Rasmus Strack skriver mandag 4. januar 2010 kl. 22.49
Hej Hans Henrik,
jeg tror jeg ville kalde fuglen for en Allike af racen monedula.
Jeg oplever bugen og brystet på din fugl som mørkt gråligt, i tydelig kontrast til vingerne. På Halsbåndsallike (dog kun de fugle der kommer østfra, fugle fra sydøst ligner mere vores!)ville bugen opleves som ensartet sort, uden tydelig kontrast til vingerne.
Hvis jeg må have lov at sige noget, så mener jeg klart, at denne er en Almindelig Allike ssp. monedula. "Halsbåndet" er ikke kraftigt og lyst nok, samt den mangler knaldsort bug til Halsbåndsallike. Der findes en udemærket side fra Holland på nettet om racerne, men jeg kan ikke lige finde den.
Almindelig Allike er tilsyneladende en overgangsform mellem Vestlig Allike ssp. spermogulus og Halsbåndsallike ssp. soemmeringii, så derfor findes der alle mulige faser mellem Vestlig og Halsbåndsallike.
Jørgen Munck skriver mandag 4. januar 2010 kl. 22.54
Den variation er der mange af i og omkring Helsingør.
Mvh.
Hej Jørgen og Erik.
Det skal nok passe,at i ser lignende Alliker derovre på "Djævleøen" Det er jo også flere hundrede kilometer øst for Danmark :-) og derved nærmere udbredelsesområdet.
jeg er enig i, hvad der skrives ovenover, og vil tilføje, at en ssp. soemmeringii angiveligt ikke skulle have den klattede bugtegning af lysere gråt og sort/mørkere gråt, som din fugl viser. Det er ikke noget jeg ved, men jeg ved, at jeg har læst det.
Min nyligt oploadede Allike, samt en eller to fugle fotograferet siden, har vist denne sortagtige bug i kombination med mørk ryg og halsbånd. De ser gode ud for ssp. soemmeringii, men i begge tilfælde var det overskyet, og jeg kan ikke udelukke, at de i sollys og close up ville ligne din fugl.
Afslutningsvist tre supertynde Allike-teorier fra THH:
- Ssp. soemmeringii er skidealmindelig i DK om vinteren.
- Ssp. soemmeringii er som vintergæst i Danmark ikke en byfugl, som de overvintrende ynglefugle i byområderne er, og den er derfor underrepræsenteret i fotomaterialet.
- Et godt kendetegn for soemmeringii er en lysere grå kant på øvre flanke. En smal grå grænse mellem bug og overside - lidt som en meget smal Sortbuget-Knortegåse-flanke - har jeg bemærket på mulige soemmeringii. Men det er jo nok bare lyset...
Tak for den uddybende kommentar.
Tre spændende teorier du fremkommer med her.
Det kunne være spændende med en genetisk undersøgelse, der kunne be eller afkræfte teorierne.
Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.
Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.