Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Skråpe-"bal" i Klitmøller - en øjenvidneberetning

Artiklen er tilføjet af KRN onsdag 5. september 2001 kl. 14.05. Læst 818 gange
Af Lars Paaby
Skråpe-"bal" i Klitmøller - en øjenvidneberetning


Det var så som så med forventningerne til havfuglene, da vi, dvs. Sakkari Kauppinen (SKa) og overtegnede (LPa) fredag aften 31/8-01 satte kursen mod Klitmøller for at tilbringe en hyggelig weekend på Ørhage Naturcenter sammen med Alex B. Bühring (ABB) og Alex Sand Frich (ASF).


De to navnebrødre var tyvstartet allerde onsdag, desværre lige akkurat en dag for sent til store-Storkjovedag den 28/8. Herefter fulgte et par dage med mere stabilt vejr med relativt svage vinde fra østsektoren. Men "brødrene Alex" er ikke så'en at slå ud af kurs! Nøgleordet var tålmodighed, hvorfor strategien hed min. 3 timers fast morgen- og 3 timers aftenobs de følgende dage. Og helt tomt var der da heller ikke på havet, skønt vinden blæste østfra. Tålmodigheden belønnedes med en rastende 1K Sorthovedet Måge samt en flot gammel Mellemkjove med "store lammekøller", beretter de to "hårdskådere", og det pyntede jo gevaldigt i notesbogen.


SKa og undertegnede, der ellers var tæt på at aflyse turen og istedet tage til Stevns for at kigge rovfugletræk, fik påny blod på tanden. Da farvandsprognosen fredag kl. 18 tilmed lovede opfriskende NV-lig vind 5-10 m/s i Nordsøen, så det jo ganske lovende ud.


Lørdag morgen 1/9-01 indleder vi obsen kl. 06.40 i læ af naturcentret. De første timer forløber rimeligt behersket. Men gradvist tager NV-vinden til i styrke til jævn til frisk (5-10 m/s), og fuglene, primært Suler, Rider og terner, men også flere kjover, begynder at indfinde sig i stadigt større antal. Vi beslutter at "køre linen ud" og fortsætte obsen hele dagen frem til solnedgang. Kjover i alle afskygninger indtager scenen, mange raster i kortere eller længere perioder. Alle 4 arter er identificeret, da dagen omme, og korrigeret for gengangere, lyder slutfacit: 64 Alm. Kjover, 30 Storkjover, 1 ad. Mellemkjove og 1 1K Lille Kjove! 28 Dværgmåger og ca. 1300 Fjordterner bliver det sørme også til - et overraskende godt udbytte vejret taget i betragtning.


Til gengæld har skråperne endnu ikke opdaget, at det er ved Klitmøller, det foregår, en enkelt Mallemuk har dog læst på lektien, hvad der dog næppe kan ophidse en flok garvede "hårdskådere".

Men så kl. 17.55 kimer ABB's mobiltelefon. Det er Sune Jepsen (SJ), der beretter, at han og Jimmy Skat Hansen (SKAT) netop har spottet, hvad der godt kunne være en Balearerskråpe passere vestpå udfor Roshage! Fuglen er kun set bagfra og er slet ikke sikkert artsbestemt.

Minutter senere har vi atter SJ i røret: Skråpen er nu genfundet og set fint suse forbi Roshage i SV-lig retning kl. 18.03 på afstand af blot 2-300 meter! Diagnosen lyder: Balearerskråpe. og
næsten samtidig ses tilmed en Alm. Skråpe på vej i samme retning. Nu skærpes koncentrationen for alvor hos "Klitmøllerkvartetten", der snart får selskab af en tililende Jørgen Bech (JB) og lidt senere også Leo fra Klitmøller. Adrenalinen pumper i kroppen på alle, der stirrer som besat gennem skoperne i retning af Hanstholm Havn i nord. Snakken går om, hvor længe en
skråpe er om at tilbagelægge den 13 km. lange strækning fra Roshage til Ørhage. Nogle mener 20, andre 40 minutter, men da der er gået en time, uden at skråperne har vist sig, begynder tvivlen for alvor at nage hos observatørerne. Har de alligevel taget en anden mere vestlig kurs væk fra land? Vejrobservationerne kl. 17.45 meldte NV 10 m/s for Hanstholm, den optimale Roshagevind - burde vi alligevel have stået der? Snakken går og håbet svinder som minutterne går. Men pludseligt kl. 19.15 kommer det befriende udbrud fra ASF: "Skråpe"!-langt ude i retning af Hanstholm havn - hov, der er to -der er sgu 3!! Vi andre leder febrilsk, kun SKa finder hurtigt fuglene, der kort efter forsvinder i en bølgedal, uden at dukke op igen. Skråperne må have smidt sig på vandet. Trods afstanden når ASF og SKa alligevel at danne sig et ret præcist indtryk af fuglene, der virker små og mørke, og tydeligvis alle hidrører samme art.


Minutter senere genfinder SKa og LPa to af fuglene, der igen er på vingerne. Lys bugplet åbenbares på en af fuglene, der ellers synes ensartede mørkebrune og snarere giver associationer til Sodfarvet Skråpe end til Alm. Skråpe. ASF's første indtryk er hermed bekræftet: Balearerskråpe.


Igen forsvinder de ud af syne, men omtrent samtidigt har ASF og ABB spottet een fugl, måske en af de to førnævnte - eller måske snarere det tredie individ? Der er hektisk aktivitet blandt observatørerne, der har nok at gøre med at "fange" og fastholde skråperne, der på karakteristisk vis suser op og ned over bølgekammene i store buer, afbrudt af lav aktiv flugt i bølgedalene med rappe vingeslag. Kl. 19.20 passerer to af fuglene forbi obsposten, den ene i opvisningsstil på skønsmæssigt 300 m. afstand, hvor den på fornemste vis åbenbarer alle relevante kendetegn. Fugl nr. 3 genfindes ikke. En Danmarksrekord med 3 Balearerskråper i een flok er hermed en realitet!

Som om det ikke skulle være nok, sluttede ballet søndag med en flot 1K Sabinemåge på klodshold, samt endnu en Bal-skråpe! - eller var det gårdagens tredie fugl, vi her fik repeteret? Fuglen rastede udfor naturcentret i tidsrummet kl.11.20-11.35, hvor den smed sig på vandet, efter at være mobbet af såvel Alm. Kjove som Sølvmåge, og blev ikke set siden...

Artiklen er senest opdateret: onsdag 5. september 2001 kl. 14.05

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.058 sek.
til toppen