| ...beklager at jeg kommer lidt sent ind i debatten om billedet af den lille skeryle , men det kom meget hurtigere på hjemmesiden , end jeg havde regnet med , så derfor…! Besindige folk som Palle og Eric har allerede givet deres besyv med , hvilket i vid udstrækning dækker , hvad jeg ville sige , men jeg skal da gerne prøve at uddybe:
Billedet er ganske rigtigt taget på DOF turen til det nordøstlige Rusland sidste år , og nærmere bestemt på Belyaka Spit ved Ishavs-kysten – se evt. kort i tur-rapporten , som kan findes på både www.travellingbirder.com og DOF’s hjemmeside. Som Eric skriver , havde vi på turen selskab af den russiske biolog Ivan Taldenkov , som på den måde fik mulighed for at videreføre sit arbejde med monitering af bestanden af skeryler (se bl.a.: http://www.ruffordsmallgrants.org/rsg/Projects/IvanTaldenkov - men pas på , også her er der fotos af rede-unger!). Ud over det rent videnskabelige arbejde , har Ivan også været meget aktiv i bestræbelserne på at beskytte skerylerne på ynglepladserne. Blandt andet har han været med til at rede artens måske vigtigste ynglelokalitet ved Meinypilgyno , hvor den planlagte opførsel af en fiskeforarbejdningsfabrik midt i yngleområdet truede den samlede bestand.
Min pointe er naturligvis , at Ivan ikke blot et af de mennesker som ved mest om skerylerne overhovedet , men at han også gør mere end de fleste for at bevare den efterhånden meget lille bestand af denne charmerende lille vadefugl. Mens vi var i rylernes yngleområde , var det Ivan som suverænt satte betingelserne for vores færden , og det blev strengt respekteret af samtlige af turens deltagere. Dette betød at vi fik nogle helt fantastiske oplevelser med fuglene under fuldstændigt betryggende vilkår , og intet af det vi foretog os deroppe , har jeg senere haft grund til at fortryde.
Jeg ved ikke , hvor du har dine oplysninger om vores russiske guiders gøren og laden fra , Andreas , men jeg kan i hvert fald ikke nikke genkendende til din beskrivelse. Tværtimod blev vores besøg ved reden gennemført på den mest hensynsfulde måde muligt ; vi var således kun 3 mand , som fik lov til at følge med Ivan frem til reden , tage ét hurtigt billede , og straks trække os tilbage igen. Hele seancen var således , som Eric også skriver , overstået på få øjeblikke , og selve fotograferingen af ungen skabte altså ikke nogen ekstra forstyrrelse. Endvidere tjekkede Ivan omgivelserne grundigt for mulige prædatorer inden han nærmede sig reden , vejret var varmt og solrigt , så ingen unger risikerede at blive afkølet under vores kortvarige forstyrrelse , og endelig kan jeg med næsten 100 procents sikkerhed garantere , at dette var den absolut eneste menneskelige forstyrrelse af de ynglende fugle under hele yngleperioden på grund af lokalitetens afsides beliggenhed.
Så jo , vi forstyrrede kortvarigt fuglene , men fotograferingen gav altså ingen ekstra forstyrrelse , og det hele foregik på en måde , som jeg fandt fuldt forsvarlig. Jeg kan selvfølgelig sagtens respektere , at folk af principielle grunde er modstandere af rede fotografering ; normalt er det da heller ikke noget jeg beskæftiger mig med , først og fremmest for ikke at forstyrre ynglende fugle , men også fordi rede-fotos som regel er ret kedelige. Netfugls politik angående fotos ved reden skal jeg ikke gøre mig klog på , men af nyligt udlagte billeder på hjemmesiden kunne det vel tænkes , at både lunderne fra Færøerne og Klaus Dichmanns fine slørugle-billede er taget nær reden. Jeg kunne derfor forestille mig , at det bliver vurderet fra gang til gang , og med hensyn til skerylerne mener jeg altså , at redaktørerne har truffet det rigtige valg , idet fuglene ikke har været forstyrret unødigt , og så er ungerne af skeryle altså noget helt specielt – du har ret Lars , den var kær!
Arten ser jo desværre nu ud til at være på vej til at forsvinde helt , og antallet af ynglende fugle i det område vi besøgte har da også været i alarmerende tilbagegang fra 38 par i 1987 til 14 par i 2005 – og tilsyneladende endnu færre par i 2007 da vi var der. Årsagerne til tilbagegangen kan der jo spekuleres over , men , som Eric skriver , er der masser af gode potentielle ynglelokaliteter i det nordøstlige Rusland. Det er nok derfor snarere ødelæggelsen af vådområder langs trækruten , som har haft den største indvirkning på den katastrofale tilbagegang for skerylen. Den meget omdiskuterede landindvinding ved Saemangeum i Korea , som tidligere var artens vigtigste rasteplads , blev desværre færdiggjort i april 2006 og kan meget vel vise sig , at blive det sidste søm i kisten. Jeg ved ikke om den store underskiftindsamling for at få genetableret området stadig er i gang , men gå meget gerne ind og tjek på : http://savethewildanimals.blogspot.com/2007/08/help-resuce-vital-wetland-for-migrating.html , og lad os så håbe på at skerylen overlever , for jeg er sikker på , at vi alle er enige om , at det ville være et stort tabe hvis den skulle forsvinde….!
Mvh.
Jon
|