Desværre iso 800, 1/200 sek.
Der sås 4 hanner i denne sjove positur på relativt lidt plads, i det samme døde træ, mens en (tilsyneladende) hun hoppede rundt imellem dem og inspicerede. Har ikke selv set denne (gruppe)adfærd før, kommentarer ønskes.
Disse bejlende hanner tilhører ssp. superbus, som bl.a. har hvid øjenring, mere hvid underside (især ''''rene'''' flanker), og skulle kunne adskilles på lyd, vingeudformning – og nu også DNA (se mere om dette i det følgende). Tidlgere har Hollændere og Tysker forsøgt at give superbus artsstatus (fx Dutch Birding 2001 (23)3).
I en spænende artikel fra 2003 (Avian Science) gør Dietzen et al. rede for Rødhalsens kolonisering af de Kanariske øer fra Europa (muligvis i to separate indvandringsbølger) i relation til øernes geologiske alder, og efterfølgende differentiering (pga. genetisk isolation) i forskelle racer/underarter (ssp.) .
Dvs. at arten først ankom til Gran Canaria som er ældst (bortset fra de to ''''ørkenøer'''' Lanzarote og Fuerteventura hvor arten ikke findes), og derefter spredtes i en række ekspansioner (og muligvis genindvandringer, fx på Tenerife). Dette understøttes til dels af vingeudformning og –mål fra ca. 65 indfangede fugle, men især af forskelle i DNA''''et fra disse fugle.
Fuglene på de vestlige øer (El Hiero, La Palma og La Gomera) mener de stammer fra en nyere indvandringsbølge fra Europa. De finder derfor ikke grundlag for racen ssp. microrhyncos, men mener at de tilhører nominatformen ssp. rubecula.
På Tenerife finder de grundlag for at opretholde ssp. superbus.
Til gengæld finder de grundlag for en basal placering af rødhalsene fra Gran Canaria (DNA), og foreslår på grundlag af dette en ny underart ssp. marionae.