Artiklen er tilføjet af JSH lørdag 1. december 2007 kl. 11.06. Læst 28279 gange
Af Morten Kofoed-Hansen
Når krudtrøgen har lagt sig efter nytårsaften, fløjtes LANDSKAMPEN 2008 i gang. LANDSKAMPEN er en artskonkurrence de gamle amter imellem, møntet på at få feltfolket ud i de fjerneste afkroge af kongeriget. Gang på gang ser vi, at de sjove arter ikke nødvendigvis sidder på de klassiske hit-lokaliteter, men i gadekær, byparker eller på din gårdsplads. Husker du Gulddroslen? Den Ringnæbbede Måge? Eller de Østlige Turtelduer og de Sortstrubede Drosler? Derfor – stryg den anden kop morgenkaffe, gem avisen til de mørke timer og brug i stedet et kvarter ved den lokale mose, på vej på job. Det kan være her, den sidder - den, der afgør at dit hold bliver Danmarksmestre. Check markerne, moserne, skovene, som de andre kører forbi. Ofte er det de ihærdige lokalpatrioter på mindre kendte lokaliteter, der har beriget os med store oplevelser som Skadegøg, Steppevibe, Plettet mudderklire og Nonnestenpikker.
LANDSKAMPEN er et Felt-Ud projekt. En særlig blog er blevet oprettet til konkurrencen, og du modtager log-in til denne, når du har tilmeldt dig. Alle kan følge med på bloggen, men kun konkurrencedeltagere kan skrive indlæg.
Der vil snarligt kunne linkes til bloggen fra Netfugl.
Ud over æren af, at kunne kalde sig Danmarksmestre, løber vinderholdet af med en prestigefuld præmie… men denne offentliggøres ikke endnu.
Så er det ud af starthullerne, den Gråstrubede Drossel finder ikke sig selv !
REGLERNE
Man kan tilmelde sig LANDSKAMPEN både som hold og som enkeltperson. Et hold kan bestå 1- 5 deltagere, og et amt kan godt stille op med flere hold. Deltagere kan kun repræsentere det amt, de er bosiddende i. I tilfælde af, at et amt stiller op med flere hold, deltager du kun for dit hold og ikke for amtet som helhed. Altså kan ”hullerne” på et holds artsliste ikke lukkes med et andet holds observationer på en samlet amtsliste. Allier dig derfor med de lokal-aktive i nærområdet – jo flere øjne, des bedre.
Det er nok, at en enkelt deltager har registreret en art i eller fra amtet, før den tæller på holdets liste.
Observatøren skal befinde sig i amtet under en observation, fuglen må gerne være på den forkerte side af grænsen – dog skal fuglen være i Danmark.
POINT
Alle arter set i og fra amtet udløser eet point, hvad enten de er selvfundne eller fundet af andre.
Følgende udløser mere end eet point:
SUBarter fundet af en holddeltager: 2 point
(LANDSKAMPENS SUB-arter vil kunne findes på bloggen – de er ikke magen til Netfugls)
Regionale SU-arter fundet af en holddeltager: 3 point
SU-arter med flere end 30 fund fundet af en holddeltager: 3 point
SU-arter med 15-30 fund fundet af en holddeltager: 4 point
SU-arter med 4-14 fund fundet af en holddeltager: 5 point
SU-arter med 1-3 fund fundet af en holddeltager: 6 point
Ny art for landet fundet af en holddeltager: 10 point
Alle SU-fund skal være tilsendt SU senest en måned efter opdagelsen.
Holdet er selv ansvarligt for ajourføring af point. Dette foregår på LANDSKAMPENs blog, hvor du finder en vejledning i opdatering af pointlisten. Det er ganske ligetil.
Vi opfordrer til, at alle observationer indtastes i DOFbasen.
En art kan kun udløse point én gang pro anno. Hvis en SU-art, der twitches af en holddeltager og derved udløser 1 point, senere findes af en holddeltager, afløser de 3-6 point altså det ene. Det samme gælder for SUB-arter.
Netfugls ædelartsregler er gældende. Ingen SUB-arter kan udløse ekstrapoint på kendte ynglelokaliteter – hvad enten observatøren kendte til lokaliteten eller ej. Fugle, der er meldt ud (genfund) giver ikke point, uvidenhed er ikke en fordel i landskampen.
Tilmelding sker til Rasmus Strack på:
Malerfirmaetrs@sol.dk.
-senest 27/12 2007.
HUSK navn, amt og holddeltager(e). En enkeltperson kan godt tilmelde hele holdet på de andre deltageres vegne. Denne person vil da fungere som kontaktperson. Fra d.27/12 er alle hold lukkede.
Navngiv gerne holdet, da et amt kan stille op med flere hold.
Eksempel: Jeg, Hans Hansen, deltager for Ribe amt sammen med Lars Larsen og Ole Olesen. Vi hedder Hedehøgene.
Mere info følger på Netfugl snarest.
Med venlig hilsen
Felt-Ud
Artiklen er senest opdateret: søndag 16. december 2007 kl. 19.33
Kommentarer:
Per Rasmussen skriver søndag 2. december 2007 kl. 11.09
Sjovt initiativ.
Mon ikke vinderen bliver Ribe eller Nordjylland?
Bliver der med SUB-arterne taget hensyn til regionale forskelle? F.eks. er Sortspætte et stort hit på Fyn, men udbredt andre steder i landet.
Hej Per.
Kun ved regionale SU-arter, gøres der forskel.
Hold fra Ribe og især NJ ligger naturligvis lunt i svinget på forhånd, men husk at deres sjældenheder kun giver 1 point, hvis de ikke bliver fundet af en fra holdet.
Der er rig mulighed for interne konkurrencer som eksempelvis Århus vs. KBH, Fyn vs Vejle etc.
mvh MKH
Kurt Prentow skriver søndag 2. december 2007 kl. 14.47
Hej
Det var jo fristende at spørge RoC om vi skulle starte et hold (he-he).
vh Kurt
Per Rasmussen skriver søndag 2. december 2007 kl. 16.37
Jeg kunne godt tænke mig at få præciseret vilkårene for konkurrencen.
Er det sådan at alle hold/enkeltpersoner fra et amt samler point til en samlet amtsliste. Eller er det sådan at konkurrencen foregår mellem forskellige hold/enkeltpersoner, med den begrænsning at man kun samler point i ens eget amt.
Hej Per.
Det er en konkurrence mellem hold/enkeltpersoner, med den begrænsning at man kun samler point i ens eget amt. Tak for den skarpe formulering, det fremgik ikke lige så tydeligt i artiklen.
mvh MKH
Peter Lange skriver mandag 3. december 2007 kl. 09.06
Hej
Da amterne jo blev nedlagt pr. 01.01.2007 formoder jeg at der menes lokalafdelinger alle de steder hvor der skrives amt i ovenstående? Bemærk at lokalafdelingernes grænser nu ikke længere er sammenfaldende med de gamle amtsgrænser, de nye grænser er rettet ind efter kommunalreformen.
mvh. Peter
Lasse Braae skriver mandag 3. december 2007 kl. 14.49
Hej
Rigtig god ide – bortset fra ”navne forvirringen”. Hvordan kan de ”nedlagte” amter nogensinde komme til at spille landkamp?
Burde vel retteligen hedde ”Landsdels kampen”.
At man kun kan stille op for det ”amt” man bor i undrer også lidt. Hvis man nu med fornøjelse kikker på fugle i flere forskellige mater – kunne man så ikke deltage på flere forskellige hold (i.e. i flere forskellige ”amter”)?
Kravet om ”bopæls pligt” for næppe folk ud i hjørnerne i ornitologisk tyndt besatte amter.
Mvh
Lasse
Per Rasmussen skriver mandag 3. december 2007 kl. 16.14
Ideen med "bopælspligt" er vel at alle dele af landet kan deltage. Hvis alle hold kunne samle point over hele landet, ville folk bare samles på de traditionelt gode lokaliteter. F.eks. ville jeg som fynbo tage ophold i vestjylland eller Skagen, hvor der er betydelig flere arter. Det er jo klart at nogle dele af landet allerede fra starten har en stor fordel, og derfor vil vinderholdet komme fra disse amter. Og hvis ROC stiller op vinder han...
mvh
Per
Lasse Braae skriver mandag 3. december 2007 kl. 16.20
Hej Per
Det var ikke lige det jeg mente.
En københavner skal i følge reglerne deltage på et Københavnerhold - og det kan muligvis blive lidt trist i løbet af et helt år - derfor kunne det være lidt mere adspredende at (også) deltage på et Nordsjælland hold om foråret og et storstrømshold om efteråret.
Point til Københavner holdet kan naturligvis kun skaffes i København - ellers er det jo ligesom om hele pointen går fløjten.
