Jeg har kigget lidt på billederne på Dof-Sydvestjylland web. Jeg har heller ikke haft en nordsanger i hånden tidligere, men synes det ud fra billederne ligner mest en gammel fugl.
Fuglen virker generelt ret koldt farvet, og ikke særlig frisk grøn. At fuglen ikke er mere slidt på hale og håndsvingfjer tror jeg skyldes at vi er så tidligt på sæsonen. Alligevel synes jeg at yderste halefjer og håndsvingfjerskanter er begyndt at blive let afbleget på fuglen. Sammenlign evt. den friske farve på svingfjer med denne 1k fugl:
http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=3705
Det der dog taler mest for en 2k+ synes jeg er de faktisk ret så slidte mellemste og store dækfjer. Alle de store dækfjer har ret betydelige ”hakker”, og de virker ret så afbleget, især de inderste. Der er heller ikke nogen gullige eller friskgrønne indslag på nogen af de store dækfjer.
Vingebåndet på de mellemste dækfjer er ikke synligt og slidt helt væk. Man kan se at formen på de yderste mellemste dækfjer nærmest danner et omvendt V. Sammenlign evt. med denne 1k fugl (desværre ret uskarpt billede), hvor man kan se gulgrønt vingebånd på mellemste dækfjer:
http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=26
Hvor meget man kan bruge formen på hånddækfjer på nordsanger, skal jeg ikke kunne sige noget om. Øjenfarve skal man have fuglen ”live” for at kunne sige noget om.
/SSC
Jacob Sterup skriver fredag 15. august 2008 kl. 22.22
Jeg har kigget en del på billederne af fuglen og kan ikke helt finde ud af, hvad jeg mener om den...
Ifølge Svensson har både adulte og unge Nordsangere partiel fældning om sommeren og komplet fældning om vinteren. Skulle det være en 2k+ Nordsanger, ville svingfjer og halefjer altså stamme fra fældning i vinterkvarteret, så de burde være relativt slidte og afblegede på denne årstid, som man også ser det på 2k+ Rørs og Kærs, Gulbug og Havesanger. Sving-/halefjer på Nordsanger skulle dog (ifølge Svensson) være særligt holdbare og dermed mindre slidte end de nævnte arter. Jeg synes sving- og halefjer ser meget friske ud bedømt ud fra billederne på www.dofsydvest.dk.
Men som Simon påpeger ser mange af dækfjerene (GC, MC, LC) temmelig slidte og afblegede ud. Dette kan skyldes, at der er tale om juvenile fjer, der ikke er blevet udskiftet under den partielle, postjuvenile fældning. Men jeg synes, de ser lidt vel slidte ud til en 1k. Og den friske, grønne farve, man kan se på flere andre billeder af Nordsanger, har dette individ ikke.
Jeg hælder nok mest til 1k på baggrund af manglende slid af sving- og halefjer, men sikker er jeg ikke.
Jeg har ingen erfaring med nords, hverken i felten eller i hånden.
Jeg må dog tilslutte mig Jacobs vurdering mht denne fugls alder.
Jeg synes især de frisk grønne kanter på tertiærene som ses på et af billederne på dofsydvest.dk taler for en 1k, jvf. dette billede http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=3406
Til gengæld ser dækkerne på blåvand fuglen overraskende slidte ud. Især nogle af de små dækkere ser meget slidte ud, men egentlig burde sagen være klar: Både gamle og unge har partiel fældning om sommeren, dvs. at de begge fælder kropsfjer og dækfjer. De gamle fælder efter ynglesæsonen og vil derfor have relativt friskere dæk- og kropsfjer end ungfuglene. Dette kan forklare de slidte dækfjer på blåvand fuglen om end de ser næsten en kende "for" slidte ud.
Jeg ville dog forvente, at en ad ville have mere slidte sving- og halefjer end det som blåvandsfuglen viser - selvom en nords iflg Svensson har meget slidstærke svingfjer - og derfor ville man se en større forskel på friske dækfjer og slidte svingfjer.
Jeg baserer igen min vurdering på de græsgrønne kanter på både sving- og halefjer. Den slags kanter ser man ikke hos de andre sangere som "kun" har partiel fældning om sommeren (haves, rørs, sivs, gulb, etc.)
Gamle fugle vil ikke have friskere kropsfjer og däkfjer i forhold til 1k fugle eftersom begge aldre fälder disse fjer på samme tidspunkt (ifölge Cramp).
De friske tertiärer kan forklares med at de faktisk er fäldet hvilket gamle fugle godt kan göre under post-breeding fäldning, mens ungfugle ikke gör dette under deres post-juvenile fäldning.
Men hvor om alting er så bör en 1k fugl have helt friske små/mellemste og store däkfjer, det kan man jo se på andre 1k fugle at de har langt inde i september.
En 1k fugle må også have väldigt travlt hvis den skal nå til Blåvand 11 august....
Hej Simon
Jeg tillod mig at tjekke op på dette fund. I SU-rapporten står flg. om fuglen: " Fuglen var formentlig ad. men er indtil videre godkendt uden alder".
Det stemmer imidlertid ikke overens med den information, som ligger i SU's database, hvor fuglen er godkendt som 2k+. Fejlen vil blive rettet i næste SU-rapport.
Mht. oplysninger på SU's sagsstatus vil jeg lige indskyde, at denne ikke er fuldt opdateret mht. alder, køn o.lign, da sagsinfo i reglen oploades af indsender og ikke SU. Siden fungerer således overvejende som en service, så folk kan se hvad der er sendt ind, hvilke sager der er færdigbehandlet osv.
Hvad jeg läser ud fra SeK's indläg er den netop godkendt som 2k+:
"Det stemmer imidlertid ikke overens med den information, som ligger i SU's database, hvor fuglen er godkendt som 2k+. Fejlen vil blive rettet i næste SU-rapport."