Hvis Søren har valgt at anvende det mest udbredte, og overordentligt forståelige navn for Red-billed Hornbill for Tockus erythrorhynchus,og IKKE Rødnæbbet Toko, er det så ikke ok... Det er efter min mening en anelse skolemester-agtigt at korrigere til et dansk navn der hverken fænger eller på nogen som helst måde er bedre end det engelske. Jeg synes det er fint at læserene eksempelvis korrigerer forkerte artsnavne det være sig dansk og latin, men hvorfor korrigere til et opkringlet dansk navn der skurrer i ørerne på enhver som har været syd for Sahara og oplevet Hornbills. Vi har ikke alle drukket fra natpotten - kun gnavpotten.
VH/Michael
Stig Jensen skriver fredag 26. december 2008 kl. 09.55
Puha, navnedebat om alle eksotiske (ikke-WP) fuglearter, måske skulle der åbnes for en tråd om brug af fuglenavne. Mit behov for danske navne til tropefuglene er begrænset, men på den anden side, så yder Lars en service til dem der gerne vil ha’ et dansk navn på kræene.
I forhold til denne Red-billed Hornbill, så skal det nævnes, at Ian Sinclair & Peter Ryan i Birds of Africa - South of Sahara, splitter arter i fem selvstændige arter, hvor Sørens er en Western Red-billed Hornbill (Tockus kempi). Sørens billede(r) viser tydeligt det mørke øje og det mørke omkring øjet, som netop er specifikt for denne art/race/form.
Også til MWA mange varme ønsker om et muntert, sagligt og velargumenteret Nytår 2009...
LNA
Jon Lehmberg skriver fredag 26. december 2008 kl. 12.23
Helt enig , Stig!
Vil man se nogle af de tidligere indlæg i navnedebatten , skal man efterhånden have en god hukommelse , for den har da "raset" under nogle forskellige billeder efterhånden!
Det kontroversielle split af red-billed hornbill/rødnæbbet toko - og andre arter - kunne også fortjene sin egen tråd. Personligt synes jeg at grundlaget for dette split endnu er tvivlsomt , men sydafrikanerne går jo ofte deres egne veje ; og til stor glæde for nogen har Tanzania , med dette split , fået deres helt egen art , som oven i købet er smukt navngivet efter den fantastiske nationalpark Ruaha.
Se,… nu er det ikke ment som et personangreb på Lars (så nedrig ville jeg aldrig drømme om at være) eller øvrige fra Navnegruppen, men som en kommentar om nødvendigheden af at veksle udenlandske fuglenavne til danske. Jeg er ganske klar over det store arbejde som ligger bag. Så også et Godt Nytår til Lars og de bedste ønsker.
Der er ingen nem løsningsmodel på navnedebatten, men jeg er nu af den opfattelse, at det ikke nødvendigvis fremmer forståelsen at veksle et engelsk fuglenavn til et dansk. For det første er der et begrænset publikum til eventuelle rejserapporter fra udlandet hvor de danske fuglenavne er anvendt. For det andet er det begrænset hvor mange udenlandske felthåndbøger der er oversat til dansk og som fremover vil udkomme på dansk. For det tredje er det ikke nemmere at skulle håndtere et dansk navn versus de meget mere anvendte engelske – for eksempelvis danske fuglekiggere der vil udenlands.
Etc.
Der findes stadig danske fuglekiggere som anvender ældre danske navne – eksempelvis Gråmejse og Rødkælk – så hvordan i hulen skal vi håndtere et væld af nystrikkede oversatte fuglenavne…
… og desuden er jeg ikke begejstret ved udsigten til at vi i danske publikationer og velsagtens også på Netfugl (?) i fremtiden skal PRESSES til at anvende en oversigt over fuglenavne som er fordansket og som ikke nødvendigvis er bedre end de engelske navne.
Jeg har også et eksemplar af alverdens ualmindeligt velargumenterede og nemt udtalte og totalt logiske oversigt af danske navne på udenlandske fugle, og den har været flittigt anvendt, især da jeg løb tør for toiletpapir.
Jeg ved ikke rigtigt, hvad jeg skal sige til de rosende ord fra dig. Normalt siger jeg pænt tak, men i dette tilfælde er jeg i tvivl… mener du dét du skriver, eller er roserne blot et oplæg til din skjulte dagsorden? Det er problematisk, når der sendes blandede signaler..
Hej Navneudvalg
Jeg har sagt det før uden at få respons, men nu da en af udvalgets medlemmer selv ”byder op til dans” kunne der måske bevilges et svar, i det mindste.
