Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0
Fejl i visning af billede!


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her





Nyheder

Amerikansk Sølvmåge i Hirtshals Havn

Artiklen er tilføjet af ABK lørdag 23. november 2002 kl. 11.16. Læst 3636 gange
Af Andreas Bruun Kristensen
Onsdag 20. november 2002 var Peter H Kristensen (PHK) og Søren Kristoffersen (SKr) en tur til Hirtshals Havn for at kigge på måger. Sidst på formiddagen opdager de en afvigende mørk ung sølvmåge-type, som de mistænker kan være en 1k Amerikansk Sølvmåge Larus argentatus smithsonianus. Fuglen forsvinder efter ca. fem minutter, men kl. 13.30 er fuglen på plads igen, og de sidste kendetegn kan nu noteres, og andre fuglekiggere bliver informeret om Danmarks første fund af Amerikansk Sølvmåge.

Fuglen døbes smith.

Dennis Nielsen (DN) har været så venlig at sende følgende beretning om smith:

Jeg troede selvfølgelig på, at PHK havde set noget der lignede en Amerikansk Sølvmåge men man er jo altid lidt skeptisk når man bevæger sig ind i sølvmåge-grupperne. Man har jo set et par sølvmåge-typer, der i den grad har afviget fra normalen og er blevet bestemt til alverdens sjældne måger. Men da vi efter lang tids søgen fandt fuglen, blev jeg positiv overrasket. Jeg har aldrig set så mørk en juvenil sølvmåge før. Endvidere passer bl.a. haletegning, tegning på ovegump, skulderfjer samt på tertialer fint. Jeg tror dog man skal være varsom med tertialer-karakteren på dette tidspkt, da vi så mange almindelige Sølvmåger Larus argentatus argentatus/argenteus med meget slidte tertialer, således at de også kun havde hvid spids. Endvidere har smith en meget karakteristisk hovedprofil (som en Gråmåge) - meget fladpandet, hvor panden fører direkte over i næbet. Det skyldes bl.a. at fjeringen i panden fortsætter længere ud af næbbet end på de unge Sølvmåger den kunne sammenlignes med. Det indebærer at stykket fra øjet og frem til næbkanten er noget længere end på alm sølvmåge. Nu skal det ikke gå hen og blive en ren SU-beskrivelse, men kombinationen af karakterer på fuglen gør vi (PHK, SKr, Jens Frimer Andersen og DN) er sikre på at det er en smithsonianus - på trods af, at det er en svært bestemmelig art (smithsonianus regnes pt som en race af Sølvmåge, red.)! Der er ikke nogen karakterer, der taler imod bestemmelsen! Jeg kan da også nævne, at bl.a. Tim Hesselballe Hansen har set fuglen fredag 22. november, og han mente også, at det måtte være en smithsonianus. Jeg kan kun opfordre folk til at tage op og se dyret. Den ligger på vippen til et split.

Det skal bemærkes at dette fund, så vidt vides, er ret tidligt sammenlignet med engelske og irske fund, der typisk falder efter årsskiftet. Samtidig er det værd at bemærke at der næsten ingen hvide måger er dukket op i nordvesteuropa endnu - Men der er måske ikke en sammenhæng mellem hvide måger og amr.sølvmåge?

Fuglen er især set på den smalle stribe strand, der er udfor den østligste del af havnen samt på selve øststranden. Endvidere er den også set i de nyopførte bassiner, der også befinder sig på
den østlige del af havnen. Så vidt jeg ved er den endnu ikke set i selve havnen.

Tilbage står der vel egentlig kun at lykønske PHK med fundet af endnu en *MEGA* - Han har jo inden for det seneste årstid brillieret med at finde Thayers Måge, Prærieløber, Rosenterne og Korttået Lærke Det bliver vist svært at gøre efter.

Der findes en række billeder af smith i Galleriet. En særlig tema sektion med billeder af smith kan ses her.

Artiklen er senest opdateret: lørdag 8. februar 2003 kl. 11.00

Kommentarer:

Morten Heegaard skriver lørdag 23. november 2002 kl. 13.38
I skriver, at det er første fund af L. a. smithsonianus I DK. Jeg synes da, at jeg kan huske et tidligere claim fra vestkysten for et års tid siden. Er jeg helt gal på den?


Andreas Bruun Kristensen skriver lørdag 23. november 2002 kl. 14.00
Hej Morten.

Såvidt jeg er orienteret, er denne iagttagelse ikke indsendt til Sjældenhedsudvalget.

Venlig hilsen,
Andreas Bruun Kristensen


Dennis Broe Nielsen skriver lørdag 23. november 2002 kl. 14.07
Jeg mener nu nok den er sendt ind men at SU har valgt at henligge den indtil videre!
Mvh DN


Andreas Bruun Kristensen skriver lørdag 23. november 2002 kl. 14.14
Det var en fejl fra min side. Jeg har netop snakket med Henrik Knudsen. Han fortæller, at fuglen fra Hvide Sande i efteråret 2001 er indsendt til Sjældenhedsudvalget men endnu ikke færdigbehandlet.

Jeg beklager.


Søren Kristoffersen skriver lørdag 23. november 2002 kl. 15.22
Fuglen blev fundet den 20/11 og ikke den 22/11, som der står i artiklen - Bare en lille detalje.

Venlig hilsen,
Søren Kristoffersen


Andreas Bruun Kristensen skriver lørdag 23. november 2002 kl. 15.28
Så er det rettet til 20. november i artikllen.


Jens Søgaard Hansen skriver lørdag 23. november 2002 kl. 16.15
Sidste nyt...

