Den 11. februar iagttog Anders E. Sørensen og Klaus Malling Olsen en meget underlig fugl ved motorvejen mellem Roskilde og Kalundborg, nærmere betegnet ved Gevninge (km. 43.6-mærket).
Da vi i fuld fart var på vej mod København blev mistanken om en Sneugle hurtigt vakt - fuglen var helt hvid og havde tilsyneladende den rette størrelse!
Vi vendte derfor om, og foretog et ureglementeret stop på motorvejen. Fuglen blev fundet. Den var virkelig helt hvid - og da den lettede virkede den stor og tung. Nærmere eftersyn afslørede dog, en i flugt og jizz typisk Musvåge!
Fuglen virkede helt albinistisk - kridhvid, blot med svagt mørkt anstrøg på de yderste håndsvingfjers spidser. Der var altså ikke tale om en børringemusvåge, men om en albinistisk Musvåge, der først efter nogen hovedbrud afslørede sig.
Vi vil derfor "advare" om denne fugl, der mageligt kan tages for Sneugle. Vi er i øvrigt interesseret i at høre, om andre har set denne fugl - eller noget lignende rundt om. Der rapporteres jo af og til Sneugler på lidt mærkelige steder - hvilket der ikke er noget underligt i, da arten holder til på notorisk underlige steder om vinteren.
Artiklen er senest opdateret: onsdag 12. februar 2003 kl. 22.25
Aase Mielow og jeg så samme albino Musvåge samme sted en gang i efteråret. Vi var omkring både Sneugle og hvid fase Jagtfalk i vores overvejelser; men dens Jizz siddende gjorde, at vi konkluderede, at det nok var en albino Musvåge. Inden vi nåede at finde en afkørsel og få vendt og komme tilbage var den desværre fløjet. Vi var parat til et uautoriseret stop.
Jeg har ikke min notesbog tilgængelig lige nu, så jeg kan ikke angive nøjagtig dato og km-pæl. Jeg vender tilbage med disse oplysninger.
Jeg mener forøvrigt, at jeg på et tidspunkt på nettet (DOF-Kbh?) så en notits om en mulig hvid Jagtfalk i samme område, samt en diskussion om en meget lys musvåge i Kornerup Ådal sidste vinter. Er der en forbindelse? Jeg har ikke kunnet genfinde notitserne.
Lars Borremark skriver torsdag 13. februar 2003 kl. 09.03
....Pas nu på, at der ikke er tale om en atlanticus våge ;-)
Simon Vikstrøm skriver torsdag 13. februar 2003 kl. 23.28
Også jeg har observeret den omtalte musvåge, dog allerede ved juletid. Mine notater fra d. 25+26/12 lyder således:
"Motorvejen ml. Roskilde og Holbæk.
Musvåge, en kridhvid formentlig albino fou i området hvor motorvejen løber forbi Roskilde Fjord. Også set ca. 1 uge tidligere."
Jeg må indrømme at jeg også i første omgang troede at der var tale om en Sneugle, men at jeg også kom til at foretage en uautoriseret manøvre i nødsporet for at få bekræftet min iagttagelse, hvorefter sagens rette sammenhæng gik op for mig. Ikke desto mindre en utrolig flot fugl.
Simon
Thomas Nielsen skriver fredag 14. februar 2003 kl. 00.57
Dette har ikke en skid med albino musvåger at gøre, men apropos uautoriserede stop i nødsporet:
sidste sommer var jeg i Ungarn og talte med nogle lokale birdere, der havde været i Danmark sommeren forinden.
I Ungarn er Ederfugle ikke særligt udbredte, som det sikkert er Netfugls læsere bekendt :)
Så det var for meget for dette par, da de midt på Storebæltsbroen så en flok på vel omkring 10.000 Ederfugle liggende lige under broen. Så de kaster Kadetten ind i nødsporet på højbroen, stiller skop op og hele svineriet med en masse dyt og lange lys til følge.
Det ville jeg sgu også have gjort hvis jeg var ungarer :)
Albino-Musvågen set samme sted igen i dag. Den danner par med en alm. mørk Musvåge. Jeg lavede et uautoriseret stop, og det lykkedes mig at få flere billeder af den.
Gud dog, Klaus.
Hvor var det godt, at det ikke var sådant et kræ, der ventede os, da vi hin mindeværdige dag i februar (?) 1983 fes afsted til Næstved for at bese en "hvid ugle, som en dame havde set på sit tag" (som Klaus sagde i telefonen)!
"Folk tager s'gu ikke fejl af en sneugle!", sagde jeg til Klaus, og så var vi på vej med 160 (dagen gik på held).
Og hvad så vi i solens sidste stråler ?
En stor sneugle-hun på taget af Kasernen! Dagen efter var den væk og gensås først seks uger senere...
Så det er så rigtigt, som det er sagt:
Vinterstrejfende sneugler kan ses de underligste steder. I foråret 1962 (formentlig samme fugl, som vi så sidst i december 1961 på Saltholm) blev en sneugle set flyvende over Lyngby Åmose og senere på den islagte Farum Sø.
Og den sidste sneugle, jeg så i Hanstholm i foråret 2002, sad og skuttede sig på en container.