Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Tophejre fløj ind i DK

Artiklen er tilføjet af MBH tirsdag 16. oktober 2012 kl. 09.23. Læst 7969 gange
Sort Sol er nok ikke et tilløbsstykke for feltornitologer, men … Fredag d. 12. okt. var jeg som bestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforenings Frederiksborg komite guide på komiteens tur til Sort Sol ved Aventoft. Samme med flere hundrede andre stod jeg på diget i øsende regn og kiggede mod nord ud over Magisterkog. Jeg stod og skannede rørskoven efter rovfugle for stærene var ikke rigtig kommet endnu. Pludselig kom en flerfarvet flyvende fugl ind i kikkertfeltet, en lille hejreagtig fugl med kridhvide vinger og en brunorange krop. Det sendte straks pulsen op – det var tydeligvis noget særligt, men allerede efter 5-8 sekunder landede den i tagrørene og forsvandt.

Da jeg råbte p var der positiv respons fra to af deltagerne på turen, Kathe og Palle Petersen. Det viste sig at de havde set fuglen komme sydfra og krydse over diget og ud over tagrørene. Og hvad der var endnu bedre, så nåede Palle at klipse løs. Det blev til nogle ”dogme”-billeder, påvirket af fuglens flugt og det forhold at lyset allerede havde aftaget en del. F.eks. fremstår vingerne ikke så hvide på fotografierne som vi så det i virkeligheden. Men billederne bekræftede nu alligevel at fuglen måtte være en tophejre. Efter at have set fuglen på Vestamager (og flere gange i Sydeuropa) var jeg heller ikke i tvivl.


Tophejre – foto Palle Petersen



Tophejre – foto Palle Petersen



Tophejre – foto Palle Petersen



Tophejre – foto Palle Petersen


Men hvor så vi den? Ja der var ingen tvivl om at vi havde set den i Tyskland og sådan blev den også meldt ud på birdalarm. Nærmere studier af grænselinjens forløb i tagrørene fjernede dog hurtigt enhver tvivl om at fuglen krydsede grænsen og landede i Danmark. Hvis SU kræver håndfaste beviser er vi dog nok på den, men jeg tvivler nu ikke – man er jo ikke geograf for ingenting.

Utroligt nok var der åbenbart ingen (vågne) ornitologer blandt de hundrede sort sol kiggere, for der var ingen respons overhovedet fra de andre folk i området. Men sort sol kan altså være rigtigt spændende!

Magisterkogen, hvor grænsen ses

Artiklen er senest opdateret: tirsdag 16. oktober 2012 kl. 09.23

Kommentarer:

Sebastian Klein skriver tirsdag 16. oktober 2012 kl. 10.11
Jeg har en dårlig skærm og alle mulige andre dårlige undskyldninger - alligevel synes det påfaldende, hvor meget Tophejren ligner en Fasan.

Mvh Sebastian


Thyge Enevoldsen skriver tirsdag 16. oktober 2012 kl. 13.37
Tja - det ville være en fejlbestemmelse af format! Mon ikke det ville kræve spraymaling med hvidt på vinger og hale. Især vingerne husker jeg som kridhvide, hvilket ikke gengives på billederne pga. lyset med dæmring og regnvejr. Proportionerne, mellem længere vinger og kortere krop synes jeg nu også udelukker fasan. Jeg (og Palle) beklager billedkvaliteten; kameraet var indstillet til sort sol.


Ragnar Smith skriver tirsdag 16. oktober 2012 kl. 13.51
Er jeg den eneste der fornemmer et mørkt, lille hoved på det nederste billede?


Sebastian Klein skriver tirsdag 16. oktober 2012 kl. 14.30
Hej Thyge
Det er altid svært at udtale sig udfra sådanne fotos, men vingeformen og holdningen samt på det nederste foto også den buede bagkant og håndsvingfjerenes indbyrdes længde synes at pege på Fasan. Nogle fasaner har meget lyse - næsten hvide - vinger ( prøv f.eks. at google "flying pheasant"). Jeg tænker at der måske er taget flere end to fotos af fuglen og at et eller måske to ekstra fotos utvivlsomt vil fjerne/bekræfte min mistanke.

