Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Østlig Turteldue i Bække

Artiklen er tilføjet af MBH mandag 15. januar 2007 kl. 22.25. Læst 4921 gange
Østlig Turteldue i Bække

Det var lørdag eftermiddag og klokken var lidt over 11 da min arbejdstelefon ringede. Da jeg var beskæftiget til anden side lod jeg den ringe. Da min privattelefon dernæst ringede to på hinanden følgende gange, var jeg klar over, at noget var i gære. Jeg ringede til Henrik Korsbæk, der var manden bag det første af mine ubesvarede opkald. Henriks første kommentar var ”hvor er den”, hvilket gjorde mig en anelse desorienteret, for hvad talte han om? Henrik fortalte dernæst, at der på Internettet var billeder af en Østlig Turteldue og at billedet var taget i Danmark for nyligt. Spørgsmålet var blot hvor og hvornår. Vi ringede af og jeg satte mig dernæst hen til PC’en for at finde ud af sagen og på Netfugl så jeg, at Mikkel Lausten havde oprettet en tråd om en Turteldue. På tråden var der et link til fotokritk.dk sås et glimrende billede af en Østlig Turteldue og på den dertil hørende tråd kunne jeg se, at Henrik Mikkelsen eftersøgte sagen og at billedet var taget af Brian Østergård. I samme øjeblik ringede Henrik Korsbæk igen og bad mig søge efter en Brian Østergård på Amager! Det gav jeg mig i kast med, men undlod ikke at komme med en bemærkning om, at Amager var et dårligt valg af lokalitet, hvortil den i Albertslund boende Henrik svarede, at det jo afhang af hvor man var! Der var heldigvis ingen Brian Østergård på Amager, men jeg lovede Henrik at søge videre.

Kort tid efter ringede Tommy Frandsen og fortalte, at fuglen skulle være set ved Vejen og pludseligt blev det hele meget sjovere. Andreas Bruun Kristensen ringede i samme øjeblik på den anden telefon, hvorfor jeg afbrød med Tommy og indledte samtalen med ABK. ABK snakkede også om Vejen, og gav mig samtidigt et postnummer. Da ABK var usikker på om Vejen var byen eller om fuglen blot er set ved en vej eller på en vej lavede jeg en eftersøgning på det postnummer som ABK gav mig. Det postnummer viste sig at tilhøre en fynsk flække kaldet Faaborg! Tilbage til tråden på Fotokritik, hvor jeg kunne se, at Vejen var den rigtige by. Næste mand i røret var Tim Hesselballe Hansen. Som glad DOF’er var han på tælling, men vi enedes om, at det var en anelse optimistisk at køre til Vejen for at lede efter en due, hvor eneste ledetråd var, at den var set uden for Vejen. Jeg valgte ikke at gøre noget, men da en SMS fra ABK med teksten ”Petreavej 4, Bække” tikkede ind, var sagen klar. Adressen kom i min GPS og jeg vidste, at jeg var 29 minutter og 45,5 km fra fuglen.

Ikke overraskende var jeg den første på lokaliteten. Jeg parkerede lidt fra Petreavej 4 og da jeg gik matriklen forbi kom ejeren, Bertil Oxlund, ud af huset. Han var godt klar over, hvad min mission var. Jeg fortalte ham om fuglens sjældenhed og at han nok godt kunne forvente, at der kom mange folk og at min. 50 ville komme den næste dag. Det havde Bertil Oxlund ikke noget imod og Bertil Oxlund nævnte såmænd, at hvis fuglen igen dukkede op ved foderbrættet på hans terrasse, så kunne fotografer godt komme ind i hans stue og tage billeder – de skulle blot tage skoene af inden de kom indenfor.

Der var ingen Østlig Turteldue på Bertil Oxlunds terrasse, men Bertil Oxlund kunne fortælle, at fuglen havde været i området i ca. 1-1½ måned og at han havde set den omkring 5 gange i det mellemliggende forløb. Som regel altid om formiddagen. Jeg valgte at gå lidt rundt i området og snart dukkede Michael Mosebo Jensen, Søren Nygaard og Klaus Friis op. Dernæst gik det hurtigt og snart ledte 30-40 mand i området, men lige lidt hjalp det. Den Østlig Turteldue var som sunket i Bække. Ved 15-tiden opgav jeg og kørte mod sydligere dele af regionen.

Den følgende dag blev fuglen til manges glæde fundet ved middagstid, hvor fuglen blev set flyve rundt i området omkring Petreavej/Møllevej før den fandt lidt ro i toppen af en Sitkagran på Petreavej 10. Der sad den til manges fornøjelse førend den igen valgte at lege gemmeleg med de besøgende ornitologer.

I dag, mandag, dukkede fuglen igen op ved middagstid, hvor fuglen blev set kortvarigt, men til glæde for ca. 25 besøgende ornitologer. For nogle var dette nok, men de ihærdige skulle hurtigt blive belønnet, idet fuglen blev genfundet under foderbrættet på Møllevej 6. Fuglen var svær at se for nogle af de hobbithøje besøgende, men takket været Britt Sørensen i Møllevej 4, blev der fundet møbler og en trappestige, hvorefter alle fik mulighed for at se fuglen fouragere i al fredsommelighed.

