Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Danmarks 5. Rosenterne set på Nordkysten, Sjælland

Artiklen er tilføjet af JSH søndag 22. juni 2003 kl. 14.15. Læst 1468 gange
Af Jens Søgaard Hansen
Lørdag den 21. juni blev en begivenhedsrig dag på Nordkysten af Sjælland. Således blev der set min. 5 Almindelig Skråpe, 80 Mallemuk og en Kuhls Skråpe.

Længe så det ud til at Kuhls Skråpen skulle løbe med æren som dagens hårdeste fugl, en fugl som bestemt var ventet af mange efter de seneste ugers observationer i Kattegat. Desværre blev den dog kun set kortvarigt af to observatører ved Smidstrup Strand lidt vest for Gilleleje. Her havde de den i tidsrummet 10.00-10.08 på ca. 450-500 meters afstand, da den var tættest på.

Jens Lind ville det dog anderledes, da han kl. 13.00 fik øje på Danmarks 5. Rosenterne ved Nødebohuse øst for Hundested. Læs hans finderberetning nedenstående:

Lørdag 21/6 var 3. dag med hård vind fra vest og nordvest. Jeg tilbragte hele morgenen med havobs. ved Gilleleje i håb om at en enkelt Kuhls ville slå et slag forbi. Klokken 1008 ringede Georg Hoffmann mig op fra Rågeleje, idet han sammen med Jan Gråkær Thomsen netop havde set en vesttrækkende Kuhls Skråpe. Jørgen Munck Pedersen og jeg var hurtigt enige om straks at rykke. Tim Hesselballe Hansen, som forinden havde arrangeret transport med Jørgen, var derfor tvunget af omstændighederne til at rykke med og i sidste øjeblik blev der også plads i ladrummet mellem murespandene til Ib Jensen, inden det for fulde gardiner gik vestover.

Vi valgte at holde ind ved den første P-plads ved Nødebohuse, ca. 3 km. før Hundested, og det skulle vise sig at være en rigtig god beslutning. Jørgen havde proklameret Kuhls kl. 11 sharp, det var nærmest blot en formalitet. Han mente også, at Tim burde sende beskrivelsen ind! Nu skulle fuglen altså bare findes, og det viste sig at være et problem. Stedet var simpelthen som blæst for fugle, når enkelte skarver og rastende ederfugle undtages. På 2 stive timer kom der således kun 4 havterner og en enkelt ride forbi. Tim var for længst gået i koma, men han var også kommet direkte fra en fest uden søvn overhovedet. Jørgen foretrak ligeledes hurtigt liggende stilling, mens Ib og jeg forsøgte at vride noget ud af lokaliteten.

Og så var det, at en enkelt terne kom daffende imod os ca. 150 meter ude. Jeg havde forventet endnu en havterne, men da jeg fik den i scopet kunne jeg ikke lige placere den. Størrelsesmæssigt var den som en H/F-terne, men næbbet var helt sort og fuglen var i øvrigt overordentlig lys. Der var fortsat nordvestlig kuling, så fuglen nærmede sig kun langsomt. Da den var ved at være ud for os begyndte den at fouragere og jeg kunne se en nærmest ren hvid overside uden tegninger overhovedet. Ej heller kontrast til overgump. Undersiden ligeledes helt lys og uden sort på bagkanten af håndsvingfjerene. Halen var ekstrem lang og ret tyk ved basis.

Efter ca. 1 min tid fik ternen meget belejligt selskab af en havterne og så først fik jeg fremstammet "Rosenterne". Jørgen var hurtigt på mærkerne, mens Tim noget søvndrukkent kom til hægterne. Fuglen havde nu passeret os, men miraklet skete - fuglen vendte om. De næste ca. 10 min. fløj den frem og tilbage sammen med havternen foran os i direkte medlys i en afstand af 150 - 200 meter. Flugten var karakteristisk dværgterneagtig med hurtigere vingeslag end Havterne, formentlig på baggrund af kortere vinger. Fourageringen foregik ikke ved dyk under vandet, men ved at den på svirrende vinger tog fødeemner fra vandoverfladen.

Jeg så en del rosenterner på Acorerne sidste år, og Jørgen og Tim havde set fuglen sidste år ved Thyborøn, så vi var alle godt forberedte og vidste nøjagtigt, hvad vi skulle kigge efter. Jeg lavede hurtigt en beskrivelse og fik via Jan Gråkær Thomsen meldt iagttagelsen ud over DOFcall, mens Jørgen kontaktede Rørvig-folkene, som så igen fik varskoet Frank Ishøi og Michael Trasborg ved Kikhavn. Jeg har siden talt med Frank, som kunne berette, at de netop havde spottet de to terner, da meldingen fra Rørvig kom. De fik set ternen flyve langsomt forbi i brændingen på kun ca. 50 meters afstand, og de vil i øvrigt også bidrage med en beskrivelse til SU.

Fuglen blev ikke set siden, trods eftersøgning i Hundested og Lynæs. Den kan dog meget vel dukke op ved Korshage søndag, når vejret bliver mere roligt.

Jens Lind

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




Fejl i visning af billede!
til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.065 sek.
til toppen