40 km nord for Shams Alam, Rødehavskysten, Egypten
Dato:
18. februar 2007
Billede info:
Vi kørte af hovedvejen langs rødehavet mellem Qusseir og Shams Alam da vi valgte og dreje ned af en smal grusvej for og bevæge os en lille smule ind i landet, da Rune Skjold Tjørnløv spotter denne adulte Lammegrib ude i det fjerne. Håndbremsen blev hurtigt trykket og vi skyndte os ud af bilen for og få et skop på fuglen. Heldigvis fløj den utrolig lavt og havde retning lige mod os. Da fuglen var kommet helt hen over os tog den en fantastisk opvisnigsrunde og begyndte og kredse lidt rundt godt 20 meter over hovedet på os. Herefter landede den på et dødt ådsel i nogle sekunder hvor den samlede det op som den holder i kløerne, for bagefter og tage højde igen.
Jeg undrer mig over at den er så lys på maven (i felten virkede den næsten helt hvid), så jeg tænkte om der måske kunne være tale om en ørkenform?
Lammegrib lever næsten udelukkende af knogler, den udnytter marven. Mavesyren er meget sur, pH 1, så knoglen opløses. Store knogler smides fra stor højde så de knuses, og de mindre dele kan herefter sluges. Det ligner et stykke rygsøjle denne her flyver med.
Sammenlignet med "min" fugl fra Livigno er denne rigtignok meget lys, se her: http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=15357
Hilsen Lars
Peter Sunesen skriver torsdag 12. februar 2009 kl. 19.08
Hej Simon,
Fantastisk billede af en fantastisk fugl.
Der eksisterer ikke nogen særlig ørkenform, men den sædvanligvis rust/beige/brunlige undersidefarve siges at være tilført af mineraler, enten fra føden eller i kombination med afsmitning fra klippestøv eller lignende.
Din fugl er - uvist af hvilken grund -blot mere renhvid end normalt.
SVENSSON viser vores egen Trane med 'ryg tilmudret
i yngletid', og anfører at mange ynglefugle har rustbrun
ryg efter indsmøring i 'jernholdig eller leret jord'.
Vh ...... C.
Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.
Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.