Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere her



Galleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart (IOC): Mørk Slangeørn (Circaetus cinereus) Brown Snake Eagle - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: juv.
Lokalitet: Tarangire, Tanzania
Dato: 4. november 2008
Billede opsætning: Lumix DMC-FZ18
Fotograf: Henrik Kisbye, Danmark
Uploadet den: 1. marts 2009
Hits: Billedet har været vist 3016 gange.



Kommentarer:

Jon Lehmberg skriver søndag 1. marts 2009 kl. 22.44
Hej Henrik ,

De gange jeg har set black-chested snake eagle , har det altid været adulte fugle - som iøvrigt er vildt fede! Som for så mange andre rovfuglearter , er ungfuglene af slangeørnene ikke specielt godt illustreret i de afrikanske field guides. Det kunne måske derfor være lærerigt at høre lidt om dine overvejelser her angående artsbestemmelsen i forhold til brown snake eagle.

Med venlig hilsen
Jon


Henrik Kisbye skriver tirsdag 3. marts 2009 kl. 20.27
Hej Jon

Jeg kan kun give dig ret i, at de unge slangeørne lider under mangelfulde illustrationer. I felten bestemte vi faktisk også dyret til en Brown, men da vi gik feltlitteraturen grundigere igennem (Birds of East Africa og Birds of Kenya & Northern Tanzania) ombestemte vi fuglen. Birds of E.A. har slet ikke juv Brown illustreret, mens B. of K.& NT viser ung brown som meget mørk "with whitish markings on underparts and face". Grundfarven på fuglen passer derimod bedre på juv Black-chested. Er lige snublet over side 81 i Birds of Africa south of Sahara, hvor juv Brown faktisk matcher fuglen på billedet rigtig godt. Der er tilsyneladende ikke helt enighed i bøgerne om hvordan ungfuglene af Brown skal se ud, og derfor kan jeg jo godt have taget fejl. Andre kommentarer er meget velkomne. Vi så desværre ikke fuglen flyve :-(

Henrik


Henrik Kisbye skriver onsdag 4. marts 2009 kl. 09.50
.... og så er Tarangire altså ikke flyttet. Det ligger naturligvis fortsat i Tanzania. Sorry.

Henrik


Jon Lehmberg skriver onsdag 4. marts 2009 kl. 13.10
Hej Henrik ,

Tak for indblikket i jeres overvejelser om rovfuglen her. Jeg må indrømme , at min første indskydelse var den samme som jeres , nemlig at fuglen er en brown snake eagle (BSE). Den forholdsvis ensfarvede mørkebrune fjerdragt og den meget vertikale stilling fuglen indtager , sendte mine tanker i den retning. Jeg husker dog BSE som en mørkere fugl , men lysforhold og alder har naturligvis betydning , og så gengiver fotos jo ikke altid farverne helt naturtro.
Jeg forstår godt jeres overvejelser om black-chested snake eagle (BCSE) , da ungfuglene her – i total modsætning til de adulte – også er forholdsvis ensfarvede brunlige. Da mine egen erfaringer med ungfugle af BCSE , som nævnt , er ikke eksisterende , har jeg kigget mine bøger grundigt igennem. Selvom der er ret store forskelle i illustrationerne , synes jeg dog , at de unge BCSE’s generelt er noget lysere brune og mere kontrastrige end fuglen på billedet her. Dem som kommer tættest på rent farvemæssigt er vel tegningerne i Birds of East Africa (Fanshawe) og Birds of Kenya and Northern Tanzania (Zimmerman) , men selv her er der temmelig tydelig kontrast mellem vinger og krop på den siddende fugl. Illustrationerne i begge disse bøger viser desuden tydeligt lysere (grålig med mørke streger) halsside og strube. Kigger man i Raptors of the World (Ferguson-Lees) og nogle af Sinclairs bøger for det sydlige Afrika , er kontrasten mellem vinger og krop endnu større , og i Sinclairs bøger , er undersiden (inklusiv hoved og hals) jo næsten gul-brun.
Også tegningerne af BSE varierer en del , fra brune til det næsten helt sorte fugle , men der synes dog at være enighed om at ungfuglene generelt er lysere end de gamle. Illustrationerne af unge BSE’s i Birds of Africa South of the Sahara (Sinclair) og Raptors of the World minder en hel del om hinanden , mens ungfuglen hos Zimmerman er næsten lige så mørk som den adulte. Alle viser imidlertid ungfugle af BSE som forholdsvis ensfarvede , dog med varierende lyse indslag – fortrinsvis på brystet.
De lysere brune fjer på bugen af fuglen her synes (måske?) at passe bedre på BCSE end BSE , men ellers hælder jeg stadig mest i retning af sidstnævnte. Det kunne dog være spændende at høre , hvad andre måtte mene om endnu en tricky afrikansk rovfugl!