Mvh Sebastian


Thyge Enevoldsen skriver tirsdag 16. oktober 2012 kl. 15.16
Fuglen kom glidende med enkelte langsomme vingeslag før den slog nogle slag for at bremse før landingen (det er det der ses på det 2. billed. Alt hvad jeg så sagde hejre og en elegant flyver, slet ikke fasan. Det er de eneste 2 billeder der kan bruges. Jeg var selv meget i tvivl om billederne kunne bekræfte hejren og Sebastians sunde skepsis viser at det ikke bare er sådan. Jeg synes ikke jeg kan finde en fasan med en så klar farve forskel - de fleste med lysere vinger er også lysere på kroppen. Ang. hovedet så flyver fuglen hele tiden skrådt væk fra os og hovedet er gemt (duknakket). Problemet er nok at få et billed som dette kan "man se alt det man vil se". F.eks har jeg opfattet at man kan se omriidset af et gråt næb på det øverste billed. Modsat kan lange halefjer blive til ben.


Mikkel Høegh Post skriver tirsdag 16. oktober 2012 kl. 15.31
Så vidt jeg kan læse er fuglen primært efterbestemt ud fra dogmefotos, hvilket kan være ret svært, eller enddog misvisende. Jeg syntes at der er for tydelige spredte fingre til tophejre (passer med fassan), og jeg opfatter det lyse som går skråt bagug/ned som noget haleværk (passer på fasanhale) og vingestillingen med let sænkede vinger passer bedre på fasan. Jeg kan ikke se hvordan den korte lige afskårne hale, eller benene hos tophejre skulle give så lange aftegninger på fotos. Som sebastian skriver kan farvetegninger fint passe på fasan: især er det mitænkeligt at det lysbrunlige på ryggen på begge fotos ser ud til fortsætte ud på vinger, mens det på tophejre er helt lige afgrænset.


Thyge Enevoldsen skriver tirsdag 16. oktober 2012 kl. 16.15
Primært efterbestemt er nu så meget sagt. Som skrevet så jeg den kun i 5-8 sekunder, flyvende og landende. Alt hvad jeg så sagde imidlertid tophejre, herunder også hovedet som jeg (mener jeg) så efter den landede (men ikke fanget på foto). Problemet var om Palles fote kunne bekræftige det jeg så. Det var jeg i tvivl om, men efter at have spurgt mig lidt omkring mente jeg at det kunne de. Jeg tror de fleste forstår, at man ikke melder en tophejre ud (som er set i så kort tid) uden at man mener man har fotodokomentation. Det er derfor billederne er i fokus. Kommentarerne viser dog at de tydeligvis ikke holde til en SU godkendelse. Så netfugl har min billigelse til at slette historien.


Thomas Varto Nielsen skriver onsdag 17. oktober 2012 kl. 11.25
Man skal altid passe på med at udtale sig om et enkelt eller to billeder, især de mere utydelige af slagsen! De kan snyde!
Men mit umiddelbare indtryk, straks jeg så billederne her, var Fasan!
Jeg ser masser af Tophejrer i Afrika og mit indtryk af fuglen her var ikke Tophejre.
Fasaner kan variere fra helt hvide til næsten helt sorte og stort set alt midt imellem.
Kombinationen af lyse vinger og mørk ryg er ikke usædvanlig for fasaner.
Der er lige nu rig lejlighed til at studere fasaner - et grotesk antal er sat ud, især i de østdanske skove....


Michael Westerbjerg Andersen skriver onsdag 17. oktober 2012 kl. 13.21
Prøv lige at zoome jeres browser op til 400% og se om det stadig ligner en Fasan :) Ifald det er en Fasan... er den vederstyggelig grim, dum og aparte.



Mogens Holme skriver onsdag 17. oktober 2012 kl. 13.42
Michael har ret. Hvis man forstørrer billedet meget op, kan man (trods den dårlige kvalitet) ikke få det bageste til andet end ben, der stikker bagud


Thomas Varto Nielsen skriver onsdag 17. oktober 2012 kl. 14.23
Det hjælper mig ikke at zoome ind, det bliver for utydeligt. Det er stadig svært at se hvad der er hoved og hale på fuglen!
Jeg får fortsat et indtryk af fasan. Om det er ben der stikker ud bagtil kan jeg ikke se.

