Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Felttræf Bornholm og gulbugen

Artiklen er tilføjet af KRN søndag 21. oktober 2001 kl. 23.30. Læst 1240 gange
Af Andreas Bruun Kristensen
Felttræf Bornholm og gulbugen

Et stort tillykke skal lyde fra phyl.dk til Dansk Ornitologisk Forening og i særdeleshed til Feltornitologisk Udvalg, som netop er vendt hjem efter en endog særdeles succesrig uge på Bornholm.

Ca. 55 deltagere formåede igennem ugens løb at finde en Lille Gulbug (4. fund i DK), Taigapiber (5. fund i DK) samt Kongeederfugl 2, Islom 1, Sorthovedet Måge 1, Sildemåge ssp. heuglini, Storpiber 1, Lundsanger 1 (seneste fund nogen sinde i DK) samt et større antal Hvidsiskener. Dertil kommer en meget sandsynlig Gråsejler, som sås af fire observatører ved Svaneke Fyr på træffets første dag, lørdag 13. oktober 2001. I fald at observationen indsendes til Sjældenhedsudvalget og godkendes, vil det dreje sig om DK's første feltobs. Et fund af en død fugl er godkendt (11.03.1993, Kirke Helsinge, Vestsjælland) og endnu en skulle pt. være på skrivebordet.

Nogle læsere af phyl.dk er sikkert opmærksomme på, at Lille Gulbug af nogle autoriteter nu opfattes som to arter, Lille Gulbug Hippolais caligata og Steppegulbug Hippolais rama, af eksempelvis Sibley & Monroe 1993 og Clements 2000.
En grundig bestemmelsesartikel om Lille Gulbug og Steppegulbug (samt Bleg Gulbug) er at finde i Birding World (BW) Vol. 14, No. 5, p. 192-219 skrevet af Lars Svensson, som også er af den opfattelse, at Lille Gulbug og Steppegulbug skal regnes som to forskellige arter.

Af den årsag må observatører af gulbugen ved Nexø tirsdag 16. oktober 2001 være meget interesserede i, at fuglen bliver racebestemt - eller artsbestemt, i fald, at det engelske BOURC beslutter at splitte Lille Gulbug og Steppegulbug ud som to selvstændige arter. I værste fald kan gulbugen ved Nexø Sydstrand optræde på linje med en albatros sp. og således ikke tælle på Danmarkslisten, og det vil observatørerne sikkert ikke være glade for!

Imidlertid mener jeg, at der er mest der tyder på, at Nexø-fuglen kan bestemmes til Lille Gulbug Hippolais (caligata) caligata ud fra næbbet. Flere af observatørerne - deriblandt mig selv - var af den opfattelse, at Nexø-fuglen havde sort spids på undernæbbet.

I artiklen i BW skriver Lars Svensson: ... many Sykes (Steppegulbug) have a faint dark smudge just inside the tip of the lower mandible

Og i opsummeringen:

Lower mandible all-pale or with a faint smudge near the tip (Steppegulbug)

Lower mandible eitherwith a faint dark smudge or with a more extensive diffuse dark tip (Lille Gulbug).

Billeder af Lille Gulbug, hvis næbfarve, som jeg synes passer på Nexø-fuglen, er én fotograferet på Shetlandsøerne oktober 1995 (Birding World Vol. 8, No. 9, p. 329 og en fugl fotograferet i Holland 6. oktober 1995 (Rare Birds of the Netherlands p. 282, Arnould B. van den Berg). På samme side ses et foto af et andet individ af Lille Gulbug - tilsyneladende uden sort spids på undernæbbet - i hvert fald er det meget diffust tegnet.

Noget tyder altså på, at den relativt tydelige sort spids på undernæbbet er karakteristisk for Lille Gulbug, mens, at intet sort på spidsen af undernæbbet, ikke nødvendigvis er diagnostisk for Steppegulbug.

Nogle af observatørerne af Nexø-fuglen mente, at den virkede langnæbbet.

Lars Svensson skriver: Syke's Warbler has, on average, a longer bill, with a quite pale lower mandible. Many Booteds have a surprisingly similar bill, and the shorter average bill lenght of Booted is not always obvious in the field; a very few have virtually the same bill lenght.

Ser man på forekomstmønstret af de to arter/racer, må man nok se i øjnene, at mange ældre fund af Lille Gulbug/Stepegulbug ikke er sikkert racebestemt. På de Britiske Øer, er der blot to fund af Steppegulbug: 22/10 til 9/11 1993 ringmærket, Shetlandsøerne og 1/7 (!) 2000 ringmærket, Dorset, Sydengland, mens der er 50+ fund af Lille Gulbug. Fra Sverige er der et fund af Steppegulbug 3/9 1995 Gotland, mens en fugl bestemt til Bleg Gulbug 26/8-2/9 1993, Øland sandsynligvis drejer sig om en Steppegulbug. Dertil kommer seks fund af Lille Gulbug, samt to endnu ikke godkendte observationer fra efteråret 2001.

Det bliver spændende at se, hvad Sjældenhedsudvalget beslutter om Nexø-fuglen - tre af dem så den i øvrigt (og har ikke tidligere set arten i Danmark ;-)

Kommentarer vedrørende den Lille Gulbug er meget velkomne og kan sendes til phyl@phyl.dk.

Artiklen er senest opdateret: søndag 21. oktober 2001 kl. 23.30

Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!


Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




Fejl i visning af billede!
til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.041 sek.
til toppen