Dejligt att se Mikkel, fint band på hsf5 - tillsammans med undervingens teckning mm. Med andra ord bra för kaspisk måke.
JanJ
Kent Olsen skriver onsdag 17. december 2008 kl. 09.46
ganske enig, vingetegningen med bredt bånd over p5 i kombination med at sort set fra undersiden danner en hestesko grundet grå inderste faner på yderste svingfjer er godt for Kaspisk Måge. Men vingetegningen er dog ikke diagnostisk.
men, jeg synes det er meget uheldigt, at en fugl med så mange rester af vinterhoved ikke også har nakkepletter i dominerende grad. Det var forventeligt.
jeg mener, at selv om vingen er vist på billeder, så er det på sin plads at bevare "tvivl om bestemmelsen". I mine øjne er fuglen ikke klassisk og kan derfor meget vel være en hybrid eller en Sølvmåge.
Jeg ville aldrig bestemme en Kaspisk Måge med en sådan hovedtegning i Østjylland (tænker mest på de rester af vinterhoved, som ses på den stående fugl på det første billede). Men det kan godt være vi er alt for forsigtige og vi skal til at åbne mere op ;-) Det må vi overveje.
En fornuftig vægtning af karakterer: overvejende hvidt hoved, mørkt øje, grøntonet næb og tegningen på p5 må legalisere bestemmelsen til Kaspisk Måge.
Denne fugl afviger i formen ikke fra hunner af Kaspisk Måge. Nogle hanner er forbavsende afvigende med langt, tyndt næb, lille hoved og meget tydeligt fremskudt bryst - og virker meget slanke bagtil med påfaldende lange og ved fæsten tynde ben. Men hunnerne er mere sølvmågeagtige.
Problemet med mågebestemmelse er, at man ofte går i defensiven og hænger sin tvivl op på smådetaljer. Med tanke på, hvor mange Kaspiske måger, der efterhånden gæster landet, er antallet af fejlbestemte fugle eller hybrider (der jo altid kan føres på banen, når tvivl opstår)heldigvis så lille, at det ikke forskubber billedet.
Denne fugl tilfredsstiller kravene for hvad vi kan forvente os af en Kaspisk Måge. Og ligner et stort antal fugle, der bsstemmes til Kaspisk Måge i f.eks. Sydsverige i okt. (hvor jeg tit har set sådanne og kunnet checke også jizz og stemmer). Havde det været en hyper-sjældenhed havde sagen dog stillet sig anderledes. Her forventer man at alle karakterer stemmer 100%. Ved en variabel og hyppig form som Kaspisk måge må man acceptere, at nogle afviger let;det er udtryk for individuel variation.
Kent Olsen skriver onsdag 17. december 2008 kl. 12.19
rigtigt, det vælter ikke fænologien eller forekomstbilledet på nogen måde, specielt ikke i Blåvand
vil tage vores forsigtighed i Østjylland op til revision ;-)
god mågeobs
mikkel holck skriver mandag 22. december 2008 kl. 22.13
Hej med jer,
Fik lige tid til at tjekke hvornår billedet blev taget og som i gættede rigtig var det i oktober. Datoen er nemlig D. 24-10-2008
Mange hilsner Mikkel
Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.
Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.