Og Michael, jeg må sige beskrivelsen "Vederstyggelig grim, dum og aparte" passer fint til Fasan :)


Michael Westerbjerg Andersen skriver onsdag 17. oktober 2012 kl. 14.51
Njae, beklager et lidt for "farverigt" ordvalg. Lettere omskrevet: Fasaner har den facon og farve som fasaner skal ha' og de "rigtige" fasaner (altså dem som ikke ligner Tophejrer) hernede er nu ganske fine.

Jeg synes absolut der er rimelighed i Thyges ID, og især at farverne er ganske mistrøstige på billederne, men proportionerne og jizz passer ligegodt fint til en Tophejre. Desuden har jeg altså voldsomt svært ved at forstå hvorledes en Fasan kan fejlbestemmes til Tophejre når den ses under de forhold Thyge beskriver... På det øverste billede, synes jeg i lighed med Mogens at det er ben som anes bag halen, og "fasanhovedet" på nederste billede er en uskarphed: Billedet er temmelig rystet, hvilket kan få enhver proportion til at gå i mudder.

En Fasan der kommer glidende er ingen "lille hejreagtig fugl" og da ikke en Fasan med "kridhvide vinger og en brunorange krop." På øverste billede fornemmes det "lyse" dvs det som skal være kridhvidt på oversiden af halen at være samme farve som vingeoversiden. Er det ikke også et duknakket hoved med spidsen af et hejrenæb der anes på øverste billede?

En Fasan med det jizz ville komme fisende med fuld krudt og klaske ned i rørskoven som en frossen kokasse kastet efter en tudeulv. End ikke en mager Dværghejre kan glide som en Fasan, men vil også straks lede tankerne hen på en hejrefugl.

Fejlbestemmelser af grumme karakterer forekommer på den kasakhstanske halvørken især på store afstande, når en Grævling pludselig forvandles til en Kravetrappe, og når en beduin på motorcykel i den nordafrikanske ørken pludselig pludselig viser sig at være en lavtflyvende Ørnevåge.


Erik Groth-Andersen skriver onsdag 17. oktober 2012 kl. 16.16
Synes at det hele hænger på hvilken vej fuglen flyver. Hvis den på det øverste billede flyver væk fra os er det en fasan, flyver den imod os er det tophejre, men måske Thyge kan hjælpe?


Hans Larsson skriver onsdag 17. oktober 2012 kl. 16.29
En bra sak kan vara att jämföra färgernas inbördes förhållande. På en tophejre i svagt ljus bör ryggens färg följa en mörkare och dovare vinge som här (märk dock att vingarna ännu ger ett starkt kontrasterande vitt intryck:

http://3.bp.blogspot.com/-p7p8qPq7klI/Tz9R2VerhkI/AAAAAAAACcw/NkmKBGWYfMc/s1600/Squacco+Heron+%28flight%29.jpg

Hos den aktuella fågeln är ryggens mörkhet möjligen ok för en tophejre i normalt ljus men då borde ju rimligen vingarnas färg vara normalt vit också?

Det är nog mycket svårt att förklara den aktuella fågelns form, färg och teckning med annat än att det är en fasan:

http://1.bp.blogspot.com/_19YsEw9weTk/S8cAu2kwN_I/AAAAAAAAEts/YOWnJIwAYdA/s1600/IMG_6900.jpg

Med vänlig hälsning,
Hans






Michael Westerbjerg Andersen skriver onsdag 17. oktober 2012 kl. 16.39
Monstro det er umuligt at få lidt mere ud af billederne? En af Netfugls fotografer med billedbehandlings snilde.


Sebastian Klein skriver onsdag 17. oktober 2012 kl. 17.06
Jeg tror det nemmeste ville være at uploade et ekstra foto af fuglen (Jeg går udfra, at der blev taget mere end to?) fremfor at prøve at hive mere ud af de to billeder ovenfor.
Jeg selv er meget sikker på, at der er tale om en fasan, men jeg kan godt forstå, at man kan være i tvivl. Der er dog normalt meget stor forskel på Dværghejre og Fasan. Et ekstra foto (næsten lige meget, hvor dårligt det er!) vil givetvis kunne udelukke den tvivl, der råder på denne tråd.