Mvh
Lasse
Per Rasmussen skriver mandag 3. december 2007 kl. 16.46
Tja, reglerne er åbentbart lavet så der er "bopælspligt".
Men det forhindre dig jo ikke i at kikke på fugle i andre amter. Problemet vil vel også blive at folk fra fuglefattige amter også tilmelder sig hold fra fuglerige amter. Hold fra gode fugleområder får derfor en hjælpende hånd, som de faktisk ikke behøver.
Hvis man skal have en chance i denne konkurrence, skal man faktisk helt ud i hjørnerne i ens amt og bruge meget tid i felten. Det er så klart at nogen får det nemmere end andre. Men hvis man ikke selv finder arterne, så er en SU'er ikke mere værd end en musvit...
Min personlige ambition er at undgå sidstepladsen. Jeg vil tro sidstepladsen skal fordeles mellem et hold fra Fyn eller Vejle...
mvh
Per
ragnar smith skriver mandag 3. december 2007 kl. 18.22
Hej alle!
Spørgsmålet om amtsgrænserne er hermed taget til efterretning, og er således ændret til at blive en konkurrence mellem lokalafdelingerne, disses grænser er gældende det var vel også det mest logiske! Holdreglerne er stadig de samme dvs. et hold kan bestå fra 1-5 deltagere og der kan opstilles så mange hold som det skal være inden for samme område.
Med hensyn til "begrænsningen" af ens givne område, så er det jo netop meningen at når man nu befinder sig indenfor ens "pointområde" at man så lige slår det ekstra sving ind forbi det lokale gadekær/mosehul/havneområde osv. osv. osv. Men dermed er det jo ikke sagt at det ikke er tilladt at kigge i andre amter! Personligt ser jeg frem til "konkurrencen" mellem DOF-Vestsjælland og DOF-Nordsjælland, for hvilket hold kan ved næste års udgang kalde sig Sjællandsmestre eller Jyllandsmestre eller sidst men ikke mindst DANMARKSMESTRE? spænnende ikke sandt? Hele konkurrencens formål er jo at booste lokalpatriotismen så alle har en chance for at komme på landkortet.Husk at sjældne fugle er også sjældne i Skagen!!
Vedr. tilmelding så står det i introteksten!
GOD KAMP!
Kan I evt udstede dispensation, så jeg kan stille op i mit "gamle" amt, sk. DOF-Vestsjælland. Jeg kigger mest på fugle "dernede" trods min bopæl i nordsjælland - og her er såååå ornitologisk kedeligt.... elllers opstiller jeg i protest og medtager kun de arter jeg kan se der flyver forbi køkkenvinduet og spejler sig i brødkassen.
VH/Michael
Rasmus Strack skriver tirsdag 4. december 2007 kl. 14.47
Kære Michael og andre.
Det er jo hele tanken med konkurrencen at vi alle skal mere ud i det lokale, så der bliver ikke noget med dispensationer, desværre.
Med tanke på miljøet, og de benzinpriser der venter os, er det vel også bedst at vi satser lokalt?
Hvis det virkelig handler om at komme ud i hjørnerne, må det da være kommunearter, det handler om. Ellers sætter man sig sgisme bare ud til vandet og venter. Der er ikke meget at komme efter inde i Ikast-Brande.... med mindre, selvfølgelig, at det handler om at slå Billund Kommune ;-)
Bent Juhler skriver tirsdag 4. december 2007 kl. 20.11
Fint tiltag
Kunne man forestille sig at at konkurrencen i stedet for målt på antal point scoret i.f.t. amt/lokal forening, blev sådan en forholdstals konkurrence.
Dvs at man konkurrede på hvor mange point man nåede i det enkelte amt/lokalforeningsområde i forhold til hvor mange og hvilke arter, der var registreret i lokalforeningens område i DOF basen. På den måde kom det ikke til at handle om at have den bedste lokalitet i sit område men at dyrke sit områdes potentiale i forhold til mulighederne.
Det kan selvfølgelig blive for sufistikeret, men jeg havde på et tidspunkt lavet (hemmelige (-:)skitser til en årsartskonkurrence, hvor hvert enkelt lokalitetsnummer kunne deltage og at man deltog i forhold til tidligere registrede arter. Dette vil naturligvis give en fordel til svagt besøgte lokaliteter, men det er der jo også en pointe i. Hvis det blev i forhold til regioner/afdelinger, så kunne det sikkert virke. Man kunnen også indføre et ynglefundparameter der kunne give lidt ekstra i noteringen, så det ikke kun var trækstederne der kunne mønstre mange point.
Uddyber eventuelt gerne, hvis dette skal kvalificeres. For mig handler det om en konkurrence, der kan give mere indtastning til DOF basen, hvad jeg selv er elendig til og at resultaterne af konkurrencen evt. kunne hives ud af DO-basesystemet. Dette kunne være en motiverende tror jeg for en mangfodlig brug af basen og ikke blot en konkurrence.
Deltagere kan kun repræsentere det amt, de er bosiddende i.
samt
er således ændret til at blive en konkurrence mellem lokalafdelingerne, disses grænser er gældende det var vel også det mest logiske!
Jeg bor i Kolding kommune, hvilket er under en eller anden jysk afdeling, men er medlem af den sønderjyske lokalafdeling, da jeg er bosiddende i det gamle Sønderjylland.
Skal jeg kæmpe mod den afdeling jeg er medlem af eller den jeg er bosiddende i?
Morten
Rasmus Strack skriver tirsdag 4. december 2007 kl. 23.10
Kære kommende deltagere.
Vi prøvede virkeligt at lave et regelsæt, der var vandtæt. Vi besluttede dog at gå forholdsvis tidligt på Netfugl, da vi ville sikre os, at de skarpe øjne her ville opdage huller i regelsættet, vi ikke selv kunne finde, hvilket er lykkedes.
Til Morten Bentzons spørgsmål,
efter at vi har besluttet at det er lokalafdelingerne der er grænsen og ikke de gamle amter, er det naturligvis lokalafdelingsgrænserne der er gældende i Landskampen. Det er derfor i den lokalafdelingsområde deltageren bor i (ved årsskiftet 1/1-2008) der er gældende, uanset hvilken/hvilke lokalafdelinger man er medlem af.
Flere spørgsmål om regelsættet og andet er meget velkomne.
Om det er udtryk for dumhed eller arrogance ved jeg ikke,men du er bosiddende i DOF-Sydøstjylland kære Morten,men det er da fint at du forsat er medlem i DOF- Sønderjylland. !
Uden at jeg har forsøgt at sætte mig særligt grundigt ind i Jeres regler synes jeg faktisk Bent Juhler har fat i noget der kunne gøre konkurrencen spændende uanset hvor man er bosat!
Når man nu kan finde ud af hvor mange point en given art skal have kunne man vel også finde ud af hvilken faktor en given lokalafdelingen skulle gange de aktuelle fund med.
Mvh
Alex Sand Frich bosidden i lokalafdelingen for sydøstjylland, der med de gældende regler er "dømt" til at kæmpe om sidstepladsen med sig selv ;-)
Uden iøvrigt at brænde for projektet vil jeg anføre, at Rasmus kommer med et meget væsentligt point. Det er ikke uvæsentligt for os naturelskere, at der skal tages hensyn til miljøet - og altså derfor ikke noget med co2 udslip, atronomiske benzinprise og desuden "ræs".
Jeg vil derfor anbefale, at en sådant projekt bliver ekstremt lokalt, således at aktiviteterne kan foregå på cykel - og altså ikke bil-ræs inclusive co2 udslip.
En meget lokal cykel-aktivitet anbefales - for hele landet !
Altså - Reersø, Gniben, Klint, Fanø, Amager-teamet, etc.
Tænk på, hvor miljørigtig en sådan aktivitet ville være - lige til aviserne og stor reportage i fuglebladene.
Der kunne uddeles præmier til de hold, der kun har "cyklet" rundt, og minus-point til dem, der kørt "ræs" i bil.
Erik
Lasse Braae skriver torsdag 6. december 2007 kl. 11.27
Om du vil kalde mig arrogant eller dum er op til dig.
Jeg er ligeglad med om lokalafdelingerne hedder A, B eller C. Hvad der interesserer mig er området lokalafdelingerne dækker, ikke navngivningen af dem.
Det er for øvrigt noget der går igen for flere forhold. Jeg interesserer mig for det, forholdet omhandler/indeholder og ikke hvad det hedder. Du skal være velkommen til at kalde det dumt og arrogant.
