Dværgfalken er fotograferet i regnvejr fra min bil på ca. 15-20 m afstand. Den var tilsyneladende ikke påvirket af, at jeg kom kørende, rullede vinduet ned, kiggede længe på den og tog en stribe fotos af den. Først da jeg stod ud af bilen og kom ind på 10 m afstand, fløj den op og forsvandt bag et markhegn. Både siddende og især under opflyvning frembød den farvemæssigt et tydeligt Tårnfalke-lignende udseende med mørke tværbånd på rustbrun overside i kontrast til mørkebrune håndsvingfjer. Derved synes den at være ret afvigende fra en normal, nordisk Dværgfalk hun/juv. (meget mere rustbrun).
Ved en gennemgang af Netfugls galleri af Dværgfalke var der ingen, der tydeligt matchede den med så brede, rustbrune kanter på ryg- og vingedækfjer, og heller ikke andre steder på nettet har jeg fundet tilsvarende fotos.
Efter et tip fra Uffe Gjøl Sørensen blev jeg gjort opmærksom på muligheden for, at det måske kunne være en af de østlige racer insignis eller måske især den meget lyse pallidus. Ingen af disse er vist kendt for at besøge Europa bortset fra, at pallidus skal være set enkelte gange ved Messinastrædet i Italien i de senere år af Andrea Corso. Jeg mailede derfor et foto af min falk til ham og bad ham give et bud på den. Han afviste, at det kunne være en pallidus hun. Den var ikke sandfarvet nok, isse og kinder skulle være lysere, og undersiden meget mindre stribet/plettet. Det er dog uklart, om hans sammenligning kun gælder gamle hunner, så hvordan ser en juvenil pallidus ud. Han mente i stedet, at den måske kunne være en insignis eller en overgangstype til vores nordlige race. Under alle omstændigheder fandt han den yderst interessant, og at den burde diskuteres. Efterfølgende har både Uffe Gjøl Sørensen og jeg gennemsøgt nettet uden at finde gode fotos af insignis til sammenligning.
Kommentarer og fotos af de østlige racer (eller henvisnger til sådanne) vil derfor være meget velkomne.
jeps - for mørk til ssp pallidus; som giver langt lysere helhedsindtryk indbefattet nævnte karakterer af Andrea Corso. Undersiden også for hvid til at være pallidus; kan variere men er typisk sandfarvet, hvorfor pletterne på bryst og underside fremstår mindre kontrastrig.
Hos meget blege eksemplarer af juv/hunner ssp pallidus anes kun pletter langs flanker og brystsider.
Har ikke personligt erfaring til ssp insignis, men synes det lyder som reelt bud.
Venlig hilsen
Michael
Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.
Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.