Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere her



Galleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Kærhøg sp. - (Circus sp.) - Harrier sp.
Titel / info: 1k Hedehøg/Steppehøg?
Lokalitet: Harboøre Tange, Danmark
Dato: 18. august 2003
Billede info: Kommentarer ønskes vedr. bestemmelsen af denne unge kærhøg.
Billede opsætning: Nikon Coolpix 4500 + Leica APO Televid 77
Fotograf: Allan Kjær Villesen, Danmark
Del af temaet: Tvivl om bestemmelsen?
Uploadet den: 21. august 2003
Hits: Billedet har været vist 4362 gange.



Kommentarer:

Klaus Malling Olsen skriver mandag 25. august 2003 kl. 22.55
En klart spændende tegnet fugl! Den har meget mørke hovedtegninger, hvilket nok fremhæver tendensen til en halskrave, men bemærk dog, at halskraven ikke ser ud til at fortsætte hele vejen rundt i nakken - den virker brudt på øverste del af halssiderne, hvorved et par isolerede "øjne i nakken" ses. Desuden er halssidernes (kravens) farve lige så varmt rødbrun som kronsundersiden - på juvenile Steppehøge er den typisk lysere end bugen og fortsætter i hele sin styrke hele vejen rundt om halsen.
Hovedtegningerne hos ung Hedehæg varierer en del. Individer som vist her er ualmindelige, men faktisk findes der unge Hedehøge med endnu mindre hvidt end her. De hvide felter sidder som de skal hos Hedehøg, altså som to jævne buer omkring øjnene, hvor de hos Steppehøg mere er som en hvid plet på kindens bageste del, adskilt fra et smalt, hvidt øjenbryn.
Selvom digifotos kan snyde ser fuglen ret varmt rødbrun ud, hvor Steppehøg som regel har en mere orangetonet underside med tydeligt gulstik.
Måske er de ret brede, lyst orangebrune tværbånd på halesiderne et yderligere indicium for Hedehøg; generelt har Steppehøg bredere sorte bånd på halesiderne.
Med i bedømmelsen er også tidspunktet. Den tidligste juvenile Steppehøg jeg selv har set er fra 31.8, de fleste ses i september, altså når Hedehøgene har forladt landet.
Alt i alt: Hedehøg, men et "stinker", der vil volde hovedbrud hos enhver opmærksom feltbisse.

KMO
Mit bedste bud er ung Hedehøg.


Klaus Malling Olsen skriver mandag 25. august 2003 kl. 22.57
Yderligere om høgen: det mørke felt på halssiderne - bag kraven - ser på nogle fotos ret samlt og diffust ud. Steppehøg burde have bredere, bedre afsat mørkt bag-sløret felt.


peter hedegaard kristensen skriver onsdag 27. august 2003 kl. 11.11
Jeg vil lige nævne et par ting omkring fuglen, da jeg så den på tangen. Farverne på billedet er meget for røde, den var langt mere vissen gullig i felten, ikke helt ulig varme unge bl¨å kærhæge. Faktisk var det denne "blege" farve, der gjorde at den så meget spændende ud på afstand. Ydermere virkede hele forkroppen fra vingens forkant og ud meget mørk, hvilket kunne indikere stor og mørk boa. Ydermere vikede den ret tung i flugten, klart en spidsvinget kærhøg, men ikke en slankvinget. Vi var 3, der så fuglen, og trods gode forhold, kunne derikke ses striber på kroppen. Men alligevel var der noget galt, hovedet var ikke helt, som det kunne forventes, så det var altså ikke en typisk ung steppehøg, desværre! men meget interessant. At fornemme bagkanten på hånden, viste sig endnu engang, at være meget vanskelig, men som regel virkede den lys, alt efter vinkel og hvormeget den knækkede hånden. Og det plejer at være så let...


Jørgen Munck Pedersen skriver onsdag 27. august 2003 kl. 15.06
Da jeg i sin tid var inde og se på skind på Zm bemærkede jeg at ungfuglene, som var helt nyudfløjne fra ynglepladsen, havde meget kraftigt farvede halskraver, samme farve som undersiden. Da det hvide omkring øjet også er mindre end en typisk Hedehøg, kan der måske godt være tale om en Steppehøg.
Munken


Klaus Malling Olsen skriver onsdag 27. august 2003 kl. 18.42
Jeg har selv kigget de af "Munken" refererede skind igennem, og kunne ikke se den af ham nævnte forskel. Desuden ville det være meget underligt, hvis ungfugle, der lige er fløjet af reden har helt anderledes halskrave end fugle, der ses blot en måned senere. Sådan slides fugle ikke!
Mere interessant er Peters kommentarer ang. undersidens farve. Håber det har været muligt at fotodokumentere fuglen i flugten. I de fleste tilfælde er halskraven det primære kendetegn (og jeg synes ikke det virker komplet og specielt afstikkende på denne fugl), men på Hedehøge med maximal antydning af halskrave bør man for at være 100% sikker også checke under-håndfladens - mønster.