Hvordan forholder Landskampen sig til fund af SU-racer? Jeg kunne forstille mig, at de skulle præmieres, således at f.eks. fund af en Sib Bynk ville give det samme antal SU-point, som hvis det havde været en selvstændig art. Var der så tidligere blevet obset en Sortstr. Bynk af det samme hold ville det nye antal point minus det ene givet for den art være gældende.
Dette rejser imidlertid et nyt problem, for så savner vi en liste over antal fund af SU-racer (samt evt. SUB-racer) – men den kunne jo også være rar at have i andre sammenhæng!
Aaaargh, det burde sgu - igenigen, jeg bliver ved, til jeg får ret ;-) - være kommunen. Hvis det er lokalafdelingerne, vil folk stadig brænde en hulens masse benz af for at komme ud på de gode lokaliteter.
Det ville også være en kærkommen lejlighed for DOF til at markedsføre sig over for kommunerne.
Sidst i maj laver jeg fx en DOF-tur med titlen "birdrace på Syddjurs", hvor opgaven kort og godt er at se så mange arter på en dag som overhovedet muligt. Det regner jeg da stærkt med, at kommunen gerne vil være med til at markedsføre. Og herregud, hvis vi stringer en håndfuld, hva' så?????
Kurt Prentow skriver torsdag 6. december 2007 kl. 20.30
Støtter helt klart kommune-tanken som DD m.fl. anfører. Det giver et mindre forudsigeligt resultat. Det giver mere fokus på de små og lokale steder. Det er mere miljørigtigt. Det vil ganske givet kunne mobilisere mange flere lokale kiggere o.s.v.
vh Kurt
Hej DD og co.
Det har egentlig ikke ligget i overvejelserne, at LANDSKAMPEN skulle være et flagskib for miljørigtig fuglekigning. Dog kunne man snildt forestille sig, at en birder fra KBH pga konkurrencen nøjes med at checke Klydesøen for ænder, i stedet for at køre til maribosøerne. Så har LANDSKAMPEN da gjort lidt for miljøet...
Kommunerne er for små enheder. Der er mange af os, der bor i kommuner der rent ud sagt er støvsuget for fuglelokaliteter - derfor lokalafdelig vs lokalafdeling. Det skal være sjovt for alle...og Kolding Havn og Solkær enge er da prima lokaliteter, Alex..
SU-racer bliver pointeret som SU-arter. Bliver det aktuelt med et fund, må vi i arkiverne og se hvad det er værd.
Vi kan ikke differentiere lokale sjældenheder på mikro-niveau - det bliver for kringlet. KBH får det svært med grønspætte og slørugle og DOFSJ får det svært med sodfarvet skråpe osv - sådan er det.
LANDSKAMPEN er ment som sjov og ballade - et ekstra krydderi for den lokalaktive ornitolog, og måske giver konkurrencen et par gode hits. Hvis man ikke synes det lyder tiltalende, ligger det folk frit for at lade være med at tilmelde sig.
Hej MKH RS og SHN
Jeg vil gerne indlede med at jeg synes Jeres konkurrence er et sjovt og fint initiativ, som jeg håber får god tilslutning.
Jeg er ikke uenig i at de nævnte lokaliteter er prima og selv om jeg sjældent bliver voldsomt overrasket er Rosenvold også en smuk træklokalitet, hvor det altid er skønt at opleve morgengry om efteråret.
Mit lille input var ikke rettet mod selv at vinde (det er jeg sgu nok blevet for gammel til at kunne gøre...), men alene rettet mod en mulig metode til at skabe en reel konkurrence for dem der ønsker det.
God vind
Alex
Men man kunne vel godt forestille sig, at dofbasen lavede en kommunestatistik i 2008? Som lå på forsiden. Det ville fandeme være sjovt - for de af os, som primært kigger på fugle ved at sidde ude i haven ;-)
Ærgeligt at der ikke er flere der følger op på Erik Vikkelsø´s oplæg om miljørigtig konkurrence. Men det har vel efterhånden (for manges vedkommende) ikke rigtig noget med hinanden at gøre, det der med at kigge fugle og så miljø bevarelse...eller hür???
Vi skider det hele et stykke, kaster os ind i bilen og drøner 3-400 km. i vores CO2 udspyende bil, hvis der er chance for et kryds i listen...miljø, det er vel noget de andre tager sig af? Eller er bagtanken med den flittige bilkørsel, at få bidraget så meget til den globale opvarmning at mere varmekrævende arter snart vil pryde artslisterne?
Tjae, som Morten Kofoed-Hansen skriver så ligger det HELLER IKKE DENNE GANG i overvejelserne for en fuglekrydsindsamlingskonkurrence, at den skulle have noget med miljøet at gøre.
Dybt forstemmende.
Kurt
Lasse Braae skriver fredag 7. december 2007 kl. 09.59
Hej
Fugle og ”miljø” burde være en god kombination.
Konkurrencen kan relativt simpelt få en miljørigtig drejning – arter ”scoret” uden CO2 tæller dobbelt.
Dette kræver givetvis lidt ærlighed bland deltagerne – men det gør der vel også for arter, der kun tæller 1 pind?
KÆRE ALLE KOMMENDE DELTAGERE AF LANDSKAMPEN
Mulighederne er mange i en konkurrence som denne det ses jo med al tydelighed, på alle de kommentarer der er kommet på tråden her!
Måden at gribe "kampen" an på, er først og fremmest fuldstændig individuel, om man "kun" registrerer fugle set fra cykel, tog, bus, gåben, matrikel osv. osv er op til en selv! Vi hverken kan eller vil pådutte nogen den "rigtige" måde at gøre det på, det skal være op til den enkeltes samvittighed! Konkurrencen skal først og fremmest ses som en mulighed for at promovere ens hjemstavn, at man så "kun" vælger at registrere fuglene i ens hjem kommune, er op til holdet. At valget på at det skal være lokalafdelingernes grænser der er gældende, er jo netop for at få en større bevægelses frihed. For at alle hold har en rimelig chance for at være med på alle fronter (rovfugletræk, havfugle og småfugle). Det var også hele tanken bag konkurrencen at folk skulle satse mere lokalt frem for at stå skulder ved skulder på de gode lokaliteter, netop for at gøre nye opdagelser i ens egen "baghave". Og da det jo er en holdkonkurrence burde der jo være basis for at arrangere samkørsel.
Alles øjne synes også at være rettet mod placeringen i tabellen, men måske skal kommende deltagere af Landskampen 08 fokusere på noget helt andet. Nemlig det at synliggøre ens områdes virkelige potientiale ved at gå ud at registrere i nærområdet! Personligt er jeg bosiddende i DOF-NORDSJÆLLAND og kan vel næppe regnes for et af de områder der vil ligge øverst i pointtabellen når år 2008 er slut, men ikke desto mindre vil jeg deltage, netop for dels at gøre nye opdagelser i "baghaven"(for der er vel ikke noget bedre end når "baghaven" overrasker?) men også for at sammenligne mit område med nabo områderne, og det er vel også en konkurrence i sig selv? Til LANDSKAMPEN 08 er der som tidligere skrevet, oprettet en særlig blog, som snart er tilgængelig, hvor man som deltagere kan skrive om ture i nærområdet osv. osv. det er jo netop det vi allesammen i bund og grund gerne vil læse om! det kan ses som et supplement til DOF-BASENS "tørre" tal. Vi glæder os til at se dig og dit hold i LANDSKAMPEN 08
Mvh Morten Kofoed, Rasmus Strack og Søren Haaning
Jeg støtter helt klart EVR's og Morten DD's holdning. Hvis ikke 'vi' kan gå først i miljødebatten, hvem kan så!!! Men i respekt for initiativets succes mener jeg dog at lokalafdelingernes grænser vil fungere bedre i forhold til at dette også er en holdkonkurrence.
Lokalafdelingsgrænser er trods alt et bedre alternativ end f.eks Tip 13 konkurrencen, som overvejende medfører unødigt benzinfrås.
Alt for mange vil ellers skulle bruge tid på sekundære lokaliteter og obs'e alene. Det ville desværre næppe være særligt attraktivt og initiativet vil lide en hurtig død.
Som jeg forstår det går det primært ud på, at finde en - eksempelvis - Gråstrubet drossel i DK, hvilket jo var oplægget til Landskampen 2008. Altså noget med hits, og ikke træktal, ynglefugleoptællinger etc.. Jeg skal gøre opmærksom på, at en sådan drossel meget vel kan sidde i en have i en provinsby eller København for den sags skyld. Den kunne jo sidde i en parcelhushave - i f.eks. Frederiksværk - eller alternativt, æde af æblerne i Københavns, Odenses, Aalborgs, etc. parker.
