Hunner af Hætteværling og Brunhovedet værling udgør en af de større udfordringer indenfor den moderne feltornitologi.
I forbindelse med de intense og langvarige diskussioner tilbage i 2001 omkring en værling på Fanø, blev det fremført, at den skulle have en brun plet på brystet, der angiveligt skulle afvise Hætteværling. Jeg har checket billederne af Fanøfuglen og ser, at der er tegninger over brystet, der kan fortolkes som svage striber; nogen massivt brun plet har jeg dog svært ved at se.
Denne hætteværling fra tyrkier har i mine øjne en brysttegning, der er ret lig fanøværlingens. Kommentarer fra andre observatører er ønskelige.
Er der nogle af de, der så brystpletten på Fanøværlignen, som kan kommentere hvorvidt tegningen ligner det, der ses på denne Hætteværling? Mange var i sin tid ret ivrige efter at kommentere, men kommenteringslysten har i denne omgang været noget mindre, hvilket kan skyldes forsommer, grundlovsdag, folkeafstemnng og gårsdagens fodboldsejr over svensken.
Søren Brinch skriver søndag 7. juni 2009 kl. 19.20
Godt Klaus, at du bringer denne spændende sag op igen. Jeg var en af dem, der ikke så en rødbrun plet som anført af nogen på brystet af Fanøværlingen. Til gengæld så jeg en rimelig robust fugl, der med Sunes ordvalg udviste klar "tyskerhjelm". Jeg så også et meget meget svagt nedadstribet bryst på gullig baggrund.
Men Klaus fisker efter den famøse plet, som er meget relevant, da SUs godkendelse af Hætteværling tilsyneladende faldt på netop dette. Andre må meget gerne bidrage - som Klaus efterspørger - med vinkler, og jeg synes det er på tide at få genbehandlet denne sag af SU.
Sådan som jeg husker brysttegningen, uden lige at have mine feltnoter ved hånden, er at Fanø-værlingen var endnu mere rødbrun midt på brystet, det var nærmest en mindre plamage.
Det er mig i dag en gåde, at vi ikke var flere der kunne se denne detalje.
Jeg synes også det var irriterende vi ikke kunne bestemme denne fugl med sikkerhed. Men oplevede tilgengæld, at de fleste kun tænkte i "X" og bare ikke ville erkende, at det er ikke alle fugle der kan bestemmes med sikkerhed.
Mange hilsner
Henrik
Søren Brinch skriver mandag 8. juni 2009 kl. 07.26
Helt enig Henrik - men nu er Fanøværlingen vel en af de bedst dokumenterede i kraft af en stor mængde fotos. Det burde være - næsten - lige så godt som at stå med den i hånden.... Det burde danne grundlag for en bestemmelse?!?
Siden observationen af Fanøværlingen er adgangen til materiale omkring de to arter blevet væsentligt øget, ligesom flere må have fået felterfaring med dem. Det må derfor være relevant med en genoptagelse af observationen i SU sammenhæng.
Den famøse brune plet - som ikke er fotodokumenteret overbevisende (idet man mest ser fuglen fra siden) - er nævnt som en forkastelsesgrund. Men hvorfra ved man, at en sådan plet ikke må forekomme hos Hætteværling? Er det kun gætterier, eller forventninger, eftersom Brunhovedet Værling han har brunt på brystet? Jeg forsøger at finde flere hætteværlingfotos i mine gemmer der kan skabe klarhed over dette.
Form og farve på den famøse brystplet på den næsten ligeså famøse Fanø-værling er beskrevet af tre af observatørerne (Lars Jensen, Rasmus Strack og Henrik Knudsen) i denne tråd: http://www.netfugl.dk/forum.php?id=thread&forum_id=3&thread_id=317
Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.
Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.