Hvis jeg skulle overveje at bruge de nye danske navne når jeg oploader billeder, skriver rapporter mv., så skal der ligge en copy-and-paste-ready version af navnelisten klar til brug. Man kan godt finde programmer, der kan ”knække” det PDF-format, som er tilgængelig til download, men hvorfor bevæge sig ud i en gråzone for at tilfredsstille de få der ønsker brugen af danske navne…
Kommer der en copy-and-paste-ready version af navnelisten?
Hej DOF (og evt. Netfugl)
Der dukker hele tiden rygter op om at DOF har pålagt Netfugl.dk dette og hint. Hvad er fup og hvad er fakta og hvorfor?
Er Netfugl.dk pålagt af DOF at benytte Navneudvalgets nye navne?
Har DOF haft en rolle i lukningen af Forum her på sitet?
Hej Alle
Hvad kalder man agurketid, når den indtræffer i julen?
Undskyld at et af dine fremragende billeder bliver misbrugt til en, i billedmæssig sammheæng, uvedkommende debat
I gamle dage, når folketinget gik på sommerferie kom de første danske agurker på markedet, deraf agurketid, i lidt senere gamle dage kom appelsinerne på markedet ved juletid.
Så hvad med at kalde tiden for apelsintid, hvis ikke juletid synes dækkende.
Jeg synes ligesom dig ikke det er smart at se rosende omtale af billeder, når de er en del af en skjult dagsorden om at promovere en samling inderligt overflødige danske fuglenavne på fugle der aldrig har tænkt sig at dukke op i Danmark på naturlig vis.
Til DOF og Netfugl
Hvis der ikke kommer et forum på netfugl igen, kunne DOF måske selv tænke sig at åbne et debatforum for fuglenavne og andre væsentlige ting i foreningsregi. I DOF er der endda ansatte der kunne sættes til at bestyre et forum, så det ikke kommer til at hænge på nogle få frivilliges arbejdsindsats at bestyre en til tider uregerlig debat skare.
Leif Høgh Olsen
Johnny Madsen skriver søndag 28. december 2008 kl. 21.44
Hej Søren
Som du måske har set har jeg også prøvet at få en udtalelse fra navneudvalget om en copy-and-paste-ready version af navnelisten, men som du også forgæves. De må have meget travlt med andre ting f.eks tilføje kommentarer til billeder eller er der måske en forklaring, der ikke kan tåle dagens lys?
Til flere kommentatorer...
...med mit 1½-fingerssystem er der ikke tid til de store skriverier her. Der er jo tidsbegrænsning. Men - jeg vil meget gerne både diskuterer og debatterer danske navne til verdens fugle. Måske på et DOD-arrangeret møde eller lgnende...
PS: jeg roser ikke billeder jeg ikke bryder mig om.
Til Rs(...med flere...?)
"Kærnegruppen" i Navnegruppen skal mødes 17-1 i Esbjerg. Vi vil med stor glæde forsøge at stille med "nogle mand" i uge 42 - hvis vi er på de kanter...!
mange venlige hilsner & godt Nytår
LNA
Erik Ehmsen skriver torsdag 1. januar 2009 kl. 21.29
Jeg vil ikke blande mig iden stundende diskussion som jeg kan se nogen synes er vigtig omkring danske fuglenavne kun sige for mig selv at hvis jeg skal og det vil jeg gerne skrive danske fuglenavne til mine fotos har jeg brug for en navneliste som jeg kan vælge fra!
Endvidere vil jeg efter 15 år som naturvejleder sige at uden danske navne på en masse dyr og planter vil interessen blandt børn for dyr og planter blive endnu mindre!!
mojn Erik ehmsen
Jeg er godt bekendt med rygterne, men det korte svar er nej og nej!
Beslutningen omkring lukning af forum og beslutningen om at bruge navneudvalgets navne er noget vi har besluttet i Netfugl regi.
Jeg gør mig ingen illusioner om at dette svar maner rygterne i jorden for som de paranoide siger: bare fordi man er paranoid betyder det jo ikke man ikke er forfulgt. ;-)
Når det er sagt så lytter vi selvfølgelig til hvad vores brugere mener, men i det aktuelle tilfælde har hverken DOF eller andre haft noget med beslutningerne at gøre!
I følgende nyheder har Jens Søgaard Hansen redegjort for beslutningerne omkring forum og nye danske navne:
Endvidere har Jens Søgaard Hansen under dette billede http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=24635 uddybet begrundelsen for Netfugls brug af Navnegruppens Danske navne på Netfugl