Dette drejer sig jo åbentlyst om en hydrid men hvilken? Kom med et bud!
Ådselet bestod af vinger og ben (kødfarvet), og størrelsesmæssigt lignede det en gråmåge. Den ene halvdel er nok en gråmåge, men fuglen blev fundet på en ø hvor der yngler svartbag, gråmåge, hvidvinget og der jævnligt opholder sig sølvmåge...... Der ses desuden jævnligt stormmåge og ringnæbbet, men det er jo nok mindre sandsynligt at det er dem der er synderen.
Fuglens størrelse samt det faktum, at der yngler svartbag på lokaliteten også sandsynliggør, at der er tale om en hybrid Svartbag X Gråmåge. Vingetegningen passer på sådanne, bl.a. på grønlandske fugle på Zoologisk Museum i København. Hybrid Svartbag X Gråmåge er ikke helt sjælden på Grønland.
Gråmåge x Svartbag er da en mulighed, men jeg ville have forventet en mørkere grå overvinge og mere sort på svingfjerene.
En hybrid mellem Gråmåge og Amerikansk Sølvmåge ville jeg anse for mere sandsynlig. Disse bybrider kan være lige så store som Gråmåge, og Amerikansk Sølvmåge er i øvrigt temmelig hyppig i Vest-Grønland.
Hej Klaus og Knud
Tak for svarene!
Umiddelbart ville jeg også tro at oversiden ville være mere mørkegrå, men jeg er jo også kun en fuglekigger af Guds nåde.....
Se i øvrigt debatten omkring denne fugl:
http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=5887
De bedste hilsner,
Carsten
På Zoologisk Museum i København ligger to adulte hybrider, der minder meget om den viste fugl. Begge har således den samme ret lyse grå overside. Jeg har i forbindelse med udarbejdelsen af mågebogen målt skindene, og hos begge er gennemsnitsmålene faktisk i den høje ende for Gråmåge og Svartbag. At der er tale om så store individer, der rent størrelsesmæssigt passer på Svartbag og Gråmåge, underbygger identifikationen for de to museumsskind til hybrid Gråmåge X Svartbag. Det kunne være fint, hvis der kunne suppleres med målangivelser ved den aktuelle grønlandske fugl.
Hej Klaus
Jeg tog selvfølgelig ikke disse vinger med mig fra felten, men der er en god chance for at der er andre folk her fra Grønlands Naturinstitut der besøger lokaliteten senere på sommeren - hvis du mener at det har en værdi (der var som sagt kun vinger og fødder tilbage af fuglen) kan jeg arrange så at de tager vingerne med retur!
Mange hilsner,
Carsten
Lasse Braae skriver tirsdag 13. juni 2006 kl. 14.01
Uden at have helt styr på, hvilke gener, der styrer hvad med hensyn til farvefordeling, så tror jeg umiddelbart mest på Knuds forslag, men Klaus er et ikon på måge området, så mit forslag bliver en ”gardering”:
Gråmåge X Gråmåge/Svartbag hybrid (i et eller andet generationsniveau).
Imod dette forslag taler – at ifølge gængse teorier, skulle hybrider være sterile. En teori, der kan være svær at modbevise i felt. Mener dog at kunne huske, at hybridglenter i Skåne med sikkerhed har produceret afkom – og når man ser på mågesystematikken generelt – burde blandingsformer her vel være en rimelig mulighed.
Det ville være fint, hvis bæstets jordiske rester kunne blive indsamlet - hvis nogle skulle komme forbi!
Mågehybrider er noget djævelskab, og de kan ligne alt fra den ene til den anden art, som vist med hybrider Gråmåge X Sølvmåge. Derfor kan en Svartbag X Gråmåge teoretisk godt se ud som på billedet. Men vi taler - som altid med hybrider - om teori, da det er umuligt at bevise, hvem der er ophav til fuglen.
Vel ikke helt umuligt, hvis viljen er til stede. Hvis man har bæstet eller dets jordiske rester i hånden, skulle moderne DNA teknikker vel nok kunne klare sådan en forældreskabssag.
De DNA teknikker man hyppigst benytter undersøger det mitochondrielle DNA hvorved kun moderens identitet kan fastslås. Det er naturligvis muligt også at undersøge DNA fra cellekernen, men med gamle vævsrester er der mindre chance for at dette har overlevet.
Læg ikke for meget i størrelsen, bortset fra at man ofte ser at hybrider bliver større end forventet ud fra forældrenes størrelse.
Det kaldes 'heterosis' (krydsningsfrodighed, på dansk) og er helt normalt inden for både dyr og planter. En hybrid mellem Gråmåge og Sølvmåge kan derfor godt blive større end en Gråmåge af tilsvarende køn.
hilsen
Knud
Lasse Braae skriver onsdag 14. juni 2006 kl. 16.00
Yderligere et argument, der taler for Sølvmåge:
Selvom der er nok af Svartbage og Gråmåger, så burde disse kunne finde en artsfælle at kaste sig over, mens den enlige Sølvmåge derimod…
Lignende set på Hermaness, hvor en noget frustreret Sortbrynet ivrigt kurtiserede de omkringstående Suler.
Mvh
Lasse
Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.
Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.