Hvis det en af de sjældne amerikanske eller asiatiske drosler, der skal ledes efter, er chancen størst når man cyler rundt i villakvartererne, parker og haveanlæg med frugttræer inclusive godt med nedfaldsfrugt Chancen for at se en (SU-godkendt) overflyvende drossel ved f.eks. Skagen, er betydeligt mindre.
Derfor anbefales en daglig cykeltur rundt i det lokale, velkendte terræn - uden bil-co2-udspyende ræs.
der ramte du sgu hovedet på sømmet Erik.
Det er jo lige det, det handler om.
Mvh. Søren
Rasmus Strack skriver søndag 9. december 2007 kl. 14.25
Rammerne for Landskampen 08 ligger fast, de bliver ikke ændret.
Vi er dog utroligt glade for alle de kommentarer der er tilkommet os vedr. hvorledes Landskampen kunne køre, men disse bør debatteres andet steds.
Miljørigtig birding, lokalitets-kamp mv., bør ikke længere debatteres på denne tråd, men foregå et andet sted.
Så er LANDSKAMPENS blog klar, og der kan linkes dertil her fra Netfugl. Foreløbigt kan man kigge sig lidt omkring på bloggen, men det bliver først muligt for deltagere at oprette indlæg m.m. ved konkurrencestart 1/1-2008. Der er dog allerede nu mulighed for at stille spørgsmål som kommentar under indlæggene.
Foreløbigt er 10 hold tilmeldt, og flere er på trapperne.
HUSK at sidste frist er 27/12.
Med venlig hilsen
Rasmus Strack, Søren Haaning og Morten Kofoed
Erhardt Ecklon skriver mandag 17. december 2007 kl. 12.28
Nå der :-)
Landskampen08
http://landskampen08.wordpress.com/
Vh EEE
viktor moe skriver mandag 24. december 2007 kl. 10.23
Hvad er SUB arter ??????
Rasmus Strack skriver mandag 24. december 2007 kl. 10.24
Ingen ved hvad morgendagen bringer, men allerede nu ser det ud til Landskampen 2008 bliver en sjov oplevelse. Der er nu 20 hold der har tilmeldt sig, bestående af 62 personer, fra mange lokalafdelinger.
Der mangle dog stadig hold fra følgende lokalafdelinger
Vi håber stadig at flere kommer til, og da meget gerne fra de lokalafdelinger der mangler.
Husk at fristen for tilmelding er 27/12.
Senest 30/12 vil alle tilmeldte hold kunne ses på vores blok (se ovenfor), og senest 31/12 vil alle tilmeldte hold få deres kode til landskampen.
Glædelig Jul, godt nytår og god kamp.
Rasmus Strack
viktor moe skriver mandag 24. december 2007 kl. 10.25
Hvordan kan man se bloggen ??
Rasmus Strack skriver mandag 24. december 2007 kl. 10.40
Hej Viktor,
hvis du klikker på det foto øverst på denne side, hvor der er en Sibirisk drossel med teksten "LANDSKAMPEN 2008" så kommer du ind på bloggen.
Mvh Rasmus Strack
Rasmus Strack skriver tirsdag 25. december 2007 kl. 11.34
Så er der endnu en lokalafdeling der stiller med et hold, det er Nordvestjylland.
Vi mangler kun seks lokalafdelinger, så nu er det bare at håbe at også disse kommer med.
Glædelig jul og godt nytår.
Rasmus Strack
Steen Brølling skriver torsdag 27. december 2007 kl. 06.37
Halløj
Denne kommunestatistik er nu lavet: http://www.dofbasen.dk/statistik/kommune.php
Samtidig tæller alle artslister på DOFbasen nu kun reelle arter uden sammenblanding af hybrider og andet afskum :)
Rasmus Strack skriver torsdag 27. december 2007 kl. 18.03
Der er i skrivendestund 32 hold med 106 deltagere, vi mangler dog stadig et par lokalafdelinger.
Storstrøm
Sønderjylland
Vestjylland
Sidste frist er her til aften.
Mvh Rasmus Strack
Rasmus Strack skriver fredag 28. december 2007 kl. 11.36
Nordjylland
Team Skagenfuglestation
Rolf Christensen
Team Hitdrengene
Kenneth Bach Christensen, Søren Kristoffersen, Peter Hedegaard Kristensen, Anthon Tøger Larsen
Nordvestjylland
Team Heavy Agger
Martin Lund, Henrik Haaning, Kens Kristian Kjærgaard, Jens Jørgen Andersen, John Kyed
Østjylland
Team ?
Geert Lauritzen, Jørgen Baasch Pedersen, Jesper Windeløw
Team ?
Stephan Skaarup Lund, Rune Sø Neergaard, Kent Olsen, Rasmus Due Nielsen, Henning Lykke Larsen
Team Endevenderen
Henrik Böhmer
Team Miniornitologen
Mikkel Bello Andersen
Vestjylland
Team Midtbanen
Anders Winding Mønsted, Henrik Stenholt, Mogens Erlandsen
Sydøstjylland
Team Gid vi birdede i Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll-llantysiliogogogoch
Morten Bentzon Hansen, Jacob Bentzon Hansen, Peder Nygaard Nielsen, Hans Pindstrup, Alex Sand Frich
Sydvestjylland
Team 4-banden
Jens Ole Byskov, Sven Bødker, Per Poulsen, Henrik Brandt
Team Ripenserne
Ole Thorup, Klaus Fries, Kurt B. Kristensen, Susanne O. Petersen
Fyn
Team Fyn 1
Tim Hesselballe Hansen, Michael Mosebo, Søren Gjaldbæk, Nis Rattenborg, Ole Goldschmidt
Team Fyn 2
Michael Højgaard Hansen, Hans Rytter, Per Rasmussen, Lars Andersen, Erhardt E. Ecklon
Team Loven lange kikkert
Eske Morthensen, Kurt Hansen, Edda Riiser, Nico
Vestsjælland
Team Pipstjerts
Mette Lauritzen, Allan Lauritzen
Team RF reserverne
Lasse Braae, Palle Graubæk
Team Coracias-luskerne
Henrik Brænder, Anders Roel, John Steffensen
Nordsjælland
Team Læderhalsene
Jan Haaning, Søren Hanning, Michael Trasborg, Michael Funch
Team Stormfuglene
Erik Groth-Andersen, Christian Leth, Christian Bitterwolf, Silas K.K. Olofsen, Bo Johansen
Team Gillelejebanden
Jan Hjort Christensen, Stig H. Nielsen, Tommy Jensen, Brian Rasmussen
København
Team Pica
Troels M. Krogh, Erik Agertoft, Rune Palmquist
Team Hesselballe Hansen
Lars-Michael Nielsen, Mikkel Willmose, Hans S. Frederiksen
Team Picadorene
Andreas Petersen, Jan Speiermann, Michael Fink Jørgensen
Team KBH Allstars
Morten Kofoed Hansen, Andreas Bruun Kristensen, Thomas Hellesen, Troels Eske Ortvad, Rasmus Strack
Team Amagerr
Rune Bisp Christensen, Kjeld Bjerre, Peter Bjerre
Team Amerikaneren
Stefan Stürup
Team CMF
Rasmus Turin, Morten Heegaard, Henrik Kisbye, Lars Rask, Henrik Rask
Team Ellekragen
Viktor Moe
Team Fembanden
Jens Søgaard Hansen, Henrik Korsbæk, Anders Søgaard, Steffen Nielsen, Poul Ulrik
Team Klyderne
Andreas Larsen, Karsten Busk Larsen, Thyge Enevoldsen, Jeppe Thornfeldt Sørensen
Team Solo-X
Lars Jensen
Team Zooknackers
André Ebbesen, Per Bo Hansen
Team Mosevand
Anders Tøttrup, Lars Christiansen, Peter Christiansen, Michael Westerbjerg
Team Vestskoven
Peter Staarup Christensen
Bornholm
Team Tengmalm
Carsten Andersen, Eilif Bendtsen, Mogens T. Kofod, Hanne Tøttrup, Sune Riis Sørensen
Rasmus Strack skriver fredag 28. december 2007 kl. 11.42
Midtbanen kan da selvfølgelig være lidt bevægelig, men det var nok nemmere, hvis vi måtte stille op i Østjylland, inden for hvilken lokalafdeling vi alle bor :-)
På den anden side kunne vi jo tilsyneladende relativt nemt løbe af med lokalsejren derude vestpå...
Mange hilsner og god kamp
Andreas [sic]
Niels Aagaard skriver lørdag 29. december 2007 kl. 12.02
Hej Andreas.
Som jeg læser reglerne, har I da vist lavet en kikser.
Jeg hentyder til sentensen
"Deltagere kan kun repræsentere det amt, de er bosiddende i."
Måske kan I få en dispensation, siden der ikke er andre, der repræsenterer Vestjylland.
