Frits Rost skriver tirsdag 16. marts 2010 kl. 07.56
Hej
Er du sikker på det her er en korttået?
Jeg vil mene at øjenbrynsstriben er alt for kraftig og hakket i vingebåndet laver en sort, ret vinkel som er en karakter for alm. træløber. Jeg kan godt se den er meget "beskidt" på bugen, men den karakter synes jeg er svær at bruge med sikkerhed. Lyset kan også spille ind her.
Jeg synes den meget kraftige øjnbrynsstribe er den bedste karakter til at adskille de to arter - sammen med stemmen i øvrigt.
Mvh. Frits Rost
I min fuglebog "Fugle i Europe" af Jonsson, er netop det mere jævne trappestigeforløb yderst på håndsvingfjerene et kendetegn for Kt Træløber.., uanset hvad er det hvide på alula meget tydeligt her på det fine foto, så jeg vi mene det er en Korttået Træløber.
mvh
Gert
Lars Jensen skriver tirsdag 16. marts 2010 kl. 08.54
Hej
Lige da jeg så billedet tænkte jeg at her kan man endelig bruge dens navn korttået til bestemmelse - prøv at kig på bagkloen - den er da kort.
Sort hak i vingebånd, tydelig øjenbryndsstibe, lys isse+ryg peger på alm. træløber?
Mth til bagkloen: den er delvis skjult på billeder idet man tydeligt ser spidserne af forkløerne, men ikke spidsen af bagkloen. En stor del af bagkloen er skjult i en bark-revne - læg også mærke til at den er meget tyk hvor den slutter på billedet. Denne fugl har i al fald en længerer bagklo end billeder viser.
Så jeg denne uden at høre stemmen, ville jeg også sige Korttået Træløber:
Langt buet næb og meget smudsig bug, dernæst jævnt savmønster på vingen.
Et andet feltkendetegn jeg har lagt mærke til er valg af biotop. Korttået Træløber vælger træer med ru og ujævn bark, f.eks. Eg. Hvor Alm. Træløber ses på træer med jævn bark som f.eks. bøg.
Jeg har set Alm. Træløber på alle slags træer, men aldrig Korttået på bøg eller andet med helt glat bark. Den ru bark på dette billede kunne også indikere Korttået, men dette kan aldrig stå alene…
Supplerende karakter, til adskillelse fra Træløber, er kontrast imellem rødbrun hale og gråbrun ryg. På Træløber ses ikke samme kontrast, idet ryggen er mere bruntonet á la halens farve..
Bh
9s
Arne Kiis skriver tirsdag 16. marts 2010 kl. 12.51
Et dejligt foto! Fuglen ligner "min" venstre fugl her: http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=26200
Ett gott kennetekken för kortået som ses bra på denna bild är den vita obrutna kant på ytterfanet av alulan (lillvingefjädern). Enligt Falsterbo fågelstation så är den karaktären 100%. Dessutom stora, "diamond-shaped" fläckar på hp-spetsarna. Vingbandets "trappa" är en svår karaktär som varierar med vinghållningen.