Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Svensk Slagugle set i Danmark!

Artiklen er tilføjet af MBH tirsdag 18. marts 2003 kl. 15.23. Læst 2299 gange
Svensk Slagugle set i Danmark

I denne tid hvor alle går og mener at Danmark er et ornitologisk uland hvad angår sjældne fugle, så kan den danske artsliste principielt været forøget med endnu en art og tilmed en ganske uventet – nemlig Slagugle.

Følgende er via Knud Flensted i DOF havnet hos Netfugl. Notitsen er sendt ud på Dyrenett af Bjørn Einar Sakseid og hentet fra den norske avis Aften:

Subject: [Dyrenett] Slagugle i kollisjon

I Dagens utgave av Aften aften 18. mars s. 17 er det bilde av en slagugle som ble påkjørt av en lastebil i Sverige. "Sjåføren trodde den hadde klart seg, men da han stoppet i Silkeborg i Danmark 20 mil lenger sør, viste det seg at fuglen hadde kilt seg fast i viltstengselet i fronten. Den var fremdeles i live, men døde like etter."


Det store spørgsmål er nu om denne iagttagelse bør figurere på den danske artsliste eller ej? Fugle ankommet med skib figurer på den danske liste (eller vil såfremt det sker og de ikke bliver fodret undervejs), men er der forskel på om det er med skib eller bil?

Hvad hvis ingen havde set lastbilen og fuglen bare var fundet trafikdræbt ved Silkeborg! Ville den så være kommet på den danske liste og burde den det?

Der findes allerede en art på den danske liste som kan have lidt samme skæbne som Slaguglen. Den Rødhalsede Natravn fra Skagen i 1991. Kom den herop af sig selv, eller blev den hjulpet herop i død eller levende tilstand af et motoriseret køretøj?

Hvad siger Netfugls læsere – Er Slaguglen en ny art for Danmark eller er det for søgt?

Artiklen er senest opdateret: tirsdag 18. marts 2003 kl. 15.28

Kommentarer:

Ole Zoltan Göller skriver tirsdag 18. marts 2003 kl. 19.07
Det kan vel ikke komme på tale at en fugl er transporteret hertil på denne vis skal kunne figurere på den danske liste. Således kan alle verdens arter principielt set ende på listen. Eksemplet kunne være at en endemisk ecuadoriansk kolibri, som tilfældigvis har forvekslet en rød trøje øverst i kuffeten med en blomst for dernæst at blive fanget under låget, og derved ende i DK.

Det nævnte eksempel omkring "Hvad hvis ingen havde set lastbilen..." er jo netop en helt anden situation, idet man derved ikke ville kende fuglens oprindelse - nøjagtigt som den nævnte Rødhalsede Natravn fra Skagen. Det gør man jo her, hvorfor fundet efter min mening ikke kan komme på tale!


Kim Frost skriver onsdag 19. marts 2003 kl. 22.45
Selvsagt kommer det ikke på tale at godkende slaguglen fra Silkeborg som spontan forekomst.
Slaguglen er streng standfugl og aldrig truffet syd for Närke i Sverige. Den er heller aldrig observeret på sydnorske
træksteder eller på skibe i norsk farvand.

Det næste bliver vel en lavskrige, der lader sig lokke af "Chokochrunch" i en
autocamper og smutter ud ved en rasteplads ved Vorbasse ?

Kim Frost


Morten Bentzon Hansen skriver fredag 21. marts 2003 kl. 13.32

Uffe Gjøl Sørensen har netop gjort mig opmærksom på en anden historie vedrørende utilsigtet import af fugle.

Journal of Field Ornithology har netop publiceret et fund af en Egyptisk Natravn, der d. 5/9 2000 blev pillet ud af landingsstellet på en DC-10 efter landing på en militærbase i Virginia. Flyet havde dagen før haft en mellemlanding i Kuwait og det er åbenlyst forklaringen på det ekstreme langdistance-fund.

Fundet bliver brugt til at påpege, hvor forsigtig man skal være ved behandling af selv 'sikker dokumentation' gennem en dødfundet fugl. Selve historien kan læses i Journal of Field Ornithology (2002, 73 (1):60-61).

Ovenstående historie er vældig interessant, især fordi SU har godkendt fund af dødfundne fugle på danske flyvestationer. En Lille Tårnfalk fra Skrydstrup Flyvestation 10. Juli 1996 blev fundet død og senere godkendt af SU. Gad vide om en sådan kan sidde i landingsstellet på et fly?





Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.042 sek.
til toppen