De tilmeldte, der ikke opgivet hvilken lokalafdeling de repræsenterer, har vi efter bedste evne forsøgt selv at placere...der kan selvfølgelig være sket en svipser. Det bliver rettet snarest.
mvh Feltud
ÆNDRING:
I stedet for ajourføring med arter og point på landskamp-bloggen, kommer dette til at foregå via netfugl. Indtastning kommer således til at foregå som på DK-listen etc - alt i alt meget lettere end den manuelle model på bloggen. En landskampliste er blevet oprettet til formålet - denne kan findes på "min side" på netfugl. Der vil således være mulighed for løbende at følge med i stillingen. Bloggen vil således blot være nyhedsmedie samt forum for deltagerne.
Der kommer snarest muligt mere.
Lige et spørgsmål. Hvordan fungerer indtastningen så i praksis på netfugl?
Nu har en holddeltager f.eks tastet rødhals, men rødhals er stadig med på min indtastningsliste. Hvad sker der, hvis jeg så også taster rødhals? Er det lavet sådan, at systemet ved at rødhals allerede er tastet for holdet? Eller vil den ved en fejl komme til at tælle 2 gange?
Et andet spørgsmål. Er det muligt at lave det således at man på landskamplisten for alle holdene kan trykke på holdets artsantal og så se en total liste. Ligesom man kan for folks andre lister.
Hej Susanne.
En art giver kun point een gang, ligegyldigt om den er krydset på flere holddeltageres lister. Alle arter udløser som standart eet point - finder man en art der giver 2 eller flere, skal man selv rette dets værdi. I teorien kan du således give en blåmejse 10 point, men det vil vi nu altså ikke opfordre til.
Alle deltagere er forsøgt oprettet på netfugl, men er man ikke registreret bruger, har det ikke kunnet lade sig gøre. Til disse kan vi kun opfordre til at blive oprettet som netfuglbrugere. Endelig har der i farten måske sneget sig et par stavefejl ind i nogen deltageres navne, og således har vi ikke kunnet finde dem i bruger-oversigten. HVIS du ikke er er blevet oprettet som deltager på netfugl,, skriv da venligst her på tråden eller på bloggen. Så får vi det ordnet hurtigst muligt.
JSH på opgaven med at lave den holdartsliste Susanne efterlyser - den er klar snarest.
Kære Felt-Ud !
Det er sandsynligvis mig der er komplet IT-mongol.. men selvom jeg har logget mig ind som bruger her på Netfugl, kan jeg ikke umiddelbart se, at jeg har adgang til Landskamps-listen !? Kan I hjælpe ?
mvh
Team Vestskoven
For at få mulighed for at indtaste sine Landskampen arter på Netfugl, skal man have sin Netfugl profil tilknyttet deltagernavn for Landskampen. Dette er gjort manuelt, men ikke alle er tilføjet af den ene eller anden årsag bl.a. pga. manglende Netfugl profil.
Det aktuelle problem her var at tilknytningen ikke var lavet. Det er den nu.
Skulle man blive i tvivl om hvorvidt man kan indtaste sine Landskampen arter her på Netfugl, så ses det nemmest på holdoversigten her. Såfremt ens navn er skrevet i sort og uden link, så mangler tilknytningen. For at få oprettet tilknytningen skal man 1) Tjekke om man har en Netfugl profil og hvis ikke oprette en. 2) Sende en mail til Netfugl og bede om at få tilknytningen oprettet (oplys her dit navn, profil id og brugernavn).
Mvh. Jens
Per Poulsen skriver onsdag 2. januar 2008 kl. 15.31
En fejl er sket ved 4-banden vi har ikke 4 ædelpoint
Mange hilsener Per
Per Poulsen skriver onsdag 2. januar 2008 kl. 15.46
Sorry en deltager havde lavet en fejl som er rettet.
Mange hilsener Per
viktor moe skriver lørdag 5. januar 2008 kl. 19.38
Hvordan sender man en email til netfugl?
Jeg kan nemlig ikke se lanskampen08 artslisten.
mvh Viktor Moe
Ps. jeg staves med K den der har stavet mig med C !!!
Jeg har lige et par spørgsmål, som nok er gode at få afklaret FØR problemerne opstår.
Hvordan er det med point for ikke-ynglende arter, der vender tilbage til kendte lokaliteter - kan man f.eks. få sub-point for den første Sølvhejre på Vestamager??
Og hvad med en indtrækkende Skrigeørn ved Stevns - hvis man nu har hørt, at den har vendt et par dage inden ved Falsterbo, men IKKE får en melding om at den er på vej - kan den så give to point?
Et andet spørgsmål om træksteder - må man stille sig væk fra andre ornitter, så man ikke hører deres meldinger - og på den måde selv lave ædelarter??
Der er sikkert flere lignende spørgsmål, som bør løses hurtigst muligt - inden det bliver personligt.
Go' obs fra Feehaar
Rasmus Strack skriver lørdag 5. januar 2008 kl. 20.44
Hej Viktor.
Du kan skrive til netfugl på netfugl@netfugl.dk eller jsh@netfugl.dk
Hej Feehaar.
Der er ingen problemer, kun opgaver!
Til Sølvhejren er svaret ja, den første giver to point, da det jo langt fra er sikkert at det er de samme fugle.
Ørnen ved Stevns er der taget højde for i reglerne, ædelpoint uddeles efter Netfugls ædelartsregler, dog kan man ikke påberåbe sig uvidenhed.
Mht at stå for sig selv på et træksted, så er det igen klart at det giver point.
Fremtidige spørgsmål, bedes skrives på bloggen.
Mvh Rasmus Strack
Viktor Moe skriver søndag 6. januar 2008 kl. 19.53
Tak for hjælpen problemet er fikset. :-)
Rasmus Strack skriver søndag 6. januar 2008 kl. 21.45
Landskampen er nu seks dage gammel, og det er vores oplevelse at der er blevet taget godt imod den.
Vi har siden Landskampen startede fået nogle henvendelser fra folk der først nu har opdaget den, og da disse gerne vil indtræde i Landskampen har vi valgt at åbne for dem.
Ved de første henvendelser (efter 27/12), var vi afvisende, men har nu erkendt at dette var en fejl, det er jo Landskampens formål at få så mange folk i felten som muligt.
Det er gældende for nye folk i Landskampen at:
- Man kan tilmelde sig hold der ikke er ”optaget” af fem mand, hvis holdet er indforstået.
- Man kan starte et nyt hold.
- Man tilmelder sig ved at sende en mail til jsh@netfugl.dk , indeholdende brugernavn (til Netfugl), holdnavn og lokalafdeling.
- Man kan ikke krydse arter set før man er tilmeldt.
Mvh Feltud
Rasmus Strack skriver søndag 6. januar 2008 kl. 22.14
Viktor Moe skriver mandag 7. januar 2008 kl. 13.05
Tæller den Sortstrubededrossel for mere en 1 point?
Rasmus Strack skriver mandag 7. januar 2008 kl. 13.25
Hej Viktor.
Sortstrubet drossel giver 1 point, da den er fundet før Landskampen gik igang, for at få bonus point skal man selv finde fuglen. Desuden er Nivå uden Københavns området, hvorfor det kun er folk der bor i Nordsjælland der kan tælle den.
Mvh Rasmus Strack
Viktor Moe skriver mandag 7. januar 2008 kl. 14.22
Ok tak for hjælpen.
Trist at den ikke er i Kbh´s område.
Kent Olsen skriver mandag 7. januar 2008 kl. 22.18
Hej Rasmus og andre,
1:
om droslen først var fundet i januar ville den så tælle mere end 1 point? Hvordan er det med returnerende sjældenheder? Det er svært at afgøre om fuglen er returneret eller overhovedet har været borte.
Sjældenheder, der genfindes under landskampen08 efter de har været regnet som borte, giver de ekstra point?
2:
Muligvis lokalt problem på min pc, men det synes ikke muligt at indtaste lille skrigeørn under landskampens listeopdatering. Ja, jeg har ikke haft brug for det, men fik blot øje på det.
Det ville ellers være smart om der var lukket ned for indtastninger af fænologisk forkerte fund, så lille skrigeørn først åbner fra midten af april.
Du må bare ud og lede, så du kan score flere point for den - der blev fundet sådan en sidste år i parken ved Zoologisk Museum, så det er slet ikke umuligt.
Inden du går ud, så bør du dog lige tage et kig i fuglebogen og se om den Gulirisk du har krydset på Vestamager i weekenden ikke skulle have været en Grønsisken. Gulirisk er uhyre sjælden på denne tid af året i Danmark.
Go' obs fra Feehaar
Viktor Moe skriver tirsdag 8. januar 2008 kl. 07.59
Yep det var en Grønirisk juv.
