også det er trist at der er visse der gerne vil ha' at NETFUGL, skal være "PÆN", vise at vi i DOF (og som bidragydere på Netfugl) ikke er sindssyge psykopater og andet......

Men PÆNE, PÆNE mennesker.....

Javel, så......


Lars Staffeldt skriver mandag 1. oktober 2007 kl. 16.47
Hej John!
De fleste af dine indlæg er ganske enkelt for sjove - fuld af humor. Synes også at denne sag er helt ude af proportion (der er folk herinde der er alt for ærekære - kedeligt).
jeg mødte Feehaar for første gang i går - på jagt efter en Hvidbrynet løvsanger på Vestamager - og han gjorde da et sympatisk indtryk!
At være politisk korrekt hele tiden er der ikke noget ved..

Hilsen "Dipperen"


John Faldborg skriver mandag 1. oktober 2007 kl. 16.49
Feehaar, er et SUPERDEJLIGT menneske.
Når han skriver, læser folk blot ofte DE FORKERTE STEDER.....


Michael Højgård Hansen skriver mandag 1. oktober 2007 kl. 17.18
- og så vil jeg da lige understrege at min kommentar om Morten, ikke vedrørte hans person(som jeg intet ondt har at sige om), kun hans udsagn om at denne hjemmeside primært læses af folk der kender alt til at chumme osv.
(:-)

- og så er jeg enig med Faldborg i at det hjælper at gå i store sko, og tage spydige kommentarer med et smil, og så give igen med et smil i øjet.

M.v.h. Michael


Kim Frost skriver mandag 1. oktober 2007 kl. 19.35
Jeg kender ikke selv Morten Heegaard fra felten, men glæder mig ofte over hans kommentarer og uimponerede indfaldsvinkler. Og så virker han GLAD ved sin hobby. Uden den dyriske alvor, der har indsneget sig hos mange.
P. t. er der to tråde, hvor man falder over ham. Det er ikke rar læsning.

For øvrigt er jeg vist i dag en "dude".
Twitcher ikke, nyder gode hoteller og mad på fugleture og vil meget gerne have godt vejr. Men jeg ELSKER fortsat at kigge på fugle. Og er hamrende ligeglad med finurlige ungedragter.
Så sådan kan man altså også være entusiast på lavt og behageligt niveau.
Men er det ikke netop BREDDEN og RUMMELIGHEDEN, vi skal have på Netfugl?


John Faldborg skriver tirsdag 2. oktober 2007 kl. 16.36
Apropos "humor" - så finder jeg det meget humoristisk (også med henvisning til tråden om Ringnæbbet Måge på Chr.Ø), at Chr.Ø (som vel også er en slags "Færøerne") pr. dd begynder at melde Lille Fluesnapper ud på DOF-Call.

Da jeg er af den opfattelse, at brugere af DOF-Call betaler for denne ydelse, kunne det hurtigt gå hen at blive endog særdeles dyrt. Særligt hvis Chr.Ø udvider humoren til også at indbefatte "pp-meldinger"....."Lille Flues pp Mindet 1710", f.ex

Se, det er det man kalder anskuelighedsundervisning - lur' mig om ikke snart Chr.Ø bliver bedt om at lade være med at melde Lille Fluesnapper (og vent bare til de begynder med Blåhals, Karmin og deslige til foråret!!!)......

Ak ja - vi ser så forskelligt på ting, og netop som Kim Frost er inde på - det handler om BREDDE....det handler om RUMMELIGHED.



Lasse Braae skriver tirsdag 2. oktober 2007 kl. 17.16
Hej

Afstemte forventninger er god ting.

Fugle er jo en fællesinteresse for foderbræts entusiaster, twitchere, rigtige ornitologer, jægere, burfugleholdere, naturfredningsfolk, elskere af eksotiske hatte og you name it.

Og alle sammen kan sikker blive hurtigt enige om en masse ting – bare forståelsen er bred nok.

Det er jo dejligt at se alle de folk, der har fået iført sig de store sko,-)

PS Husk nu at kikke på fugle de kommende dage – de virker rigtigt ”giftige”.

Mvh
Lasse


John Faldborg skriver tirsdag 2. oktober 2007 kl. 19.03
...og jég kender lystfiskere - og pensionister med rolatorer - som også ser hvad der blafrer forbi dem...

...men det har jo heller ikke noget med Færøerne at gøre, vel?


Susanne Overgaard Petersen skriver mandag 8. oktober 2007 kl. 22.09
Hej John.

