| Ringmærkningscentralen på Zoologisk Museum har fået en meddelelse om en kirkeugle, der i lørdags blev aflæst i Arnum ved Ribe. Fuglen stammer fra Holland! Den er farvemærket som unge i 2002 i Doesburg i det centrale Holland. Det svarer til en distance på over 400 km, hvis fuglen er fløjet i lige linje!
Fuglen er fotograferet af Klaus Dichmann. Nummeret, der tydeligt kan aflæses, er et telefonnummer. Men vi har fået bekræftet fra det relevante projekt, at farvekoden fortæller årgangen. Selve ringnummeret mangler at blive aflæst. Mærkningen hører under et lokalt hollandsk projekt, der tilsyneladende køre på en selvstændig mærkningstilladelse (derfor en ring med telefonnummer på) og kører helt uden om den hollandske ringmærkningscentral. Ringmærkningscentralen overvejer at indfange fuglen, for at få den aflæst fuldstændigt.
Fundet af en hollandsk farvemærket kirkeugle ved Arnum i Sønderjylland er helt usædvanligt. Den normale spredningsafstand for kirkeugler er i gennemsnit under 25 kilometer, og den længste afstand en dansk-mærket fugl er fløjet er kun 71 km (ud af 73 genfund). Muligheden, for at fuglen ikke er kommet hertil ved egen hjælp, er selvfølgelig til stede (og denne undersøges fortsat). Men fra Centraleuropa er der dog fund op til 290 km og et enkelt på over 600 km.
At kirkeugler kan spredes over store afstande er således ikke ukendt. Det relevante i denne sammenhæng er dog, at vi fortsat må regne med, at det kun sker i forsvindende lille grad. En sådan spredning kan have betydning for en arts genetiske tilstand, men det ændrer ikke ved det overordnede billede af, at den danske kirkeuglebestand i dag reelt er isoleret fra de øvrige europæiske kirkeuglebestande, og at der i populationsøkologisk forstand ikke er tale om en udveksling mellem bestande, der kan hjælpe til at opretholde den danske bestand.
Med venlig hilsen,
Ringmærkningscentralen
v. Kasper Thorup &
Jesper Johannes Madsen
---------------------------------------Ringmærkningscentralen,
Zoologisk Museum,
Statens Naturhistoriske Museum,
Københavns Universitet,
Universitetsparken 15,
DK-2100 København Ø
Tlf. direkte: 35 32 10 29,
Website: www.zmuc.dk/ring
---------------------------------------
|
| Dejligt at der stadig kan findes ornitologiske guldkorn på Netfugl - det første spæde skridt mod en seriøs renæssance?
Mvh
Lasse
|
| JJM´s lange og spændende meddelelse er et fornemt eksempel på, hvad vi nu er nødt til at bruge Netfugl til, nemlig uddybende billedkommentarer, der kan komme alle nysgerrige ornitter - nybegynder som erfaren - til glæde.
Jeg skal indrømme at jeg blev temmeligt frustreret over at se Netfugls beslutning igår. Og det er selvfølgelig ikke særligt retfærdigt overfor alle de, der gennem tiden har brugt timer på at besvare spørgsmål og informere om ornitologisk relevante emner, at hele Forummet forsvinder ud i Cyberspace. Men ved nærmere eftertanke var dette kontante signal måske dét, der skal til for at undgå for at undgå alenlange og lidet informative tråde.
Men det ligger mig dog på sinde at nævne, at Netfugl er enormt afholdt og læst i udlandet - hvilket jo er ethvert dansk kvalitetsproduskt ypperste blåstempel.
Og det har ikke undgået opmærksomheden at antallet kommentarer på billederne faktisk er vokset det seneste døgns tid - samt at flere nye personer nu har kommenteret.
Vi skylder ildsjælene bag Netfugl, der har påtaget sig et utaknemmeligt og ulønnet job, at tonen fremover bliver noget mere sober, end man undertiden har kunnet se. |
| Guldkornene er ikke forsvundet ud i Cyberspace - de ligger der og kan læses - men enhver yderligere diskussion er - som anført på spacet - umuligt, bortset fra billedkommentarer, der alt andet lige, formodentlig bliver lidt mere spændende fremover.
Mvh
Lasse |
| Jørgen Terp Laursen, forfatteren til den udemærkede bog Danmarks ugler, var for kort tid siden i P1 natursyn og tale om Kirkeuglen det var et spændende interview som kan genhøres søndag kl 20.30 til 21.10
eller hentes som pod cast på http://www.dr.dk/P1/Natursyn/Udsendelser/2008/07/31125929.htm
Vh Al |
| JJM's kommentar er spændende og rejser for mig at se 3 interessante spørgsmål:
1. er den danske kirkeugle bestand nu så lille og så isoleret at den er truet om lidt længere sigt? (Falder fatilliteten ved indavl?)
2. er der nogen der udfører privat genetisk "arbejde", dvs. flytter fremmede ugler hertil. Jeg håber vi hører mere om dette, hvis de fortsatte undersøgelser JJM nævner giver resultater.
3. kunne det overvejes "officielt" at sanktionere denne type redningsforsøg med udenlandske kirkeugler, en variant af genintroduktionsprojekter med udsættelse af "fremmede" fugle.
Mvh. Thyge
PS: er der noget nyt om uglen? |
| I 2008 blev endnu en Hollandsk kirkeugle genmeldt, denne gang som ynglehunnen i et par med unger i Slesvig Holsten. Uglen, der var ringmærket som unge i 2007 i nærheden af byen ”Raalte” øst for Amsterdam, har i lige linje tilbagelagt en strækning på 295 km.
Kirkeugleparret i Arnum, (parret, hvor hunnen er Hollandsk og bærer en orange ring), fik også i 2009 unger på vingerne. 4 næsten flyvefærdige unger blev ringmærket af undertegnede d. 17.06
|
|
|