Med venlig hilsen
Jon


Jon Lehmberg skriver lørdag 7. marts 2009 kl. 11.52
Hej Henrik ,

Jeg har prøvet at efterlyse reaktioner på din fugl på et sydafrikansk forum – SANParks.org , og der er kommet et par kommentarer indtil videre. Jeg ved selvfølgelig ikke , hvor dygtige/erfarne svarerne er , men de mener begge , at fuglen er en brown snake eagle:

“…an immature BB Snake-Eagle would be lighter and more rufous.”

“This birds is UNIFORMLY brown, which you wouldn't see in Black-chested (imm). Also Black-chested imm would have been much paler on chest and rump and more rufous…”

Desuden har jeg prøvet at kigge lidt rundt på nettet , og fundet et par billeder af unge black-chested snake eagles (med forbehold for bestemmelsen):
http://www.tanzaniabirds.net/African_birds/eagle_black_chested_snake/bcse.htm
http://parks-sa.co.za/forums/viewtopic.php?f=46&t=23389&p=529844

Og af brown snake eagle:
http://www.parks-sa.co.za/forums/viewtopic.php?f=46&t=12334
http://greglasley.net/brownsnakeagle.html
http://www.pbase.com/arnomeintjes/brown_snakeeagle_lat

Mit største forbehold for BSE var , at den ikke var helt så mørk , som de fugle jeg selv har set. Efter at have kigget på en del billeder ser det dog ud til at nuancen kan varierer noget afhængig (måske) af alder , lysforhold , eksponering (kamera) og sikkert også individuel/regional variation. Om de billeder jeg har fundet af BCSE viser typiske individer er svært at sige , men også her er der tilsyneladende stor individuel (og regional?) variation , som det åbenbart er tilfældet hos mange af de afrikanske rovfugle.
Jeg føler mig dog nu forholdsvis sikker på at fuglen herover er en brown snake eagle på grund af den forholdsvis ensfarvede mørkebrune fjerdragt , samt proportioner og kropsholdning som passer fint med denne art – biotopen passer desværre for begge arter.

Med venlig hilsen
Jon


Stig Jensen skriver søndag 8. marts 2009 kl. 23.03
Kære Jon,

Helt enig med dig. Ensfarvet brun, korthalet, det må være en Brown Snake Eagle.

Stig

Til Henrik: Tak for flotte fotos!


Thomas Varto Nielsen skriver mandag 9. marts 2009 kl. 08.45
Jeg ser ofte Brown og isaer Black-chested Snake-eagle i Etiopien.
Jeg har aldrig set en ung Black-chested der var saa mork som fuglen paa billedet.
En typisk imm Black-chested er meget lysere rodbrun (nogengange naermest sandfarvet) paa undersiden og de bliver lysere med alderen. Jeg mindes dog at ha set enkelte morkere individer, formentlig helt friske ungfugle - de var dog stadig lysere end denne fugl og meget mere rodlige i dragten (rufous som der staar i felthaandbogerne).

Brown Snake-eagle aldersbestemmes langt fra altid i felten, fordi ungfuglene ligner de gamle meget mere end tilfaeldet er hos Black-chested.
Ungfuglene hos Brown er dog gerne lysere end de gamle og med varierende udbredelse af hvide fjer paa brystet

Jeg forstaar godt denne fugl driller, for det er ikke normalt at en Brown Snake-eagle har saa tydelige rodbrune toner paa undersiden. Tilmed er det et af de individer som som mangler tydeligt hvide fjer paa undersiden.
Men alt dette kan maaske skyldes at billedet snyder. Omvendt er det jo ogsa muligt at undersiden (som er i skygge paa billedet) i virkeligheden er endnu lysere og saa kan vi rigtig blive forvirrede!

Ang halelaengde mener jeg ikke der er storre forskel paa de to arter - slet ikke i felten. Desuden kan jeg ikke ud fra dette billede se hvor lang halen er.

mvh
TVN


Jon Lehmberg skriver mandag 9. marts 2009 kl. 10.07
Hej igen ,

Herligt med nogle indlæg fra et par garvede Afrika rejsende!
Jeg er helt enig i , at man skal være varsom med farvenuancerne på grund af belysningen her. Som Thomas skriver , kunne undersiden måske endda være endnu lysere end man får indtryk af på billedet. Det er dog værd at lægge mærke til at siden (vingen) af fuglen også er i skygge ligesom undersiden , og jeg mener derfor , at den manglende kontrast mellem vinge og krop er reel nok - og det er vel et af de vigtigste kendetegn mellem de to arter?

Med venlig hilsen
Jon


Henrik Kisbye skriver tirsdag 10. marts 2009 kl. 08.06
Hej Jon, Stig og Thomas
Tak for jeres kommentarer til billedet. Argumenterne er ikke til at skyde igennem, så jeg tror jeg vil bede Natfulds redaktion om at omdøbe dyret til Brown Snake Eagle (Circaetus cinereus). Vi skulle nok have holdt fast i vores første indskydelse fra starten, men det er da fedt at være så ung, at man stadig kan lære nyt :-)

Henrik


Rune Sø Neergaard skriver torsdag 18. juni 2009 kl. 00.14
Artsnavnet er hermed rettet.

Mvv RSN, admin.



Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.



Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.056 sek.
til toppen