Jeg har tidligere uploadet et billede af denne fugl. Jeg uploader dette fordi jeg i mellemtiden af KuP og Kent Olsen er blevet gjort opmærksom på, at denne fugls karakterer afviger bemærkelsesværdigt fra en almindelig Rødrygget. Måske dette billede kan bidrage yderligere til bestemmelse af fuglen og få nogle kloge hoveder fra Netfugl på banen.
Hej Morten
Jeg mener det er en Rødrygget tornskade, hvor de grå områder har større udbredelse, end normalt. Det ser også ud til at fjerene på overgump og bagryg er i uorden og har lagt sig delvis ind over tertiærerne, hvilket yderligere forstørrer den grå flade ned mod halen. Den grå hætte går lidt længere ned i nakken, end man normalt ser (har den mon spillet i den tyske anden division engang i 80'erne?)Alt i alt efterlader det mindre plads til den røde/kastanjebrune ryg.
Den gammelrosa flanke er også lidt dominerende - har du mon taget billedet i lavt eftermiddagslys?
De afvigende træk peger ikke mod andre tornskadearter eller nogen subspecies af Rødrygget tornskade, jeg kender til. Men måske nogen af netfugls østenfarende ornitologer kender til fugle med denne mere grå nakke?
Hvis det er samme fugl som på billedet fra den 7. juni, så forstærker det kun bestemmelsen til Rødrygget.
Med venlig hilsen
Wilhelm
Det er ikke samme fugl som 7. juni. Jeg har uploadet et andet billede af denne, som viser den tættere på og i bedre lys, men det er ikke kommet på Netfugl endnu. Billedet er taget i aftensolen 16/6 21:07.
Kurt Prentow skriver søndag 22. juni 2008 kl. 08.46
Hej
KO har i mail henvist til dette link til en lignende fugl:
http://birdnetblog.blogspot.com/2007/10/red-backed-shrike-at-flamborough.html
Som Wilhelm siger, kunne det være spændende, om nogle med erfaringer med sydøstlige racer/former kunne give deres besyv med.
vh Kurt
Fuglen fra det østlige Yorkshire har rigtig mange fællestræk med fuglen fra Uggerby.
På hjemmesiden omtales en Lanius collurio kobylini, der ikke er omtalt i The Birds of the Western Palearctic, vol VII. Kan nogen henvise til billeder af hannen af denne form (ssp??), jeg har kun fundet en hun på nettet, taget i Georgien. Den ser godt nok også spøjs ud.
Kobylini er dårligt beskrevet rundt om i litteraturen, og man ser undertiden, at formen ikke regnes som en "rigtig" race. Det er antydet, at sådanne kan have grå partier i ryggen, men det er nok sandsynligt at der her er tale om et misfarvet individ af den hjemlige race. Jeg synes at de grå partier sidder lidt uregelmæssigt på fuglen, hvilket ofte er et tegn på, at der er tale om fejlfarvning. Man kan naturligvis også spekulere i hybrid med f.eks. Rosenbrystet Tornskade, men hvis form og størrelse i øvrigt var som hos en Rødrygget, tror jeg nærmere på en fejlfarve.
Uden overhovedet at vide noget om det her, foretog jeg en hurtig søgning og fandt dette billede af noget der ligner:
http://www.flickr.com/photos/84446578@N00/263193785/
Jeg kan desværre ingen info finde, end ikke fotografens email - så jeg har ingen ide om, hvor billedet er taget, men der er da ihvertfald visse sammenfald - nok mere end det kan forklares med fejlfarve.
Inslaget av grått verkar variera utan tydligt mönster över stora delar av utbredningsområdet. Kanske är det något vanligare österut (SV Asien?) eftersom individer med mycket grått verkar ses mer större regelbundet på sträck i Israel än vad de gör i Västeuropa. Enstaka grå fåglar ses då och då också i Sverige, även om jag själv inte sett någon som motsvarar fågeln vid Uggerby strand. Jag tror inte att fågeln är missfärgad, utan snarare att den kommer från den grå änden på en normalfördelad kurva. Det skulle vara intressant att höra om fågeln häckar vid Uggerby.
Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.
Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.