Beklager fejlen men jeg er endu ikke så rutineret.
Viktor Moe skriver tirsdag 8. januar 2008 kl. 08.04
Hvordan kommer man ind på holdenes point ud over at kopiere hjemmesiden længere oppe på denne side???!! :-}
Hej Kent.
Sjældenheder, der med altovervejende sandsynlighed er returnerende fugle giver ikke ædelpoint i landskampen. Det være sig den sortstrubede drossel, hvidøjet and i Maribosøerne, eventuel halsbåndstroldand han i Stubbe sø næste vinter o.l. Grænsetilfælde må vi tage op løbende, hvis det bliver aktuelt.
Det er i sidste ende feltuds vurdering, der er afgørende.
Det er en god ide med fænologisk begrænsede indtastningsmuligheder, men det bliver for stort et arbejde at administrere.
Igen må vi i øvrigt opfordre til at spørgsmålene stilles på Landskampens blog i stedet for på denne tråd, for at få samling på tingene.
mvh MKH
Viktor Moe skriver tirsdag 8. januar 2008 kl. 08.33
Hej Morten.
Hvordan kan man skrive med/til hinanden på bloggen??
Til Michael.
Jeg mener hvordan ser man hele holdets point?
Rasmus skrev denne her http://www.netfugl.dk/ranking.php?id=landskampen men er der nogen mulighed for at komme derind uden hele tiden at skulle kopiere denne hjemmeside??
Hej Viktor.
Når du har logget ind med brugernavn og kodeord på bloggen, får du mulighed for at bringe en kommentar under hvert indlæg - præcis som her på netfugl. Når du har skrevet kommentaren kan du ikke se den lige med det samme.
For at se holdets lister: tryk på "artslister" oppe til højre. Herefter finder du til venstre i skærmen "landskampen", og når du har klikket på den bliver alle hold vist. Klik på artsantallet til højre, (eks 132) og så får du vist holdets artsliste.
God kamp
mvh Morten
Rasmus Strack skriver fredag 11. januar 2008 kl. 19.31
Landskampen er blevet 11 dage gammel, og det går langt over forventning. Meldingerne fra rundt om i landet er at folk er meget mere aktive end de normalt ville være, dette kan aflæses på http://www.netfugl.dk/ranking.php?id=landskampen
Langt mere vigtigt kan det aflæses på DOF-basen, hvor deltagerne i landskampen har været flittige indtastere, og dette er vi naturligvis meget glade for. Det var en af vores målsætninger med landskampen at folk skulle være lokalt aktive, indtaste i DOF-basen, og sidst men ikke mindst finde nye fugle i lokalområdet.
Der er lige nu 42 hold tilmeldt landskampen, disse hold har 144 deltager og dette alene syntes vi er flot.
12 ud af DOF´s 13 lokalafdelinger er med i landskampen, vi mangler kun Storstrøm hvor det må være muligt at skrabe et hold sammen inden den endegyldige sidste tilmeldingsdato 31/1-2008.
Meget ventet er det København der har flest hold tilmeldt, med i alt 13 hold til dato indtager København er fin førsteplads, Østjylland var længe om at komme ud af starthullerne men har nu flotte 7 hold, så kampen om hhv. Københavns området og Østjylland er godt i gang.
Fra starten var det vores overbevisning at enten Nordjylland, Nordvestjylland eller Sydvestjylland ville vinde landskampen08, men til nu er det et hold fra Fyn der har den ”guletrøje”, og ligeledes er det et hold fra selv samme lokalafdeling der indtager andenpladsen.
For at belønne de hold der til nu har tilmeldt sig landskampen, kommer en lille event til at løbe af stablen fra 12/1-31/1, læs mere om denne på http://landskampen08.wordpress.com
Jeg kan se, at I har ændret holdning med hensyn til tilmelding. Begrundelserne har du angivet herunder
6 jan. … det er jo Landskampens formål at få så mange folk i felten som muligt.
11 jan. Det var en af vores målsætninger med landskampen at folk skulle være lokalt aktive, indtaste i DOF-basen, og sidst men ikke mindst finde nye fugle i lokalområdet
Det synes jeg er glimrende.
Var det så ikke også på tide, at I gav folk lov til at oprette hold i de DOF lokalafdelinger, som de tilhører. Hvis det er der de kigger fugle og vil intensivere det endnu mere, så lever det helt op til ovennævnte to begrundelser, der blev brugt som begrundelse for at udvide tilmeldingsdatoen.
Lad mig høre, om I vil acceptere, at der oprettes hold i lokalafdelinger som den enkelte er medlem af, men som den enkelte ikke nødvendigvis bor i. Jeg kan ikke rigtig se begrundelsen for ikke at gøre det, med de formål/målsætninger angivet med kursiv herover. Formålene/målsætningerne gælder vel generelt.
Dobbelt-op og revideringer som f.eks udvidet tilmelding...
ærlig talt... så synes udnrtegnede det er irriterende. 20 point er sgu stort set tyve arter i København - med mindre man finder en dum Kalanderlærke på Pølsen. Der skal nok findes interessante pips i Landskampens regi - vi er mange som arbejder på højtryk.
Tålmodighed TAK...
VH/Michael
Viktor Moe skriver søndag 13. januar 2008 kl. 12.33
Hvad er tredobbelte kryds??
mvh Viktor
Lasse Braae skriver mandag 14. januar 2008 kl. 15.27
Hej
Der er gode tiltag – og mindre gode.
Det her foreslåede falder i mine øjne ind under den sidste gruppe. Reelt kan en enkelt fugl, scoret ved et lucky punch faktisk afgøre hele landskampen (med reservation for RoC* - der muligvis ikke når at finde en computer i år.-)
Hoved ideen med at få folk ud at kikke lokalt (og taste ind i DOF-basen) fortjener absolut tilslutning – det sveske microbirding savner i høj grad en dansk pan dang – nærværende konkurrence kan være det første skridt i denne retning.
I stedet for at give en bunke point for den første rigtige stinker, der findes, burde ædelelementet i mine øjne præmieres lidt bedre – især hvis det har et dogme islet – uden at fornærme f.eks. Rosenmågen i Esbjerg, så virker det for nemt at skal give lige mange point som f.eks. en Nøddekrige ved Varde, men sådan er der så meget.
Der kunne evt også gives ekstra points for årets første/sidste af udprægede trækarter – eller hvorfor ikke den anden grøft en art er en art - og tæller 1 point (så er det muligvis ikke helt sikkert at Skagen vinder).
Og ps til ovenstående - et tredobbelt kryds betyder at 3 af holdets deltagere har set arten.
Om det mindre gode tiltag - er jeg enig med Lasse Braae - men vi er jo også af samme gamle skuffe - hvis det bare er for at putte 20 ekstra point i puljen - og i stadig vil have - også nye folk ud (og cheferne ikke har gemt en Kalanderlærke på »Pølsen« - som de må ha´ med ! ) - kunne i istedet overveje at sprede point ved at tage fx. Sort- og Lysbuget Knorte, Tundrasæd., Nordlig- og Sorth. Vip. etc. med ! det ligger mere viden til konkurrencen og mindsker muligheden for at en enkelt obs. (undtaget selføli´hvad gud deroppe nordpå kommer med hvis han kommer på nettet iår ! ) afgør det hele. - bare en tanke fra en subdude sydfra - der heldigvis har nogle überdudes og en enkelt chef på holdet - og samtidig bor i et amt hvor der er flere »pølselokaliteter« at satse på.
hilsner og god jagt til alle - også cheferne !
Jamen jeg er helt på linie med Michael, Lasse, og Nis.
Samtidigt kan alle disse ekstra tilføjelser til konkurrencen hurtigt virke politiske. Hvem skal nu forfordeles næste gang?
Den indførte ekstrabonus gavner jo fortrinsvis, de yderliggende lokalafd. jyske vestkyst og måske den sjællandske østkyst eller f.eks der hvor der er mange kombattanter. Det skævvrider opgøret. Alle os andre ved at vi kæmper mod realiteterne, som når Jens Voigt kører i bjergene. Ihærdigt, men nytteløst. Fremprovoker venligst ikke en for tidlig afgørelse!
Hej allesammen.
At ikke alle er enige relevansen og retfærdigheden i tiltag som ovenfornævnte, er ganske naturligt. Vi har skam vejet fordele og ulemper, men er i sidste ende blevet enige om, at der SKAL bringes ekstra jokere i spil for at holde konkurrencen igang. Double-up-featuren er lanceret nu, da det er ornitologisk agurketid, da sjældenheder i midtvinteren ligeså vel kan findes i en sydfynsk flække som på Grenen (ulig i maj) OG da features for februar og frem er tilrettelagt. Holdene har, som man kan se på de imponerende artslister kæmpet hårdt med at få de "faste" vintergæster, som stor tornskade, mosehornugle og vandstær på listen, men nu gælder det om at udnytte double-up-perioden på at finde noget rigtigt godt. Check markerne for lærker, gulspurveflokkene, æbleplantagerne for drosler o.l. - det er nu et virkelig batter med en mega.
