Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart: Turkestandue - (Columba eversmanni) - Yellow-eyed Pigeon
Fugleart (IOC): Turkestandue (Columba eversmanni) Yellow-eyed Pigeon - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Lokalitet: Zhelturanga, Kasakhstan (udenfor VP)
Dato: 8. juli 2007
Billede info: En due med mange navne… Turkestandue på danske (tidl. Eversmandue og Østlig Huldue). Ligeledes på engelsk forekommer der en række forskellige navne for arten: pale-backed Pigeon, Yellow-eyed Pigeon, Eversmann’s Dove, Eversmann’s Stock Pigeon, Yellow-eyed Dove, Eastern Yellow-eyed Stock Dove mm. Irriterende forvirrende…

Artsbestemmelsen fra Huldue er mindre ligetil end almindeligvis antaget, det ses på mine billeder af arten. Vigtigste kendetegn er stemme, mangel på veldefineret mørkt halebånd, gule orbitalring omkring øjet, gul iris (hos adulte; brun hos juvenile) og i flugt hvidlig ryg mm.

Turkestandue er truet i Kasakhstan. Primært som følge af manglende redetræer. I Zhelturanga hvor arten er fotograferet, findes stadig en god bestand, der gør brug af tilgængelige redehuller i de gamle Turanga-poppeltræer. Men det er sandsynligvis et spørgsmål om tid før arten forsvinder fra området – skoven vedligeholdes katastrofalt idet stort set alle yngre træer fældes og mindre træer ædes af befolkningens fritgående geder. Det betyder, at området fortrinsvis består af gamle træer der dags dato udgør fine redetræer – men problemet vil opstå gradvist når de gamle træer forsvinder og afløsere ikke er tilstede. Hvor stor populationen er i Centralasien ved ingen, og artens kerneområde i det sydlige Kasakhstan er ikke videre kendt. Håbet er at der findes uopdagede levesteder langs Ili floden hvor poplerne kan vokse, men det er min umiddelbare vurdering, at turangaskove ikke forekommer i noget videre omfang – og dermed mangler arten levesteder.

Overvintrer i den sydlige del af udbredelsesområdet som strækker sig fra Aralsøens østside til vestlige Kina. Yngler i det sydlige Kasakhstan til centrale Himalaya dvs – nordlige Pakistan, Indien og Tadsjikistan. Arten er truffet som trækfugl Kirgisien, og er muligvis sjælden ynglefugl på egnede levesteder i Kirgisien, men det vides ikke!
Fotograf: Michael Westerbjerg Andersen, Kirgisien
www.miksture.com
Uploadet den: 8. august 2007
Hits: Billedet har været vist 2480 gange.Kommentarer:

Erling Krabbe skriver onsdag 8. august 2007 kl. 15.24
Smukt billede.
Det lyder som om der er behov for en beskyttelsesindsats for arten - f.eks. ved at hænge nogle redekasser op, samtidig med at man får indhegnet nogle skove mod geder så der kan komme selvforyngelse.
Vores egen Huldue går jo villigt i redekasser.


Michael Westerbjerg Andersen skriver onsdag 8. august 2007 kl. 17.56
Du har fuldstændig ret Erling: Redekasser ville gøre underværker. Men, fabrikation af redekasser ligger langt fra almen tankegang i et land hvor ornitologer kan tælles på to hænder - og ornitologiske NGO'er er non-eksisterende. I Zhelturanga er der indhegnet et areal på 50 x 25 meter, og der står træerne fint med en flot underskov - og viser hvor fint tingene kunne være. Stedet er oplagt for et projekt, og har da også ligget og spøgt i tankerne i årevis. Jeg tror der kunne gøres en indsats for relativt små midler. Men ingen organisationer kaster perler til de centralasiatiske lande. Lyder som et surt opstød men er det ikke - blot en smule konstaterende og... resignerende!

VH/Michael


Erling Krabbe skriver torsdag 9. august 2007 kl. 12.40
Det var måske et muligt beskyttelsesprojekt, som DOF kunne foreslå overfor BirdLife International?
Mvh Erling


Michael Westerbjerg Andersen skriver torsdag 9. august 2007 kl. 20.52
Hovedforeningen skal være velkommen til at foreslå. Det koster selvfølgelig ingenting. Direkte involvering i-nogle-som-helst projekter i Centralasien tror jeg simpelthen ikke på; dertil findes ingen relevant instans i DOF.

VH/MichaelNye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.044 sek.
til toppen