Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Brundrossel x Rustdrossel - (Turdus eunomus x Turdus naumanni) - Dusky Thrush x Naumann's Thrush
Lokalitet: Isyk Kol, Kirgisien
Dato: 18. april 2007
Billede info: Denne drossel blev set i en flok Sortstrubede Drosler, men det store spørgsmål er; det "bare" en Rødstrubet Drossel eller, som først mistænkt, en Brundrossel eller er det noget helt tredje (hybridsnask)?

Kommentarer er meget velkomne.
Billede opsætning: Canon Eos 300D, Sigma 170-500
Fotograf: Rune Bisp Christensen, Danmark
Uploadet den: 9. maj 2007
Hits: Billedet har været vist 2770 gange.Kommentarer:

Klaus Malling Olsen skriver torsdag 10. maj 2007 kl. 20.58
Dem meget mørke ryg og den brede hvidlige øjenbrynstribe samt de ret distinkte pletter på undersiden passer ikke på Sortstrubet Drossel, men på Brundrossel.
Dog er undersidens pletter rødbrune, ligesom der er rødbrunt på halesiderne. Dette passer på Naumanns Drossel. De to formet Brundrossel og Naumanns Drossel regnes generelt som samme art, da der er ret stor hybridisering i overgangsområdet. Denne fugl kombinerer karakterer fra de to former, og kan altså betegnes som Brundrossel med hybridkarakterer mellen de to former. Fugle, der ligner denne meget, ligger på Netfugl under "Brundrossel".
De var ret hyppige i Sydkorea i vinters, naumanns længst i nord, brun i syd, dog med mindre blandflokke, heriblandt fugle med hybridkarakterer.


Michael Westerbjerg Andersen skriver torsdag 10. maj 2007 kl. 23.13
Enig!

En RARITET i Kirgisien såmænd...

Fundet vil antageligt blive det første dokumenterede for Kirgisien - endnu er jeg ikke stødt på iagttagelser af arten i Kirgisien; men der mangler også at blive gennemgået en del russik litteratur. Men nyere fund dvs inden for de sidste 25 år er der ikke tale om. Så denne fugl er endnu et rigtigt rigtigt godt fund!

Som Rune skriver blev den kortvarigt iagttaget - super at Rune fik billeder! - blandt en flok Sortstrubede Drosler.

Og jeg vil dog nok mene at "Brundrossel" nok kan genfindes i blandt de gennemtrækkende drosselflokke ultimo marts og april. Givetvis også om efteråret.

Brundrossel er ikke nogen hyppig fugl i Centralasien - ihvertfald endnu ikke beskrevet som sådan - og i Arend Wassink og Gerald Oreels nyligt publicerede bog: "The Birds of Kazakhstan" hvorfra følgende tekst stammer fra (BEMÆRK at Wassink og Oreel følger van den Bergs (2006) list of Palearctic birds species - "largely" based on Voous (1977) and subsequent decisions by the Dutch committe for avian systematics (Sangster et al 1999, 2003. Med andre ord... forfatterne anerkender et "Brundrossel" split! dvs hhv Naumann's Thrush (Turdus naumanni) og Dusky Thrush (Turdus eunomus.
Netop derfor studser jeg lidt over den "præcise" bestemmelse og ville meget gerne have set lidt flere billeder; men fuglen var hurtigt afsted.

Kasakhstan og Kirgisien er nabolande, og deles om mange fælles arter. Netop mht brundrossel er det interessant at se hvad Wassink og Oreel har skrevet om den(m):

Naumann's Thrush: "vagrant. 18 October 1973 Kyzylkum desert .. samt 14 May 2005, Ili Alatau national park,... first year female." Ikke mange observationer!

Dusky Thrush: "Vagrant. 16 October 1927, Dzhulek. Syrdarya Valley. Qyzlorda province"

Så det "vælter" bestemt ikke med Brundrosler i regionen, og fremtidige feltstudier bliver ikke mindre interessante!

Assink anfører følgende interessante note: "A hybrid between Naumann's or Dusky Thrush and Black-throated Thrush was trapped and photographed at the Chokpak pass in the Talasskiy Alatau foothills on 4.April 2003).

Således ligger samtlige observationer af "Brundrossel" samt ovenstående hybrid geogafisk blot et "langspyt" fra grænsen til Kirgisien.

Og billedet bør retteligt overflyttes til "Brundrossel" - så kan vi evt smide den over i blandingsmøddingen, hvis Brundrossel splittes på et tidspunkt. Spørgsmålet er: naumanni eller eunomus... umiddelbart ville jeg sige... overgangsform med overvejende karakterer af eunomus.

VH/Mic


Rune Bisp Christensen skriver lørdag 16. juni 2007 kl. 13.13
Tak for svarene og ganske interresandt læsning :o) altid fedt med fugle som giver et "kick"!!

Vh
RBC


Knud N. Flensted skriver lørdag 16. juni 2007 kl. 15.20
artsnavn er rettetNye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.041 sek.
til toppen