Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:Fejl i visning af billede!Billede information:
Fugleart: Tyndnæbbet Spove - (Numenius tenuirostris) - Slender-billed Curlew
Fugleart (IOC): Tyndnæbbet Spove (Numenius tenuirostris) Slender-billed Curlew - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Lokalitet: Merja Zerga, Marokko
Dato: 3. januar 1993
Billede info: Et reelt doku-foto af en art, der formentligt ikke kan fotografes mere - og som har manglet i Netfugls galleri: Tyndnæbbet Spove. Det er snart 20 år siden at de sidste overvintrende Tyndnæbbede spover optrådte på stedet - i vintreren 1992/93 var der 2 eks., hvoraf det ene er dokumenteret i flugten her. Man kan ane det sorte, smalle næb samt overvingens storspoveagtige kontrast og den næsten hvide hale. Et foto af den stående fugl er desværre for umuligt til at lægge ud - dtete er slemt nok, men scannet fra dias, hvilket forringer kvaliteten.
Billede opsætning: Canon EOS100 med 300 tele og 1.4 x converter
Fotograf: Klaus Malling Olsen, Danmark
Uploadet den: 20. oktober 2009
Hits: Billedet har været vist 4110 gange.Kommentarer:

Klaus Malling Olsen skriver onsdag 21. oktober 2009 kl. 11.23
Har nogle, der er komplet opdaterede med artens nuvæende status viddn om, hvornår de sidste, dokumenterede observationer af Tyndnæbbet Spove er gjort. Er arten overhovedet truffet med sikkerhed i dette århundrede?


Henrik Møller Thomsen skriver onsdag 21. oktober 2009 kl. 14.38
Hej Klaus

På denne hjemmeside er der en omfattende status. Såvidt jeg lige kunne skimme mig til, var den sidste godkendte observation fra Kiskunsag i Ungarn 2001 4 styk plus nogle mulige obs. fra Ungarn og Ukraine.

http://www.rspb.org.uk/ourwork/projects/details.asp?id=198450

Birdlife Internationals hjemmeside har også en meget omfattende status vedr. udrydningstruede arter.

vh
Henrik


Henrik Møller Thomsen skriver onsdag 21. oktober 2009 kl. 14.40
Det kan i øvrigt anbefales at melde sig til nyhedsmailen på www.birdlife.org Man får løbende mails om status for truede arter og fund af nye arter for verden.


Henning Vikkelsø Rasmussen skriver onsdag 21. oktober 2009 kl. 20.05
Hans Meltofte ansøgte for nogle år siden om indsendelse af observationer af Tyndnæbbet Spove. Hvorvidt det har resulteret i nogen publikation, er jeg ikke klar over.
Men jeg indsendte ihvertfald min fra Tunesien i 80´erne.


Henrik Møller Thomsen skriver onsdag 21. oktober 2009 kl. 20.16
Hej Henning

Hvis den ellers er registreret nogen steder, burde den være at finde i databasen på ovennævnte hjemmeside. Alle obs i forrige århundrede er forsøgt samlet, og hvis ikke tror jeg gerne, at de vil have dine data.

vh
Henrik


Henning Vikkelsø Rasmussen skriver onsdag 21. oktober 2009 kl. 21.34
Obsen var fra Sebkha Kelbia og fandt sted 29.09.84 og omfattede et stk. Lokaliteten var dengang almen kendt som overvintringssted for arten. Om min (medobservatører var min bror Erik og Aage Kabbelgaard) er medtaget er ikke så vigtigt, idet jeg går ud fra, at andre også har set arten i det område det år.
Men jeg mener, at der har været en fotodokumenteret obs fra England i dette århundrede.
(sorry - men jeg har ikke tjekket den nævnte hjemmeside - skyldes almen dovenskab og it-allergi i min fritid:-))

Men stor tak til Klaus - det er sku dyrt med et foto af den art!!


Erling Krabbe skriver onsdag 21. oktober 2009 kl. 22.00
Her i den kommende vinter 2009/2010 har IWC (International Waterbirds Census) under Wetlands International iværksat en storstilet eftersøgning efter Tyndnæbbet Spove i Europa, Mellmøsten og Nordafrika. I kan læse om det spændende initiativ på http://www.unep-aewa.org/news/news_elements/2009/iwc_special_newsletter_no12.pdf, og evt. melde jer til. Der er også en dusør til den der finder og fotograferer en Tyndnæbbet Spove.

På websitet http://www.unep-aewa.org/news/news_elements/2008/slender_billed_curlew.htm
kan I iøvrigt se en fed videooptagelse fra Marokko 1994 af en Tyndnæbbet Spove, og der er også lagt en stemmeoptagelse ud af arten, som f.eks. særlige tenuirostris-afficionados kan bruge som mobil-ringelyd!


Per Smith skriver onsdag 21. oktober 2009 kl. 22.04
Hej,

Måske af interesse - er dette link.

http://www.unep-aewa.org/news/news_elements/2004/slender_billed_curlew_ukraine.htm

Der omtales endda at nogle mistænker SBC for at være en hybrid ..... hmmm

Men ja en tung tung art at have set - misundelig er man jo da ;.)

hilsen PerKlaus Malling Olsen skriver onsdag 21. oktober 2009 kl. 23.08
Det britiske fund er fra 4-7.5 1998. En artikel i Birdwatch (gengivet på nettet, og fundet via Google) opsummerer status og nævner, at der er "no verificed records after 1999".
I Europa er der gamle fund mod nord til Nordtyskland, så måske gemmer der sig en udstoppet fugl i en eller anden obscur samling et sted i Danmark?
Nogle af de seneste mistnkelige rapporter er fra Uzbekistan for nogle år siden, hvor flokke blev meldt på forårstrækket. En ekspedition året efter havde dog negativt resultat. Den nævnes, at fuglene kan have været fejlbestemte Småspover af den særegne form alboaxillaris, der har renhvide undervinger og generelt lysere dragt end nominatformen, og som derfor kan ligne tyndnæbbet Spove. Denne form, der yngler nedre Volga syd for Ural, er formentligt meget sjælden, og ovevintrer i Øst-og Sydafrika (har selv et foto af en sådan fra Kenya, jan. 1985). Den nuværende status for alboaxillaris er formentligt dårligt kendt.Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.029 sek.
til toppen