Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0
Fejl i visning af billede!


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Sibirisk Hjejle på Avnø, Sydsjælland

Artiklen er tilføjet af KRN onsdag 25. juli 2001 kl. 22.17. Læst 651 gange
Af Andreas Bruun Kristensen
Sibirisk Hjejle på Avnø, Sydsjælland


Tirsdag 24. juli 2001, mellem klokken 09.00 og 11.00 observerede Jens (JBa) og Lars Bardtum (LBa) en afvigende hjejle 500 meter NV for kontroltårnet på den nu nedlagte lufthavn på Avnø, 10 km NV for Vordingborg, Sydsjælland. JBa og LBa bestemte den til Sibirisk Hjejle og ringede den spændende observation ind på Dansk Ornitologisk Forenings fuglelinje.

Næste morgen kunne de samme observatører melde, at den Sibiriske Hjejle stadig var på plads på lokaliteten sammen med 200 Hjejler klokken 9.30.

Andreas Hagerman, Nørrebro fik opsnappet den spændende melding og sendte beskeden om hjejlen ud på ibdk klokken 10.40.

Det var tredje år i træk med fund af Sibirisk Hjejle på Sjælland (ca. fund nummer 14 i DK) efter at en adult fugl opholdt sig på Fedddet, Præstø i perioden 14-16. juli 1999 og endnu en adult sås ved Sydmøllevej, Vestamager 18. juli 2000.

Andreas Hagerman (HAG), Andreas Egelund Christensen (AEC), Troels Eske Ortvad (TEO) og overtegnede blev hurtig enige om at forsøge at se fuglen ved Avnø og klokken ca. 13.00 var vi på plads ved lokaliteten sammen med to andre fuglekiggere. Hjejleflokken var stadig på plads på lokaliteten, men stod langt ude i fjorden og et solidt varmeflimmer hjalp heller ikke på observationsforholdene. Det så sort ud med at genfinde den Sibiriske Hjejle, men TEO og HAG kunne kortvarigt glæde sig over en prikobs af en Vandrefalk, som også var set på lokaliteten dagen i forvejen.

Hvor vidt det var denne Vandrefalk, der fik hjejlerne på vingerne klokken 13.50 vides ikke, men klokken 14.00 spottede overtegnede en afvigende hjejle ude i fjorden. Det, der først fangede øjet, var brede skinnende hvide brystpletter og ikke mindst dens adfærd, da den stort set var den enste aktivt fouragerende hjejle og nærmest stormede omkring på en mudderflade i bedste Sandløber-stil. Hurtigt fik AEC, HAG og TEO fuglen i teleskoperne og sammen kunne vi notere, at fuglen var mindre end Hjejle, mørkere overside, kraftig øjenbrynsstribe og ikke mindst lange ben. Snart lettede fuglen og viste nydelige grå vingeundersider. Vi havde altså med en tundrahjejle at gøre.

Udbredelsen af mørk på undersiden var derimod ikke særlig iøjenfaldende på dette individ, da den ikke viste mere sort på undersiden end en Hjejle og havde lys/hvid undergump. Mens fuglen fouragerede var de lange ben meget afvigende fra Hjejle - fuglen virkede meget skrutrygget og måtte bøje sig langt for over for at nå ned til fødeemnerne på mudderfalden.

Vi diskuterede lidt frem og tilbage hvor vidt helt kunne udelukke Amerikansk Hjejle og enedes om, at det kunne vi godt baseret på fuglens proportioner (lange ben, lille størrelse, kort bagtil) og det begrænsede sorte parti på undersiden (selv om en 2k Amerikansk Hjejle vel kunne udvise tilsvarende lidt sort på undersiden) og ryggens farve og pletning, som vi fandt for lys til Amerikansk Hjejle.

Derfor sendte vi besked ud på ibdk klokken 14.39

ONS Sibirisk Hjejle hun type 1400-1435- Avnoe AEC HAG TEO ABK +3

... så andre kunne få besked om, at den Sibiriske Hjejle stadig var på plads. Kort tid efter lettede hjejleflokken og fløj ind i en mindre lavvandet lagune nærmere kontroltårnet. Her genfandt vi hurtigt den Sibiriske Hjejle - nu betydelig tættere på og kunne sammen med netop ankomne Lars Paaby notere lyse flanker, bred hvid markering over næbbet og proportionalt langt næb i forhold til Hjejle. Vi kiggede os mætte på den Sibiriske Hjejle, som holdt sig lidt for sig selv i forhold til alle Hjejlerne og stadig aktivt fouragerende og forlod den klokken 15.00. Da vi var nået 100 meter væk, spottede TEO Vandrefalken igen og denne gang betydligere tættere på os og hjejlerne, med det resultat at alle vadefuglene i den lille lagune panikkede og spredtes som hagl på himlen, mens Vandrefalken gjorde et par mislykkede udfald mod en Hjejle.

Fuglen er øjensynlig ikke genfundet siden Vandrefalkens højst upassende opførsel til trods for, at flere fuglekiggere forsøgte sig på lokaliteten senere samme dag. Der bør være en rimelig chance for, at den Sibiriske Hjejle stadig er at finde på lokaliteten i morgen tidlig.

Artiklen er senest opdateret: onsdag 25. juli 2001 kl. 22.17

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.038 sek.
til toppen