Normalt gider jeg ikke blande mig i diskussioner på netfugl. Men ret skal være ret. Vi var altså 2 PIGER på operation Færøerne! Det var en rigtig god tur - indspist eller ej!

Susanne


John Faldborg skriver torsdag 11. oktober 2007 kl. 20.09
Perfekt! Det har nok dæmpet drengene en anelse ned, :-)


Thorkild Lund skriver lørdag 13. oktober 2007 kl. 11.01
Hvordan udtales "dude"? Man skulle jo nødig gå glip af komplimenten, hvis man bliver tiltalt som en sådan.
Hilsen
Thorkild Lund


Niels Aagaard skriver lørdag 13. oktober 2007 kl. 12.23
Det ved du, naar du hører det !!

Omtrent som naar vi paa Fyn siger: "han duet ik".



Morten Heegaard skriver torsdag 18. oktober 2007 kl. 11.04
I flg. Gyldendals Røde Ordbog udtales dude [dju.d] - men man hører det som regel udtalt [du.d]. I begge tilfælde bør prikken stå højere, og betyder at lyden (her u) trækkes langt.

Og ja, jeg betragter det faktisk ikke som et skældsord, men en kompliment - et "kælenavn" for de fuglekiggere, der har samme interesse som mig selv, men ikke går helt lige så meget op i det!!

Go' obs fra Feehaar


Lars Borremark skriver torsdag 18. oktober 2007 kl. 12.51
Det kommer an på, om der er tale om britisk eller amerikansk udtale. Klik her for en beskrivelse og udtale mv.

MVH - Lars


Jan Fischer Rasmussen skriver fredag 19. oktober 2007 kl. 20.48
Tak til ekspeditionsfolket og alle debatdeltagere for den første læseværdige tråd på Netfugl i umindelige tider...


Arne Olesen skriver søndag 21. oktober 2007 kl. 22.51
Det må være en ret subtil ironi, som JFR benytter, for han kan da ikke i alvor kalde denne tråd for læseværdig.

Under en tiendedel af indlæggene handler om Færøerne og feltprojektet! Alle andre indlæg er personlige skænderier og diskussion af fremmedord.
Som Færøerne-interesseret og tidligere rejsende på øerne vil man gerne læse noget nyt om fuglelivet. Men så at sige hver gang, som man er gået ind på tråden for at læse sådant stof, er man blevet narret!

Det er jo desværre noget, som sker på rigtigt mange tråde på Netfugl, og som gør sitet mindre interessant for lidt mere seriøse folk. Hvad Netfugl mangler er redigering. Og jeg ved godt ud fra egne erfaringer, at det kræver tid at redigere. Kunne man ikke åbne en løbende chatside på sitet til smalltalk som en måske foreløbig løsning. Og lukke for indlæg på en tråd, når den udvikler sig helt skævt?

Til redaktionens eftertanke

Hilsen

A.O.




Jan Fischer Rasmussen skriver torsdag 25. oktober 2007 kl. 21.50
Jeg holder meget af ironi og sarkasme, men dette kan du tage helt alvorligt Arne. Der var masser af oplysninger blandet ind i gøglet, og de mavesure kommentarer var det sjoveste af det hele.


John Faldborg skriver fredag 26. oktober 2007 kl. 13.53
Får vi ikke også snart en dvd med det hele på? Og outtakes, hidtil hemmeligholdte scener mv???


Peder Moesgaard skriver lørdag 17. november 2007 kl. 13.16
Det har værert sjovt, at læse om jeres vellykkede tur. Det kompenserer lidt for ikke selv at have kunnet deltage.


Silas Kristian Krag Olofson skriver onsdag 28. november 2007 kl. 07.37
Til deltagerne!

Fra den færøske SU-koordinators side har der lydt en ønske om at få de manglende SU-beskrivelser snarest. Og det er rigtig mange der mangler.

Mvh Silas


Rune Bisp Christensen skriver onsdag 28. november 2007 kl. 23.41
Til dem det måtte interessere.

En lille update af hvilke arter der blev fanget og ringmærket under operation færøerne.
Alle nedenstående fugle er fanget på Suduroy.
Skærpiber 2, Engpiber 1, Havesanger 2, Høgesanger 1, Gærdesanger 5, Rørsanger 1, Gransanger 1, Hvidbrynet løvsanger 1, Fuglekonge 5, Stær 12, Gråspurv 24, Kvækerfinke 2.

Dertil kommer en genmelding af en Gråspurv fra Sumba, og 4 små stormsvaler på Nolsoy.

Mvh
RBC




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




Fejl i visning af billede!
til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.052 sek.
til toppen