Og så er der spørgsmålet om "bopæls-bindingen". Der er mange i BKH(inkl.undertegnede), der hellere birdede for Nordsjælland. Konsekvensen af, at åbne for for frit valg af lokalafdelinger ville være, at de lokalafdelinger, der huser de traditionelle gode træk - og især havtræksteder (der nok bliver jokeren)vil tiltrække langt de fleste hold. Så ville der stå 12-15 hold på Gilbjerg ved forårstrækket og under efterårsstormene, og så kunne LANDSKAMPEN i princippet være ligegyldig. Det erklærede formål er jo netop at få spredt folk over det ganske land.
Fortsat god kamp
med venlig hilsen
Morten Kofoed-Hansen, Rasmus Strack & Søren Haaning
hvorfor vil indførelse af racer ( de stabile af dem altså ) ikke have en bedre effekt - hvis vi lige ser bort fra hiteffekten som jo er en gammel traver
Nis
Hej Nis. Det er også et godt forslag, men det vil i ekstra høj grad "regionalisere" en masse point, eks tundrasædgås, knortegæssene etc. Desuden er der det tekniske i det...kan man så ikke krydse gul vip, hvis man ikke har racebestemt nogen af dem etc.
Der er ikke kommet 20 point oven i hatten. Der er MAXIMALT kommet 10 point oven i hatten og det givet at nogen inden for de næsten 17 dage finder en ny art for landet. Det kan man jo kalde held, men der skal altså også en lille smule indsats og evne oven i hatten. Double-up er, som nævnt, lanceret som modvægt til jagten på de "gængse" januararter.
Hej MBH -
det er i hvert fald en mulighed ,vi lige må vende.
Årets LANDSKAMP er et pilotprojekt hvor vi skal finde ud af hvad der fungerer, og hvad der ikke fungererer - derfor er vi glade for den megen feedback.
mvh Morten
Viktor Moe skriver mandag 14. januar 2008 kl. 20.30
Er der nogen der kan fortælle mig hvordan man kommer ud på Saltholm??
Jeg bor lige i nærheden og har altid tænkt på om man kunne komme derud!
Mvh Viktor Moe
Rasmus Strack skriver mandag 14. januar 2008 kl. 22.36
Hej Alle.
Som vi tidligere har været inde på, er dette det første år vi prøver med Landskampen. Vi havde prøvet at lave et regelsæt, og da vi gik i gang 1. Januar var vi af den overbevisning at de var næsten perfekte.
Vi modtager med kyshånd de forslag der kommer til forbedringer til regelsættet, men der bliver ikke lavet flere ændringer i reglerne i år.
Til Viktor og andre.
Der laves nogle gange om året ture til Saltholm, disse laves af DOF og disse kan findes i bladet "Fugle og natur" under DOF-København ture og møder.
Jeg vil igen opfordre til at spørgsmål vedr. landskampen stilles på
http://landskampen08.wordpress.com/
eller på
Malerfirmaetrs@sol.dk
Der kan nu igen skrives på bloggen, læs mere om dette og om uge 2 i landskampen på bloggen.
Du indtager den samme holdning den 4.12 …. vi alle skal mere ud i det lokale, så der bliver ikke noget med dispensationer, desværre. og den 9.12 Rammerne for Landskampen 08 ligger fast, de bliver ikke ændret. Der er sket mange ændringer siden på trods af disse udmeldinger …………
Jeg synes, I skulle fortsætte jeres hidtil imødekommende holdning og foretage de ændringer, der medfører, at flere kommer ud i felten. Det er jo det, det hele drejer sig om i stedet for gentagne gange at melde ud, at nu laver i ikke flere ændringer.
Jeg kunne godt tænke mig at høre argumentationen for ikke at lave flere forbedrende ændringer, hvis det medfører flere timer i felten?
Jeg kunne også godt tænke mig at høre, hvorfor man ikke kan deltage i den lokalafdeling man tilhører i stedet for den man bor i, hvis det medfører flere timer i felten?
DOF gav medlemmerne muligheden for at vælge ved årsskiftet 2006/2007. Hvorfor giver I ikke også deltagerne muligheden for at vælge?
Mvh
Morten
Nis Rattenborg skriver tirsdag 15. januar 2008 kl. 07.40
Hvis man ikke kan racebestemme gul vip så ok med et kryds for det, men min pointe med forslaget er at det vil lægge noget viden til Landskampens koncept om racernes forekomst som jo er i forandring - og det kunne jo være fint at få kvalificerede birdere til at se på det - krydseffekt er der jo nok af - selvom det er klart at en ny art i januar er ret sensationel - hvor ofte er det sket udover dødfund ?
jeg booker en båd og der er plads til 10. Først til mølle-princippet. Der bliver ingen speciel guiding, men de som gider kan følges med hinanden. Og er der ungdomsdeltagere skal jeg nok passe på dem, og de kan naturligvis følges med mig.
Eneste formål er at booste Københavner-listen, eller nyde naturen af anden årsag.
Kort sagt alle er velkomne!
Ring eller mail til mig inden udgangen af januar.
Pris 125 kroner pr. person, som medbringes og overbringes kaptajnen på skuden den dag vi sejler.
Deltagere får besked om afgangs- og hjemkomsttid.
Turen KAN i tilfælde af dårligt vejr aflyses aftenen før, hvor kaptajnen giver mig besked om vind & vejr er okay.
Og husk - først til mølle-princippet og max. ti deltagere.
Jeg tillader mig lige at genfremsætte mine spørgsmål til Rasmus Strack samt tilføje et par bemærkninger.
Hej Rasmus
Du indtager den samme holdning den 4.12 …. vi alle skal mere ud i det lokale, så der bliver ikke noget med dispensationer, desværre. og den 9.12 Rammerne for Landskampen 08 ligger fast, de bliver ikke ændret. Der er sket mange ændringer siden på trods af disse udmeldinger …………
Jeg synes, I skulle fortsætte jeres hidtil imødekommende holdning og foretage de ændringer, der medfører, at flere kommer ud i felten. Det er jo det, det hele drejer sig om i stedet for gentagne gange at melde ud, at nu laver i ikke flere ændringer.
Jeg kunne godt tænke mig at høre argumentationen for ikke at lave flere forbedrende ændringer, hvis det medfører flere timer i felten?
Jeg kunne også godt tænke mig at høre, hvorfor man ikke kan deltage i den lokalafdeling man tilhører i stedet for den man bor i, hvis det medfører flere timer i felten?
DOF gav medlemmerne muligheden for at vælge ved årsskiftet 2006/2007. Hvorfor giver I ikke også deltagerne muligheden for at vælge?
Holdningen med at der ikke bliver lavet flere ændringer er ærgerlig, da jeg ser muligheden for at lave flere events i løbet af året. Når der ikke bliver lavet flere ændringer, kommer der heller ikke ændringer i pointgivningen fremadrettet. Den ligger fast. En skam for jeg kunne godt se en fordel i at lave events i forbindelse med følgende hændelser.
- Hvis det viser sig, at der kommer en mindre invasion af Isabellatornskader til efteråret, så kunne jeg se en fordel i at give ekstra point for fund af disse, for at få folk til at lede efter tornskader.
- Hvis der laves en operation X, så kunne jeg i forbindelse med en sådan se en mulighed for ekstra point for fund af operationsarter.
- For at få folk til at deltage i DOFs træf, så kunne jeg se en fordel i, at folk kunne få point for fund af fugle under Skagen Fuglefestival eller efterårstræffet, selvom det blev afholdt uden for ens bopælsregion. Fx kunne felttræfområderne under træffene tælle som landskampområde for alle, blot for at få flere til at deltage.
Sidstnævnte forslag er naturligvis helt umuligt, når man er så stringent med hensyn til, at det skal foregå, hvor man bor.
Det var nogle muligheder, men dem og andre afskærer I jer fra ved at skrive, at nu laver I ikke flere ændringer.
Vi ønsker ikke at folk skal vælge lokalafdeling/landskamphjemmebane ud fra hvor de traditionelt gode fuglesteder er. Det er måske lidt utopisk at tro, at folk ville skifte lokalafdeling pga landskampen, men hvis vi åbner for det, mister konceptet noget af lokalideen. Jeg kan godt se at det er et problem i dit tilfælde, hvis du bor op og ned ad en grænse, og mest birder på den forkerte side...det er det samme for undertegnede! Men jeg tror ikke vi får flere mennesker i felten ved at åbne for frit valg..jo, måske een. I givet fald ansporer konkurrencen netop IKKE folk til lige at lægge vejen forbi den lokale mose på vej hjem, da det måske er langt fra deres pointområde.