Jørgen Munck Pedersen skriver tirsdag 13. april 2004 kl. 22.22
Da KMO ikke fandt mine kommentarer vedr. unge Steppehøges farve på halskraven interessante og jeg i anden forbindelse besøgte ZM`s skindsamling, benyttede jeg lejligheden til at tage nogle fotos af nogle nyudfløjne unge Steppehøge, indsamlet mellem den 30.7 og 10.8.
KMO angiver følgende punkter for hvorfor der skulle være tale om en Hedehøg:

1. Brudt halskrave!! 2 af de skindlagte fugle har brudt halskrave!
2. Samme halskravefarve som bryst m.m.!!....... 2 af de sk.f. har ingen kontrast og den sidste minimalt og formodentligt ikke synligt i felten.
3. For meget hvidt omkring øjet!!...... Som det ses er det meget variabelt og uden værdi.
4. Generel undersidefarve!!....... Jeg kan ikke se forskel, ”kan I?” og hvad med lysforhold?
5. Tidspunkt!.....De yngler nærmere og nærmere og vil sikkert ses tidligere og tidligere.
6. Mørkt felt bag kraven for smalt!!..... Meget variabelt som det ses og mangler næsten på det øverste eksemplar.
Alt i alt mener jeg at det er en ung Steppehøg, grundet den meget mørke isse og hovedtegninger som i kombination med det begrænsede hvide omkring øjnene giver fuglen et ”Fantomagtigt indtryk” som mig bekendt ikke forekommer ved Hedehøg. Endvidere har fuglen hvid nakke, noget som også peger på Sthø.
Ps. Der henvises til foto i Galleriet fra ZM.

Med venlig hilsen
Jørgen Munck


Klaus Malling Olsen skriver onsdag 14. april 2004 kl. 12.22
Hvorfra ved JMP at Steppehøgen yngler tættere og tættere på Danmark. Det ville være rart med beviser fremfor påstande, hvis man fortsat skal tage JMP's indlæg seriøst. Dette gælder også samtlige "punkter" nævnt ovenfor. At bedømme halskrave nøjagtigt på skindlagte fugle er sværere end på levende, og så videre. De kendetegn, jeg refererer, holder jeg ved. Jer imødeser derfor en mere fyldestgørende redegørelse fra JMP end den ovenstående. Det hænger dårligt sammen, at man konkluderer "Steppehøg" bl.a. på baggrund af hvidt omkring øjnene, og så under punkt 3 forkaster dette som kendetegn. At fuglen har "hvid nakke" er unægteligt svært at se - nakken ses rent faktisk ikke ordentligt, og hvor den ses virker den rustbrun.
De af mig refererede punkter er ikke nødvendigvis relevante i forbindelse med denne fugl. Men kendetegnene har været afprøvet i årevis på et stort antal, levende som skindlagte fugle.


Kenneth Rude Nielsen skriver torsdag 26. oktober 2006 kl. 18.28
Hej

Jeg har tilføjet dette billede til temaet ”tvivl om bestemmelsen”.

Fuglen minder vel en hel del om:

http://netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=13138

Hilsen

Kenneth


Kenneth Rude Nielsen skriver torsdag 26. oktober 2006 kl. 18.30
Hej

Nu skulle linket være aktiv:

http://netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=13138.


Hilsen

Kenneth



Klaus Malling Olsen skriver torsdag 26. oktober 2006 kl. 20.47
Denne spændende kærhøg er ikke helt let siddende. Jeg tror dog fortsat mest på Hedehøg, da halskraven trods alt ser ret diffus og mørk ud, hvor Steppehøg typisk har halskraven lysere, og mere komplet ned over struben. Den mørke plet på halssiden ser desuden ret lille ud. Der er således intet på billederne, der taler mod en "giftig" kombination af meget små hvide buer om øjnene og mørke halssidefelter. Den underste bue ser ret smal ud - hos de fleste Steppehøge med lys tegning under øjet (det har de altid) er buen lidt bredere bagtil, og ofte fremstår den som en bred lys plet bagtil på øredækfjerene. Dette er nok et af de tilfælde, hvor det ville have været fint med flugtfotos, så evt. brede sorte spidser på håndsvingfjerene kunne ses (hedehøg) eller mangel på samme (steppehøg). Jeg opfatter benet som ret kort, hvilket passer bedst med Hedehøg, men den er reelt svær.



Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.



Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.075 sek.
til toppen