Fuglen er eftersøgt uden succes i dag af ca. 10 personer, heraf to fra Sjælland. En kort observation i morges kunne måske have været af denne, men det kunne desværre ikke fastslås med 100% sikkerhed.

Det har krævet sin mand at holde gejsten oppe i dette skod vejr!


Anders Søgaard skriver lørdag 23. november 2002 kl. 16.20
Ja der skal lyst til! Hirtsals havn og måger er en dårlig kombination for en Sjællænder :-)


Lars Borremark skriver lørdag 23. november 2002 kl. 20.08
Helt enig, man kan da kun håbe på at de stakkels berørte twitchere havde noget musik med John Mogensen......


Helge Røjle Christensen skriver lørdag 23. november 2002 kl. 20.27
Ang. den amerikanske sølvmåge

Kommer til at tænke på gode gamle Bill Oddie: "How to brighten up a dull day".

Men okay, god fornøjelse...

Helge Røjle


Alex Sand Frich skriver lørdag 23. november 2002 kl. 22.53
Øh!
Hvorfor er det nu lige at det ikke er en ung (juvenil) mørk sølvmåge af "vor egne"? Må en typisk smithsonianus godt være så plettet på forbrystet som denne tilsyneladende er?
mvh.
Alex Sand Frich


Dennis Broe Nielsen skriver søndag 24. november 2002 kl. 15.06
SIDSTE NYT!! Den amr.sølvmåge er set søndag kl 14.33 på Kjul strand - lige øst for Hirtshals af Rene Larsen via RoC via DN


Peter Hedegaard Kristensen skriver søndag 24. november 2002 kl. 21.50
Ja hvorfor er det ikke en alm.?

Kroppens underside virkede i felten mættet umønstret gråbrun. Mit gæt er, at fuglen lige har badet på billedet, hvorved den er kommet til at virke lidt "sølet". Man kan måske bedst fornemme undersiden på en af SKrs billerder på Irania, hvor den står med løftede vinger. Ellers mener jeg også at have set billeder af væsentligt mere mønstret smiths end denne.

Ellers mener jeg det er en smith fordi:

Karakteristiske savtakkede lange rygfjer, der er friske og ufældede her ult. nov. (sammenl. med fuglen på Irish Birding)
Karakteristiske tertialer, der ikke er slidte til den farve kombination. (sammenl. Thayers)
Karkteristisk helt mørk hale, kun med lyse prikker ned ad den yderste halefjer, og lidt på 2´eren (sammenl. med Thayers, mon sølvmåge kan have sådan en hale?)
Meget markeret overgump, der på afstand kom til at virke ensartet gråbrun. Ryggens gråbrune farve går langt ned på gumpen (se SKrs billede hvor den står med løftede vinger bagfra)
Meget markeret undergump.
Anderledes hoved og næbform, (udmærket beskrevet af Dennis). Begyndende tændstiknæb.
Anderles jizz. Stor krop og lille hoved
Piano effekt inderst på de store dækker, for at få en mere brunlig grundfarve ud mod hånden.
Fuglen havde et stort vindue. Den har sort ind på 7 håndsvingfjer, mens der er eksempler på, at de kun har sort på p 9 og 10. Så den afviger ej heller her.
Ensartet gråbrun igen umønstret undervinge (sammenl. Thayers)

Dette er en del af de karakter, jeg har brugt. Jeg mener sammenfaldet af karakter peger imod en smith, men jeg er modtagelig for kommentar, da det er et svært område vi bevæger os ud på. Fuglen ligger på mange måder tættere op ad Thayers end af en sølvmåge.

MVH

Peter H. Kristensen


Henrik Møller Thomsen skriver søndag 24. november 2002 kl. 23.17
Jeg var så heldig at deltage i observationen i dag søndag, hvor fuglen dukkede op på Kjul strand lige øst for Østhavnen ca. 14.15 og trak ud over havet 14.45, hvor den lagde sig til hvile på havet ca. 1 km ude, og derefter ikke længere var synlig. Så hvis det er dens foretrukne opholdssted, er der ikke noget at sige til, at der går lang tid mellem, at den ses.

Pga strandgæster var mågeflokkene på stranden ret urolige og fløj meget rundt.


Alex Sand Frich skriver mandag 25. november 2002 kl. 21.21
Jeg er ganske enig med dig (Maura) – du bevæger dig i et meget svært område, som jeg betragter som ”grænselandet” for feltornitologisk kunnen! Denne grænse flytter sig imidlertid hele tiden og det er da tænkeligt, at jeg om nogle år vil kigge tilbage på ”sølvmåge-komplekset” med en vis overbærenhed. Det har været meget inspirerende at læse dit indlæg og næste gang jeg står over for en ”argentatus” med friske ufældede juvenile rygfjer i november vil jeg utvivlsomt skærpe opmærksomheden.
Mvh.
Alex Sand Frich


Søren Kristoffersen skriver onsdag 27. november 2002 kl. 15.42
Mågen er blevet eftersøgt idag mellem kl. 10.00 og 13.30, men der var ikke gevinst..

PHK og SKr


Dennis Broe Nielsen skriver torsdag 28. november 2002 kl. 21.16
Jeg har tidligere i denne tråd nævnt, at jeg mente at fundet af den amerikanske sølvmåge i Hirtshals faldt tidligt set i forhold til øvrige europæiske fund. Der blev i går (27/11) rapporteret 1 3K fugl fra CO. Cork i Irland så måske falder Hirtshals fundet ikke helt ved siden af alligevel?
DN




Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.




til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.044 sek.
til toppen