Dette sløve eksemplar gad ikke flyve sig bare en lille tur, selv om vi ventede i over en halv time.
Jeg synes kløerne ser lidt spinkle ud.
Iøvrigt har jeg noteret ovale næsebor og at gabet går til lidt bag midten af øjet, ryggen var ensfarvet brun.
Det ville væe fint, hvis Søren kunne redegøre for bestemmelsen. Jeg tror ikke der er ret mange herhjemme, der har nogen anelse om, hvordan Rovørn og Indisk Skrigeørn bestemmes fra hinanden.
Blot at nævne et alternativt artsnavn er ikke særligt oplysende.
Du har ganske ret, det er ikke hverken oplysende eller høfligt blot at slynge et andet artsnavn ud. Men det er blandt nogle blevet stilen her på sitet, og den korte kommentar var da også afsendt med et lille glimt i øjet.
Men det ændre ikke på, at jeg mener der er tale om en hastata.
Det begrundes ud fra følgende karakterer:
Lille slank krop med påfaldende stort hoved, fuglen virker langbenet med klør, der med lidt god vilje kunne sidde på en musvåge, mellembrun krop (med få lyse nister) med lysere bug. Hertil kommer Leifs beskrivelse af mundvigen, som skulle gå bag øjets center. Dette kan, når fuglen ses i profil, give associationer til Steppeørn – i felten kan den være rigtig drilsk, fordi det er en relativt lille aquila-ørn (alá lille skrigeørn), men den viser flere karakterer i retning af de større arter. Næseborets form vurderer jeg anderledes end Leif.
Godt at du kommer med uddybende kommentarer. Indisk Skrigeørn er nemlig forbavsende ringe beskrevet selv i de nyeste felthåndbøger til det Indiske Subkontinent. Arten er først for nyligt splittet fra Lille Skrigeørn, og i de "gængse" bestemmelsesbøger viser man fugle der passer på Lille Skrigeørn!
Den lange, steppeørneagtigt mundvig er en god karakter. Jeg sammenlignede dit foto med illustrationerne i Rishad Naoroji´s meget fine "Birds of Prey of the Indian Subcontinent", og den er stort set identisk. Mundvigen går til øjets bagkant - som det ses på ill. 7-8 i nævnte bog. På ill. 8 ses den samme tendens til at mundvigen ender i et lille "smil" bagtil, som dit foto også viser.
Dragten ser gerelt lysere og lidt koldere gråtonet ud end man normalt ser hos den ret lgnende Stor Skrigeørn, men variationer forekommer. Man kan roligt hævde, at Bharatpur er et fantastisk sted at studere aquila-ørne. Jeg har selv set enkelte Indisk Skrigeørn her, men Stor Skrigeørn dominerer dog - og da såvel Rovørn som Steppeørn og Kejserørn også findes her, står man overfor en udfordring, der vel kan tage al ens koncentration i et i forvejen meget fuglerigt område.
Jeg håber at "kontra-bestemmelser" fremover vil blive ledsaget af kommentarer omkring bestemmelsen. Det kan vi alle blive klogere af - og der går ikke noget af den, der ind i mellem måske tager fejl. Feltornitologi bliver man aldrig fuldt udlært i!
Gott resonerat här.
Skulle i sammanhanget också vilja framhäva boken Klaus nämner - Naoroji's Birds of Prey of the Indian Subkontinent, en mycket bra bok!
Tak til Søren, Klaus og Jan for berigende kommentarer.
Vil Netfugl ændre navnet til Indisk Skrigeørn?
Jeg har ingen billeder af fuglen i profil og det er åbenbart ikke så nemt at skønne næseborenes facon, for hvornår er et rundt hul blevet så aflangt at det ikke virker rundt mere.
Et enkelt kendetegn er i hvert fald ikke tilstrækkeligt.
MVH
Leif
New comments on this photo is not allowed.
Please note: that all images are copyrighted and cannot be reproduced in any way without permission from the photographers.