Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Rødvinget Braksvale ved Sydmøllevej

Artiklen er tilføjet af MBH torsdag 31. maj 2012 kl. 11.17. Læst 3213 gange
Af Stefan Stürup/MBH
Efter en stille start har maj her ved månedens udløb taget gevaldigt revanche. Udover potentielle anden, tredje og fjerdegangsforekomster for Danmark, så tyder det på, at maj 2012 også sætter er par rekorder. At der er rekordforekomst af Stylteløber og Hvidskægget Terne kommer næppe bag på nogle, men maj 2012 har også været den enkeltmåned med potentielt flest fund af Dværgørn samt Nathejre. På falderebet af månedsskiftet tangerer maj 2012 også rekorden for flest fund af Rødvinget Braksvale, idet DOF hovedbestyrelsesmedlemmet Stefan Stürup fandt en Rødvinget Braksvale i Klydesøen. Fundet er det første fund af en braksvale på Sjælland i 10 år og det første af Rødvinget Braksvale i 17 år, da den seneste fugl var den langtidsstationære og massetwitchede fugl ved Ølsemagle Revle.

Om dagens flotte fund beretter Stefan Stürup følgende til Netfugl:

I morges valgte jeg, som så mange andre morgener, at lægge cykelturen til arbejde forbi hjørnet af Klydesøen ved Sydmøllevej, for lige at bruge 10-15 min på at kigge efter vadefugle. Jeg havde set en stor kobbersneppe i går og håbede, at der ville være lidt mere i dag. Da jeg ankom til skjulet, fandt jeg ret hurtigt to store kobbersnepper og en
brushane samt lille præstekrave og temminckryle på vandfladen øst for Sydmøllevej, så faktisk et ganske godt udbytte.

Da jeg skal til at køre igen, kommer der en spøjs vadefugl flyvende. Jeg får kikkerten
på: "BRAKSVALE", fuglen forsætter og lander på en mudderbanke i sydenden af søen. Shit, hvad gør jeg nu? Min første indskydelse var Rødvinget Braksvale, men jeg er godt klar over, at jeg ikke har set underside og vingebagkant godt nok til at være 100% sikker. Jeg så jo kun fuglen i 10 sekunder.

Jeg stiller cyklen, går over stenden og videre ned at Sydmøllevej for at se om jeg kan finde fuglen igen. Undervejs melder jeg den ud via Bird Alarm som Rødvinget Braksvale,
kl. er nu 7:38.

Jeg får øje på fuglen igen, der stadig står på mudderbanken. Jeg er ca. 200 m væk og har kun min håndkikkert, det er svært at se kendetegn. Skal jeg gå videre, med fare for at skræmme fuglen væk, eller skal jeg blive stående og vente på at der kommer nogen? Jeg venter, Rasmus Strack ringer og spørger til fuglen. Jeg fortæller, at jeg ikke er helt sikker på bestemmelsen og at jeg ikke så hvid vingebagkant. Han er på vej, jeg lover at holde øje. Flere ringer, jeg bliver og håber at braksvalen også bliver. På et tidpunkt flyver den en kort tur og lander samme sted igen. Jeg kan ikke se hvid vingebagkant og heller ikke rød vingeunderside. Jeg ringer til Rasmus, der mener, at det nok er en sortvinget braksvale. Han spørger til vingelængden, jeg synes at den har lange vinger, men igen svært at se i håndkikkert. Jeg melder den ud som sortvinget via Bird Alarm!!

Det er ret koldt, jeg har kun cykletøj på, så nu må der gerne snart komme nogen.... heldigvis står braksvalen helt stille og roligt. Efter ca. en time kommer Munken cyklende på sin foldecykel. Han får teleskopet på fuglen og vi kan se Rasmus på stien lidt væk. Fuglen flyver op, flyver et par hundrede meter og lander igen på den anden side af søen ca. 200 m væk. Munken kommenterer, at han synes, at den er lidt for lys til at være en Sortvinget Braksvale, men ingen af os ser hvid vingebagkant. Rasmus ankommer og vi kigger alle på fuglen, der går rundt på den modsatte bred. Ib Jensen kommer også. Fuglen flyver igen op og denne gang er der ingen tvivl, hvid vingebagkant og rød undervinge - Rasmus og jeg ser det, Ib ordner sit kamera! Klokken er nu ca. 9, og endelig er fuglen sikkert bestemt og jeg melder den igen ud som Rødvinget Braksvale...

Det er sgu ikke nemt med de braksvaler, så det tog fem kvarter at få den sikkert bestemt. Lyset må have snydt, så jeg ikke kunne se farverne rigtigt de første par gange, jeg så den flyve. Lidt efter ser Rasmus den i teleskopet fra siden og kan se at vingerne når ud til halespidsen, hvilket passer fint på Rødvinget Braksvale. Fuglen bliver nu både fotograferet og filmet.

Arbejdet kalder og jeg kører på arbejde, noget forsinket. En fin morgen på Vestamager og en ny DK-art til mig og flere andre. En flot fugl og så vidt jeg kan se, den første Rødvingede Braksvale på Amager siden 1986.


Rasmus Strack har taget video af fuglen, der kan ses her.
Se fotos af dagens fugl her.
Antallet af personer, der har fået dagens fugl som ny art ses her.
Personer, der har krydset Rødvinget Braksvale på deres Netfuglliste ses her.
De tidligere danske fund ses her.
Information om det andet fund af Rødvinget Braksvale i maj 2012 ses her.

Artiklen er senest opdateret: torsdag 31. maj 2012 kl. 16.15

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.044 sek.
til toppen