Som mange andre lokale havde Britt Sørensen undret sig over det rykind af kikkerter i nabolaget. Med ved at søge på ”fugl” på Google var hun havnet på Netfugl, hvor hun hurtigt kunne se, at der var noget i gære i Bække, da flere søgte kørelejlighed til landsbyen! Der skal i den forbindelse lyde en stor tak til Britt Sørensen for hendes hjælpsomhed og overbærenhed med dagens tilrejsende ornitologer. Uden hendes hjælp havde vi ikke set fuglen så godt, som vi gjorde. Efter en times tid forsvandt fuglen op mod materialegården bag Møllevej 4-8. Dernæst forsvandt jeg, men valgte lige at fortælle Bertil Oxlund, at fuglen var set igennem en times tid på Møllevej 4.

For de, der endnu ikke har mulighed for at besøge Bække, kan det oplyses, at fuglen primært ser ud til at opholde sig i området fra Petreavej 4 til Materialegården. Haven på Møllevej 6 ser ud til at være et godt fristed for fuglen, men den vil ikke kunne overskues uden velvillighed fra familien i nr. 4 (og nr. 6,) hvorfor det tilrådes at konsultere dem, førend kikkerter rettes mod haven.
Udover Britt Sørensen på Møllevej 4, har også Bertil Oxlund på Petreavej 4 været yderst hjælpsom. Også ejeren af Møllevej 8 har vist sig imødekommende ved at lade folk besøge haven. I det hele taget har alle beboerne udvist stor interesse for de sidste dages postyr og der skal herfra lyde en tak til dem alle for deres overbærenhed for vores interesse. Det er ingen hemmelighed, at trafikken på Petreavej/Møllevej har været noget mere intens de sidste par dage end de lokale beboere har været vant til. Beboerne havde næppe forventet et sådan ryk ind af ornitologer, men omvendt tør jeg også godt love, at ingen ornitolog havde regnet med, at Bække skulle blive Danmarks ornitologiske navle i starten af 2007. Byen er nu på det ornitologiske landkort.

Fuglen kom ud til den ornitologiske omverden af en kringlet vej. Bertil Oxlund på Petreavej troede først, at den var tale om en krydsning mellem to arter. Bertil Oxlund lånte et kamera af sønnen Brian Østergård, men da han ikke kunne få taget billeder af fuglen, valgte Bertil Oxlund at ringe til sin søn lørdag morgen, hvor fuglen sad på terrassen. Brian Østergård placerede billedet på Fotokritik.dk, hvor Mikkel Lausten så billedet og via Netfugl ”offentliggjorde” billedet. Resten af historien kender vi. Det er i øvrigt ikke første gang, at en sjælden fugl findes via Fotokritik.dk. Den Krøltoppede Pelikan blev ligeledes spottet på Fotokritik.dk, hvorfor det kan betale sig at holde øje med siden. Hvem ved, måske er det næste gang en Sortstrubet Drossel eller Hvidkindet Værling, der finder vej til siden.

Som de fleste ved, at fundet det 10. for Danmark og det første siden 1987, hvor en fugl gæstede Tårbæk i vintrene fra 1984 til 1987. Denne fugl er i øvrigt en lille "problemfugl", da fuglen kun er godkendt af Sjældenhedsudvalget for en brøkdel af den periode, hvor den reelt er set. Et mere nøjagtigt forekomstbillede ville være ønskeligt.

Der er næppe tvivl om, at fuglen vil være i området i en periode endnu. Det værste rykind er nok overstået om end det må forventes, at der vil komme besøgende i de følgende dage og fornuftigt vejr i weekenden vil nok også kunne trække nogle besøgende.

For billeder af den aktuelle fugl se her.

For Østlig Turteldues forekomst i Danmark se her.

8 personer har Østlig Turteldue på deres ”Tip 13” kupon. Se hvem det er her.

Hvem der har krydset Østlig Turteldue på deres Danmarksliste kan ses her.

Se Østlig Turteldues placering på ”Årets Tophits” her.

Artiklen er senest opdateret: mandag 15. januar 2007 kl. 23.10

Kommentarer:

Rasmus Strack skriver tirsdag 16. januar 2007 kl. 22.35
Hej Morten.

Der findes en Brian Østergård på amager, hans navn staves dog på en anden måde.
Denne Brian blev ringet op lidt efter kl. 11 lørdag formiddag af undertegnet og samtalen forløb sådan nogenlunde sådan her;

RS: Hej, øhh det var angående den due du har set.

BØ: Hvad?

RS: Ja dit foto på den der hjemmeside.....

BØ: Hvad f...... snakker du om?

RS: Din due, hvor er den?

BØ: Øhh due, jeg ved ikke helt hvad du taler om.

RS: Ja men er det ikke dig der har taget et billede af en due idag?

BØ: En Due???

RS: dut dut dut.....

Undskyld Brian, men jeg var lidt flov over mit opkald, da det tydeligtvis ikke var dig der havde set Duen.

Mvh RS


Joakim Engel skriver fredag 19. januar 2007 kl. 14.38
HAhahaha - hvor er det sejt at du gengiver den samtale ordret .... det er sjældent man ligefrem griner højt ved computeren!!! Respekt!




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.063 sek.
til toppen