Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere her



Galleriet

Billede:



Fejl i visning af billede!



Billede information:
Fugleart: Citronvipstjert x Gul Vipstjert - (Motacilla citreola x Motacilla flava) - Citrine Wagtail x Yellow Wagtail
Titel / info: 1K
Lokalitet: Lomma, Skåne, Sverige
Dato: 21. november 2009
Billede info: Vipstjerten i Lomma har forårsaget en del diskussion. Jeg provokerer lidt ved at lægge den som "hybrid Gul vipstjert X Citronvipstjert", der er en ligeså stor mulighed for ren art.
Fik selv set fuglen idag, og føler mig fortsat usikker omkring bestemmelsen til Citronvipstjert. Fuglen forekom lysere og mere kontrastløs end jeg tidligere har set hos Citronvipstjert. Hovedtegningerne kunne godt tyde på Citron, men jeg savner lidt mere "smæk" på tegningerne i form af tydeligere mørk markering langs kinden, samt en dybere grå overside. Fuglen sås i forskellige lysforhold idag, og oversiden forekom afvigende: bruntonet på skulderfjer, lysere grå på bagryg/overgump med lidt mørkere overhaledækfjer, men kun lidt - hvilket skulle fremgå af dette foto.
Vingebåndene og tertiærkanterne opfatter jeg på dette tidspunkt af året som bredere hvide end hos denne fugl.
Den udbredte gule farve på undernæbbet var ikke en illusion - den var direkte iøjnefaldende på stor afstand. Jeg har aldrig set noget tilnærmelsesvis så bredt lyst på nogen Citronvipstjert, men det passer på Gul (skal man drage paralleller til et andet bestemmelseskompkeks, så tænker jeg på Lille/Taigafluesnapper, hvor Lille har lys basis af undernæb, Taiga (normalt) sort. Men undtagelserer set begge veje rundt)
Stemmerne forvirrede noget. I flugten hørtes én gang et kald, der blev opfattet som identisk med Citronvipstjerts. Her forekom fuglen også tilstrækkeligt rundmavet og fløj i reel bueflugt, og som sådan kunne fuglen, hvis den havde trukket forbi et træksted, sagtens have gået som Citronvipstjert. Den fødesøgende fugl snakkede usædvanligt og meget. Jeg mindes ingen vipstjert, som har pludret så meget som denne, og her høres flere kald dels lidt rullende (og helt som østlige Gule vipstjerter og småcauserende Citronvipstjerter), dels mere rene, ala vestlig Gul vipstjert, og to gange et højt, lidt pibende kald, der mindede om rødstrubet Pibers.

Hvis nogle skal kigge lidt på forskelle i bagkloens længde mellem Gul Vipstjert og Citronvipstjert er der her lidt at se på.

Jeg vender gerne tilbage med flere informationer, men alle overvejelser omkring denne fugl tager tid.
Billede opsætning: Canon EOS50D med 400 mm. tele
Fotograf: Klaus Malling Olsen, Danmark
Del af temaet: Tvivl om bestemmelsen?
Uploadet den: 21. november 2009
Hits: Billedet har været vist 4946 gange.



Kommentarer:

Jan Jörgensen skriver lørdag 21. november 2009 kl. 21.59
God framställning av Klaus!
Klaus påminner om bakklons längd. Måtten tycks överlappa. Om man räknar in variation - vem har längst?


Nis Lundmark Jensen skriver søndag 22. november 2009 kl. 17.11
Jeg havede selv fornøjelsen at se denne spændende fulg i går. Og lad mig sige det med det samme - jeg tør ikke gøre mig klog på, hvorvidt det er Gul- Citron- eller "bastard" vipstjert.

Angående det gule undenæb har jeg grundet lidt:

Det at fuglen har så gultonet under-inder-næb, samt at ben ej heller fremstår helsorte, og at foden er tydeligt gultoner underneden - er det i grunden ikke i højere grad en ungfugle karakter, end et argument for at det ikke kan være en Citron vipstjert? Helt juvenile Citron vipstjerter har jo ikke sort næb og sorte ben...

Kunne man tænke sig, præcis som fældning kan være forsinket, at også udfarvningen af næb og ben hos nogle (Citronvipstjert)individer kan være forsinkede, så de på denne tid endnu ikke har opnået helsort farve og derved fremstår som ovenstående fugl?

Dette bare en tanke..

