 | En kommentar til Sibirisk Hjejle og Hjejler i Vejlerne
Den 18-5-03 var jeg sammen med MML, KBC og 7 andre ved Revlsbuske i Vejlerne, for at se den Sibiriske Hjejle som havde rastet på stedet siden den 10 maj. Vi fandt hurtigt en 2k fugl i flokken af hjejler, og regnede med, at fuglen som forventet var på plads, fordi den var meldt ud på DOF-call tidligere på dagen.
Fuglen blev set fint på ca. 100 meters afstand i godt medlys. Den var den eneste 2k fugl i flokken af ca. 50 hjejler og 3 pomeransfugle.
Fuglen udviste umiddelbart karakter af Sibirisk Hjejle, men da vi gik i gang med og tjekke den grundigt igennem, gik det hurtigt op for os, at det bare drejede sig om en ung hjejle pga. den lange håndsvingfjer projektion, der tydeligt gik ud over halen, den hvidlige vingeunderside og armhule, samt at den kun var en anelse mindre i kroppen, end de øvrige hjejler.
Fuglen var for mig og se, lidt anderledes proportioneret end de hjejler den gik sammen med.
Den var en anelse mindre i kroppen, havde et lidt længere og tyndere næb, og havde længere ben, og specielt var tibia længere end på de andre hjejler.
Den havde en tydelig mørke øredækfjer, lys gullig pande og øjenbrynsstribe der gik ned til det øverste af halsen. Fuglens overside var lys brungrå med gullige og hvide pletter, den virkede ikke så &8221;gylden&8221; som de øvrige hjejler, der selvfølgelig var i yngledragt. Den havde stribet bryst, der var skåret lige over på brystet, lidt lig en Stribet Ryle. Den havde et lysere felt på de små og mellemste dækfjer, set i forholdet til den øvrige vinge og overside. Tertiærerne var mørke og fint savtakkede.
Det er for mig at se en fugl der nemt vil kunne blive fejlbestemt til Sibirisk Hjejle, hvis man ser den på stor afstand, eller ikke er omhyggelig med og få kikket på alle karakterene og jeg ved at fuglen, flere gange søndag, fejlagtigt blev bestemt til en sibirisk Hjejle
For mig og se, var &8221;vores&8221; hjejle, den samme som Lars Borup har taget billeder af d. 18-5-03
Af ren nysgerrighed, kunne jeg godt tænke mig og høre om der er nogle der ved noget om hybrider og variationer inden for hjejlerne, jeg har kun kunne finde en lille smule i Macmillan: Bird Identification.
Med Venlig Hilsen.
Thomas Buus Nielsen. Viborg.
|