| Hej Lars
Ja, det kan man godt sige. Vi har haft megen vind fra sydøst den seneste uge, og det har givet stort fald af småfugle. Alene på Svínoy var der 18. maj +20 løvsangere, +15 gransangere, 3 tornsangere, 2 gærdesangere, 2 havesangere, rødstjerter, grå fluesnapper, landsvaler, nattergal m.m. Sidste nat lader det til, at der har været endnu større fald, idet der var over 30 småfugle i den lokale plantage i Klaksvík, der ikke ligger super for trækfugle.
Den kraftige østenvind har givet godt fald på Mykines, hvor Hans Eli var ude i et par dage. Han fandt både hvidskægget og rødrygget svale. Fordelen ved denne ø er, at der intet kraft er, og fuglene er derfor rimelig nemme at finde. I plantagerne kan de let forsvinde som dug for solen.
Den lille bjergand ankom i forbindelse med et kraftigt stormlagtryk fra New Foundland, der også gav lille bjergand og brunhovedet kostær på Shetland (og sikkert også småfugle på de sydlige og vestlige øer på Færøerne, der aldrig blev fundet).
Sort glente kom efter 2 dage med vind fra NV og er lidt af en gåde, idet den ikke matcher en fugl, der var tidligere i år på Shetland, idet halen mangler en fjer og har anderledes slid.
Men ja, øget aktivitet, held og gode vejrforhold er vel de primære årsager til fund af nye arter. Men de nye skal også ses i lyset af over 40 fund af SU-arter i år (lige så mange som et helt 'normalt' år).
Mvh Silas
|