Events, som bonuspoint etc, er ikke en ændring, men har hele tiden været en del af konceptet. Læs evt på bloggen.
Som du selv skriver, så er det vist utopi, at nogen skifter afdeling p.g.a. Landskampen.
I kan jo bare vedtage, at det gælder den afdeling vedkommende har medlem af inden initiativet blev lanceret. Så er i ude over den utopiske problemstilling. Hvad siger du til det?
Kan du bekræfte om der kommer tiltag/events a la det nævnte i forbindelse med Skagen Fuglefe-stival, sommerfelttræf eller efterårsfelttræf?
Hej igen.
Ideen med events´ne er at de lanceres med meget kort varsel , så der ikke kan spekuleres i dem.
Jeg kan godt forstå dit argument omkring, at noget ER lavet om på deltagernes opfordring, så hvorfor skulle der ikke kunne ændres på noget mere? Sagen omkring amterne er/var, at det ville være en gene for samtlige deltagere ikke præcis at vide hvor grænserne går...eller mere præcist gik. En ændring til lokalområdernes grænser berørte ikke ideen om lokal-birding, mens det forslag du stiller ændrer ved hele konceptet. Kan man ikke også være tilmeldt flere lokalafdelinger?
Vi har diskuteret sagen, og det vil ikke blive ændret i år.
mvh Morten
Jeg har svært ved at se, at det ændrer ved hele konceptet, især set i lyset af Rasmus Stracks bemærkning 6.1.
Jeg kan forstå, du ikke er afvisende over for at DOF arrangementer kan blive pointgivende, selvom disse strider mod konceptet om at birde lokalt.
Jeg kan ikke helt forstå, at du ikke kan afvise dette, når du kan afvise tanken om lokalafdelingstilhørsforholdet. Kan du forklare mig, hvorfor det ene strider mod konceptet, men ikke det andet?
Sålænge du ikke afviser muligheden for inddragelse af DOF arrangementerne som pointområder, er der ingen grund til at lede efter fyrremejse eller Hvidbrystet Præstekrave. Disse skal nok komme under sommerfelttræf eller efterårsfelttræf, såfremt de fortsat holdes i det sydvestjyske.
Som nævnt, at medtage disse som landskampområder strider godt mod det at birde lokalt, men lur mig om det ikke kommer alligevel.
Der skal ikke spekuleres i events'ne (fedt at pluralisere engelske ord på dansk!), det kan jeg godt følge. Men hvordan hænger det lige sammen med, at Feltud (selvfølgelig) også deltager i Landskampen? Ved I ikke, når I optræder som landskampsfeltbisser hvad I, når I i jeres anden rolle som landskampskoordinatorer, har tænkt jer at finde på af tiltag?
Måske bør I allerede nu melde ud, at arrangører selvfølgelig ikke kan vinde præmier i deres egen konkurrence men i dette tilfælde selvfølgelig deltage?
God obs
Andreas
Rasmus Strack skriver fredag 18. januar 2008 kl. 12.03
Hej Morten og Andreas.
De events der kommer til at løbe af stablen i årets landskamp, kommer IKKE til at omhandle lokalefugle, men udelukkende hits.
Dette gøres på en sådan måde at det kun er selvfundne sjældnere fugle der giver point.
At vi her i starten har ændret lidt i nogle regler, bunder i at det var et ønske fra mange om at gøre dette. Eksempelvis var der kun 36 hold da der var tilmeldingsfrist i december, da vi ophævede firsten og lavede ny frist 31/1 kom yderligere 10 hold og ca. 40 deltagere til.
Hvis vi nu lod Bentzon skifte til sønderjylland, ville det efterlad det hold han nu er på med et hul, og det ville måske få andre til at gøre det samme. Det ville naturligtvis glæde Bentzon, men muligt gøre mange andre sure.
Som tidligere sagt er dette første år for landskampen, det er et prøve år, og vi vil (hvis landskampen genopstår i 2009), grundigt overveje de forslag der tilkommet os.
Naturligtvis kan os der laver landskampen ikke vinde nogle af de præmier der er, dette ville være uretfærdigt da vi på sin vis har en lille fordel i at kende til årets events på forhånd.
Jeg skal dog tilføje at det KUN er os tre i gruppen der kender til de events.
Endnu engang skal jeg bede folk om at debatten omkring landskampen bør ska på bloggen og IKKE PÅ NETFUGL!
Hvis vi nu lod Bentzon skifte til sønderjylland, ville det efterlad det hold han nu er på med et hul, og det ville måske få andre til at gøre det samme. Det ville naturligtvis glæde Bentzon, men muligt gøre mange andre sure .
Arghh Rasmus. Er begrundelsen nu, at I er bange for at gøre nogen sure? Siden hvornår er du begyndt at bekymre dig om det :-)?
Mon ikke disse vil blive lige så sure over, at åbnede for tilmelding for andre hold?
Hvad nu hvis det skifte, du nævner, medførte, at andre ”ikke på nuværende tidspunkt deltagere” overtog pladsen og der dermed kom flere deltagere i konkurrencen? Det ville være lige i konkurrencens ånd!
Du nævner at andre kunne gøre det samme. Problematikken er vel kun eksisterende for de personer, der er bosiddende i ”gamle kommuner” som skiftede ”amt”. Jeg vil antage, at ”det store problem” kun berører en forsvindende lille del af deltagerne, så det udgør næppe noget problem.
Rasmus, kan jeg være sikker på, at de hit events, du nævner kun omhandler hits fundet i lokalområdet og således ikke hits fundet under DOF arrangementer i andre landsdele? Det vil således stride mod konceptet om lokalpatriotisme?
Vi har i øjeblikket problemer med Allans log-in til Netfugl, og derfor bliver alle vores arter p.t. indtastet på min bruger. Når Allans log-in kommer til at fungere igen, skal vi nok bringe orden i obserne. Vi beklager på forhånd den forvirring, som dette måtte forårsage.
Venlig hilsen
Mette og Allan - Team Pipstjerts
Hej Mette og Allan
Her fra Team Tengmalm har vi problemet med at det kun er Sune og mig der kan logge ind. Vi mngler stadig Hanne, Carsten og Eilif. Vi glæder os til alle er på.
Venlig hilsen Mogens
Ole har fået 9 ædel-point og et point for arten. Det skulle gerne give ti.
Venlig hilsen
Stephan Skaarup Lund
Viktor Moe skriver mandag 28. januar 2008 kl. 13.43
Er der nogen der ved hvorfor min landskampindskrivnings liste er så kort?
For eksempel kan jeg ikke krydse storspove og der er ingen su* fugle ud over sortstrubet drossel?!
Hej Viktor.
Du er nok stødt ind i samme problem som vores hold oprindeligt havde. Grunden er, at du kun kan krydse arter på din landskampsliste som du har krydset på din DK-artsliste. Det vil sige, at for at du kan krydse af på din landskampsliste er du nødt til: enten at opdatere din DK-liste FØR du opdaterer din landskampsliste ELLER slette alle krydser på din DK-liste. Logikken bag det er, at de fugle som du ser under landskampen jo nødvendigvis er set i Danmark, og derfor skal figurere på din DK-liste. Hvis du ser en ny art er du derfor nødt til at opdatere din DK-liste før den bliver tilgængelig på din landskamps-liste.
En lang forklaring. Jeg håber at det gav mening :)
God kamp fra Mette
Viktor Moe skriver tirsdag 29. januar 2008 kl. 08.38
Hej Mette
Det var bare lige det der skulle til tak for hjælpen. :-)
Mvh Viktor Moe
Rasmus Strack skriver onsdag 30. januar 2008 kl. 17.20
Så er det ved at være sidste chance hvis man vil deltage i Landskampen 2008, i morgen (torsdag) er sidste dag hvor man kan tilmelde sig landskampen.
Da vi startede denne udvidede tilmeldingsfrist, var vi 36 hold og manglede stadig nogle lokalafdelinger, nu er vi kommet op på hele 49 hold, og mangler nu kun DOF-storstrøm for at kunne sige at vi er landsdækkende.
Skulle du nu alligevel sidde ude i landet og tænke at det kunne være sjovt at deltage, kan det nås endnu, send en mail til malerfirmaetrs@sol.dk med navn og hvilken lokalafdeling du bor i. For at kunne opdatere sig på landskamp-ranking her på siden, skal du ha en netfugl profil.