Bh
9s


Klaus Malling Olsen skriver søndag 22. november 2009 kl. 22.50
Denne fugl vil nok blive diskuteret fortsat, i hvertfald på Netfugl.
En mulighed er jo også, at den tilhører en af de østlige Gule Vipstjertformer, hvis ungfugle hyppigt er grå/hvide uden gult. De driller tit ved bestemmelse fra Citronvipstjert. sådanne fugle optræder typisk sent på efteråret, hvor de fleste Skandinaviske Citronvipstjerter ses ult.aug.-pri.okt.
Antager man, at fuglen kan tilhøre en af disse, f.eks. beema fra Centralasien, kan flere ting teoretisk passe. Beema er lyshovedet i forhold til flava, og nogle skind på Zoologisk Museum er meget citronvipstjerteagtige. Indenfor Gul vipstjert-komplekset minder man undertiden ungfugle, der ligner "spøgelsesversioner" af adult sommer, og dette kan tænkes at forklare den meget lyse pande og lyse midterkind. Se også thomas Varto´s kommentar under andet foto.
Beema har jeg set i Kasakhstan side om side med Citronvipstjert werae. Dele af bestanden overvintrer i NØ Afrika. Mønsteret med novemberfund af fugle fra dette yngleområde og med dette vinterkvarter matcher meget godt, bare tænk på Nonnestenpikker og Isabellatornskade, der har lignende udbredelse og vinterkvarter.
At få studeret f.eks. beema er vanskeligt. Efter de har forladt ynglepladserne trækker de gennem de lande, der p.t. er vanskelige at rejse i, førend de dukker op i f.eks. NØ Afrika. Og hvor mange får for alvor studeret Gule vipstjerter under besøg i f.eks. Oman og UAE, hvor arten ses i urolige, trækkende flokke med en adfærd, der også kendes fra efterårets træksteder for Gul vipstjert. En bestemmelsesmæssig parallel til efterårs Hætte- og Brunhovedet Værling, der ligeledes trækker gennem områder, hvor man som vesterlænding ikke kan rejse ubesværet (for at sige del mildt!) førend de dukker op i vinterkvarteret i Indien.


Thomas Varto Nielsen skriver mandag 23. november 2009 kl. 07.04
Som Klaus helt rigtigt påpeger er Beema vanskelig at studere, også på den sidste del af trækket/ankomst til vinterkvarter i Østafrika ses Gul Vipstjert i meget urolige flokke, oftest med en flugtafstand på 40-50 meter. Det gør det også meget vanskeligt at fotografere.
Sjovt nok falder de lidt til ro i løbet af vinteren og er til at komme tættere på om foråret!

TVN


Lars Paaby skriver mandag 23. november 2009 kl. 21.55
Klaus, du omtaler sorte overhalefjer som en god karakter for Citron. Prøv engang at kigge på dette kræ: http://www.hkbws.org.hk/BBS/viewthread.php?tid=9284
Den kan da om nogen give grå hår i hovedet...

/LPa


Jan Jörgensen skriver mandag 23. november 2009 kl. 22.31
Här är en genväg till Lars Motacilla

Motacilla

Det som ser ut som olivton på skapularerna talar för gulärla. Topparna på större och mellersta täckare ser väl smala ut för en citron vid den tiden som anges. Tydligen kan gulärlor ha ljusomgärdade örontäckare.

JanJ


Klaus Malling Olsen skriver mandag 23. november 2009 kl. 22.32
Tak til Lars for linken. Endnu en problematisk sag, der deler smalle vingebånd og mørktegnet tøjle med Lommafuglen! Denne fugl har dog CV´s tydelige lyse rand omkring kinden.
Vender tilbage efter et døgns tid.


Lars Paaby skriver mandag 23. november 2009 kl. 23.13
Tak, Jan for genvejen. Jeg tror nu også denne fugl er en gul vip. Udover skapularernes olivenfarvede skær, ses påfaldende nærmest blå overgump, langt tyndt næb med lys inderste halvdel af undernæbbet, men tøjlen synes jeg nu fremstår endnu mørkere end Lommafuglens, Klaus. Se iøvrigt Johan Stenlunds nærfoto af Lommafuglens hoved i galleriet på www.skof.se, hvor tøjlen virker ganske svag fra den vinkel, den ses.

LPa


Jan Jörgensen skriver tirsdag 24. november 2009 kl. 13.08
Glömde bort denna ärla i sammanhanget som jag haft liggande.

Motacilla Vlieland 20/9 2009

JanJ


Thomas Varto Nielsen skriver mandag 17. oktober 2011 kl. 18.07
Jeg har netop oploadet billeder af en fugl fra Etiopien, som ligner denne meget!



Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.



Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.



til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.087 sek.
til toppen