Mvh Sebastian :-)


Michael Westerbjerg Andersen skriver onsdag 17. oktober 2012 kl. 17.51
Med Dværghejre mentes blot, at selv et fnug af en hejre vil flugten tage sig anderledes ud end Fasan. Synes også vi skal bemærke hvad det er Thyge ret beset iagttager. kridhvide vinger... Tisligere erfaring med arten, etc. Min første indskydelse var også, at fuglen på billedet ikke ser overbevisende ud, men jeg vender flere gange tilbage til billedet, forstørrer samt læser beretningen. Jeg kan godt fornemme en Tophejre i det ringe billede. I så fald det er en Fasan er den altså farvet som en TH og er hejreagtig... Det virker altså underligt.


Sebastian Klein skriver onsdag 17. oktober 2012 kl. 19.31
Hej Michael
Min fejl. Jeg mente " Der er dog normalt meget stor forskel på TOPHEJRE og Fasan".
Mvh Sebastian


Michael Westerbjerg Andersen skriver torsdag 18. oktober 2012 kl. 05.49
No problem Sebastian. Fæstner mig også ved (Zog skrev tidligere) at der netop ER stor forskel på en Fasan og en Tophejre... og ved at se en flyvende fugl virker det underligt såfremt den fejlbestemmes. Den er lidt svær at sluge, men virkligheden overgår ind i mellem fantasien. Tilsyneladende kan et billede som ovenstående volde kvaler.


Mikkel Høegh Post skriver torsdag 18. oktober 2012 kl. 10.47

Til jer der hælder til tophejre: hvordan forklare i den manglende kontrast mellem hvide vinger og brunlig ryg?
Og hvordan skulle det hvidlige slørede felt der går skråt nedad md venstre fra fuglens bagende (det må være haleregionen-ellers et MEGET stort hoved/hals??) være andet end en hale?


Michael Westerbjerg Andersen skriver torsdag 18. oktober 2012 kl. 10.49
Jeg kan heller ikke kpmme videre i sagen, men håber at evt flere billeder kan kaste lys over sagen. Sebastian nævner håndsvingfjerene i en af de første kommentarer, og det er bestemt væsentligt når man ser billederne. Ved nærmere studier fremstår de spredte, og DET er ikke godt for hverken Tophejre eller andre hejrefugle overhovedet. Igen synker vægtskålen mod Fasan...Ærgeligt nok.


Michael Westerbjerg Andersen skriver torsdag 18. oktober 2012 kl. 12.01
Hej Mikkel,

Jeg synes der ER kontrast mellem brunlig ryg og hvide vingeoversider, og det nederste er halepartiet ja, og det er lyst. Jeg er ikke helt klar over om det du kalder ",hvidlige slørede felt" er det der lign(er)ede hale og udstikkende ben eller hur. Hoved kan jeg heller ikke få det til. ER enig i at argumenterne for at billedet vitterligt er en Fasan er svære at modargumentere med billedernes ringe skarphed. Tilbage er vel kun i Tophejrwns favør observatørerens iagttagelser og øvrige kommentarer. Og det tilkagde jeg ganske meget i min vurdering.

Mvh

Michael


Morten Bentzon Hansen skriver torsdag 18. oktober 2012 kl. 14.06

Der er nu nye fotos i artiklen ovenfor.


Sebastian Klein skriver torsdag 18. oktober 2012 kl. 16.03
Jeg ved ikke om det nye foto kan fjerne Tophejre-fortalernes tvivl. Man ser jo ikke så meget af fuglen.
Til gengæld er det lige gået op for mig, at en Tophejre set fra denne vinkel jo burde vise en meget tydelig hvid hale.
Det med overside-kontrast, vingebagkant, vingestilling og håndsvingfjer holder naturligvis stadigvæk. Halens farve er bare lidt nemmere at forholde sig til.
Dermed burde Tophejren vel være endeligt aflivet, uanset om man "køber fasanen" eller ej.
Bortset fra det er det jo et skidegodt eksempel på, hvor galt man kan gå i byen på fugle, som man kun ser i kort tid. Jeg har i hvert fald selv masser af den slags oplevelser og er derfor fuld af forståelse overfor sådanne fejltagelser.

Mvh Sebastian


Michael Westerbjerg Andersen skriver torsdag 18. oktober 2012 kl. 16.10
Interessant.... Jeg sidder desværre på en bjergtop med min usmartphone 80 km fra min computer og billedet er meget lille... Jeg tror absolut det bedste om observatørerne og deres fugl bestwmt som Tophejre. Især det sidste billede i ovenstående er interssant men det vil være mere dumt end godt er at udtrykke min mening der skifter side konstant.øBeklager. Men jeg vælger uanset billedernes kvalitet at respektere observatørernes bestemmelse. De har set fuglen, men på de første billeder var den grum. Hvad siger I andre?


Esben Colding Broe skriver fredag 19. oktober 2012 kl. 10.01
Hejsa!

Havde det været en gættefugl konkurrence, havde jeg gættet på dværgtrappe. For hvis vi bliver hos hønsefuglene, så kommer vi næppe tættere på en vingetegning end hos dværgtrappe.

Et eksemple på en meget hvid vinge..
http://avesphoto.com/website/pictures/BUSLIT-1.jpg

- Og så ser det ud som om at den er set i oktober ikke langt fra denne obs...

http://www.netfugl.dk/observations.php?id=wp&species_id=265


Sebastian Klein skriver fredag 19. oktober 2012 kl. 10.19
Inden folk også begynder at bringe Ryper, Snefinker og Kongehøns i spil får I lige nogle Fasaner med varierende hvidt indtryk af vingeoversiden:-)

http://www.google.dk/imgres?q=pheasant+flight&start=115&um=1&hl=da&sa=N&biw=1104&bih=577&tbm=isch&tbnid=DBxzA-zrutQoIM:&imgrefurl=http://footage.shutterstock.com/clip-2281880-stock-footage-a-pheasant-flying-over-a-field.html&docid=sgbbzq7d0Y4XmM&imgurl=http://ak6.picdn.net/shutterstock/videos/2281931/preview/stock-footage-wild-pheasant-in-flight-scene-is-the-camera-follows-a-pheasant-flying-and-landing-in-a-field.jpg&w=400&h=224&ei=KwqBUN2HIcfHswaT6YDgDA&zoom=1&iact=hc&vpx=600&vpy=274&dur=727&hovh=168&hovw=300&tx=228&ty=103&sig=105031972248768045280&page=7&tbnh=125&tbnw=271&ndsp=19&ved=1t:429,r:28,s:100,i:88

http://www.flickr.com/photos/jsysco/5470670634/

http://www.google.dk/imgres?q=pheasant+flight&start=174&um=1&hl=da&sa=N&biw=1104&bih=577&tbm=isch&tbnid=_vBm9vBjw4qq7M:&imgrefurl=http://www.pheasantsales.com/&docid=h0e6GRZyRP9u0M&imgurl=http://www.pheasantsales.com/images/flyingpheasant.jpg&w=350&h=263&ei=KwqBUN2HIcfHswaT6YDgDA&zoom=1&iact=hc&vpx=278&vpy=233&dur=38&hovh=195&hovw=259&tx=129&ty=118&sig=105031972248768045280&page=10&tbnh=135&tbnw=158&ndsp=20&ved=1t:429,r:85,s:100,i:259

http://www.google.dk/imgres?q=pheasant+flight&start=214&um=1&hl=da&sa=N&biw=1104&bih=577&tbm=isch&tbnid=_QFDier3RJMR7M:&imgrefurl=http://fineartamerica.com/featured/flying-pheasant-andrew-michael.html&docid=a_ht86ppIhCPcM&imgurl=http://images.fineartamerica.com/images-medium-large/flying-pheasant-andrew-michael.jpg&w=900&h=618&ei=uAqBUIPXGoXGtAbP2YHYAw&zoom=1&iact=hc&vpx=804&vpy=12&dur=300&hovh=140&hovw=198&tx=154&ty=85&sig=105031972248768045280&page=12&tbnh=139&tbnw=196&ndsp=20&ved=1t:429,r:23,s:200,i:73

http://www.flickr.com/photos/rooreynolds/438735029/


De bedste hilsener

Sebastian



Jan Fischer Rasmussen skriver torsdag 25. oktober 2012 kl. 12.22


Jan Fischer Rasmussen skriver torsdag 25. oktober 2012 kl. 12.24




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.059 sek.
til toppen